KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Konferencia a párválasztásról Réven

2019. április 9.

Hasas János tudósítása Révről: A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Pro Rév Egyesület és a Révi Református Egyházközség szervezésében „Hogyan legyünk sikeres párválasztók a XXI. században, a Sebes-Körös térségében” címmel régiós konferencia zajlott szombat délelőtt Réven, a turisztikai inkubátorházban. Az előadó Kiss Emőke Rozália pszichológus, a Partiumi Keresztyén Egyetem és a Nagyváradi Egyetem Pedagógiai Karának ny. adjunktusa, a Nagyváradi Ideg-és Elmegyógyintézet nyugalmazott klinikai főpszichológusa volt.

Olvasni, olvasni, olvasni! - ezt üzenném a fiataloknak. Inkább, mint a telefont vagy a számítógépes kütyüket nyomogatni, interneten lovagolni, mert csak olvasással tudunk olyan tapasztalatokat gyűjteni, ami majd a sikeres párválasztásban is segít. Ha találkozni akarunk barátunkkal, barátnőnkkel, akkor ezt inkább személyesen tegyük meg, mondta bevezetőjében az előadó Kiss Emőke, majd Aranyosi Ervin Párválasztás című versét idézte:

Megéri-e a fáradtságot, hogy megleld a pont neked valót?
Megtalálni a boldogságot, s tudni, hogy nem hiába volt!
A hit, a küzdelem megérte, mert minden vágyad teljesül.
Érdemes, hidd, felmászni érte. A csalódás így, majd elkerül.

Az alacsony önbecsülés a lelki fejlődés legfőbb akadálya. Fontos, hogy úgy neveljük gyerekeinket, hogy azok bízzanak önmagukban. A nevelésben fontos szerep jut a családnak, az iskolának, az egyháznak, a közösségnek. Tisztelet, őszinteség, bizalom, korrektség, az egyenlőség, a megfelelő kommunikáció, ezek mind egy jó párkapcsolat alapjai. Persze egy párkapcsolatban kötelezettségek is vannak: hallgassuk meg a másikat, osszuk meg az érzéseinket, legyünk őszinték, beszéljük meg a nézeteltéréseket, nyújtsunk segítséget, akkor, ha a másik segítséget vár. A megbocsátás nem csak a családban, hanem az élet minden területén nagyon fontos. A betegségek nagy többségének hátterében pszichikai tényezők állnak. Milyen személyeket kell elkerülni párválasztáskor? - tette fel a kérdést az előadó, majd a választ is megadta: a mogorva embereket, akiknek nincs humorérzékük, akik mindig sértődöttek, akik szeretnek manipulálni másokat. Kerüljük a féltékenykedőket, az alacsony önmegbecsülőket, a durva személyeket. Már a káromkodást is egy beszéd általi agressziónak lehet tekinteni, olyan, mint amikor valakit felpofoznánk, szögezte le Kiss Emőke.

A szakember elmondta, hogy szerinte a vegyesházasságok nagy többségükben azért nem működnek, mert a partnerek közül az egyiknek fel kell adnia az identitását. De mi is az identitásunk? A nyelvünk, a vallásunk, a nemzetiségünk, a hazánk. Általában a gyerekekre ez úgy hat ki, hogy nem adják őket magyar óvodába, iskolába, majd a folytatása az, hogy olyan emberekkel barátkoznak környezetükben, akik már nem magyar anyanyelvűek. A szerelem kémiai ferromonjai, törvénye ellen nehéz valamit is tenni, az lenne viszont a normális, ha a vegyes házasságok esetében, a gyerek mind a két nyelvet elsajátítaná. Azért lenne jó magyar iskolába adni, mert például Romániában, a fiatal az iskolában úgyis megtanul románul. Fordított esetben azonban a fiatalok sokszor elvesztik az identitásukat. De ez ugyanúgy van egy szlovák, cseh vagy bármilyen nemzetiségű vegyes család esetében is.
Vegyesházasságok esetében az a legfontosabb, hogy a felek kölcsönösen tartsák tiszteletben egymás kultúráját. Szomorú az, hogy sokszor a magyar anya nem beszél magyarul a gyermekével, annyira alárendeli magát annak az országnak, a többségnek, ahol él. Ha a gyermek megtanulja mind a két nyelvet, otthonosan fog mozogni mindkét kultúrában, fejtette ki az előadó.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület