KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Június-júliusi hírek Erdélyből

2021. augusztus 5.

Kedves Barátaink!

Az elnökség június és július hónapok folyamán 2 támogatási kiírást is közzétett, melyre szép számban érkeztek be közösségépítő pályázati kérelmek. Az első kiírásnál 9 tagszervezetünk részesült támogatásban, a másodikban pedig 12 egyesület. Az első kiírásból nagyjából már lezárultak a programok, ezekről a következő hírlevélben is értesítjük az olvasókat. Köszönjük a bizalmat, és reménykedünk a mielőbbi találkozásban is, szeptemberben.

 

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

Júliusban elindult a nyári játszóház - közel 70 gyermek vet részt a programokon, ezzel nagy segítséget nyújtva a dolgozó szülőknek. Heti két alkalommal jótékonysági turkálót működtetett az Egyesület, melyek alatt a gyűjtést egy akadálymentes rámpa beszerzésére irányítják.

Terápiás foglalkozások és tanácsadások - napi szinten, két szakember, napi 6-8 órában.

Az egyesület munkatársai egész július folyamán részt vettek a Nyitott kapuk Kolozsváron program szervezésében. Ez a program július és augusztusban kikapcsolódási és sportlehetőségekkel várta a kamaszokat. Az Életfa a Kreatív udvart vezette, adminisztrálta.

Javában zajlik két jótékonysági vásár előkészítése, szervezési munkák, melyek augusztusra is átterjednek: két rákos beteg gyermek kezelési költségeire gyűjt a Családsegítő szervezet. Ugyanakkor, az augusztus derekán szervezett Kolozsvári Magyar Napok gyermekprogramjainak előkészítésén dolgozik az egyesület.

 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda:

Június elején honismereti sétára mentek Hosszúaszóra az Egyesület tagjai. Nagyszerű volt a fényképek alapján is töltekezni a vidám csapat egy napos rendezvényén, ahová az Erdélyi Kárpát Egyesület helyi képviselői kísérték el őket, így ismételten bizonyította a szervezet, hogy partnerségeken keresztül az érzékenyítés is sokkal egyszerűbb, csapatban, családban könnyebben szervezhető minden. Fényképek itt láthatók:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4131552890265999&type=3  

Júliusban sem ültek tétlenül a szervezet munkatársai, több kirándulást is szerveztek a nyári melegben, mint például a büdösfürdői kirándulás a Kovács családhoz, ahol a délelőtti szabadfoglalkozások után a helyi mofettákat is meglátogatta a 17 fős csapat. https://www.facebook.com/hmmsz/posts/4212326358855318

A hónap közepén a csíkszentkirályi Potter Törpe kerámiagyárat látogatták meg, ahol maguk is készíthettek pár apróságot emlékbe. https://www.facebook.com/hmmsz/posts/4223151361106151

Utolsó kirándulásuk Gyergyószékre volt, ahol a Madarasi  család jóvoltából, eljutottak a Veresvirág sípályához, kilátóhoz is, illetve meglátogatták a gyergyóremetei END-IBO csokoládégyárat is.

https://www.facebook.com/hmmsz/posts/4232614873493133

 

 

 

Homo Novus Egyesület – Segesvár:

Június 24-27 között zajlott az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szombathely és a Homo Novus Egyesület közös családi programja, melyre több család érkezett Dunántúlról, illetve a KCSSZ tagszervezetek egyes képviselői jelenlétében, Ivóban. Az eseményen részt vett a Szövetség elnöke, Marton Zsuzsanna és családja, de ott volt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője Kardosné Gyurkó Kata is gyermekeivel, Kovásznáról a Tündérvár Egyesület képviseletében Fülöp Csaba és felesége Ágnes, Csíkszeredából Fikó Csaba és neje Enikő a Mozgássérültek Egyesületétől, és Tiboldi Bea régiófelelős, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke. A tartalmas programról több sajtóhír is keletkezett akkortájt, a kulturális programok keretén belül volt Matyó földi néptánc, Szent István és koráról a székelyudvarhelyi Elekes Gyula tűzzománcművész beszélt, de borbemutatóval egybekötött könyvbemutatót is tartottak Gábor Ferenc könyveiből. Napközben sporttevékenységek zajlottak a Kolping-tábor sportpályáján, az esték folyamán szabad táncolás, beszélgetések voltak terítéken. Szombat reggel a Madarasi Hargitára kirándult a csapat, egyeseket traktorral vittek fel a szervezők a kirándulási pontra, mások saját autóval, vagy gyalogosan tették meg a hosszú utat. A szombat esti tábortűz már a búcsúzkodás előszele volt, hiszen a szombathelyiek ugyan a Békás-szoros, Gyilkos-tó környékére kirándultak, a többi résztvevő már hazafele kacsintott. Fontos kiemelni a segesvári Egyesület önkénteseinek lelkesedését, a feleségek napi több rendbeni főztét, a fiatalok zenélési kedvét. A 4 napos programot a NEA és a Miniszterelnökség támogatta.  Szíki Károly színművész, a könyvbemutató házigazdája így emlékezik az eseményre: https://www.amhirlap.com/2021/07/magaval-ragadott-s-mi-meghoditottuk.html

Fényképek itt: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=csaladszervezetek&set=a.2971570373114419

 

Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda:

Az egyesület állandó programja a szerdánként megtartott anyás-babás foglalkozások az egyesület székhelyén, ahová rendszerint 7-8 édesanya látogat el több kisgyerékével.

Június 12-én részt vettek a Fiságmenti Gobé Piac közösségi programján, ahol a kicsiknek fakörhintát, és kézműves foglalkozásokat biztosítottak, illetve beszélgetést tartottak a mindennapi anyaságról, hétköznapi történésekről. https://maszol.ro/gazdasag/Peldamutato-kezdemenyezes-a-Fisagmenti-Gobe-Piacon-jartunk

Június 25-26-án az egyesület részt vett a Homo Novus Egyesület és az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely közös programján Ivóban, majd július 8-11 között a NOE szervezésében Keszthelyen a X. Európai Nagycsaládos Konferencián.

NOE összegzés a konferenciáról itt olvasható: https://noe.hu/hirek/x-europai-nagycsalados-konferencia-osszegzes/ 

KINCS összefoglaló itt: https://www.koppmariaintezet.hu/hu/osszeshir/517-a-fenntarthatosag-boelcsoje-a-csalad

Fényképek itt: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=csaladszervezetek&set=a.2971597006445089

 

 

Július 27-én az egyesület meghívást kapott Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökasszonyától Csíkszentsimonba, a Csíki Sör manufaktúra központjába a Magyar családi gazdaságok helyzete Erdélyben és az Európai Unióban c. Egy napos konferenciára, melyre a Szövetség elnöke, Marton Zsuzsanna is meghívást kapott, és itt átvehette azt a vándor befőzőautomatát, melyet Szönyi Kinga a CÖF-CÖKA felajánlásában juttatott el a KCSSZ-nek. A meghívottak közt voltak politikusok, családi vállalkozók, egy 5 gyermekes édesanya is, aki az örökbe kapott hagyományról, annak ápolásáról és gyermekei számára való továbbításról beszélt.

Felajánlással kapcsolatban Márton Zsuzsanna hangsúlyozta:

Terveink szerint egyelőre vándorautomataként igyekszünk eljuttatni minden tagszervezetekünkhöz, ennek a logisztikája okoz némi fejtörést, az országhatárok és a távolságok miatt, de biztos vagyok benne, hogy végül megtaláljuk a megoldást. Tekintettel arra, hogy egyrészt bevételhez juttathatja egyesületeinket, másrészt segíthetünk a rászorulókon, szívügyünknek tekintjük a feladatot. Hálásan köszönjük a felajánlást, valóban nagy segítséget jelent, és örömmel üdvözöljük a kezdeményezést. 

 

 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Köröstárkány:

Részt vettek június 4-én az Összetartozás Napján és fáklyát gyújtottak az újonnan épült óvóda udvarán.

5 napos néptáncoktatás zajlott a Hajdú Néptánccsoport két tanára által a helyi gyerekek számára, melynek szeptemberben várható a folytatása. Augusztusban zenetábort, táncházat szerveznek, Szarvasra utaznak a gyerekek néptánctáborba, és a Kondorosi Nagycsaládos Egyesület 30 éves születésnapján fognak fellépni helyi táncokkal.

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly:

Júniusi programjaik:

A Rekettye Kulturális Egyesület furulya szakos diákjainak koncertje, 2021. június 1., kedd: Kihallszik a muzsika

A Rekettye Kulturális Egyesület néptánc szakos diákjainak műsora június 26-án, oktató: Maier Reimond -
https://www.youtube.com/watch?v=K0errQ3QUMk

Közösen a Nagykárolyi Kulturális Központtal szervezték 2021. június 29-én a Rítustól a táncházmozgalomig c. tánctörténeti ingyenes előadást, melyet Maier Reimond táncpedagógus tartott a nagykárolyi Városi Színházban.

Június 28-július 1 között tartották hetedik alkalommal néptánctáborukat, melyben nyolcvan gyermek vett részt 6-16 év közötti fiatalok. A tábor zárónapján élőzenés, táncos flashmobbal készültek a városközpontban a délelőtti órákban és minden érdeklődőt arra biztattak, hogy nézzenek meg őket, táncoljanak együtt.
https://anziksz.com/csutortokon-er-veget-a-vii-rekettye-neptanctabor/magunk-kozt/2021/06/30/
A tábor támogatói voltak a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint a Csoóri Sándor Alap.

 

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely:

Az Egyesület újraindította korábbi programjait, így a kismamatorna, mondókázó, gyermektáncház a 3-6 év közötti óvodásoknak max. 15 fővel engedélyezett volt. Folytatták a Babaváró programjukat is, havi szinten max. 5 párral tudnak foglalkozni jelen járványügyi előírások értelmében, ezeket a Facebook bejegyzéseik alapján június 12, július 10, és legközelebb augusztus 14-én tartják.

Június elején, a július végén tartandó X. Séta a szoptatásért rendezvényükre készülve hirdettek pályázatot  Mesélj a te(l)jességről címmel, melyben szoptatással, szülés- és születéssel kapcsolatos  személyes történeteket vártak. Ezt a pályázást egészítették ki az Anya melegében (L)enni  című fotópályázattal, melyre sok szép, meghitt fényképet sikerült összegyűjteni, majd kiállítani a július 30-i seta alkalmával.
https://hargitanepe.ro/jubileumi-kiadasahoz-erkezett-a-seta-a-szoptatasert-rendezveny-az-anyatejes-taplalast-nepszerusitik/

A július 16-18-a között tartott Míves Emberek Sokadalma rendezvényen kismama sátorral vettek részt, ahol mesemondás mellett a mosható pelenkázás, és szoptatásról is lehetett tartalmas előadásokat hallgatni, illetve szopiztatni, gyermeket ellátni, megpihenni az Egyesület sátoránál.

Július 30-án tartották meg a jubileumi sétát a szoptatás népszerűsítése érdekében, az idei résztvevők száma jóval meghaladta a százat. A jelenlévőknek a felállított tematikus sátrakban lehetőségük volt csoportos, illetve egyéni beszélgetésekre szoptatást segítő szakemberekkel a szoptatást körülölelő témákban, kipróbálhatták a babahordozást, megismerkedhettek a különböző eszközökkel. Megtapasztalhatták továbbá a közös mondókázás, ölbeli játékok élményét, valamint a hordozós táncot is kipróbálhatták egy csoportos bemutató keretében. A nagyobb gyerekeknek népi gyerekjátékok biztosították a kikapcsolódást.

A jubileumi sétára meglepetéssel is készültek a szervezők, az elmúlt kilenc évben beérkező „Anya melegében (l)enni” fotópályázatra beküldött képekből húsz darab nagy méretű fotót állítottak ki egy-egy bátorító üzenet kíséretében. A tárlatot további egy hétig még megtekinthetik a városlakók a Haáz Rezső Múzeum udvarán. Négy évvel ezelőtt indították el a „Mesélj a te(l)jességről” nevet viselő esszéíró pályázatot, amelyre idén több mint húsz szoptatással, szüléssel, születéssel, anyasággal kapcsolatos személyes történet érkezett be. A pályamunkákat a sátrak között függesztették ki, a történeteket itt olvashatták el a jelenlévők és szavazhattak is rájuk. A legnépszerűbb pályamunkák beküldői is jutalmakban részesültek. A program, más támogatók mellett az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének közös rendezvénye.

Jelenleg a Családok Hete rendezvényük zajlik, augusztus 2-6 között az Artera Alapítvány székhelyén, napi programokkal, előadásokkal. Részletek itt: https://www.facebook.com/events/349015200098505

 

 

 

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár:

Alábbiakban a Segélyszervezet beszámolóját olvashatják, melyekről a júliusi Unitárius Közlönyből szemeztünk:

Gyereknap önkéntes szemmel Az én életemben a Gondviselés Segélyszervezet csodaszerűen érkezett, pontosan egy olyan pillanatban, amikor kimondhatatlanul szomorú voltam. Úgy érzem, hogy ebben a szervezetben találtam rá az őrangyalaimra, akik ugyan a háttérből, de gondoskodva követik minden léptem. Nemrég vettem részt egy hivatalos eseményen, amelyen sikerült szóban is megfogalmaznom azt, hogy az ilyenfajta szervezetek tevékenységének csak a végeredményét látja a nagyvilág, holott valójában rengeteg ügyes kéz, kreatív ész és kitartó csapatmunka áll a háttérben. Egy nagyon jó példa erre az esetre a gyereknapi akciónk is, amikor a munkánk nem azzal kezdődött, hogy autóba pakoltuk a finom kalácsokat és a vitamincsomagokat, majd elindultunk eljuttatni ezeket a kitűzött helyekre Erdővidék-szerte – hanem napokkal azelőtt, amikor Pájer György átvette ezt a hatalmas adományt, és hívott minket, hogy elosszuk és becsomagoljuk. A vitaminok rendszerezése és raktározása is hatalmas csapatépítő erővel bír számomra, hiszen közben meg tudjuk osztani egymással gondolatainkat, sokszor a bánatunkat is, ott keletkeznek az életre szóló barátságok alapjai. Senki nem látja azokat a fáradt arcokat, poros kezeket, amelyek mind a munkához tartoznak, és én kimondhatatlanul büszke vagyok rájuk. Kitüntetettnek érzem magam, amiért egy ilyen közösség vagy inkább hatalmas család részese lehetek. Természetesen az akciónak az a célja, hogy – ahogy én szeretem nevezni – az angyalok arcára mosolyt csaljunk, illetve segítsünk a szülőknek is azáltal, hogy vitaminokkal látjuk el gyerekeiket. Nagy összefogásra és közös munkára volt szükség ahhoz, hogy június 2-án közel 900 gyerek megkapja ezt a csomagot 19 erdővidéki településen. Kisebb csapatokat alakítottunk, mindegyik csapat más irányba indult el a megrakott autókkal. Egész délelőtt folyamatosan jöttek a visszajelzések, hogy mennyire szerencsések az önkéntesek, hogy ilyen akcióban vehetnek részt. Önkéntestársaim nevében is ki merem jelenteni, valóban felemelő érzés látni, ahogy egy-egy gyereknek fülig ér a szája, amikor átadjuk a csomagot, illetve azt is, hogy utána már nem akarja elengedni kis kezeiből, és távozásunkkor hálás tekintettel kísér a kijáratig. Ez jelenti számomra a lelki feltöltődést, ezért mindenkit arra biztatok, hogy ilyenfajta „terápiát” is használjon, és ami nagyon fontos: nemcsak anyagiakkal tudunk segíteni, hanem jó szóval, meleg öleléssel vagy akár egy kedves köszönéssel is. ANIŢA DENISA-VALENTINA

 

Gondviselés Segélyszervezet – Székelykeresztúr:

2021. június 5-én, szombaton 11:30 órától tartották az Életre hívlak babakocsis felvonulás és születésfa avató ünnepélyt Székelykeresztúron,  12:00 órakor a 2019-ben és 2020-ban született kisgyermekek születésfájának ünnepélyes felavatása történt, ahol köszöntő beszédet mondtak Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr város polgármestere, és a Gondviselés Segélyszervezet részéről Lőrinczi-Simó Orsolya és Deák Réka. A születésfákat a székelykeresztúri unitárius egyházközség lelkésze, Dr. Tódor Csaba áldotta meg.

Július 7-én a keresztúri szervezet a sérült fiatalokkal és szüleikkel részt vettek az „Állati jó kirándulás”-on a marosvásárhelyi állatkertbe. A szülők részéről egyre gyakrabban fogalmazódott meg a kérés, hogy a heti egyéni foglalkozások és vallásórák mellett egyéb közös programokat is szervezzenek a Segélyszervezet munkatársai. A KVKA civil szervezet (Keresztúri Vállalkozói és Közösségi Alap) támogatásával valósulhatott meg ez a kirándulás, ahol a kikapcsolódás és új élmények által erősíthették kis közösségüket. A fiatalok számára a nem mindennapos, buszon való utazás is már külön kaland volt. Blanka szerint „vagány busszal” utaztak az állatkertbe, ahol a fiatalok kedvenc állatai a zebra, az elefánt és az oroszlán voltak.

 

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ

Szénégető István lelkipásztor és Kertész Tibor összeállítása

AMORIS LAETITIA - ELMÉLET ÉS GYAKORLAT
Főegyházmegyénk 33 lelkipásztora számára tartottunk családpasztorációs képzést

Az Amoris Laetitia – Elmélet és gyakorlat címmel június 12. között megtartott képzésre 32 lelkipásztor érkezett a csíksomlyói Jakab Antal Házba. A család éve van a világegyházban, így ehhez is kapcsolódva célunk az volt, hogy feltárjuk az idén 5 éve megjelent apostoli buzdítás közvetlen előzményeit. Hogy közel kerüljünk a dokumentum üzenetéhez, felépítéséhez, megismerjük azt a teológiai kontextust, amelyben folytonosság és újszerűség egyszerre jelentkezik. Hogy levonjunk olyan következtetést, amely pasztorális-lelkiségi síkon elérkezik a mindennapok gyakorlatához. Fontos a hasznosság, használhatóság szempontja is, hogy a részt vevő lelkipásztor egy kézzelfogható mértékű erősödést vigyen haza ember-, házasság- és családszemléletében, kompetenciáiban. Bíró László püspök (Budapest) előadásában összegezte az elmúlt több mint száz év házasságteológiai fejlődését, a pápai megnyilatkozások egymásutániságában. Bognár István teológiai tanár (Győr) a dokumentum negyedik, illetve nyolcadik fejezetét kiemelve részleteiben tárta fel a szeretet újszövetségi kontextusát, hozzávéve a házasság kísérésének, a fokozatosság és megkülönböztetés lelkületének sajátosságát. Lukács Róbert helynök, teológiai tanár (Gyulafehérvár) feltárva, hogy milyen törvényes utakat ajánlhat egy lelkipásztor a segítségre szoruló házaspároknak, nagyszerűen érzékeltette, hogy szükséges a szemlélet megváltoztatása, Jézus látásmódját kell követnie a közösségnek akkor, amikor a személyeket, házaspárokat konkrét élethelyzetükben felkeresi és a kegyelem eszközeivel elkíséri. Vízi Elemér és Jakabos Barnabás jezsuiták, illetve Török Bernadett, a családpasztorációs iroda munkatársa által vezetett műhelymunka segített át is élni, tapasztalni: a házaspárok kísérésének első lépcsője az emberi, személyes bevonódás. Érdeklődés, nyitottság, egymás szolgálatára szánt idő. A házaspárok kísérése nem „ügy”, megoldandó „probléma”, amit az egyház tanításának fényében rendezni kell, hanem mindezek előtt testvéri találkozás az igazság és irgalom kulcsaival. Ezt nevezi Ferenc pápa a dokumentumban „türelmes realizmusnak”.

Szénégető István lelkipásztor (Marosvásárhely) úgy foglalta össze a képzés jelentőségét, hogy az Amoris Laetitia csak akkor érthető meg, ha felülemelkedünk az elvont teológián és gyakoroljuk, éljük, megéljük a konkrét külső, belső helyzetében lévő emberrel való találkozást. Az elméletet, a teológiai gondolatokat életszerűen kell élhető stratégiával, összefogott munkával életre váltani Székelyföldön, módszeresen főegyházmegyénk minden kerületében. Ehhez igazodóan nemsokára meghirdetésre kerül egy főegyházmegyei családpasztorációs képzés. Ebben „animator házaspárok” kétéves képzése kezdődik főegyházmegyénkben, akik a lelkipásztorokkal való együttműködésükkel és elkötelezettségükkel nagy segítségére lehetnek helyi kezdeményezéseknek, a házaspárokat és családokat támogató lelkipásztori szolgálatnak.

https://romkat.ro/2021/06/06/hazasparok-kiserese-csaladpasztoracios-papi-tovabbkepzot-tartottak-csiksomlyon/

 

SZÜLŐK ISKOLÁJA 2021

Idén is szeretettel hívjuk és várjuk a családokat a Gyulafehérvári Római-Katolikus Főegyházmegye családpasztorációs bizottsága és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) közös programjára július 27-31. között a Hargita megyei Szelterszfürdőre. A hatodik alkalommal megszervezett lelki programot ebben az évben is Szülők iskolája néven ajánljuk, célja főként a kisebb- vagy kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek nyújtott megerősítés és támasz. Az idei táborunk témája: A családi katekézis.

„A szülők részéről a hitre nevelésnek a legzsengébb gyermekkorban meg kell kezdődnie. Ez valósul már akkor is, amikor a családtagok kölcsönösen segítik egymást, hogy az evangélium szerinti keresztény élet tanúságtétele által növekedjenek a hitben. A családi katekézis megelőzi, kíséri és gazdagítja a hit tanításának más formáit. A szülők küldetése az, hogy megtanítsák gyermekeiket imádkozni és fölfedezni istengyermeki hivatásukat.” (KEK 2226) – olvashatjuk a Katolikus Egyház Katekizmusában.

Erre buzdít egyik körlevelében Márton Áron püspök is: „Újítsátok fel mindenekelőtt a hitoktatást a családban. A szülők Isten előtt felelősek nemcsak a gyermek testi, hanem még inkább a lelki életéért. S a nevelés elsősorban a szülők feladata, az iskola csak kisegít… meg kell, tehát, kezdeni otthon is a gyermekek céltudatos vallási nevelését. A szülő bizonyos értelemben papja a családnak. A gyermeknek, mihelyt az első szavakat formálni kezdni, a szülő vezetésével kell megtanulnia a keresztvetést, s a hogy értelme nyílik az ismert imákat, a hit elemeit, az Úr Jézus életének egyes mozzanatait, a parancsolatokat, az Anyaszentegyház szentségeit. Ha még ehhez járul az, hogy a szülők a gyermekekkel együtt mondják a napi imákat, együtt mennek szentmisére, közösen olvassák a Szentírást, a gyermek a családból a legnagyobb kincset, egész életére szóló olyan útravalót visz magával, amelyért a szülőket haló poraikban is áldani fogja.” (Márton Áron: 1946. évi II. sz. körlevél).

Mindehhez szeretnénk gyakorlati segítséget nyújtani a táborban elhangzó tanításokkal, beszélgetésekkel, imádságos együttlétekkel.
AMIRE SZÁMÍTHATTOK: – a délelőttök folyamán 40-45 perces felvezetők a házaspárok számára, utána beszélgetés a téma kapcsán – a gyerekeitek számára csak időszakonként lesz szervezett program, a kisebbek számára (2-6 év) a délelőtt folyamán felügyeletet biztosítunk – délután és este szabadidős tevékenységek: kirándulás, tábortűz, szentségimádás, szentmise A Szülők Iskolája tábor a Gyulafehérvári Római-Katolikus Főegyházmegye Családpasztorációs Bizottságának és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) közös programja. A rendezvényt Hargita megye Tanácsa támogatja.

 

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna:

A júniusi ivói tábor után júliusban Keszthelyen, a X. Európai Nagycsaládok Konferenciáján folytatta aktív részvételét a kovásznai Egyesület, majd július 28 - aug. 1. között tartották a Tündérvár nagycsaládos tábort a Piposz-tanyán, Bükklokán. A Tündérvár és KCsSz közös programján 60 fő vett részt. A tábor ideje alatt számos tevékenység zajlott, barkácsolás, kézműves tevékenységek, honismereti túra, táncház és szabadidős tevékenységek, társasjátékok. Az Egyesület vezetőjének megítélése szerint egy sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött, amelyről a résztvevő családok feltöltődve és élményekben gazdagodva távozhattak.

 

 

Szent József Nagycsaládosok Egyesülete – Székelyudvarhely:

Július folyamán két tevékenységüket szükséges kiemelni, egyik, a más korábban is említett Míves Emberek Sokadalmán való részvétel, ahol több nagycsaládossal részt vettek a rendezvényen, illetve a pályázati kiírás megvalósításaként említendő Honismereti Nagycsaládos Kirándulás, melyet július 31-én tartottak Farkaslaka (Tamási Áron emlékmű meglátogatása), Korond (fazakasmesterség bemutatása), Árcsó (borvízforrás), illetve Parajdra (sóbánya meglátogatása) útvonalon.

Néhai Juon Károly felesége ezt az idézetet küldte:
“A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek  pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.”

 

 

ProTharkan – Köröstárkány:

A június elsejei gyereknap alkalmával szerveztek hagyományos foglalkozásokat bemutató tevékenységeket, ahol a gyerekek megismerhették a szövészet rejtelmeit, ijászatot tanultak.

Július 30-án debreceni Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesülete által megszervezett Életmese pályázat díjosztóján vett részt Gábor Ferenc elnök, ahol két díjat vehetett át a 2020 és 2021-es évekre a beküldött pályaművek érdemeként.

 

Szerkesztette: Tiboldi Bea



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék