KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A jó házastársi kapcsolathoz mindketten kellenek

2021. február 13.

Az idén már 14. alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a magyarországi keresztény egyházak és a civil szervezetek együttműködésével

A rendezvénysorozatra mindig a Bálint nap környékén kerül sor, és a programokkal a házasság és a család fontosságára, egyedül üdvözítő küldetésére kívánják felhívni a figyelmet. A rendezvénysorozat mottója évről évre változik, idén az Ezerszer is igen jegyében zajlik.

A rendezvénysorozathoz 2015 óta a Szövetség a Közös Célokért társulás is csatlakozik, előadások, könyvbemutatók szervezésével, misék, istentiszteletek közvetítésével és okleveleket is átadnak a házassági évfordulójukat ünneplő felvidéki házaspároknak.

Ezúttal a járványhelyzetre való tekintettel online előadásra hívták az érdeklődőket. Dr. Strédl Terézia Stresszes élethelyzetek című előadásában jó példákkal, elfogadható, megvalósítható tanácsokkal szolgált a témában.
Hideghéthy Andrea, a társulás ügyvezető igazgatójának köszöntője után a Felvidék legismertebb pszichológusa, a révkomáromi Selye János Egyetem és a magyarországi Kodolányi János Egyetem oktatójának érdekes előadása, a kapcsolatban, házasságban élők vagy az arra készülők, de azok számára is számos tanulsággal szolgált, akiknek életéből kimaradt a boldog házasság.


Hideghtéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója


Az előadó rögtön elöljáróban elmondta, hogy a sikeres együttélés alapja egymás elfogadása, arra pedig csak azok képesek, akik önmagukat is elfogadják, akik jóban vannak önmagukkal.

Rendkívül fontos a feltétel nélküli elfogadás, ami mindkettőn múlik, az azonos értékrend, amely nem minden esetben van jelen.
A házasfelek tudvalevő, hogy más-más családból, közegből jönnek, más a neveltetésük, de fontos az értékrendek egyeztetése, megbeszélése, ehhez elengedhetetlen a másik megértése és olykor a megbocsájtás is. Talán gyakrabban kellene önvizsgálatot tartani, mert az önkontroll sokszor rádöbbent saját hibáinkra, tévedéseinkre is. Mindenről már a kapcsolat elején hitelesen kellene beszélni, ez a jó társas kapcsolat egyik legfőbb feltétele, amely olykor csak később, évek múltával tudatosul bennünk.

A házasság kiindulópontja a két fél között kibontakozott szerelem, ennek pedig a vágyra, a testiségre, a szeretetre, a lelki melegségre és az elkötelezettségre kell épülnie. A jó partnerség öt alappillére a tisztelet, a vágyódás, a bizalom, a szülői elkötelezettség és a barátság.


Strédl Terézia, egyetemi oktató, pszichológus

Kiemelten fontos a tisztelet, amelyet sokszor a legnagyobb természetességgel adunk meg másoknak, de a hozzánk legközelebb álló személynek sok esetben nem. Ám hogyan várjuk el a magunk tiszteletét, ha nem adjuk meg azt éppen a számunkra legfontosabb személynek?

Legalább ennyire lényeges a szülői elköteleződés. Kérdezzük meg magunktól: elfogadjuk-e gyermekünk apjának, anyjának a kiválasztott személyt? Megbízok benne apaként-családfenntartóként illetve anyaként-fészekrakóként?
Nagyon elgondolkodtató kérdések, amelyeket minden házasság előtt állónak fel kellene tenni magában. Majd a házasságban, két ember együttélésében mindebből következik az együttműködés, de a rivalizálás is, amely azonban jó értelmet kaphat a partnerkapcsolatokban.

A pszichológusnő kitért a házastársak elvárásaira is, ezek ugyanis mások a nőknél és mások a férfiaknál, és sokszor nem is olyan könnyű ezeknek az elvárásoknak megfelelni. A kölcsönös odafigyelés azonban ezen is túljuttat.

A nők a több beszélgetést, odafigyelést igénylik, szinte a nap 24 órájában érezni szeretnék társuk lángoló szerelmét, valamint, hogy még a gondolataikban is olvasson, és örökké mellette maradjon.

A férfiak számára létfontosságú a meleg otthon biztosítása, a tiszta környezet és a meleg étel. Nem hiába hangoztatott szólam, hogy a férfiakat a gyomrukon keresztül lehet leginkább megfogni. Ugyanennyire lényeges nekik a testiség, a szex, a csodálat, a gondokból, a nők problémáiból azonban rendszerint nem kérnek.

Napjaink nagy hiányossága, hogy az elcsendesedés korát éljük, nem beszélgetünk egymással, pedig a házasságban, a családban nemcsak a kedélyes tereferékre, hanem a kibeszélésekre, mint a feszültségek, a felgyülemlett problémák megvitatására is szükség van.
A gyermekneveléssel kapcsolatosan az előadó a neves gyermekpszichológust, Ranschburg Jenőt idézte, aki azt mondta, ha a házaspárok azt akarják, hogy jó gyereket neveljenek, akkor szeressék egymást.

Minden kapcsolat, minden család életében elkerülhetetlenül jelen van a stressz, de nem mindegy, hogy ez pozitív vagy negatív töltetű, a negatív élmények oldására pedig ugyancsak a beszélgetés a legjobb gyógymód.

Strédl Terézia nem kerülte ki a válások témáját sem. Szomorú statisztikaként említette, hogy a 2011-es adatok alapján a felvidéki magyarok körében jóval nagyobb arányú volt a válás, mint a szlovákiai válások aránya. Ugyancsak felfigyeltető tény, hogy az elváltak, majd újraházasodottak minden negyedike azt nyilatkozta, az előző kapcsolatuk jobb volt, mint az új. A szakemberek ebből arra következtettek, hogy a válások sokszor elmaradottan történnek, pedig lenne megoldás. Egyrészt rosszul oldjuk meg a konfliktusokat, másrészt a gondjainkat nem bízzuk szakemberre, úgynevezett mediátorra. Egy-egy komoly döntéshozatal előtt ajánlatos egy referenciaszemély véleményét kikérni, ezután mérlegelni és akár a kisebb rossz mellett dönteni.

Strédl Terézia előadásában több érzékletes példával, konkrét esetek felsorolásával nemcsak a stresszes élethelyzeteket mutatta be, hanem megoldást is felsorakoztatott minden körülményre.
Mintegy tükröt állított elénk, nézzünk bele, vizsgáljuk meg önmagunkat, megteszünk-e mindent vagy legalábbis sokat a kapcsolatunk ideálissá tételéért, partnerünkért, a közösen vállalt gyerekekért és önmagunk boldogságáért. A lehetőség mindannyiunk számára adott, csak akarni kell. A Házasság hete ezeknek átgondolására is egy jó alkalom.

Az előadás ITT tekinthető vissza. 

(Benyák Mária/Felvidék.ma)« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete