KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Távoktatásról szülői és tanári szemmel

2020. szeptember 25.

A VANCSESZ és a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete családi napot tartott

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a Népesedési és családgondozási program 2020 keretében találkozót szervezett a topolyai Kinga-tanyán. A rendezvénysorozat Péterrévén zárul – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől.

 

– A Családi nap című rendezvénysorozatunk célja, hogy barátkozzunk egymással, gyarapítsuk a közösségi élményünket. A körülményekre való tekintettel határoztunk úgy, hogy több helyszínen, kisebb csoportok részvételével szervezzük meg a rendezvénysorozatunkat. Legnagyobb sajnálatunkra ezúttal a külföldi partnerszervezeteink nélkül vagyunk kénytelenek a rendezvényeinket lebonyolítani, így csak a vajdasági tagságunk vesz rajta részt, korlátozott létszámmal. Topolyára Óbecséről, Péterrévéről, Moholról, Adáról, Kishegyesről, Tornyosról érkeztek résztvevők. Készülünk a másfél hónap múlva esedékes Nemzetközi népesedés konferenciánkra, amit reméljük meg tudunk tartani magyarországi előadóink részvételével – hallhattuk Krizsántól, aki elmondta azt is, hogy az esedékes konferencia keretében szeretnék a magyarországi családtámogatási rendszert ismertetni a szerbiai hivatalos szervekkel.

– A topolyai találkozó egyik lényeges pontja az volt, hogy a jelenlevő szülők bevonásával beszélgetés folyt az oktatás jelenlegi helyzetéről, problémáiról. Megállapíthattuk, hogy ebben a pillanatban több területen is sántikál az oktatási rendszer. Például a 30 perces órák meglátásunk szerint rövid távon esetleg megoldást jelenthetnek, de hosszú távon kifejezetten károsak a gyerekeknek. Főleg az alaptantárgyakból lenne nagy szükség arra, hogy teljes értékű órákon vehessenek részt a diákok. Komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a megbeszélésen résztvevőkben, hogy az iskolaév, vagyis a tanulmány végén megszerzett diplomák nem lesznek egyenértékűek a korábbi generációk okleveleivel – összegezte a tanácskozás részleteit a VANCSESZ elnöke. Elmondta azt is, hogy „nagycsaládos” szemmel is megvizsgálták a témát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azokban a családokban, amelyekben több iskoláskorú gyermek is nevelkedik, hatványozódnak a szervezési kihívások, ami nagy terhet ró ki a munkaviszonyban levő szülőkre. A pedagógusok számára is fárasztó a helyzet, s nem mellesleg a diákok a legnagyobb elszenvedői ennek az időszaknak.


Tót Gabriella, a házigazda 3+ Nagycsaládosok Egyesület elnök asszonya is megosztotta élményeit. Gyermekein keresztül betekintést engedett az általános iskolai, de a középiskolai tapasztalataiba is.


– Alsó osztályokban, mivel kis létszámú osztályokról van szó, nincsenek szétosztva a tagozatok. A kihívások itt is megvannak, de enyhébbek. A felső osztályokban fokozódnak a gondok, de még teljesíthetők valahogy. A problémák a középiskolában viszont tornyosulnak, és igazából a tanmenet sikere teljes mértékben a tanár személyiségén, rátermettségén és rugalmasságán múlik. Középiskolásaink Szabadkára járnak, hetente változik a tanítási rend. Az online oktatás hetében is kétszer 1,5 órára be kell utazniuk gyakorlatra, a tanítás ideje alatt egyébként gyermekeink lakásban laknak. Ez azt jelenti, hogy azon a héten kétszer kell kifizetnünk az autóbusz költségeit, amikor gyakorlatoznak. Nekünk, topolyaiaknak szerencsénk van az autóbusz-összeköttetés terén, mert a járatok gyakrabban közlekednek, de halljuk azoknak a gyerekeknek a megpróbáltatásokkal teli tapasztalatát, akik a környező falvakból járnak Szabadkára – osztotta meg gondolatait a 3+ elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy az online héten ugyan elkapják a gyerekek a tananyagot írásban, de a gyakorlati magyarázat hiányában nem tudják teljesen elsajátítani.

– Mivel hetente váltakozó, vegyes online és élő oktatásról beszélünk, már szinte követhetetlen az egész folyamat, a gyermekemnek is kihívás, nekem, mint szülőnek pedig hatványozottan az – mondta el Tót Gabriella, aki a tanácskozás egyik pozitív tapasztalatának nevezte, hogy a megbeszélés résztvevői azzal szembesültek, hogy ezek a gondok nem egyedi problémák, a résztvevő vajdasági szülők egyforma tapasztalatokról számoltak be.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék