KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Farsang a Don Bosco Családok Egyesületében

2021. február 28.

Egyesületünk immár hatodik alkalommal szervezte meg a farsangi ünnepségét,de az idei több szempontból  is különleges volt. 

Először lett nylit körű (idáig csak a tagok részére szerveztük),  első alkalommal rendeztünk fánkdiszítő versenyt,  először történt, hogy nem élőben hanem virtuális/online módon mutatták meg jelmezeiket. Ahogy tavaly lezajlott a farsangi jelmezbál, eldöntöttük,  hogy legközelebb nemcsak a tagok részére szervezzük, hanem a más óvodások, iskolások és a szülők részére is. Persze, hogy ez  megvalósuljon, erőforrásra van szükségünk. 

Így, az idén lehetőség adódott, az ilyen széleskörű ünnepségre, amit a KCSSZ és a Don Bosco Családok Egyesülete közös rendezvényeként a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. November végén megjelent a pályázati lehetőség és úgy döntöttünk hogy a farsangra fogunk támogatást kérni. Mivel szűk volt az idő a döntésre és a megvalósitásra, ezt a rendezvényt tekintettük a legmegfelelőbnek. A másik ok pedig a jelenlegi koronavirus járvány helyzete (a korlátozás, a bezártság meg a többi velejáró  probléma), vagyis még akkor nem tudtuk hogy milyen lesz a helyzet a rendezvény megvalósitásakor, ezért két  opciós tervet kellett kidolgoznunk. Az alapvető terv az volt, hogy hagyományos módon fogjuk megrendezni, ha a járványhelyzet megengedi, a pót terv pedig, hogy online módon, ha az első meghiúsul. Január végéig reménykedtünk hogy egy kicsit feloldódik a helyzet ,de nem volt több időnk. Így, be kellett  vetnünk a póttervünket. 

Elkészíttetük gyorsan a plakátot és kihirdettük a rendezvényt.

Két verseny lett meghírdetve: 

I. jelmezverseny összesen 33 jelmezkép érkezett, három kategóriában: óvodások, iskolások és a felnőttek. Hogy elkerüljük a favorizálást, a jelmezek nevén történt a választás. 
II. fánkdíszítő verseny összesen 9, két kategóriában: gyerekek és felnőttek. 

Minden kategória díjazottjáról a háromtagú zsűri döntött: Makai Zoltán, Kónya Kovács Ottilia és Kalapis  Sztoján személyében 

Az eredményhírdetés következett, amelyet a Don Bosco Családok Egyesületének Facebook oldalán jelentettünk meg: 

I.Jelmezverseny-óvodások: 

I.hely: TARANTULA PÓK 
II.hely: SPARHELT
III.hely: ŰRJÁRÓ 
IV.hely: KALÓZ,SZAKÁCS,SÁRKÁNY,SZAKÁCSNŐ,FÁNKOCSKA,KIS  HABLEÁNY,TANK,KIRÁLYNŐés a KÁRTYAKIRÁLY. 

Jelmezverseny-iskolások: 

I.hely – ÖREGNÉNI

II.hely: PITYPANG 
III.hely: VIRÁGCSOKOR
IV.hely: PANTOMIM,ASZTERIX,CSODAGOMBA,KOALA,BOSZORKÁNY,HERCULE  POIROT,ROBOT,KIRÁLYNÓ-2,KIRÁLYNŐ-3,PÖTYÖS RUDI és ALADIN.

Jelmezverseny-felnőttek: 

I.hely: ARAB NŐ és FÉRFI 
II.hely: APÁCA
III.hely: RABLÓ és ZSÁKMÁNYA 
IV.hely: ROSSZLÁNY, ORVOSNŐ és a BAJOR HÁZASPÁR.

II.A fánkdíszítőverseny eredményei: 

Gyerekek: 

I.hely: MÉSZÁROS AURÓRA 
II.hely: OZVALD SZINTIA 
III.hely: SÜVEG ZITA ÉS EMMA

Felnőttek: 

I.hely: GABONA KINGA 
II.hely: GABONA ANGÉLA
III.hely: SÜVEG HILDA,SARNYAI GABRIELLA,OZVALD GABRIELLA 

Meg kell említenem,hogy az idén először került sor erre a versenyre. Szerettük volna bevonni az idősebb gyerekeket és a szülőket is, hogy mutassák meg tehetségüket. Ez kisebb-nagyobb sikerel járt. Remélem, jővőre több jelentkező lesz. 

Az eredményhírdetés után felkerültek a képek a facebook oldalra a közönségdíj kiválasztására.

”Bőgőtemetés” 
A virtuális farsangnak volt egy zárt körű programja is, amit most másodjára szerveztünk. A  „Bőgőtemetés”egy komikus jelenet előadása, ami a tél temetését, a vígadalom végét, és a bőjt kezdetét jelenti. Videó jelenetet készítettünk, ami felkerül a közösségi hálóra február végén. Egy  hangoskönyvet fog készíteni tagtársunk: Mezei Áron. Az előadás rendezője és főszereplője Rontó Márta, a  kántor volt, a többi szereplők pedig: Juhász István, a pap, Boldizsár Rozália, Hallai Magdolna és Fodor  Erzsébet pedig a siratóasszonyok voltak. 


Közönségszavazás
A jelmezképek felkerültek a DBCSE facebook nyilvános oldalára, és egy hét rendelkezési ídőt kaptak a nézők, hogy lájkolják a legjobb jelmezt. Február 14.-ig lehetett lájkolni a képeket, amikor ugyanis tartottuk a díjkiosztást. 

A legtöbb lájkot(189) a Robot jelmez kapta Pakai Andrej személyében. 

Szeretném megemlíteni, hogy minden résztvevőt díjaztunk. A veszteseknek édességgel, oklevéllel és  könyvekkel, a helyezettek pedig minden kategóriában gazdag ajándékkal lettek megjutalmazva: a közönség  díj egy okosóra volt, az első helyezettek vagy fejhallgatót vagy Bluetoth hallgatót, a második és harmadik  helyezettek apróbb készülékeket vag játékokat , a legfiatalabb pedig Lego kockakészletet kapott.

Összeségében, meglepően szép számban akadtak jelentkezők (összesen 42), mi szervezők egy kicsit féltünk e kihívástól, mivel az emberek nincsenek teljes mértékben felkészülve a virtuális bemutatkozási módra. A másik meglepetést pedig a beleadó munka, a kreativitás, az ötletes és érdekes jelmezek készítése okozta. Voltak olyan jelmezek, amelyek lehet, hogy nem is kerültek volna bemutatásra, ha élőben ment volna. A program összes részét a sajtó is követte, elsősorban a Hét Nap, de meg kell említenem, hogy a Kossuth rádió is beszámolt rólunk. 

Szeretném megköszönni a KCSSZ-nek és az Emberi Erőforrások Minsiztériumának a  támogatását és közreműködését, a résztvevőknek, a versenyzőknek, a szereplőknek, a szülőknek, nagyszülőknek, az Emmausz kollégiumnak, Sztoján atyának a lelki támogatásért, az olvasóknak, a  böngészőknek, a lájkolóknak, az iskolának, óvodának és a sajtónak. 

A Don Bosco Családok Egyesületének elnöke, Sarnyai Attila

Sajtómegjelenés: 

https://hetnap.rs/cikk/Virtualis-farsang-34642.html?fbclid=IwAR1iNl7eLlHt3LB_JmSs9OqHl4VqbcKYFMLV0Br7D0Q-GuBJiLQBcYsFma4

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék