KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Együtt játszik a magyar család

2021. február 21.

Híradás a (H)azám! a Kárpát-medence Nagy Családi Vetélkedő döntőjéről

 

Pandémia ide vagy oda, a kárpát-medencei magyarságot nem olyan fából faragták, hogy csak úgy lemondjon dolgokról, álmokról, vetélkedőkről. 2021. február 20-án, ha nem is személyesen, de online megtartották a (H)azám! Nagy Családi Vetélkedőt, amelynek házigazdája a Kárpát-medencei Családszervezetek szövetsége volt, játékmesterei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület tagjai, Kurmai István és felesége, Szilvia.  A vetélkedő első két fordulóját 2020 tavaszán tartották meg, s az ott győztesen kikerülő hat család vett részt a döntőben: Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről, Magyarországról 1-1 család, Kárpátaljáról 2 család. Mind lelkesek, elkötelezettek, és talpraesettek.

 

A résztvevők előzetes feladatot is kaptak: meg kellett ismerkedniük egy másik családdal, és közös címereket rajzolni úgy, hogy csak a felét készítik el, majd a döntő alkalmával összeillesztik a két fél címert. Így született meg a három közös címer, virtuálisan, mégis gyönyörű egységben.

A résztvevőket Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke köszöntötte, aki kiemelte: „A játék örömforrás, kicsinek és nagynak egyaránt, egy “hely” ahol szabadon, vidáman, közösségben lehetünk, teljesen önmagunkat adhatjuk, félelem és szorongás nélkül. Gyógyít, feltölt, erőt ad a játékon kívüli időkre is. Úgy gondolom, hogy ma, a hosszú ideje tartó bezártság, állandó bizonytalanság idején erre van a legnagyobb szükségünk.”

 

 

A vetélkedő nagyon izgalmas volt. A magyar történelmet, irodalmat, az elcsatolt területek kultúráját érintő kérdések nehezek voltak, de minden résztvevő számára gazdagítóak. A visszajelzések a játék közben és után is azt tükrözték, hogy a magyar kultúra, történelem méltó arra, hogy minél jobban, pontosabban tanulmányozzuk, megértsük. A vetélkedő épp a Magyar Nyelv Napja előtti estén volt, és mondhatjuk, hogy a résztvevők meg is tesznek mindent a magyar nyelv továbbélése érdekében, hisz gyermekeikben él tovább a nemzet, a nyelv.

 

 

 A 12 felnőtt és 18 gyermek csatája és szórakozása a következő eredménnyel ért véget:
 

 

  1. Székely család (Erdély)
  2. Tímár család (Délvidék)
  3. Török család (Kárpátalja)
  4. Egyed-Hatos család (Magyarország)
  5. Iváncsai család (Felvidék)
  6. Tóth család (Kárpátalja

 

 

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége jóvoltából értékes vásárlási utalványokat kaptak a résztvevők.

Reméljük, hogy tovább folytatódik a Kárpát-medence játékban való összekapcsolása a jövőben, és új kapcsolatok bölcsőjévé válik ez a program is.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék