KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2012.04.01

2012. április 30.

Csak korlátozottan használhatják anyanyelvüket Marosvásárhelyen a magyarok

Európai Unió (Románia) 2012. április 1. 

Mit szólnának francia, német vagy olasz barátaink, ha szülőföldjükön nem fordulhatnának anyanyelvükön orvosaikhoz? Ha beteg gyermekeik az orvosnál nem használhatnák ma az anyanyelvüket? A kérdés költői, de Marosvásárhelyen a magyar családok esetében ez rövidesen gyakorlattá válhat, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen meg akarják szüntetni a magyar nyelvű képzést.

A román kormány, a román tanügyért felelős miniszterelnök-helyettes és a román oktatásügyi minisztérium súlyos mulasztást követ el akkor, amikor engedi elsorvasztani azt a felsőoktatási intézményt, amelyik hajdanán színmagyar egyetemként nyitotta meg kapuit.

A MOGYE román többségű vezetősége nemcsak uniós jogot sért, hanem saját tanügyi törvényét sem tartja be. Az anyanyelvi oktatásban - az óvodától az egyetemig – sajátíthatók el a legjobban az ismereteket és őrizheti meg mindenki az identitását. Ez csak akkor lehetséges, ha a gyermek anyanyelvén tanulhat, lelkipásztorával és orvosával is anyanyelvén beszélhet. Az identitás elsősorban a családban dől el, de a közösségben őrzik meg és gyakorolják gyermekeink. Ez az értelme az uniós rendelkezéseknek és a román tanügyi törvénynek is. 

A demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és az uniós kötelezettségek is azt feltételezik, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvükön tanulhassanak. A demokrácia szabályainak az alkalmazása az Európai Unió országai nem válaszható lehetőség, hanem kötelesség, a kisebbségek jogainak az állandó biztosítása pedig nem megrövidíti a többségi nemzetet, hanem gazdagítja.

A magyar egyetemi tagozat működtetése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen adminisztrációs feladat. A megoldásra váró feladatokat közös akarattal és kölcsönös jóindulattal kell megközelíteni és sürgősen megoldani. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozatának a létrehozásáról az 1/2011 sz. Tanügyi törvény 135. cikkelye rendelkezik. A törvény a 363. cikkelyben multikulturálisnak megnevezett, az anyanyelvi oktatásban jelentős hagyományokkal rendelkező egyetemeken kötelezően előírja a magyar nyelvű oktatás önálló szerveződését, miközben az egyetemi autonómia alapján más egyetemeken is lehetőséget nyújt a magyar, német, angol vagy más nyelven történő oktatásra.

Gyermekeink és az egész magyar közösség nevében követeljük, hogy a román kormány tartsa be a demokrácia játékszabályait, szerezzen érvényt saját törvényeinek és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen biztosítsa a magyar nyelvű képzést.

 

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Dr. Szabó Endre alelnök +36-70-337-2151 

 az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége, 

 az Erdélyi Nagycsaládokért Egyesület

 

Budapest, 2012. április 1.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék