KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2017-es tevékenység összefoglalója

2018. október 1.

Összefoglaló beszámoló a KCSSZ 2017 évi tevékenységéről

 

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) között létrejött támogatási szerződésben meghatározott szakmai feladatok megvalósítását az alábbi kronologikus összeállításban foglaltuk össze. A felsorolt rendezvények a magyarországi helyszínek mellett Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban valósultak meg. A programok jól illeszkedtek a Családlánc 2012-es megalakításával megkezdett folyamatba, melynek célja a család és házasság intézményének, valamint a nemzeti identitásnak az erősítése, továbbá a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedvének növelése. A KCSSZ a támogatási időszakban több rendezvény kitalálásban és megszervezésében vett részt. Természetesen a Szövetségnek számos saját kezdeményezésű programja volt, azonban a rendezvények többségét a tagszervezetek szervezték. 

 

Bánk bán előadás az Erkelben, határon túli magyar családoknak

szeptember 11.

Vannak olyanok, akik nem hisznek a magyarságban, vagy egyáltalán nem akarják, hogy megmaradjon - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az Erkel Színházban tartott Határtalan Opera elnevezésű rendezvényen. A rendezvényen a Magyar Állami Operaház a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében közösségi tevékenységet vállaló magyar családokat látta vendégül az Erkel Színházban, ahol a meghívottak a Bánk bán című operát tekinthették meg. Az előadás előtt heten tettek ünnepélyes állampolgársági esküt.

  

Küküllő-menti Sokadalom

Szeptember 30.

 A segesvári Homo Novus Egyesület idén is megrendezte az erdélyi családszervezetek hagyományos találkozójának számító, Küküllő-menti Sokadalom elnevezésű rendezvényét. Az eseményt a szervezők a Kárpát-medence különböző területeiről érkező tánccsoportok seregszemléjének is szátják. A szeptember 30-án 16 órakor, a segesvári CFR Dísztermében (Nicolae Titulescu u. 17.) kezdődött előadáson délvidéki, erdélyi és magyarországi tánccsoportok léptek fel. A háromnapos rendezvényre a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének több tagszervezete is ellátogatott.

 

 Életmese felolvasó verseny Debrecenben

október 10. 

 Harmadik alkalommal rendezte meg a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete az Életmese felolvasási- és illusztrációs versenyét a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen a Belvárosi Közösségi Házban. A négy korcsoport résztvevőinek – alsósok, felsősök, 15 és 33 év közöttiek, 34 fölöttiek – az életmeseíró-pályázatra beküldött és kötetbe rendezett írásokból kellett felolvasniuk a zsűri előtt. Először mindenki ugyanazt a pályaművet adta elő, majd egy szabadon választott írást. Volt versenyző, aki a sajátját olvasta fel.

  

Nagycsaládos hétvége Kárpátalján

október 10.

 A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén hatodik alkalommal szervezte meg őszi nagycsaládos hétvégéjét. Már hagyománnyá vált, hogy ezt a programot az egyesület Beregszentmiklóson, a Vodogray Hotelben tartja, ahol festői környezetben pihenhetnek a résztvevők. A program célja, hogy a családok közösen töltsenek együtt egy élményekkel teli hétvégét, erősítsék családjukat, valamint ismerkedjenek, barátságokat kössenek. A hétvégi programról Kozma-Vízkeleti Dániel, család-pszichoterepauta, klinikai szakpszichológus és munkatársai gondoskodtak. Rendhagyó módon, a nagyobb gyerekek is a felnőtt programon maradtak, így a családok együtt töltötték beszélgetéssel, játékkal a teljes hétvégét a szakemberek irányításával, támogatásával. Ez alkalommal vendégeink voltak a Nagykállói Nagycsaládos Egyesület tagjai.

 

 

A nagyváradi Pro Familiae Alapítvány 2017-ben kilencedszer szervezte meg a Mézeskalácsosok Találkozóját

November 14-18.

A mézestészta készítése ősrégi foglalkozás. A mézestészta-készítés eredete az Ókorra tehető, az első mézeskalácsok felforróssított köveken sültek. Szép szokás, hogy saját készítésű ajándékokkal lepjük meg szeretteinket Karácsony alkalmából, vagy más jeles napokon. Célunk, hogy a résztvevők jókedvvel, vidáman, szeretettel tanulják meg ezt a szép népi mesterséget. A rendezvény hozzájárult a családi együttlét megerősítéséhez, a generációk közötti kapcsolat elmélyítéséhez, a népi hagyományok ápolásához és továbbadásához. Nagyon fontosnak tartjuk a természetes anyagokból készült édességek, mézestészták elkészítését és díszítő elemeinek ismertetését. Célunk felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra. A tíz orosházi, partiumi és erdélyi mester a kiállítás mellett bemutatót is tartottak, és a résztvevőket bevezették a mézeskalács készítés titkaiba. A mesterek nagy szeretettel foglalkoztak a 2-80 év közötti több mint 700 látogatóval. Pénteken és szombaton tartották az Ady Endre erdélyi regionális szavalóversenyt, melynek résztvevői meglátogatták a kiállítást. A mesterek mézeskalács formájában díjakat ajánlottak fel a nyerteseknek. Böjte atya által fenntartott Kis Szent Teréz otthon 10 kis lakója is részt vett a programokon. A mesterek szeretetcsomagokkal lepték meg őket. A rendezvény utolsó napján gyermekcsoportok szórakoztatták a résztvevőket: a roma származású a Tücsök Zenekar zenével, a szalárdi néptánccsoport hagyományos néptánccal és az Érmelléki asszonykórus népdallal.

 

Régiós találkozó Muzslyán

November 17-19.

 A vajdasági Muzslyán tartotta meg idei régiós találkozóját a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A háromnapos rendezvényre a történelmi Magyarország szinte minden részéből, több mint harminc tagszervezet vezetői és képviselői látogattak el. A programsorozat első állomása Adán volt, ahol a helyi Vöröskereszt irodájának udvarán Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke a magyar kormányzat támogatásából létesült játszóteret adta át. 

A szombat délelőtti konferencia első részében Pataki János elnök összefoglalta a 2017-ben elvégzett feladatokat és ismertette a jövő évi munkával kapcsolatos, legfontosabb információkat. Több hozzászóló azt szorgalmazta, hogy a központi családi fesztiválokat ne csak az anyaországban, hanem az elcsatolt területeken is meg kell szervezni jövőre. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy ebből a célból szükséges lesz venni a kapcsolatot mind a Családügyi, mind pedig a Nemzetpolitikai Államtitkársággal. 

Csuzdi József ismertette a FICSAK december 3-ai jótékonysági vásárával kapcsolatos tudnivalókat. A rendezvényen nyolc KCSSZ szervezet és több mint kétszáz családszervezeti tag vesz majd részt.

A Kárpát-medence számos területén fogható Mária Rádió vezetése felajánlotta, hogy kéthetente, közel félórás, családokról szóló műsoridőt biztosít a KCSSZ számára. A tagszervezetek komoly érdeklődéssel fogadták a lehetőséget, számos egyesület jelezte, hogy részt kívánnak venni a műsorkészítésben.

Az elnök új szakmai feladatokat is ismertetett. Az Oktatási Kerekasztal munkája már lezárult, azonban a Szövetség egy új lehetőség kapujában áll: felkérést kapott, hogy tagként vegyen részt a közelmúltban megalakult Családtudományi Platform munkájában. Czettele Győző, a kezdeményezés egyik elindítója a kongresszuson elmondta, hogy az immár 40 szervezetből álló platform legfőbb küldetése a családtudományok megalapozása. A platform meg kívánja találni azokat a tudományos érveket, amelyek segítséget nyújthatnak a kilábaláshoz a hagyományos családmodellt jelenleg veszélyeztető morális válságból. A KCSSZ tagszervezetei a csatlakozásról a következő közgyűlésen döntenek.   

A szombati napot a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színházában egy kellemes és könnyed, Kálmán Imre életútjának főbb elemeit bemutató Csárdáskirálynő-válogatás zárta. A nagybecskereki, meghatóan szíves fogadtatásért külön köszönet illeti Gyuris László atyát, Julianna nővért, Jenovay Lajos egyesületi elnököt és Németh Róbert önkormányzati képviselőt.

Vasárnap Erzsébetlak, illetve a Császártó Magyar Művelődési Egyesület látta vendégül a KCSSZ-kongresszust. A szervezet vezetője, Pozsár-Halász Éva és házastársa, Pozsár István rendkívül színes programot állított össze a vendégeknek, akiket az eredeti stílusban, de újonnan felépített nádfedeles tájházban fogadták, majd egy közös falunézésre invitálták. A látogatás napján Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapját ünnepelte a község. A település utcáján vásár tartottak, a római katolikus templomban pedig Dr. Német László megyéspüspök koncelebrált ünnepi misét. Prédikációjában a vajdasági egyházi vezető az szeretet valódi arcáról, a nélkülözők megkülönböztetés nélküli elfogadásának és segítésének fontosságáról beszélt.  A háromnapos rendezvény zárásaként a Kárpát-medencei vendégek közösen ebédeltek a falu lakóival.

 

 

Mesemondó verseny Szabadkán

november 25.

 A SMILE Szabadkai Nagycsaládos Egyesület és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége magyar népmesemondó versenyt és rajzpályázatot hirdetett óvodás és általános iskolás gyermekek részére. A bátor jelentkezők november 25-én, délelőtt 9 órai kezdettel a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében mérhették össze tudásukat. 

 

 

Jótékonysági vásár a Millenárison

December 5.

 Magyarországon egyre többen vannak, akik adni, segíteni szeretnének és tudnak is - emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, a Családszervezetek II. jótékonysági adventi vásárának megnyitóján. A rendezvényen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének nyolc tagszervezete vett részt. A zentai Házas Hétvége Mozgalom 15 szereplős, 25 perces betlehemes pásztorjátékot adott elő, a csíkszeredai Csíki Anyák Egyesülete arcfestést vállalt, Dánél Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládosokért Egyesület képviselője pedig a népi fazekasságot mutatta be, továbbá száz, saját készítésű kerámia karácsonyfadíszt ajánlott fel. A lekenyei Pro-le Ti Társulás, a csongrádi Bölcső NCSE, a vajdasági Kolibri a Családokért Egyesület és a búcsi Felvidéki Népviseletes Babamúzeum kézműves-foglalkozásokon várták a gyerekeket, de előre elkészített ajándéktárgyakat is felajánlottak a nemes célra. A KCSSZ képviseletében több mint háromszáz határon túli család és gyermek látogatta meg a rendezvényt, akik délben a Millenáris Park zöld területén kórussá szerveződtek, és közösen énekelték el Gyulai István, Örökségünk című szerzeményét.
 

 

 

Advent Köröstárkányban

December 15-17.

 Adventi ünnepséget szervezett a Köröstárkányi Ifjúsági Oktatási Egyesület a hétvégén Köröstárkányban. A háromnapos rendezvény első napján a helyi Kultúrotthonban a köröstárkányi fiatalság adventi műsorral lépett fel, szombaton pedig disznótoron vehettek részt a vendégek. A színes programsorozatot vasárnap adventi istentisztelet, valamint az egyesületi vezetők és tagok megbeszélése zárta.   

 

Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom Kolozsvárott

December 17.

 Adventi Gyermekfesztivált és Sokadalmat szervezett a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban december 17-én az Életfa Családsegítő Egyesület, a Szabadság Napilap, a Belvárosi Unitárius Egyházközség és az IKE. A délelőtt 10 órakor kezdődött rendezvényen rendkívül sok érdekes program várta a gyermekeket, a fiatalokat, a szülőket és természetesen a nagyikat és a dédiket is. A rendezvényen 150 fő vett részt.

 

Advent Csíkszeredán

December 18.

 Negyedszer szervezte a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete a Családok adventje elnevezésű karácsonyváró rendezvényét, amellyel ráirányítják a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élőknek is van családjuk, és akiknek ugyanannyira – ha nem még jobban – szükségük van szeretteikre. A Családok adventjének szervezésében közreműködött többek között a Csíki Anyák Egyesülete, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is. Utóbbinak köszönhetően a Családok adventje határokon átívelő, fogyatékkal élőket és családokat egyaránt megszólító rendezvénnyé nőtte ki magát. Az eseményen Tódor Attila csíkszeredai segédlelkész mondott áldást, és a karácsonyi ajándékhajhászás helyett annak fontosságát emelte ki, hogy inkább önmagunkat, szeretetünket adjuk ajándékul. A család személyes életünkben, valamint társadalomban betöltött elsődleges szerepéről beszéltek a helyi elöljárók és különböző szervezetek vezetői is. Eközben a gyermekek légcsúszdáztak, kipróbálták, hogy milyen a kerekes szék használata, illetve karácsonyi díszeket készítettek. Fellépett a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, az Ügyes-eb kutyaiskola, a Serketánc-szólisták, a Sunshine együttes, és volt angyaljárás is.

 

Advent Bajmócon

December 18.

 A Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete idén Bajmócon tartotta meg a karácsonyi ünnepségét. A településen a magyar történelem olyan nagyságai fordultak meg, mint Mátyás király, aki a várban álló hársfa alatt diktálta leveleit.    

 

Eredményes évet zárt a nagybecskereki Família Nagycsaládosok Egyesülete

Január - December

A nagybecskereki Família Nagycsaládosok Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közösen ünnepelte meg a Házasság Hetét. Egymás kedvéért születtünk címmel, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást a nagybecskereki Petőfi MME nagytermében.

Februárban az egyesületben az idősekről emlékeztek meg, júniusban családi pikniket, augusztusban népzenei koncertet szerveztek. 

 

Nemzetközi projekt

  1. június 1. - december 31.

A nemzetközi projekt személyi háttere 

Ebben az időszakban a nemzetközi projekt szakmai vezetője Mihálffy Andrea, koordinátora dr. Liziczayné dr. Kovács Zsófia volt, míg nemzetközi szakértőként Eplényi Kata csatlakozott a csapathoz.

 

A nemzetközi projekt keretében megvalósult tevékenységek

1./ Tusványos (2017. július 21.)

Idén 28. alkalommal került megrendezésre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, közismert nevén “Tusványos”. A Csíki Anyák Egyesülete, amely a KCSSZ tagszervezete, és amely évek óta jelen van a rendezvényen önálló sátorral, idén felvetette, hogy a KCSSZ is jelenjen meg a szabadegyetemen. “A családok jövője, a jövő családjai a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége nemzetközi projektjének fényében” címmel Pataki János elnök, Mihálffy Andrea szakmai vezető és Eplényi Kata, a nemzetközi projekt szakértője folytatott kerekasztal-beszélgetést Tiboldi Beával, az Egyesület vezetőjével. A családias hangulatú beszélgetés a két és fél éve futó nemzetközi programot ismertette az érdeklődök számára. A programok bemutatásán túl sok szó esett arról, hogy miért kell és miként érdemes megszólítani és a családügyi kérdések iránt fogékonnyá tenni a mai fiatalokat. Igyekeztünk egyértelművé tenni, hogy a jövő útja az, ha a családalapítás előtt álló fiataloknak hitet és biztatást, de emellett és eszközöket és lehetőséget is adunk ahhoz, hogy akár szülőként, akár hivatásukban, akár civil elköteleződésen keresztül tehessenek a boldogabb házasságokért és családokért. Kiemeltük annak fontosságát is, hogy a fiatalokat érdemes bekapcsolni az európai vérkeringésbe, hogy jó gyakorlatokat láthassanak, illetve megélhessék, hogy szerte Európában élnek hozzájuk hasonlóan gondolkodó, azonos elveket valló fiatalok; mindemellett fontos, hogy professzionális felkészítést is kapjanak mindazok, akik komolyabban szeretnének elköteleződni ilyen jellegű munkára. Biztattuk a jelenlevőket, hogy a látókörükben levő nyelveket jól beszélő, felelősen gondolkodó fiatalok felé közvetítsék mindazokat a lehetőségeket, amelyeket többek között a KCSSZ nemzetközi projektje is kínál. Az előadást követően több hozzászóló, köztük Sógor Csaba EP-képviselő felesége is pozitívan nyilatkozott az előadáson hallottakról, bátorított minket a folytatásra és támogatásáról biztosított minket.

2./ 4. Európai Ifjúsági Workshop (EYW, Varsó, 2017. október 26-29.)

Az EYW szervezésének “történetében” első alkalommal volt két ország közös munkája a 4. EYW, hiszen korábbi lengyel résztvevőink különböző korábbi munkatalálkozók hatására és ott szerzett élményeiknek köszönhetően jutottak el arra, hogy meghívják hazájukba az EYW-t, és saját maguk is szervezőivé, kezdeményezőivé váljanak a találkozónak. Ezt külön sikerként könyvelhetjük el, hiszen határokon átívelő hatást értek el a korábbi munkatalálkozók. Az eseményt követően elmondható, hogy a lengyel szervezőcsapat felnőtt a feladathoz, és remek munkát végzett. A lengyel szervezőcsapat vezetője, ŁukaszKrupski, a legnagyobb lengyel nagycsaládos szervezet (Trzy Plus) alapítójának és vezetőjének, JoannaKrupskanak egyik fia. A lengyel szervezőcsapat összesen 6 főből állt, közülük négyen egyúttal résztvevők is voltak.

A pályázati eljárás során a 20 és 30 év közötti pályázók közül 30 résztvevőt választottunk ki, akik 12 országból érkeztek (Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Spanyolország, Portugália, Szlovénia, Macedónia, Románia, Ukrajna, Finnország, Egyesült Királyság). A program - az eddigi EYW-k szerkezetéhez igazodva - két részből állt: egy nemzetközi konferenciából és az ifjúsági munkatalálkozóból (workshop). 2017. október 27-én a lengyel parlament felsőházában, a Szenátusban szervezett konferencián vehettek részt a fiatalok, melynek címe „Familytoday – changingvalues and structures” (“A család ma - változó értékek és struktúrák”) volt. A konferencián köszöntőt mondott StanisławKarczewski, a lengyel Szenátus elnöke, JoannaKrupska, a “Trzy Plus” lengyel nagycsaládos egyesület elnöke, Mihálffy Andrea, a KCSSZ nemzetközi projekt vezetője, továbbá Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország lengyelországi nagykövete. Beszédet mondott prof. Bogdan de Barbaro (pszichiáter, pszichoterapeuta, Jagiellonian University professzora): “Quo vadis, lengyel családok?” címmel, prof. ŁukaszHardt (professzor, University of Warsaw): “Kapcsolat a gazdasági növekedés, a családi értékek és a kultúra között” címmel, Anna és JanuszWardakowie (a lengyel FamilialAcademy alapítói): “Miként tehetjük a hagyományos családi szerepeket vonzóvá a fiatalok számára?” címmel, továbbá KrzysztofZanussi (filmrendező, producer): “A család a filmipar torz tükrében” címmel.

Az október 27. délutántól 29-ig tartó workshopon olyan kérdésekre kerestük a választ a fiatalokkal, mint:

  • a fiatalok félelmei a házasággal kapcsolatosan - vannak-e, ha igen, miért?
  • családalapítás - korán vagy későn? (előnyök és hátrányok)
  • hogyan tegyük vonzóvá, “trendivé” a családos életformát?
  • mi segítheti a fiatalok családalapítási kedvét? 

Szombaton délután BłażejMarzoch (IPZIN, EuropeanInstitute forIntegratedPrevention) tartott workshopot. Ennek témája: a fiatalok, mint a család és a társadalom jövője; hogyan vezessük a fiatalokat a boldog házasság és család felé napjainkban, miért fontos a társadalom és a családok szempontjából a fiatalokkal kapcsolatos prevenció, az IPZIN prevenciós stratégiájának és kutatásának ismertetése volt. A fiatalok ötleteiből, javaslataiból készült összefoglaló prezentációt két kiválasztott résztvevő fiatal ismertete 2017. december 4-én az Európai Parlamentben, a KCSSZ és Hölvényi György EP képviselő irodája által közösen szervezett családügyi konferencián. A programot a lengyel Család-, Munkaügyi és Szociális Minisztérium anyagi támogatásával, a lengyel nagycsaládos szervezet (Trzy Plus) közreműködésével valósítottuk meg. 

3./ Családkonferencia az Európai Parlamentben és kapcsolatépítő rendezvény (Brüsszel, 2017. december 4-5.)

  1. december 4-én a KCSSZ és Hölvényi György néppárti képviselő - immár hagyományszerűen - rendezett közös konferenciát az Európai Parlamentben, ezúttal “Első a család? A mai fiatalok dilemmái” címmel.  A konferencia középpontjában az ifjúság családalapítással kapcsolatos – korai, késői - döntéseinek okai, háttere, és a felmerülő nehézségekre adható válaszok felkutatása állt, vagyis azokra a kihívásokra és nehézségekre fókuszáltunk, amelyek befolyásolják a fiatalok családalapítási törekvéseit. A konferencia célja az volt, hogy közösen gondolkodjunk arról, mit tud tenni a civil szféra, a politikum, a munkahely, illetve a társadalom egésze a kihívások leküzdésére, hogy ezáltal támogassák a fiatalok családalapítási kedvét. A konferenciára első sorban családügyben tevékenykedő civi szervezetek vezetői, képviselői kaptak meghívást, de jelen voltak európai parlamenti képviselők, családpolitikával foglalkozó szakemberek, illetve az ifjúság képviselői is. A konferencia fő előadója az amerikai Stephen K. Baskerville professzor volt, de beszédet mondott dr. SzymonGrzelak, a European Institute forIntegratedPrevention vezetője (Lengyelország), PhDr. LudmilaTrapková és MUDr. VladislavChvála cseh családterapeuták, Márki László, az ELFAC elnöke, továbbá Joó Kinga, a NOE alelnöke. A politikum részéről MarijanaPetir horvát és Anna Zaborska szlovák európai parlamenti képviselők szólaltak fel. Ahogy fent említettük, a 4. Európai Ifjúsági Munkatalálkozón kidolgozott ötleteket, javaslatokat, véleményeket Maria Krupska (Lengyelország) és Enyedi László (Magyarország) mutatták be, igen nagy sikerrel.

A konferenciát követő napon lehetőséget biztosítottunk arra, hogy kölcsönös bemutatkozás keretében egymás munkáját megismerhessék a civil szervezetek; ezáltal pedig a közös cél érdekében Európa szerte erősödhessenek a szakmai kapcsolatok. A résztvevők 5-5 perces ismertetőt tarthattak az általuk képviselt szervezet munkájáról. A többség ppt vagy preziperezentációval készült. Igen színes kép bontakozott ki a családügyi szervezetek által végzett munkáról, a jó gyakorlatokról és követésre méltó ötletekről szerte Európában. A résztvevők jó része prospektusokat, szóróanyagokat is hozott a szervezetről. A prezentációkat követően lehetőség nyílt beszélgetni, közvetlen kapcsolatot felvenni, illetve a jelen lévő újságírók is számos riportot készítettek. Bár a rendezvény - szándékoltan - kötetlen és interaktív volt, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy hasonló kezdeményezésre akár rendszeres időközönként, újra és újra szükség lenne. Sokan számoltak be arról, mennyi jó ötletet, lelkesedést merítettek a hallottakból; továbbá máris tudunk olyan szervezetekről, akik felvették a kapcsolatot.

 

4./ Gyakornoki program Brüsszelben

  1. második felében egy gyakornoknak lett volna lehetősége gyakornoki programban való részvételre Hölvényi György néppárti EP-képviselő irodájában. A programmal lehetőséget kívántunk nyújtani arra, hogy a résztvevő fiatal beleláthasson a nemzetközi családpolitika európai uniós dimenzióiba. Ezúttal a pályázati felhívásra csupán egyetlen fiatal nyújtott be jelentkezést. A személyes interjún részt vett Hölvényi képviselő úr munkatársa, Nádasi György, valamint a KCSSZ részéről a nemzetközi projekt munkatársai. A pályázónak a szóbeli meghallgatáson nyújtott teljesítményét mérlegelve nem tapasztaltuk őt kellően motiváltnak és elkötelezettnek a családügyi kérdések iránt, és ennél fogva nem találtuk érdemesnek őt a programban való részvételre. Így a pályázat sikertelenül zárult. 




Sajtóközlemények:

El a kezekkel a marosvásárhelyi magyar gimnáziumtól

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége tiltakozik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium növendékeinek szüleit ért hatósági zaklatás ellen. A Kárpát-medencei magyar családok elfogadhatatlan, a legyőzött diktatúrát idéző módszernek tartják a szülők hatósági kihallgatását arról, milyen indokok alapján íratták gyermekeiket a magyar nyelven oktató, egyházi iskolába. A KCSSZ felelőtlen, kártékony politikai lépésként értékeli az ügyészségi eljárást. A módszer sérti a vallási, a nyelvhasználati és az iskolaválasztási szabadságot.  A Szövetség álláspontja szerint a romániai hatóságoknak szakítaniuk kell a múlt módszereivel. Ideje felismerni, hogy az ország csak a kisebbségeivel, így a magyarsággal összefogva működhet EU-s normák szerint. 

 

Megemlékezések a Magzatgyermek Világnapjáról

„Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.” (Magyarország Alaptörvényének II. cikke)

 Március 25-én, a Magzatgyermek Világnapján a várandósságot, a kialakuló és formálódó családot, a növekvő életet ünnepeljük. Ezen a napon a magzati jogok védelmezői egy fehér szalag kitűzésével hívják fel a figyelmet a megfogant élet tiszteletére és mindazokra, akik magzati korukban veszítették el az életüket.

Az ember hajlamos az életet a születés pillanatától számítani. Az európai, sajnos egyelőre általános felfogás szerint a magzat még nem gyermek, pedig az anyaméhben az aprócska teremtésnek már végtagjai, nemi jellege és arcvonásai is vannak, azaz emberinek nevezett testi tulajdonságokkal bír.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik egy emberi élet, a világban nincs egységes válasz, azonban egyre több az olyan egyházi és civil szervezet, amely a magzat élethez való jogát védelmezi. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és tagszervezetei számára ez a jog szintén  alapérték.

Ezért csatlakoztak a kezdeményezéshez a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Magyarországról olyan családokkal foglalkozó szervezetek, akik ilyen módon is szeretnének hatni a társadalomra, hogy mi élők még komolyabban vegyük az emberi életet, amely egyedi és megismételhetetlen.

Az ügy rendkívül fontos, hiszen a magzatgyermekek megmentésével Közép-Európában évente közel 1 millió emberi életet lehetne megmenteni. Az életünket ajándékba kaptuk, melyet nem lehet megismételni, de kiteljesíteni, építeni, szépíteni, értékekre nevelni, szeretni kötelességünk. Örülni kell az életnek, még ha nehéz a kezdete, akkor is!

 

Az anyasági támogatás kiterjesztése valódi kormányzati segítség

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc-mozgalom összes határon túli szervezete nagyra értékeli és üdvözli az anyasági támogatásra jogosultak körének kiterjesztését az elcsatolt területeken és külföldön élő magyar állampolgárok országhatárokon kívül született gyermekeire. Pataki János, a KCSSZ napokban újraválasztott elnöke úgy véli, a kormányzati gesztusnak az anyagi segítségen kívül a nemzet megmaradása szempontjából is nagy jelentősége van. Az intézkedés segít majd a külföldön világra jövő, az állampolgárságot születésükkor elnyerő nemzedékeknek, hogy felnőve megőrizzék és büszkén vállalják a magyarságukat, itthon és idegenben egyaránt. Pataki János szerint a magyar kormányzat elcsatolt területeken élő magyarságot segítő intézkedéseinek, például az állampolgárság megadásának, illetve a magyar igazolvány bevezetésének a gyümölcse is kezd beérni. A Szövetség elnöke a határon túli látogatásai során azt tapasztalja, hogy egyre több magyar származású fiatal számára válik fontossá és eltéphetetlenné a "magyar-magyar köldökzsinór". A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét több mint tíz egyesület alapította 2001-ben, Csongrádon. Az alapítók célja a családbarát szemlélet Kárpát-medencei és nemzetközi terjesztése, valamint a térségben működő családszervezetek és az érdekeiket képviselő civil kezdeményezések együttműködésének megszervezése volt. 

 

Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló 2010-es törvény kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Azt, hogy az elv nem csupán jogszabályban fogalmazódik meg, hanem gyakorlatban is érvényesül, a 2010 óta életbe léptetett kormányzati intézkedések sora igazolja. Ezek a döntések sokat segítettek azoknak a lelki sebeknek a gyógyulásában, amelyeket az elcsatolt területeken élő magyar családok a szégyenletes 2004-es népszavazási kampány és döntés során szereztek. A magyar állampolgárság megadása, a magyar nyelvű oktatás felkarolása,  valamint az olyan családpolitikai támogatások kiterjesztése a határon túli magyar lakosságra, mint a babakötvény jegyzésének lehetősége és az anyasági támogatás, azt bizonyítják, hogy a jelenlegi magyar kormány nemcsak szóban, tettekben is kiáll az elcsatolt területeken élő magyarság mellett. A jelenlegi kormányzati kiállás nélkül csak 2004 szégyene maradt volna a magyarságnak, és akkor elmondható lenne, hogy Trianon elérte célját, a nemzeti egységünk megbontását és a magyarság lassú eltűnését Európa térképéről. A mai emléknapon a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez és a Családlánc-mozgalomhoz csatlakozott családok mély szomorúsággal emlékeznek a 97 évvel ezelőtti tragikus döntésre, ugyanakkor bíznak benne, hogy annyi keserű évtized után, belső és külső támadásokkal dacolva, a magyarságnak végre sikerül egységes nemzetté válnia a Kárpát-medencében.

 

Családok világnapja a Kárpát-medencében 

Családi rendezvényekkel ünnepelte meg a Családok Világnapját a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc-mozgalom tagszervezetei május 13-án, szombaton. A kárpátaljai Nagyberegen, a vajdasági Adán, a felvidéki Alistyálon, valamint Kolozsvárott, Csongrádon és Nyíregyházán is színes programokkal, lovas- és kerékpáros bemutatókkal, ügyességi feladatokkal, kézműves-foglalkozásokkal, a régi korok játékaival, valamint sok-sok zenével és tánccal várták a családokat a helyi szervezők. A tagszervezetek az április 23-i KCSSZ-közgyűlésen sorshúzással döntötték el, hogy a Családok Világnapján melyik társegyesületnek adnak majd valamilyen játékos feladatot. Délután 2 órakor a hét településen ünneplő szervezetek internetes kapcsolatot létesítettek egymással, és az is kiderült, hogy a sorsolás alapján a „Családok határtalan játéka” keretében, kinek milyen feladványt kellett a délután folyamán megoldania. A közös családi nap ötletgazdája, a csongrádi Bölcső Nagycsaládosok Egyesülete az idei rendezvényekkel hagyományt kíván teremteni, és jövőre szeretne még több Kárpát-medencei települést bevonni a kezdeményezésbe. 

 

Közlemény a román és ukrán hatóságok magyarellenes lépéseiről

 A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége tiltakozik a kárpátaljai és az erdélyi magyar kisebbség megmaradását biztosító anyanyelvi oktatás ellehetetlenítése ellen. A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működésének felfüggesztését célzó hatósági intézkedések, valamint az ukrán parlament szégyenteljes döntése az általános iskolai tantárgyak kötelező ukrán nyelvű tanításáról, mindkét országban súlyosan sértik az anyanyelvi oktatáshoz fűződő kisebbségi jogot. Az iskolák bezárásával és az anyanyelvi oktatás ellehetetlenítésével a román hatóságok, valamint az ukrán parlament a magyar kisebbség erdélyi és kárpátaljai jövőjét veszélyeztetik. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége követeli a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum zavartalan működésének hatósági biztosítását, továbbá csatlakozva számos kárpátaljai szakmai és civil szervezethez, arra kéri Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok megmaradását is alapjaiban veszélyeztető oktatási törvényt.

 

Reagálás egy cikkre

 Tegnap este kikerült egy cikk egy online portálra, a címe „Magyar álcivil-határozó”. Ebben a KCSSZ-ről az újságíró ugyan csak három mondatot írt, de milyen hármat: egy sem igaz!  A KCSSZ éves tevékenységi összefoglalóit például a szerző önkényesen pénzügyi beszámolóknak minősíti, majd felrója, miért csak a tevékenységekről szólnak. Ügyes. Azért ha adhatunk egy tanácsot, legközelebb a pénzügyi beszámolót a „Közhasznúsági jelentések” fülecske alatt tessék keresni, és azért ott, mert ott van a helye.

Az elszántsággal párosuló tájékozatlanság eredménye az a fikció is, hogy a KCSSZ a NOE „alszervezete”, jelentsen ez bármit is. Az igazság az, hogy a NOE a tíz alapító egyike, ráadásul a bejegyzés sem mostanában, hanem még 2001-ben történt. Az pedig mindenképpen megható, hogy az újságíró önálló budapesti irodáért lobbizik a KCSSZ számára, de nagy tisztelettel kérjük, ne tegye: a nagyrészt határon túli tagszervezetink önkéntes alapon, otthonról, a budapesti adminisztrációs munkatársak pedig másodállásban és szintén a saját lakásukban dolgoznak. Köszönjük.

 

Sikeres volt az adventi vásár a Millenárison

 Magyarországon egyre többen vannak, akik adni, segíteni szeretnének és tudnak is - emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, a Családszervezetek II. jótékonysági adventi vásárának megnyitóján. A rendezvényen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének nyolc tagszervezete vett részt. A zentai Házas Hétvége Mozgalom 15 szereplős, 25 perces betlehemes pásztorjátékot adott elő, a csíkszeredai Csíki Anyák Egyesülete arcfestést vállalt, Dánél Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládosokért Egyesület képviselője pedig a népi fazekasságot mutatta be, továbbá száz, saját készítésű kerámia karácsonyfadíszt ajánlott fel. A lekenyei Pro-le Ti Társulás, a csongrádi Bölcső NCSE, a vajdasági Kolibri a Családokért Egyesület és a búcsi Felvidéki Népviseletes Babamúzeum kézműves-foglalkozásokon várták a gyerekeket, de előre elkészített ajándéktárgyakat is felajánlottak a nemes célra. A KCSSZ képviseletében több mint háromszáz határon túli család és gyermek látogatta meg a rendezvényt, akik délben a Millenáris Park zöld területén kórussá szerveződtek, és közösen énekelték el Gyulai István, Örökségünk című szerzeményét.

 

A román miniszterelnök kérjen bocsánatot a magyaroktól!

Mihai Tudose román miniszterelnök tegnap egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a székely zászlók mellett azok is ott fognak lógni, lobogni, akik kitűzték azokat. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége bízik abban, hogy minősíthetetlen kijelentése miatt a miniszterelnök mielőbb bocsánatot kér a megfenyegetett magyaroktól, de országának összes polgárától is. Ma Európában, felelős miniszterelnök senkit sem fenyegethet felakasztással. Románia népe a kommunizmus eltakarítását követően a demokráciára, nem pedig az állami önkényre és a politikai ellenfelek kivégzésére szavazott. Mihai Tudose ijesztő nyilatkozata megfélemlít minden békességben élni akaró embert. A Kárpát-medencei magyar családok arra kérik Mihai Tudose miniszterelnököt, forduljon vissza az erőszak felé vezető útról, mert az a biztos pusztulásba vezet. Ezt a múlt század nemzeti tragédiái kellőképpen bebizonyították. 

Megjelenések:

https://szekelyhon.ro/aktualis/szulok-iskolaja-kulonkiadas-csikszeredaban

https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/muzslyan-tartjak-karpat-medencei-csaladszervezetek-szovetsegenek-konferenciajat

http://www.civilportal.rs/hu/hirek-karpat-medence

http://mandiner.hu/tag/karpat-medencei_csaladszervezetek_szovetsege/

https://magyaridok.hu/belfold/atadtak-karpat-medencei-eletmese-palyazat-dijait-1806907/

https://www.mellettedahelyem.hu/tamogatasok/palyazatok/hajra-picik!-projekt-2017-%E2%80%93-csaladi-fesztival

https://www.magyarszo.rs/hu/3504/vajdasag/172905/%C3%81lomb%C3%B3l-h%C3%A1z-sz%C3%BCletett-P%C3%A9terr%C3%A9v%C3%A9n.htm

 http://www.bazispont.hu/hirek/?oldalszam=241

https://www.youtube.com/watch?v=3VpqCzIWVDE

https://eurocom.wordpress.com/tag/karpat-medencei-csaladszervezetek-szovetsege-kcssz/ttp

https://www.vajma.info/cikk/tukor/7176/A-Karpat-medencei-Csaladlanc-tobb-mint-tizezer-magyar-csaladot-kepvisel.html

http://www.bumm.sk/kultura/2017/06/09/atadtak-a-karpat-medencei-eletmese-palyazat-dijait

http://www.kormany.hu/hu/esemenytar/szezonnyito-eloadas-es-allampolgarsagi-esku-az-erkel-szinhazban

https://www.facebook.com/szekelyfesztival/posts/2047207338834069

http://www.bazispont.hu/hirek/?oldalszam=238

http://holvenyi.fidesz-eu.hu/hu/hirek/csaladpolitika/

http://www.panoramada.co.rs/201705/1-20.php

https://gondola.hu/cikkek/107118-Vannak__akik_nem_hisznek_a_magyarsagban_.html

https://index.hu/kulfold/ep/2017/12/06/csaladkonferenciat_rendeztek_a_csaladok_nelkuli_fiatalokrol/

http://www.globoport.hu/199619/a-magyar-csaladok-jovoje-a-karpat-medenceben-cimmel-rendeztek-konferenciat-es-csaladi-napot-az-orszaghazban/

http://civilhirugynokseg.hu/osszefogas-csaladok-eve-sikerehez/

http://www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/2558469-nagycsaladosok-hetvegeje

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/11/14/mezeskalacsos-talalkozo-a-liceumban.biharinaplo

https://www.magyarszo.rs/hu/3537/vajdasag_szabadka/174863/A-csoda-Szabadk%C3%A1ra-k%C3%B6lt%C3%B6z%C3%B6tt.htm

http://www.biharmegye.ro/node/6704

http://kolozsvariradio.ro/2017/12/14/vasarnapi-program-kicsiknek-es-nagyoknak-adventi-gyermekfesztival-es-sokadalom/

https://kronika.ro/szines/jotekony-csaladi-advent-csikszeredaban

 

Nagykálló, 2018. február 28.

Pataki jános, elnök

 

 

 

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS