KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

ÜNNEPELT A TISZAKÁLMÁNFALVI MAGYARSÁG

2021. június 29.

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 2021.június 26. ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A gazdag művelődési műsorral színesített ünnepségen átadásra került  a vendégfogadóvá átalakított és felújított harangozólakás.

 

A felújított harangozóházat ünnepélyes szalagátvágással adta át rendeltetésének Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kiss Gyula, az újvidéki városi képviselő-testület tagja, Milánovity Ottília, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke és Magyar Zsolt, a helyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa, aki egyúttal meg is szentelte az épületet, melyben elhelyezett egy feszületet is. A felújított épületrészben húsz szálláshely van kialakítva, melyet az egyházi és a művelődési egyesület közösen használ majd. A harangozólakás vendégfogadóvá alakításának célja, hogy az egyház és a művelődési egyesület, amikor olyan rendezvényeket és közösségi találkozókat szervez, amelyekre távolabbról vagy külföldről érkeznek vendégek, el tudja szállásolni őket. Az újonnan kialakított vendégszobák Magyarország Kormányának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósultak meg. A rendezvényen megjelent dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, őt és kíséretét már ebben az újonnan kialakított vendégszobában szállásolták el a szervezők. Az ágynemű és törölközők beszerzése és varattatása a KCSSZ támogatásából valósult meg.

 

 

 

Az egész napos programsorozat keretében elhelyezték az alapkövét egy közösségi kemencének is, melyet a megépítése után közösségi találkozók alkalmával használnak majd. Az alapkövet Búza Zsolt, Baks polgármestere, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetősége és Magyar Zsolt, a helyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa helyezte el.

Geszt polgármestere, az ottani iskola igazgatónője és a Tisza család hagyományát ápoló kör tagjai is eljöttek, az ünnepségre. Tiszakálmánfalva névadója, Tisza Kálmán, a magyar történelem leghosszabb ideig folyamatosan hivatalban levő kormányfője Geszten született. A két település baráti kapcsolatot épített ki.

 

 

 

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két évtizedes évfordulója alkalmából szervezett ünnepség az egyesület és a környékbeli települések kézimunkacsoportjának kiállításával indult, majd gazdag művelődési műsor következett, volt kórus-, népzene- és néptánctalálkozó, majd táncház is. A rendezvényen a diákok évzáró ballagási műsort tartottak, felléptek a ballagó óvodások és az általános iskola 8. osztályos tanulói.

A szombati ünnepnapot aratóbállal zárták, vasárnap pedig a helyi Magyarok Nagyasszonya-templomban ünnepi szentmisét mutattak be.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék