KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szenvedélybetegség - otthon, iskolában, közösségben. Mit tehetek?

2021. február 28.

Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég, végül úr.
Lev Tolsztoj

 

Ital, étel, játék, drog, munka, hatalom, sport - mind alapvetően jó dolgok. Vagyis azok, ha nem kezdenek el uralkodni rajtunk, nem töltik be minden egyes percünket, pillanatunkat. Ekkor születik meg a szenvedélyből a szenvedélybetegség: alkoholizmus, drogfüggőség, játékszenvedély, munkamánia stb. Ki ne tapasztalná ezeket a problémákat szűkebb-tágabb környezetében? Olyan sok esetről tudunk vagy hallunk, de mit tehetünk? Hogyan segítsünk? Egyáltalán: hogyan tekintsünk erre a problémára?

A Kezünkben a Jövő Alapítvány 2021. február 27-én online előadást és műhelymunkát szervezett segítők és laikusok számára, ahol Frankó András családterapeuta és mentálhigiénés szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat “Fogadó” központjának vezetője segítségével a résztvevők betekintést nyertek abba a világba, ahol ítélet nélkül, empátiával tekintenek a beteg emberre. Az elméleti háttért - részben - megismerve történeteken keresztül juthattak el oda, hogyan álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak. Mit tegyenek és mit ne, ha szenvedélybeteg emberrel dolgoznak? Ki a társfüggő és hogyan ne legyen az? Elítéljük-e a szenvedélybeteg embert, vagy megtanuljuk, hogyan viszonyuljunk hozzá? Felelősséget vállaljunk-e érte, vagy támogassuk másképp?

Az előadó sok-sok anonim eseten keresztül segítette a résztvevőket, hogy közelebb jussanak a probléma lényegéhez. A résztvevők saját kérdéseikre keresték a választ, felvethettek problémákat, melyről a résztvevők és az előadó közösen gondolkodtak.

Az online térben zajló előadás különlegessége volt, hogy nem csak Kárpátaljáról, hanem Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról is bejelentkeztek érdeklődők. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy ugyanazok a problémák foglalkoztatnak bennünket, és ezeket meg tudjuk beszélni, habár határok választanak el bennünket egymástól. Felmerült a további együttműködés lehetősége is régión belül és azon túl is.

Álljon itt két visszajelzés:
“Köszönöm, hogy hallhattam ezeket az értékes gondolatokat. Bízom benne, hogy lesz folytatás. Kívánok sok erőt, kitartást a munkához!”

“Köszönöm, hogy megszerveztétek. Igen, támogassuk egymást, fogjunk össze!”

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatását!



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék