KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Tízéves a VITA HUMANA

2021. március 26.

Utoljára megalapításának 5. évfordulóján beszélgettünk a VITA HUMANA Polgári Társulás tevékenységéről. Idén fennállásuk 10. évfordulóját ünneplik, ebből az alkalomból Bándy Katalin, a civil szervezet elnöke számolt be munkájukról.

A VITA HUMANA 2011. március 25-én alakult a megfogant élet világnapja, illetve Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. Gyorsan, de szorgos munkával telt ez a 10 év a társulás céljának jegyében, mely az emberi élet támogatása és védelme, a fiatalok és felnőttek kiegészítő nevelése kulturális-közösségi és nevelő-művelő aktivitások segítségével.

Bándy Katalin elmondta, hogy a somorjai Nagyboldogasszony Plébániával számos rendezvény megszervezésében működtek együtt. Néhány már rendszeressé vált, mint a zarándoklatok, lelkigyakorlat, adventi koszorúk készítése és mézeskalácssütés, illetve díszítés a pasztorációs központban. A városmisszió keretén belül bekapcsolódtak a családi nap megszervezésébe, ugyanakkor a plébániakert kialakításában is aktív szerepet vállaltak. Bándy Katalin méltatta a hetente megtartott, magyar hagyományokra épülő zenés-bábos foglalkozást. A „Babazene” a legkisebbek számára (0-3 éveseknek és szüleiknek) először 2009-ben a somorjai Nagyboldogasszony-plébániatemplom sekrestyéjében kezdte toborozni a kismamákat, majd az Ain Karim Elfogadás házában folytatta működését. A VITA HUMANA Központ megalakulása óta itt folyik a foglalkozás, mely sajnos 2020 márciusától a világjárvány következtében szünetel.

Nagy sikere volt az interaktív zenés-bábos előadásoknak az óvodások és kisiskolások körében, melynek a „Meseanyó” nevet adták. Az utóbbi években gyermektáborokat is szerveztek a VITA HUMANA Központban.

Bándy Katalin köszönetét fejezte ki, amiért Dunaszerdahelyen, Somorján, Pozsonyban, Győrött és Budapesten is kiállíthatták az élet védelméről és tiszteletéről szóló festménytárlatot.

Néhány évig működött a Vita Humana Női Énekkar is, melynek fő célkitűzése a magyar hagyományok őrzése, illetve az értékes zene, a karéneklés ápolása. Fennállásuk során két zenés színdarabot vittek a nagyközönség elé, az „Örömhír” című húsvéti misztériumjátékot és a „Magyar szentek karácsonya” betlehemes játékot. Ezen alkalmakon kívül Tallóson ünnepi szentmisén és Somorján a Szent István-napokon énekeltek, Gútoron vízkereszti koncertet adtak. Emellett évek óta szervezik a betlehemi játékot.

Fontos lépcsőfokként tekintenek a 2014-ben megszervezett „Felelősségteljes szülőség – Billings-módszer” című egynapos kurzusra, amely Somorján ebben a formában először került megrendezésre.
A kurzuson 12 fiatal pár vett részt. A megfogant élet világnapján (március 25.) fehér szalag osztásával hívják fel a társadalom figyelmét az élet védelmének szükségességére.

Igyekeztek vetítéssel egybekötött előadásokat is tartani az élet, egészség és család védelme témakörében, mellyel a helyi és csallóközi alap- és középiskolásokat, illetve Somorja nagyközönségét célozták meg. Munkatársuk, Dávid Dániel értékes előadásokat tart az egészséges étrendről, de tinédzsereket érintő előadást is köszönhetnek neki.

Úgy érzik, üzenetük továbbítására még nagyobb szükség van, mint 10 évvel ezelőtt, még fontosabb védeni, segíteni az emberi életet, ezt a drága kincset, a fogantatástól a természetes halálig. Tevékenységük fontos célkitűzése a természetes családtervezés (Billings-módszer) propagálása és megismertetése minden érdeklődővel, hiszen a Felvidéken magyarul csak a VITA HUMANA oktatja ezt.


Betlehemi játék 2014 (Fotó: Bándy Katalin archívuma)

2016 nyarán Puss Sándor jezsuita atyának köszönhetően tudomást szereztek a Teen STAR szexuálpedagógiai program Magyarországon való terjedéséről. A szervezetből hárman el is végezték a kétéves kurzust s nagy lelkesedéssel fogtak hozzá az oktatáshoz. 2018 óta 4 csoportban folyik az oktatás a tinédzserek körében. Nagy örömükre szolgál, hogy ez év elejétől elindult egy felnőtteknek szóló tanfolyam is – sajnos csak online formában.

Bándy Katalin így folytatta: ,,2018-ban nyitotta meg kapuit a VITA HUMANA Központ, ahol a természetes családtervezés, a „Babazene” és a Teen STAR kurzusok állandó helyszínt kaphattak. Az ünnepi megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is. Köszönetet szeretnénk mondani Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásáért is.’’

A szervezet működésében központi szerepet kapott néhány éve a Teen STAR program.
A Teen STAR szexuálpedagógiai program oktatása a Felvidéken magyarul egyelőre csak Somorján érhető el. A foglalkozás tinédzsereknek szól a szülők bevonásával és jóváhagyásával. A kurzusokat PaedDr. Jakóczy László és Bándy Katalin vezeti.


Fellépés Gútoron (Fotó: Bándy Katalin archívuma)

A programmal kapcsolatban Bándy Katalin elmondta: „Sajnálatos módon társadalmunk a férfi és nő kapcsolatára mint magától működő folyamatra tekint. Pedig ezt is tanulni kell, ugyanis nem mindegy, hogy milyen minőségű párkapcsolatban él az ember. A Teen STAR program épp a barátság, szerelem, szexualitás témaköreit járja körül hosszú időn át a fiatalokkal, hogy tisztában legyenek fejlődésükkel, termékenységükkel, mely által önértékelésük és felelősségtudatuk erősödhet. Ez a tanfolyam útmutatást kíván adni a fiataloknak egy boldogabb élethez az érzelmi intelligencia fejlesztése, a családi életre és az érett szexualitásra való nevelés által. A program vallástól, kultúrától függetlenül oktatható, hiszen a biológiából indul ki. Nem vallási program, de ha például konfirmandusoknak, bérmálkozóknak tartják, akkor néhány témakörben az isteni tanításról is szó eshet, ugyanis a Teen STAR holisztikusan tekint a szexualitásra (6-féle szemszögből figyeli az embert: testi, érzelmi, értelmi, kapcsolati, környezeti és lelki síkon).”

Somorján 2018 októberében kezdődtek el a Teen STAR kurzus bemutatói szülőknek, majd egy hónap múlva 10 fiatallal belevágtak az oktatásba. A 12-17 éves korosztály kéthetenként foglalkozáson vesz részt minimum fél évig (a kurzus 3 félévre szól). A csoportokat lányok és fiúk vegyesen alkotják.

A Teen STAR programot – amit az USA-beli Hanna Klaus szülészorvos indított el munkatársaival együtt dr. John Billings biztatására – 30 éve dolgozták ki, s jelenleg a világ 29 országában oktatják, Szlovákiában szlovák nyelven már 25 éve, főleg Eperjes környékén. Magyar nyelven egyelőre csak a VITA HUMANA vezeti ezt a képzést.


Farsang (Fotó: Bándy Katalin archívuma)

A program Magyarországra az Ékes Ilona vezette ERGO szervezet közvetítésével került. A programot ausztriai, német és svájci oktatók mutatták be, akik a lektorkurzusokat is vezették. Somorján a VITA HUMANA Központ adott otthont az első kurzusnak, melyet PaedDr. Jakóczy László és Mgr. Bándy Katalin képzett oktatók tartanak. Az óravázlatok, tananyagok és segédeszközök német nyelvből való fordítását PaedDr. Bándy György, PhD. végezte.

Zárszóként tolmácsoljuk Bándy Katalin szavait: „A kurzus elindításáért köszönet illeti a magyar kormányt, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t és a KCSSZ-t. Köszönjük Puss Sándornak, hogy felhívta a figyelmünket erre a programra, az ERGO-nak a képzés megismertetését és a lektorképző megszervezését, valamint a szülők bizalmát! Egyben szeretnénk köszönetet mondani Somorja Város Önkormányzatának kitartó támogatásáért is, illetve mindenkinek, aki munkájával, segítségével, anyagi támogatásával, imáival vagy egyéb módon hozzájárult a VITA HUMANA eddigi tevékenységéhez!”

forrás: (JP/Felvidék.ma)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS