KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Kaposkelecsényben családi délutánt tartottak a Házasság hete alkalmából

2020. február 19.

Felvidék.ma: Februárban a Házasság hete keretében szerte a világban, így a Kárpát-medence több pontján is különböző rendezvényeket szerveznek. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódott az a családi délután, melynek a kaposkelecsényi községi hivatal nagyterme adott otthont. A programsorozat célja, hogy középpontba állítsa a családot, mint a társadalom alappillérét. A jelenlévőket Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere, Pospíšil Miklós, református tiszteletes, Makovics István, római katolikus plébános és Kecskés Barnabás, görögkatolikus parókus köszöntötte. Varga Tibor kiemelte a hagyományos családmodell jelentőségét társadalmunk számára, rámutatott a keresztény értékek megtartásának fontosságára, hozzátéve, hogy ki kell tartanunk a konzervatív eszme mellett, legyen bármekkora is a liberális nyugati világ nyomása.

Mint azt a fiatal polgármester említette, nem először szervez rendezvényt a Házasság hete alkalmából. Az első ilyen alkalmon még nőtlen volt, de azóta ő is megnősült, és csak ajánlani tudja a házasság intézményét minden kortársának.

A történelmi egyházak képviselői rámutattak a házasság szerepének fontosságára, melyben a helyes irányt a keresztény eszmerendszerhez való következetes ragaszkodás adhatja meg, illetve hallhatott a közönség a házassághoz kötődő vallásos szimbólumokról is, valamint a közösség alapját adó hagyományos családmodell szerepéről.

A rendezvényen Rubovszky András, a budapesti Széchenyi Társaság elnöke „Nagy családrúl kell gondoskodnom…” címmel tartott előadást.

Széchenyi életének elemzésével az emberi érékek és társas kapcsolatok, az egymásra való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta a mai kor embere számára.

Mint elmondta, Széchenyi István olyan örökérvényű igazságokat fogalmazott meg, amelyek a mai napig irányzékként szolgálhatnak minden nemzetét és hazáját szerető embernek.

A közönség több értékes, tanulságos anekdotát is hallhatott a „legnagyobb magyar” kalandos életéből.

Az előadást követő kultúrműsorban fellépett a Cantabile Női Kamarakórus, valamint a gyerekeknek Balázs Lilla, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa tartott kreatív kézműves foglalkozást.

Az esemény végén a történelmi egyházak képviselői áldást és imát mondtak a családokért.

A rendezvény kapcsán Varga Tibor portálunknak elmondta, hogy szerinte a fiatal családok magukra vannak hagyatva Szlovákiában. Hiányoznak a Nálunk nem szentelnek nagy figyelmet a támogatásoknak, míg Magyarországon külön családvédelmi akciótervet dolgoztak ki.

Varga Tibor rámutatott a Köldökzsinór program nyújtotta lehetőségekre, amit a magyar állam nyújt támogatás formájában a külhonban élő magyar szülőknek, illetve azokra a törekvésekre, amelyek a hagyományos családmodell megtartását célozzák meg. Hangsúlyozta, hogy e programok és támogatások terén a Felvidéken még nagyon sok a tennivaló.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Kuckó Polgári Társulás, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a Fiatalok a Bodrogközért és Ung-vidékért Polgári Társulás és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének közös együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

kedvezmények és a törvények, amelyek segíthetnék a fiatal házasokat, hogy stabil alapokra helyezzék családi életüket.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás