KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Tagszervezeteink is meggyújtották az Összetartozás tüzét

2021. június 17.

Kárpát-medence-szerte újra fellobbant Összetartozásunk Tüze!

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület az összetartozás ünnepén, június 4-én lobogó tűzzel emlékezett meg a Trianonban kötött békediktátumról hangsúlyozva, hogy míg a világ-világ, mi magyarok összetartozunk.
A Családok Háza udvarán gyülekeztünk 8-tól, s énekeltük az Örökségünk című dalt ráhangolódásként. Egy valóságos történetű mesén keresztül a gyerekek ismerkedtek a 101 évvel ezelőtt történtekkel, közben meggyulladt az emlékezés tüze is. A családok kvíz kérdésekre válaszolva bizonyíthatták, hogy milyen figyelmesen hallgatták a történetet. A jutalomkönyvet mindenki megérdemelte. Ezután az udvarunkon álló kopjafára, melyet Köröstárkányból hoztak 10 éve erdélyi barátaink, nemzeti színű szalagot kötöttünk.Egyik lelkes anyukánk elszavalta a Föl-földobott kő című verset és végül elénekeltük a Himnuszt.
Isten áldd meg a magyart!

 

Állj Mellénk AlapítványNagyszőlősön, Kárpátalján így emlékezett meg:
 
Mit jelent számunkra Trianon? Mit jelent az anyaországtól 101. éve külön élni? Hogyan maradjunk meg magyarként városunkban? Ezek a gondolatok foglalkoztattak, miközben égett a tűz, mely összehozta Nagyszőlős 44 lakosát. Tavaly 55-en voltunk. Akik nem voltak jelen idén, nagyrészt külföldön dolgoznak, de olyanok is vannak közöttük, akik végleg elköltöztek.
Fáj a hiányuk!
Jó volt együtt lenni! Jó volt egy közös gyertyáról meggyújtani a gyertyákat, gyermek kézből, mert övék a jövő. Lóhátról, mert a lovak a történelem során együtt voltak az emberekkel minden küzdelmükben és a hétköznapok során is. Elénekeltük a Himnuszt és a Szózatot, majd kivetítő segítségével visszanéztük a tavalyi 2020.-as év Lovas zarándoklatát, mely az Összetartozás jegyében volt megszervezve. Igen, tehetünk azért, hogy közelebb kerüljünk azokhoz, akik távol élnek tőlünk, de mégis közös a sorsunk, közösek a gyökereink és reméljük, hogy a jövőnk is közös lehet!
 
 
 
 
 
 

Don Bosco Családok Egyesülete, Muzslyán, Délvidéken is megemlékezett:

A  Vajdasaági Magyar Cserkészszövetség Muzslyai csapatával közösen gyújtottunk tüzet, elénekeltük a Himnuszt és hallotunk pár éneket,verset és idézetet. Részt vettek még más egyesületek képviselői is: a Hagyományápolók,a Nyugdíjasok,a MAKK,a Petőfi Sándor M.E.,a Road Flyers,a Tűzoltó Egyesület és más egyének is (több mint 70 résztvevő volt jelen). Az volt a cél,hogy minél nagyobb közösséget alkossunk: hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy megmutassuk a világnak, hogy közös a sorsunk, közösek a gyökereink és közös a jövőnk is.

 

 

 

NaKK, Nagymagyaron  is meggyújtották az Összetartozás lángjait.

 

 

További tagszervezeteink, akik bekapcsolódtak a kezdeményezésbe:

Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete

"Életfa" NCSE

PRO LE-TI PT

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

Pro Agriensis Egyesület

Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete

Kőröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület

Szövetség a Közös Célokért



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár