KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

JÓ PÉLDÁVAL HITRE NEVELNI

2021. augusztus 2.

Hatodik alkalommal szerveztük meg a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs bizottsága és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCsSZ) közös programját, a Szülők iskolája néven meghirdetett főegyházmegyei tábort. A július 27-e és 31-e között a Hargita megyei Szelterszen megtartott rendezvényen 17 család vett részt.

A résztvevő felnőttek a családi katekézisről, a hitre nevelésről hallhattak előadásokat Szénégető István marosvásárhelyi plébánostól, illetve a családpasztorációs iroda munkatársaitól.

– A családi katekézis nem otthoni vallásóra, hanem inkább annak a megélése, hogy hogyan lehet az élet spontaneitásban keresni Istent. A táborban ez jelent meg az elmélkedésekben, a napi tanításokban, a résztvevők spontán beszélgetéseiben, vagy az imákban, amelyben a szülők a Teremtő Isten segítségét kérték, hogy otthonaikban gyermekeiknek továbbadhassák az örömhírt – mondta el Szénégető István családpasztorációs felelős, a főegyházmegyei családbizottság titkára, a marosvásárhely-remeteszegi Szent Család templom plébánosa, aki a Szentírás válaszai segítségével vázolta fel, hogy mire és hogyan neveljünk.

– A nevelés jellemformálás. Nem azt jelenti, hogy a szülők egy értékhalmazt képviselnek, arról sokat beszélnek, és aztán abban a gyermekeik felnőnek és átveszik azt tőlük. A nevelés a Szentlélek munkája, Isten fog közöttünk munkálkodni, miközben létrejönnek cselekedetek, egy cselekvési rendszer. Van egy eredendő, nehéz és bűnös természetünk, aztán kezd bennünk kialakulni egy belső ember, azáltal, hogy kezdünk elhatárolódni a rossztól és kezdünk a jó fele fordulni, majd ezt követően a Szentlélek kezdi kinevelni bennünk a jellemet.
Fontos, hogy ha a gyermekeitek előtt vesztetek össze, a gyermekeitek előtt béküljetek ki, és csak ezt követően lehet – másnap – családi katekézist tartani a megbocsátásról. A tetteitek fognak beszélni, amelyek időnként olyan hangosan „kiabálnak”, hogy a hangotokat a gyermekeiteket már nem fogják hallani – figyelmeztetett Szénégető István.

– Szülőként az a feladatunk, hogy segítsük gyermekeinket, hogy találkozzanak az élő Istennel – ne csak ismereteik legyenek róla, hanem az valódi találkozás legyen. Csak azt tudjuk továbbadni, ami fölött magunk is rendelkezünk, csak akkor tudjuk a gyermekeinket elvezetni Hozzá, ha már találkoztunk Istennel, ha már ismerjük Őt – emelte ki tanításában Kertész Marika, a családpasztorációs iroda munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a gyermekek istenképének kialakításában is nagy szerepe van a szülőknek, a felnőttek világából érkező megtapasztalásoknak.

– A gyermekek egy bizonyos életkor alatt – az életkori rövidlátásuk miatt -, nem érettek arra a döntésre, hogy ők Istennel, az Egyházzal hogyan legyenek kapcsolatban. Ennek a felelősei Isten és a gyermekek előtt a szülők – mondta el Török Bernadett a Családpasztorációs Központ irodavezetője, aki a marosvásárhelyi Szent Család plébánia önkéntes katekétájaként láttatta a jelenlevőkkel azokat a leggyakoribb hamisságokat, hazugságokat, amelyeket még a keresztény szülők is elhisznek a hitre nevelés kapcsán.

– Épp ahhoz a gyermekekhez kapjátok meg Istentől a „kertészmérnöki diplomát”, akikre igent mondtatok, akiket a családotokban neveltek. Ebben a munkában hitoktatóként, katekétaként csak „segédkertész” vagyok. Az, hogy a gyermekeitek szíve-lelke hol tart, hogy hogyan lehet őket Istenhez közel segíteni, azt ti kell elmondjátok nekem – tette hozzá az előadó.

A csoportos beszélgetések, a reggeli, esti imák és szentmisék, a tábor központi témáját körüljáró előadások, a résztvevők tanúságtételei, a férfi és női alkalmak, a közösségépítő játékok, kirándulások napról-napra közelebb vittek Istenhez és egymáshoz.

Külön élmény volt megfigyelni gyermekeinket a tábor forgatagában, a pár éves totyogóktól a nagyobbacskákig mindenki megtalálta a maga helyét, szórakozását, pajtását.
Míg a kisebbek önfeledten játszhattak egy festői környezetben, a Szent Gellért Alapítvány szelterszi házát körülvevő hatalmas területen, fürödhettek a közeli patakban és a számukra előkészített foglalkozásokon vehettek részt, addig a kamaszok a saját kérdéseikre kaphattak jó válaszokat az erre az alkalomra meghívott előadóktól párkapcsolati és hitéleti, életvezetési témákban.

A tábor mottóját idén János evangéliumából, a kánai menyegző történetéből választottuk: „Jézus szólt nekik: »Töltsétek meg a korsókat vízzel!« Meg is töltötték azokat színültig.” (Jn 2,7) Az üres korsók valóban megteltek – élményekkel, bölcsességgel, követendő példákkal és jó elhatározásokkal, örömmel, a Krisztusban együtt dobbanó közösség élményével. Hisszük, hogy Isten megáldja szülői próbálkozásainkat, hogy az életet adó vizünk valami még értékesebbé, erős, zamatos borrá változik.

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen kis részt, munkát, szeretetet hozzátettek a szervezéshez, ahhoz, hogy a nyári családos rendezvényünk létrejöhessen. Köszönjük a házigazdáink vendégszeretetét és Hargita megye Tanácsának az anyagi támogatást. Találkozzunk 2022-ben!

Kertész Tibor



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár