KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Januári és februári események Erdélyből

2021. február 28.

Kedves Barátaink!

Boldog új évet, és reményekkel, megvalósításokkal teli esztendőt kívánunk Erdélyből!

Az alábbiakban összefoglalva küldöm a 17 erdélyi tagszervezet 2021. január és februárban bonyolított eseményeit, melyek továbbra is a különböző térségekben érvényben lévő korlátozások lehetőségeihez mérten tudtak megvalósulni, de amire mód volt, azt készséggel szervezték tagszervezeteink. 
Készülünk egy online régiós találkozásra március elején valamikor, melynek szervezése zajlik, és időpontjáról mindenképp értesítjük az elnökséget, sajtós munkatársat. 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár: folytatódtak a megszokott programok az online térben: terápiás és segítő jellegű foglalkozások gyermek, pár, és családok részére. 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda: február elején lovasszánozást tartottak Hargitafürdőn, melyet kellemes teázás követett a helyi Bagolykő panzióban. Fényképek itt láthatók: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.3805740432847248 



Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda: Folytatódtak az anyás-babás foglalkozások az egyesület székhelyén szerdánként január hónap folyamán, februárban pedig diszkréten farsangoltak a kisbabák és édesanyáik vidám hangulatban, háttérben a Kaláka Maszkabáljára. Szintén februárban sikerült helyszíni segítséget nyújtani a Nova Perspectiva Egyesület munkatársának Szövérffi Melindának Lukailencfalváról, aki egyesületük keretén belül a mellműtéten frissen átesett hölgyeket segíti a szívpárna-mozgalmon keresztül egész Székelyföldön. A találkozóra 5 idős hölgy érkezett, és a Duna televízió műsort regisztrált, az eseményről pedig cikk is készült:  https://szekelyhon.ro/aktualis/szekelyfoldi-utjara-indult-a-szivparna-mozgalom-a-mellmuteten-atesett-holgyek-felkarolasara



Szintén februárban, szűk részvételi lehetőséggel az egyesület részéről, részt vettünk a budapesti Emma Egyesület online műhelyén, ahol a Mit hozott az anyaságom? kérdés megválaszolására 28 édesanya regisztrált, és vett részt a 3 órás tartalmas, nagyon tanulságos beszélgetésen. A Csíki Anyák Egyesülete közelebbről is partnerségre készül az Emmával, akikkel már 3 éve barátságban, kapcsolatban állnak. További közös projektek kidolgozása van kilátásban az egymást segítő anyakörökben. 



Örömmel fogadta egyesületünk, hogy több ismerős szervezetet vélt felismerni a Segítség.ma oldal partnerei közt, amikor Veres Márton a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke telefonon kereste az egyesület elnökét, akinek segítségét kérve megtörtént a bemutatkozás és a közös lehetőségek átbeszélése. Nagyon hasznos honlapról van szó, buzdítunk minden Anyaországon túl élő magánszemélyt vagy szakembert, hogy regisztráljon a www.segitseg.ma honlapra, hogy közös erővel tudjunk egymások segíteni, és hatékonyan eljuttatni oda az információt, ahová szükséges, időben. A kiajánlóban ez olvasható: a határon túli magyarok a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak vagy a környezetükben élőknek anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást. Platformunk a határon túl előforduló három legégetőbb problémára nyújt választ, így: segít egyszerűen összekötni a határon túli orvosokat anyanyelvű páciensekkel, lehetőséget ad szakmai kapcsolatok kialakítására, folyamatos továbbképzésre, megkönnyíti a mindennapi életet gyors ügyintézési rendszerrel. 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Köröstárkány: Januárban online néptáncpróbát igyekeztek tartani, de sajnos szinte lehetetlen volt ezt megvalósítani, így egyelőre csak a szükséges munkálatokat végezték el a fiatalok az óvoda épületénél, és március 15-re ünnepséggel készülnek a templomban. 



Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly: Januárban a Magyar Kultúra Napjára hirdettek meg egy felkérést, hogy a megemlékezni vágyók otthonjaikban vegyenek fel videóra egy rövid verset, népdalt, ezeket az Egyesület honlapján lehet meghallgatni, megtekinteni: https://www.rekettye.ro/hu/aktualis/magyar-kultura-napja 



Február 6-án tartották a Csintekerintő, aranybombolyító foglalkozát, melyre 20 pedagógus jelentkezett és vet részt a képzésen, Nagykárolyból és a környező településekről. Maier Rajmund néptánc pedagógus népi gyermekjátékokkal, és a néptáncoktatás alapjaival ismertette meg a jelentkezőket. A program célja az volt, hogy segítsék a pedagógusokat az iskolai keretek közé visszatérő oktatás lendületes, vidám beindításában.



Február 26-án pedig Felvetettem kenderkémet címmel tartottak hagyományőrző foglalkozást a gyerekeknek a jeles napokról kézműves foglalkozásokat, szövés, fonást, hímzést.



Márciusi programjuk egyelőre szervezés alatt áll, 21-én tervenek egy erdei sétát a környékre, melyet szemétszedéssel szeretnének hasznosan összekötni. 

Homo Novus Egyesület – Segesvár: március 15-ére koszorúzással és egy rövidebb előadással készülnek a közösség tagjai.

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Az Egyesület újraindította korábbi programjait, így a kismamatorna, mondókázó, gyermektáncház a 3-6 év közötti óvodásoknak max. 15 fővel engedélyezett volt. Folytatták a Babaváró programjukat is, havi szinten max. 5 párral tudnak foglalkozni jelen járványügyi előírások értelmében. 

Márciusi programjuk egy újdonsággal bővül, szakember beavatásával perinatális csoportot indítanak Vendégbabák címmel, mely 4-5 személy részére elérhető 10 alkalommal. 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár: Alábbiakban a Segélyszervezet beszámolóját olvashatják, melyről Szabó László tudósított Kolozsvárról:

Németországi forrású karácsonyi segélyakció
Bő évtizede minden év utolsó napjaiban fejedelmi összértékű segélycsomagok érkeznek Erdélybe németországi adományozói forrásokból, a karácsonyi tehergépkocsis segélyakció („Weihnachtstrucker”) eredményeként. A segélyek tekintélyes részének célba juttatását a Lókodi Ifjúsági Alapítvány és a Wolter Alapítvány minden évben a Gondviselés Segélyszervezetre bízta.



A járványügyi veszélyhelyzet ellenére tavaly karácsonykor ismét megérkeztek Erdélybe a németországi „angyalok” küldöttei. Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki erőfeszítéseikért, ami által rengeteg rászoruló személynek úgy szereztek igazi karácsonyi örömet, hogy a világjárvány miatt 2020-ban kivételesen nem is számítottunk rá!



2020. december 27–28-án, majd az új év elején összesen 2673 segélycsomagot vettünk át, amelyek nagyobb részét azóta már kézbesítettük a rászoruló személyeknek. Emellett 1600 kg liszt, 720 kg cukor, 300 l étolaj, 215 kg laska és makaróni, 100 kg rizs, 210 adag kocsonya és 180 csomag gumicukorka célszerű felhasználását is ránk bízták. 

Rekordértékű gyógyszer- és vitaminadományok
A járvány sújtotta tavalyi év karácsonyában Lőrincz Attila vezérigazgató úr jóvoltából a bukaresti székhelyű Zdrovit Románia Kft. óriási értékű adományt juttatott el segélyszervezetünk erdővidéki raktárába. Az adományozott vitaminok és gyógyszerek számba vétele nyomán szétosztási tervet készítettünk, ami szerint részarányos mennyiségeket adtunk át a területi (megyei) fiókszervezeteinknek, és helybeli önkéntes munkatársaink által megkezdtük az adagok rendeltetésszerű célba juttatását. A gyógyszerekből és vitaminokból számottevő mennyiséget bocsátottunk a több mint 250 csíkszeredai tűzkárosult személy ideiglenes ellátását irányító szervezőbizottság rendelkezésére. A további felhasználásról utólagosan nyújtunk beszámolókat.



A fejedelmi méretű adományért ezúton is köszönetet nyilvánítunk!

Segítségnyújtás a csíkszeredai tűzkárosult közösségnek 
A Gondviselés Segélyszervezet önkéntes munkatársai 2021. január 18-21. között naponta átlagosan 14-en vettek részt a csíksomlyói tűzeset károsultjainak szervezett csoportos foglalkozások vezetésében. A csíkszeredai Erőss Zsolt sportcsarnokban tartott egész napos közösségi tevékenységeket a Gyulafehérvári Caritas és más szervezetek, illetve intézmények munkatársaival közösen szerveztük. Önkénteseink sorában szép számban voltak jelen unitárius lelkészek és teológiai hallgatók, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) tagjai.



A sokszínű foglalkozások mellett a Gondviselés Segélyszervezet és a Brassói Unitárius Egyházközség természetbeni adományokkal is hozzájárult a 262 tűzkárosult embertársunk ellátásához. Adományaink összértéke 15000 lejre becsülhető.

A Gondviselés Segélyszervezet elnöksége

Együtt a Gondviselés útjain
Az angyalszárnyon érkező karácsony tovaröppent, nem sokra rá az óesztendő is. Nagyon hosszúnak tűnt a múlt év, mégis gyorsan tovaszállt, akárcsak az elmúlt öt, tíz vagy ki tudja hány esztendő. Érdekes dolog ez az idő, főleg a múlása, de nem erről szeretnék legfőképp írni. Csak azért említettem meg a dolgot, mert akárhogy számolom, bő tíz esztendeje vagyok a firtosváraljai unitáriusok lelkésze. Bő tíz esztendővel ezelőtt a gyülekezet mellett egy eléggé nehéz, mégis szép szolgálatot örököltem az elődömtől, lelkész-falugondnok lettem. A tevékenység neve Falugondnoki Szolgálat lett, és messze környéken híre volt, hogy milyen szép dolgot művelnek ebben a kicsi faluban, itt fent, a hegyen. Bizony nagy szükség volt rá, mert ide nem jártak fel autóbuszok. Nem járnak ma sem. Itt fent nem volt orvosi rendelés, és nincs ma sem. A gyógyszerbeszerzés is sok esetben nehézséget okozott. És a hivatali ügyek intézése érdekében is le kellett menni a hegyről. Le kell menni ma is. Azokban az időkben nem hoztak ennyi mindent házhoz a különböző futárszolgálatok, a beszerzéshez szintén le kellett menni a hegyről. És még sorolhatnám, hogy mi mindenért kellett lemenni akkor, és kell lemenni ma is. A szomszédos falvak hajnali, vagy késő esti harangzúgásán kívül nem sok minden jön fel ide magától.
Jómagam emberi és lelkészi kötelességemnek éreztem tovább folytatni a nagyszerű kezdeményezést. Sok minden változott azóta (például többen rendelkeznek személyautóval), de sok minden nem. Eléggé eldugott helyen vagyunk, és ez talán így is marad még jó ideig. Az ide vezető utak eléggé rögösek, zötykölődünk hát eleget, ám ha idén nem is, a jövőben remélhetőleg elmondhatjuk, hogy „jó úton járunk”. Bárhogyan legyen is, annyi biztos, hogy eddig a Gondviselés útjain jártunk. Elmenet és hazajövet egyaránt. A minden induláskor elrebegett „Istenem, segíts meg!” nem volt hiábavaló, Ő megsegített, hazahozott, és erőt adott a nehezebb utakra, fuvarokra. Mert bizony sokszor indultam és indultunk útra beteggel, baleseti sérülttel, gyászolóval, akár éjnek idején is. (Merthogy állandóan készenlétben állunk, biztonságot nyújtó támasza vagyunk a falubelieknek.) De osztozott az örömünkben is Ő, aki gondot viselt útjainkra, amikor vidáman és boldogan, énekelve indultunk egy-egy kirándulásra gyermekekkel és felnőttekkel, vagy amikor a megtermelt javakat, elkészített lekvárokat, süteményeket vittük értékesíteni a piacra, fesztiválokra. Vagy amikor ifjainkkal indultunk szegényeknek gyűjteni, szeretetcsomagokat kézbesíteni. A bevásárlókörútjaink is mindig izgalmasak, akárcsak azok a történetek, amelyeket talán huszadjára hallgatok végig. Mert ha sokáig üldögél az emberfia a másik mellett, megnyílik szólásra a szája, s még a lelke is egy kicsit. Örömmel olvasom ki a történeteikből, hogy a Gondviselés nemcsak a mi rövidebb-hosszabb utazásainkon volt jelen, hanem egész életútjukon elkísérte őket.
Ez új év elején azért imádkozom, hogy életük során, bármilyen napokat is kell megérnünk, bármerre kanyarodjon is életünk útja, minél többen vallhassanak arról, hogy az isteni gondviselés nem alszik. Sem itt fent, a hegyekben, sem odalent, a völgyekben. Sőt, nagyon éberen jelen van, csak észre kell venni. Mint ahogyan a száguldó autóból észrevesszük a nekünk integető, mosolygó gyermeket. Kérem, szálljanak be, van még hely bőven! Induljunk együtt a Gondviselés áldott útjain!

Sipos László


Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ

Ha február, akkor Házasság Hete, és mivel is indíthatta volna szebben a Családpasztorációs Központ a 3 alkalmas házasságerősítő programjukat az online térben, mint az idei év mottójával: Ezerszer is IGEN! Felhívásuk szerint, ezzel a programmal is szeretnék segíteni a házaspárokat kapcsolatuk, intimitásuk megerősítésében, ugyanakkor lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy a párok szervezett keretek között találkozzanak egymással és más házaspárokkal. A sorozatok tematikája ezek voltak, január 28-án – Ezerszer is igen – Istenre! Február 11-én – Ezerszer is igen – a házasságunkra! És február 25-én – Ezerszer is igen  - a családunkra! https://csalad.ro/esemeny/online-hazassagerosito-2/
Márciusban két programot is ajánlottak figyelmünkbe, március 6-án a Feleségek és édesanyák online lelkinapját – Boldog-e a férjem velem címmel, részletek itt: https://csalad.ro/esemeny/feleseg-anya-online-1/ , illetve a Férjek lelkinapja, melyről viszont egyelőre nincs pontos datum még közzétéve. 

Pro Familiae Nagyvárad: egyesületük havi rendszerességgel tart fazekasfoglalkozásokat 10 gyermek számára. Szintén februárban került sor egy beszélgetésre a téli népi szokásokról, melyre a korlátozások miatt 10-15 gyermek tudott elmenni. 


Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

Nem tétlenkedtek a háromszékiek 2021-ben sem, hisz ötletes, színes programjaikkal vidámabbá tették az új évet, és összetartó közösségüknek is köszönhetően, a járványhelyzet ellenére is sikerült aktívan tölteni a téli napokat. Február elején téli tábort szerveztek a Madarasi Hargitára, ahová 15 család nagyjából 80 személlyel indult kirándulásra, sport és kézműves foglalkozásokra, beszélgetésekre, farsangi mulatozásra, de még szülinapozásra is Kovásznáról. Sántha Attila költő Székely Bű Nagy Szotárának bemutatása alatt a fiatalok előadást hallhattak a magyar nyelvben is használt székely szavakról, eredetükről, ezalatt a legkisebbek kézműveskedtek, de a környékbeli látványosságokat is bevették a kirándulók.  



Megtörtént a a Tündérvár ösztöndíj elbírálása, mely ösztöndíjat évente hirdetnek meg székelyföldi nagycsaládban élő, távol tanuló diákok és egyetemi hallgatók számára, mely ösztöndíjra Svájcból sikerül pályáznia az egyesületnek, és így, egy egész tanévben tudják támogatni a diákokat, 1500 lej értékben (kb. 110.000 ft) az egyetemi hallgatóknak, 750 lej (55.000 ft) a középiskolás diákok számára, melyet 2 részben tudnak folyósítani. Idén 16 egyetemi hallgató és 4 középiskolás tanuló nyerte el a pályázott összeget. Bővebb részleteket itt olvashatnak: http://tundervar.sic.hu/2021-02-23_tundervar-osztondij-nagycsaladban-elo-diakok-es-egyetemi-hallgatok-reszere-eredmenyek/ 

 

Szerkesztette: Tiboldi Bea, Csíkszereda



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék