KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nagyvárad tizenkét hídvédő hősére- köztük Seres János révi földművesre- emlékeztek Nagyváradon

2020. október 16.

A Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a megyei RMDSZ szervezésében  oktőber 12-én, hétfőn 14 órakor  megemlékezést és koszorúzást tartottak a Szent László-templom falán elhelyezett emléktáblánál, amely annak a tizenkét mártírnak az emlékét örökíti meg, akik 1944 őszén életüket áldozták az akkori Körös-híd felrobbantásának megakadályozásáért. 

A megjelenteket Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke köszöntötte. Pék Sándor esperes-plébános békét kérő imáját követően a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének részéről ifj. Pásztai Ottó arra emlékeztetett: immár 76 éve, hogy véget ért a második világháború értelmetlen öldöklése, rettenetes pusztítása. Azon az esős október 12- én Nagyvárad összes hídja alá volt aknázva, ám a vörös hadsereg gyors támadása következtében a visszavonuló katonaságnak már nem volt ideje és lehetősége, hogy felrobbantsa ezeket. Az előretörő szovjetek már elfoglalták az Aradi utat, behatoltak a várad-őssi negyedbe, elfoglalták Biharkeresztest és Biharpüspöki egy részét, lehetetlenné téve a Várad–Szatmár közti úton való menekülést. Ilyen körülmények között a menekülő utóvéd német motorosalakulat teljesen értelmetlenül a Szent László téri Körös-híd felrobbantására adott parancsot. Ezt a tizenkét váradi, illetve Bihar megyei idős honvéd vonakodott teljesíteni, ezért a fékeveszett német katonák sortüze azonnal végzett velük, majd utóbbiak felrobbantották a hidat. A holttestek két napig temetetlenül hevertek a Körös Bémer téri partján, mivel a várost elfoglaló katonaság nem engedte eltemetni őket. Később városunk bátrabb polgárai az esti szürkületben földdel betakarták a holttesteket, de csak decemberben vált lehetségessé, hogy a Rulikowski temetőben méltóképpen eltemessék őket.  

 Meleg Vilmos színművész fellépése után Szabó József városi önkormányzati képviselő, a váradi RMDSZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: 2020-ban az időközben gyökeresen átalakítani kívánt városkép Várad hangulatát is próbálja alaposan megváltoztatni, kiszorítva a hősökre való emlékezést az események sorából. Október 12-én ugyanis többen csak a bevonuló román seregeket ünneplik, vagy az Aurel Lazăr házában megfogalmazott nyilatkozatról beszélnek, megfeledkezve arról, hogy a Szent László híd elődje mennyire fontos volt a mindenkori városlakóknak, annak megsemmisítése pedig milyen nagy veszteség lett volna az itt élő közösségek mindegyikének. „Ma a gyerekeink hősei virtuálisak. A valóságtól teljesen elrugaszkodó, mesterségesen kitalált filmekbe helyezik őket, ahol robotokkal vagy szörnyekkel kell megküzdeniük pontokért. Az egyetlen öröm az ürömben, hogy a háborút és annak az életre gyakorolt hatásait nem ismerhetik, csak a könyvekből. A mi felelősségünk felmutatni az itt, köztünk élt valós, húsvér hősöket, értékrend-őrzőket, hiszen a mai ifjúság pontosan olyan, amilyenné mi, felnőttek alakítjuk, és igenis, rohanó világunkban időt és energiát kell áldozzunk arra, hogy nemzetünk valódi nagyjairól beszéljünk nekik, kiragadva őket a virtuális valóságból” – közölte a politikus. 

Az emléktáblánál az RMDSZ szervezetei, a Premontrei Öregdiákok Egyesülete mellett több civil szervezet, intézmény, valamint a hozzátartozók nevében Sziki Géza és Szikis Sándor is elhelyezte a kegyelet virágait. A  12 hősi halott között Seres János személyében egy révi 49 éves földműves is életét vesztette akkor. A Pro Rév Egyesület nevében Hasas Ildikó helyezte el a megemlékezés koszorúját.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete