KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A biztonság hiányzik a családokból - Felvidék.ma

2019. április 3.

A Felvidéken is tapasztaljuk, milyen kihívásokkal néznek szembe a fiatalok. Viszont a párválasztás az ember természetes igénye. Szenn Péterrel, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökével a párválasztás kérdéseiről, a követendő mintákról, a jó családmodellről beszélgettünk.

Milyen értékek segítik a jó pár kiválasztását?

A párválasztás úgy van, ahogyan a Bibliában megvan írva, férfi és nő között. Számomra így van értelme. A házasság elsősorban nem cél, hanem módja a párválasztás megvalósulásának, s azon pedig Isten áldása úgy van, hogy gyermekekkel áld meg bennünket. Bennünket a feleségemmel öt gyermekkel áldott meg, s ezt egy nagyon szép állapotnak tartom.

Melyek a követendő minták?

A fiatalokat mindenféleképpen buzdítjuk, hogy ne hagyják elveszni az anyanyelvet, s a hitünket se. Igyekszünk olyan lehetőségeket teremteni, ahol a gyermekek a saját kultúrájukkal találkoznak. Nagyon sok olyan házasság van, amely pont azért esik dugába, mert a fiatalok nincsenek felkészülve arra, hogy vannak döntéskényszerek.

Mire gondol konkrétan?

A házasságkötésnél ha nem azonos vallásúak vagy nyelvűek, például már rögtön az elején felvetődik, hogy milyen templomban lesz az esküvő, a gyermek milyen egyházhoz fog tartozni, vagy milyen nyelven fognak beszélni egymás között. Megtanul-e a gyermek magyarul? Nagyon lesújtóak, amikor ezzel szembesülnek. Vannak alapvető helyzetek, amelyeket a saját családunkban megélünk, s nem is gondol bele a fiatal, hogy az másképp lehet, amikor házasságban él, kapcsolatba lépnek. Például a zene nyelvének a kiválasztása is összetűzési alap lehet a lakodalmas nép körében.

Mi lehet a megoldás?

Mindenkit arra sarkallunk, hogy önmagában illetve a másik fél irányába szíveskedjenek előre tisztázni a párválasztás kérdéseit. Elmondjuk az ifjúságnak, hogy a házasságot Isten intézményeként és a gyülekezet alapjaként kezeljük. A konfliktushoz nem kell radikális különbözőségeknek lenni, de azért a feleségemmel mi is megbeszéltük, hogy mindenki a saját rokonságát rendezi a családban. Ez nagyon fontos, hogy ne legyenek fölösleges konfrontációk.

A találkozókon hogyan beszélik meg ezeket a témákat?

Felhívjuk a figyelmet rendszeresen a több generációs együttélésre is, mert nagyon fontos, hogy a régi családmodell ne tűnjön el. A hittanosokkal erről konkrétan is beszélgetünk. Hiszen érezhető a különbség, amikor többgenerációs család együtt él, az biztonságot jelent. Mert ez hiányzik a legjobban a családokban. S itt nemcsak az anyagi biztonságra gondolok, hanem arra, hogy ki vigyáz a gyerekre, hogyan adatik át a kultúra, a hitvallás, ami a családon belül fontos.

Hogyan lehet elősegíteni, hogy a hit megfelelő hangsúlyt kapjon a párválasztáskor?

Az, hogy külön alkalmakat célzatosan csak erre szervezzünk, az visszataszító lehet. Viszont a rendes alkalmainkon keresztül mindig beszélgetni kell ezekről a témákról. Ugyanakkor tapasztalható, hogy bár az egyházzal szemben van egyfajta távolságtartás, az egyházi esküvőkhöz viszont gyakran ragaszkodnak a párok. S ekkor a házassági előkészítők alkalmával óriási lehetőségünk van, hogy a felmerülő kérdéseket tisztázzuk, és nyíltan megbeszéljük. Azoknál a pároknál, akiket már hittanos koruk óta ismerünk, ezek a dolgok természetesek.

Mit tudna tanácsolni a fiatal pároknak?

Hogy úgy tervezzék a jövőt, ahogyan a múltban építkeztek, hitből. A hit mindig gyakorlatképpen válik láthatóvá, s ennek a házasság, a család is tere. Ez az alapja, innen indul ki minden. S erre kell a hangsúlyt fektetni.

(Szenn Péter horvátországi református püspök 2019. március 28-án tartott előadást és mutatkozott be a Gömöri Református Egyházmegyében a soron következő felnőttképző esten Hanván, ekkor nyilatkozott a Felvidék.ma-nak, itt készültek felvételeink – szerk. megj.)

A cikk a KCSSZ és a Szövetség a Közös Célokért társulás együttműködéseként jelent meg.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete