KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Bihari Napló tudósítása a Révről elszármazottak hétvégi találkozójáról

2019. augusztus 7.

Ünnepelt múlt vasárnap a Sebes-Körös menti település magyarsága: a Pro Rév Egyesület, a Kárpát Medencei Családszervezetek Szövetsége és a Révi Református Egyházközség 14. alkalommal rendezte meg az elszármazottak találkozóját. Az eseményt a Communitas Alapítvány is támogatta.

Istentiszteletre hívták híveiket vasárnap a révi református templom harangjai, de hívták az elszármazottakat is, és a nagyszámú vendégsereget, a magyarországi testvér- vagy baráti települések – Körösszegapáti, Révfülöp, Hajdúszoboszló, Székkutas – küldöttségeit, a környékbeli, valamint Nagyváradról, Kolozsvárról érkezetteket. Igét hirdetett Papp Csaba helyi református lelkipásztor, prédikációjában megfogalmazva: „ünnep e nap mindannyiunk számára, hiszen bár különböző településekről, élethelyzetekből érkeztünk, mégis egységet alkotunk. Egyesít bennünket a nemzethez való hozzátartozás, illetve keresztény hitünk. „A szülőföld ideje nem múló idő. Bennünk lüktet tovább. (…) Azt kívánom mindannyiunknak, hogy Ábelhez hasonlóan nekünk ne kelljen Amerikába menni azért, hogy megtudjuk: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Amiként Szent István óta minden nemzedék, leljük meg honunkat, otthonunkat e hazában, ebben a faluban, Réven, egymás közösségében” – fogalmazott ünnepi beszédében Hasas János, Rév község alpolgármestere. 

A Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar programját követően Szabó Ödön parlamenti képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. „Fontos az, hogy a reményt soha ne veszítsük el, és tenni akaró, hiteles emberek legyenek a közösségek vezetői” – mondta, majd Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári konzulja gratulált a révi magyar közösségnek, és biztosította támogatásáról a helybélieket terveik megvalósításában. Kondor Béla révfülöpi polgármester arról beszélt, hogy hét éve, amióta Révvel kialakultak a kapcsolataik, számunra a határon túli magyarság „nem csak fogalom, hanem testhez, emberhez köthető valóság, barátságunk pedig csodálatos állapot”. A köszöntések után átadták a Pro Meritis-díjakat, amellyel olyan személyeket tüntetnek ki, akik a kultúra, az oktatás vagy a gazdasági tevékenység területén segítik településüket, hozzájárulnak Rév hírnevének öregbítéséhez. A díj jelszava: „Hittel és hűséggel Révért”, és az elszármazottak találkozóján adják át évről évre. Idén Mihók Géczi István református főgondnok, illetve a nagyváradi Török István, a Teuton lovagrend magas rangú tisztje vehette át az elismerést. Az elszármazottak közül a Kolozsvárról érkezett dr. Málnási Ferenc olvasta fel Balázs Géza Ez a nyelv… című írását, elszavalta Reményik Sándor két versét, majd a Biharpüspökiben élő Pető Margit saját versével lepte meg a jelenlévőket. A templomi esemény után Meleg Vilmos színművész szavalta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, majd megkoszorúzták a költő mellszobrát.

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete