KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Bihari Napló tudósítása a Révről elszármazottak hétvégi találkozójáról

2019. augusztus 7.

Ünnepelt múlt vasárnap a Sebes-Körös menti település magyarsága: a Pro Rév Egyesület, a Kárpát Medencei Családszervezetek Szövetsége és a Révi Református Egyházközség 14. alkalommal rendezte meg az elszármazottak találkozóját. Az eseményt a Communitas Alapítvány is támogatta.

Istentiszteletre hívták híveiket vasárnap a révi református templom harangjai, de hívták az elszármazottakat is, és a nagyszámú vendégsereget, a magyarországi testvér- vagy baráti települések – Körösszegapáti, Révfülöp, Hajdúszoboszló, Székkutas – küldöttségeit, a környékbeli, valamint Nagyváradról, Kolozsvárról érkezetteket. Igét hirdetett Papp Csaba helyi református lelkipásztor, prédikációjában megfogalmazva: „ünnep e nap mindannyiunk számára, hiszen bár különböző településekről, élethelyzetekből érkeztünk, mégis egységet alkotunk. Egyesít bennünket a nemzethez való hozzátartozás, illetve keresztény hitünk. „A szülőföld ideje nem múló idő. Bennünk lüktet tovább. (…) Azt kívánom mindannyiunknak, hogy Ábelhez hasonlóan nekünk ne kelljen Amerikába menni azért, hogy megtudjuk: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Amiként Szent István óta minden nemzedék, leljük meg honunkat, otthonunkat e hazában, ebben a faluban, Réven, egymás közösségében” – fogalmazott ünnepi beszédében Hasas János, Rév község alpolgármestere. 

A Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar programját követően Szabó Ödön parlamenti képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. „Fontos az, hogy a reményt soha ne veszítsük el, és tenni akaró, hiteles emberek legyenek a közösségek vezetői” – mondta, majd Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári konzulja gratulált a révi magyar közösségnek, és biztosította támogatásáról a helybélieket terveik megvalósításában. Kondor Béla révfülöpi polgármester arról beszélt, hogy hét éve, amióta Révvel kialakultak a kapcsolataik, számunra a határon túli magyarság „nem csak fogalom, hanem testhez, emberhez köthető valóság, barátságunk pedig csodálatos állapot”. A köszöntések után átadták a Pro Meritis-díjakat, amellyel olyan személyeket tüntetnek ki, akik a kultúra, az oktatás vagy a gazdasági tevékenység területén segítik településüket, hozzájárulnak Rév hírnevének öregbítéséhez. A díj jelszava: „Hittel és hűséggel Révért”, és az elszármazottak találkozóján adják át évről évre. Idén Mihók Géczi István református főgondnok, illetve a nagyváradi Török István, a Teuton lovagrend magas rangú tisztje vehette át az elismerést. Az elszármazottak közül a Kolozsvárról érkezett dr. Málnási Ferenc olvasta fel Balázs Géza Ez a nyelv… című írását, elszavalta Reményik Sándor két versét, majd a Biharpüspökiben élő Pető Margit saját versével lepte meg a jelenlévőket. A templomi esemény után Meleg Vilmos színművész szavalta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, majd megkoszorúzták a költő mellszobrát.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár