KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szenvedélybetegség - otthon, iskolában, közösségben. Mit tehetek?

2021. február 28.

Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég, végül úr.
Lev Tolsztoj

 

Ital, étel, játék, drog, munka, hatalom, sport - mind alapvetően jó dolgok. Vagyis azok, ha nem kezdenek el uralkodni rajtunk, nem töltik be minden egyes percünket, pillanatunkat. Ekkor születik meg a szenvedélyből a szenvedélybetegség: alkoholizmus, drogfüggőség, játékszenvedély, munkamánia stb. Ki ne tapasztalná ezeket a problémákat szűkebb-tágabb környezetében? Olyan sok esetről tudunk vagy hallunk, de mit tehetünk? Hogyan segítsünk? Egyáltalán: hogyan tekintsünk erre a problémára?

A Kezünkben a Jövő Alapítvány 2021. február 27-én online előadást és műhelymunkát szervezett segítők és laikusok számára, ahol Frankó András családterapeuta és mentálhigiénés szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat “Fogadó” központjának vezetője segítségével a résztvevők betekintést nyertek abba a világba, ahol ítélet nélkül, empátiával tekintenek a beteg emberre. Az elméleti háttért - részben - megismerve történeteken keresztül juthattak el oda, hogyan álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak. Mit tegyenek és mit ne, ha szenvedélybeteg emberrel dolgoznak? Ki a társfüggő és hogyan ne legyen az? Elítéljük-e a szenvedélybeteg embert, vagy megtanuljuk, hogyan viszonyuljunk hozzá? Felelősséget vállaljunk-e érte, vagy támogassuk másképp?

Az előadó sok-sok anonim eseten keresztül segítette a résztvevőket, hogy közelebb jussanak a probléma lényegéhez. A résztvevők saját kérdéseikre keresték a választ, felvethettek problémákat, melyről a résztvevők és az előadó közösen gondolkodtak.

Az online térben zajló előadás különlegessége volt, hogy nem csak Kárpátaljáról, hanem Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról is bejelentkeztek érdeklődők. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy ugyanazok a problémák foglalkoztatnak bennünket, és ezeket meg tudjuk beszélni, habár határok választanak el bennünket egymástól. Felmerült a további együttműködés lehetősége is régión belül és azon túl is.

Álljon itt két visszajelzés:
“Köszönöm, hogy hallhattam ezeket az értékes gondolatokat. Bízom benne, hogy lesz folytatás. Kívánok sok erőt, kitartást a munkához!”

“Köszönöm, hogy megszerveztétek. Igen, támogassuk egymást, fogjunk össze!”

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatását!« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete