KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Felavatták a Szent Louis és Zelie Martin Központot

2021. július 9.

A koronavírus-járvány ellenére a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSz) minden téren megszakítás nélkül folytatta tevékenységét. Sőt, a karitatív szervezet új objektummal gazdagodott. Elkészült a Szent Louis és Zelie Martin Központ. Az avatóünnepségre számos vendég érkezett határon innen és túlról, többek mellett Anica Djamic, Horvátország ukrajnai nagykövete, a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke.

 

– Valóban egy megvalósult álom az, ami ma történik. Több mint 25 éve igyekszünk Kárpátalján a hit védelme és az elesettek megsegítése jegyében dolgozni – kezdte ünnepi beszédét Makuk János.

Néhány évvel ezelőtt azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk segíteni a rendkívül hátrányos helyzetben élő roma gyerekeken. A töprengést cselekvés követte, és bő három évvel ezelőtt indulhatott el a felkarolásukat célzó projektünk. A kezdetekkor a 7-es számú általános iskola keretében indítottunk el csoportos foglalkozást. Törekvésünket felkarolta Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend romaügyi nagykövete. Ennek köszönhetően lehetünk most itt, s átadhatjuk a központot – tette hozzá a BJMSz vezetője.

Makuk János kifejtette, a céljuk az volt, hogy hálót és ne halat adjanak a gyerekeknek, hogy egy jobb, a társadalmi felzárkóztatásukat elősegítő körülményeket biztosítsanak nekik és családjuknak. 

– A projekt megvalósításához sok minden kellett: elsősorban pénz, aztán épület, munkások, alapanyag, de leginkább a Jó Isten segítsége. De a Jó Istenen kívül köszönet jár mindazoknak, akik közbenjártak abban, hogy megvalósuljon az álom. A központban három nyelven (magyar, ukrán, angol) tanítjuk a gyerekeket, a hittannal is megismertetjük őket, no meg a kultúrával, ami szintén nagyon fontos. Emellett havonta táncházat szervezünk számukra, és zeneoktatást is fontolgatunk. A távlati cél az, hogy szakmát is adhassunk a kezükbe. Ennek érdekében már több helyre is elvittük őket, így például meglátogattuk a tűzoltóságot, jártunk egy asztalosműhelyben, hogy lássák, a munka fontos része az életnek – hangsúlyozta Makuk János.

Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend romaügyi nagykövete elmondta, amikor elkezdte a roma integrációs program kiépítését, nem volt benne teljesen biztos, hogy az elképzelés megvalósul, és sikeres lesz. De ma már büszkén mondhatja, hogy a 22 megalakult központ mindegyike jól működik. 

– Ez azoknak a kiváló csapatoknak köszönhető, melyek ezekben a központokban tevékenykednek, és Beregszász is egy nagyszerű példa erre – hangsúlyozta a nagykövet, majd további támogatásáról biztosította Makuk Jánost és csapatát

Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja elismerését fejezte ki a projekttel kapcsolatban, ugyanis ez a probléma Közép-Európában, a Kárpát-medencében az egyik legnehezebb és legfontosabb szociális terület, amely elkötelezett munkatársakat, és magas szakmai tudással rendelkező aktivistákat kíván meg.

– A névválasztás teszi számomra védőbástyává ezt a csodálatos házat, mert Szent Louis és Zelie Martin mindennapi életszentsége napjainkban is követendő példa családjaink számára, itt a Kárpát-hazában. Családszervezetünk számára fontos üzenet, hogy ők voltak az első, egyszerre szentté avatott házaspár. Ugyanakkor Kis Szent Teréz szüleiként elsősorban, azért példák számunkra, mert hősies fokon élték meg a szeretetet a házasságban, a családban, gyermekeik nevelésében, valamint a mindennapok feladataiban és szenvedéseiben. Korabeli beszámolók szerint a házaspár szegényeket hívott meg ebédre, meglátogatták a betegeket, lányaikat arra tanították, hogy a szegényekkel, megfosztottokkal egyenrangúként bánjanak. Köszönjük a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy Szent Louis és Zelie Martin küldetését követik, üzenetüket továbbadják és a Máltai Lovagrend jelmondata szerint számukra irányadó „A hit védelme és az elesettek megsegítése”. - zárta beszédét Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke.

– Ez egy korszakalkotó vállalkozás, amely, a remények szerint, új fejezetet nyit, egy új szintet jelent a társadalmi felzárkóztatásban. És ez nem egy szűk réteg, hanem az egész társadalom érdeke – fejtette ki a diplomata.  

Andrij Hanas a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevi nagykövetének üdvözletét tolmácsolta, majd Pavlo Titko, az Ukrán Máltai Szeretetszolgálat koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket.   

A Szent Louis és Zelie Martin Központ növendékei lovári és magyar nyelven köszöntötték a megjelenteket. Ezt követően Makuk János és Franz Salm-Reifferscheidt leleplezték a ház névadóinak emléktábláját. A központot a történelmi egyházak képviselői áldották meg, illetve szentelték fel.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék