KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Augusztusi hírek Erdélyből

2021. szeptember 2.

Kedves Barátaink!

A nyaralások végéhez közeledve, szülői öröm, illetve gyermeki bánattal közelítve az óvoda- és iskolakezdéshez, reméljük, hogy minden erdélyi és határon túli tagszervezetünk megtalálja az őszre hangoló megújulást az egyesületi, szervezeti tevékenységekben. Akárcsak minden tavasz, az ősz is egyfajta újrakezdés, amikor a meleg nyári napok után bennebb szorulnak az alkotó elmék, és kiforrnak a jobbnál jobb közösségi programok, egymást motiválva ezzel a civil életben munkálkodó ifjú- és idősebb szervezetek. És ez így van rendjén.

 

Ehhez a lehetőséghez kapcsolódik több intézmény is a pályázati kiírásokkal, melyek megvalósítása nem kevés segítséget nyújt a fent említett ötletelésekben. Sokat számít, sok helyen ez a fajta anyagi segítség, és ezért mindenki hálás, köszönjük a Tempus Alapítványnak is a gondoskodó segítségét elnyert támogatásaink lebonyolításában. Erdély 17 tagszervezetéből a KCSSZ-által hirdetett kiíráson 12 szervezet pályázott sikeresen nyárvégi, őszi, téli és tavasszal bonyolítandó programokra, táborokra, képzésekre, közösségépítő találkozásokra, melyekről a hírlevélben is kitérünk.

Október elejére régiós találkozást tűztünk célul, reménykedünk, hogy sikeres lesz a várhatóan 2 helyszínen megtartott találkozó, és töltekezve távozunk, megerősödve hivatástudatunkban, egymást erősítve!

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

Mint már említettük a júliusi hírlevélben, az Egyesület komoly figyelmet fordít a kolozsvári magyar szülők tehermentesítésére a nyár folyamán. Így az akkor elindított nyári játszóházat augusztus folyamán is működtették a szülők kérésére, ahol közel 70 gyermek vett részt a programokon. Bekapcsolódtak gyermekprogramokkal a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatba, illetve két jótékonysági vásárt is szerveztek, ahol beteg gyermekek kezelési költségeire gyűjtöttek.

Emellett megtartották az igény szerint kért napi szintű segítő tanácsadásokat, terápiás foglalkozásokat. 

 

 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda:

Augusztus 6-án a csíkszeredai Székely Károly szakiskola tornatermében sportnapot tartott a szervezet, mely alkalomból 85 személy (önkéntes és meghívott) volt jelen. Az eseményen a következő aktivítások voltak: memória, sakk, malom, célbalövés, teke, asztalitenisz, csocsó, célbadobás, darts, kosárlabdázás, és kétféle ügyességi verseny. Fényképek itt láthatók:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.4296526733768613   

Majd a Csíkszeredai Vásárnapokon, augusztus 7-én újabb programmal készült a csapat közösen a Máltai Szeretetszolgálat helyi ifjúsági csapatával a Szólj hozzám interaktív sátorban tartottak figyelemfelkeltő napot a helyieknek a következő mottókkal: Játssz velünk, ismerj meg minket, érezz együtt velünk, legyél te is a barátunk!

Fényképek itt: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.4296874917067128

Augusztus 12-én Ditróba látogatott a szervezet, ahol a helyi Shalom Hit és Fény Közösségi Mozgalom szervezésében tartott táborban vettek részt az Egyesület tagjai.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.4310343995720220

Az igazán tartalmas hónap utolsó programjára augusztus 27-én került sor Csíkszentdomokoson, amikor ismételten megszervezték a korlátok nélküli horgászversenyt. A program lebonyolításában idén is a Mozgássérültek Egyesületéből kivált, de még mindig sokat segítő Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági köre segédkezett. Az eseményen összesen 57 személy (önkéntes és meghívott) vett részt. A halászást bográcsozás követte, majd kiosztották a díjakat. A résztvevők egész Hargita megyéből jöttek, így Gyergyó, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Homoród, Keresztúr környékéről mind-mind voltak érdeklődők. Ízelítőül a fotóalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.4358243377596948

 

 

Szeptemberi beharangozó a Tábor Korlátok Nélkül, melyet közösen szerveznek a KCSSZ-szel, és augusztus 8-9-e közt tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Központban.

 

Homo Novus Egyesület – Segesvár:

Az Egyesület igazán aktív napokat tudhat maga mögött augusztus közepén, ugyanis 18-21 között a Szatmár megyei Tasnádra kirándultak, majd 20-22 között Szatmárcsekén szilvalekvárfőző versenyen vettek részt. A rendezvényen neves politikusok is részt vettek, így Zsigmond Barna Pál volt csíkszeredai főkonzul, jelenlegi Országgyűlési képviselő, Szalay-Dobroviczky Vince a Miniszterelnökség civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. A kirándulók meglátogatták a Kölcsey-birtokot, a Himnusz szerzőjének emlékházát és sírhelyét.

 

Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda:

Az egyesület aktív részvételt vállalt a hónap elején első alkalommal  megtartott VásárNapok keretén belül, így az Anyatejes táplálás Világnapját is megünnepelve a Mikó-vár előtti gyepen 3 napon keresztül augusztus 6-8 között gyermekfelügyeletet, kismamáknak pihenőt, csecsemőállátást, de kikapcsolódást is biztosítottak. A fakörhinta napont várta a max. 15 kilós kisgyerekeket, illetve a fajátékok és előadások is, melyeket a szoptatás körüli tudnivalókhoz igazítottak a szervezők. Biró Kiss Enikő gyógytornász az szoptatásról, mint az érintés, korai kapcsolódás formájáról beszélt, majd a helyi Sűrgősségi Kórház Újszülöttosztályának  főorvosa beszélt a kisbabák korai ellátásáról, a fontos és családbarát változásokról a az osztályon. A Világnap apropóján fotókiállításra került sor a beküldött fényképek alapján, illetve a Világszervezet által javasolt idei felhívást is közzétették a szervezők:

https://szoptatasert.hu/wp-content/uploads/2021/07/WABA-2021-action-folder-hun.pdf

Fényképek a rendezvényről:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=csikianyakegyesulete&set=a.4167800649968785

Az egyesület várható programjai szeptemberben: 25-én a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervezőinek megkeresésére ismételten megkísérelik felállítani az egy időben (Erdélyben déli 12 órakor) magasba emelt gyerekek rekordját, melynek pontos programja és a helyszín még függőben van, aztán 30-án megünneplik a Magyar Népmese Napját kiemelt előadók részvételével Budapestről Dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondóval és a baróti Kelekótya együttessel, és egyúttal megünneplik a márciusból elhalasztott jubileumi, 10-ik születésnapot.

 

 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Köröstárkány:

A Köröstárkányi Ifjúsági Egyesület augusztus 6-8 között szervezte meg a Csoóri Sándor Alapítvány által  támogatott hangszeres népzeneoktatást fiataloknak Köröstárkányban. Augusztus 7-én táncházat tartottak a Köröstárkányi kultúrotthonban, a zenét a debreceni Tenkes zenekar biztosította. Augusztus 15-én a Százszorszép Néptánccsoprt fiatalabb csapatja  elutazott az egyesület szervezésében a Szarvasi Néptánctáborba, majd 19-én a néptánccsoport idősebb tagjai és azok családtagjai a Kondorosi Nagycsaládosok Egyesületének 30 éves jubileumi rendezvényére utaztak. A Százszorszép néptánccsoport Szarvason, Csongrádon és Kondoroson lépett fel.

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly:

Augusztus 5-én tartották meg a Magyar Folklór napját, melyet közösen a Nagykárolyi Művelődési Központtal a városi színház épületében tartottak az időjárás miatt. A résztvevők táncfolklorisztikai előadást hallhattak Tájegységek- korok- stílus témákban Maier Reimond előadásában, majd fellépett a Rekettye Néptánccsoport és utánuk a Soroglya zenekar koncertezett - Erdélyi vidékek címmel.

Képek itt: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=912654192622555

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely:

Szeptemberi programjaik: 9-én a Cukormáz nélkül babaváró workshop bonyolítása, majd 10-én a Székelyudvarhelyi Közösségi Alap által 10-ik alkalommal megszervezésre kerülő Fuss neki! adománygyűjtő  sportesemény, melyre Ölelésben című projekttel jelentkezett az Egyesület az alábbi célkitűzéssel: “A kezdeményezés célja, hogy segítsük azokat az állapotos, fiatal csecsemős, kisgyermekes vagy több gyermekes családokat, akik érdeklődnek a babahordozás iránt. Kampányunk során megszervezésre kerül a "Mindig hordozlak" című fotókiállítás, információs anyagok nyomtatása (ezáltal is biztosítva az udvarhelyszéki családok hiteles és naprakész informálását), valamint a Hordozós kölcsönző eszköztárának bővítése.” – forrás: https://fussneki.ro/organisation/anyak-egyesulete/ A Fuss neki program célja, hogy az udvarhelyszéki civil szervezetek, kezdeményezési csoportok közösségi kezdeményezéseit felkarolja a szaladás, idéntől biciklizés által is, és ezek megvalósulásához segítse előteremteni a szükséges pénzalapot.

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ

Kertész Tibor beszámolója a július végi táborról

 

SZÜLŐK ISKOLÁJA 2021

“JÓ PÉLDÁVAL HITRE NEVELNI

Hatodik alkalommal szerveztük meg a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs bizottsága és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCsSZ) közös programját, a Szülők iskolája néven meghirdetett főegyházmegyei tábort. A július 27-e és 31-e között a Hargita megyei Szelterszen megtartott rendezvényen 17 család vett részt.

A résztvevő felnőttek a családi katekézisről, a hitre nevelésről hallhattak előadásokat Szénégető István marosvásárhelyi plébánostól, illetve a családpasztorációs iroda munkatársaitól.

– A családi katekézis nem otthoni vallásóra, hanem inkább annak a megélése, hogy hogyan lehet az élet spontaneitásban keresni Istent. A táborban ez jelent meg az elmélkedésekben, a napi tanításokban, a résztvevők spontán beszélgetéseiben, vagy az imákban, amelyben a szülők a Teremtő Isten segítségét kérték, hogy otthonaikban gyermekeiknek továbbadhassák az örömhírt – mondta el Szénégető István családpasztorációs felelős, a főegyházmegyei családbizottság titkára, a marosvásárhely-remeteszegi Szent Család templom plébánosa, aki a Szentírás válaszai segítségével vázolta fel, hogy mire és hogyan neveljünk.

– A nevelés jellemformálás. Nem azt jelenti, hogy a szülők egy értékhalmazt képviselnek, arról sokat beszélnek, és aztán abban a gyermekeik felnőnek és átveszik azt tőlük. A nevelés a Szentlélek munkája, Isten fog közöttünk munkálkodni, miközben létrejönnek cselekedetek, egy cselekvési rendszer. Van egy eredendő, nehéz és bűnös természetünk, aztán kezd bennünk kialakulni egy belső ember, azáltal, hogy kezdünk elhatárolódni a rossztól és kezdünk a jó fele fordulni, majd ezt követően a Szentlélek kezdi kinevelni bennünk a jellemet.
Fontos, hogy ha a gyermekeitek előtt vesztetek össze, a gyermekeitek előtt béküljetek ki, és csak ezt követően lehet – másnap – családi katekézist tartani a megbocsátásról. A tetteitek fognak beszélni, amelyek időnként olyan hangosan „kiabálnak”, hogy a hangotokat a gyermekeiteket már nem fogják hallani – figyelmeztetett Szénégető István.

– Szülőként az a feladatunk, hogy segítsük gyermekeinket, hogy találkozzanak az élő Istennel – ne csak ismereteik legyenek róla, hanem az valódi találkozás legyen. Csak azt tudjuk továbbadni, ami fölött magunk is rendelkezünk, csak akkor tudjuk a gyermekeinket elvezetni Hozzá, ha már találkoztunk Istennel, ha már ismerjük Őt – emelte ki tanításában Kertész Marika, a családpasztorációs iroda munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a gyermekek istenképének kialakításában is nagy szerepe van a szülőknek, a felnőttek világából érkező megtapasztalásoknak.

– A gyermekek egy bizonyos életkor alatt – az életkori rövidlátásuk miatt -, nem érettek arra a döntésre, hogy ők Istennel, az Egyházzal hogyan legyenek kapcsolatban. Ennek a felelősei Isten és a gyermekek előtt a szülők – mondta el Török Bernadett a Családpasztorációs Központ irodavezetője, aki a marosvásárhelyi Szent Család plébánia önkéntes katekétájaként láttatta a jelenlevőkkel azokat a leggyakoribb hamisságokat, hazugságokat, amelyeket még a keresztény szülők is elhisznek a hitre nevelés kapcsán.

– Épp ahhoz a gyermekekhez kapjátok meg Istentől a „kertészmérnöki diplomát”, akikre igent mondtatok, akiket a családotokban neveltek. Ebben a munkában hitoktatóként, katekétaként csak „segédkertész” vagyok. Az, hogy a gyermekeitek szíve-lelke hol tart, hogy hogyan lehet őket Istenhez közel segíteni, azt ti kell elmondjátok nekem – tette hozzá az előadó.

A csoportos beszélgetések, a reggeli, esti imák és szentmisék, a tábor központi témáját körüljáró előadások, a résztvevők tanúságtételei, a férfi és női alkalmak, a közösségépítő játékok, kirándulások napról-napra közelebb vittek Istenhez és egymáshoz.

 Külön élmény volt megfigyelni gyermekeinket a tábor forgatagában, a pár éves totyogóktól a nagyobbacskákig mindenki megtalálta a maga helyét, szórakozását, pajtását.
Míg a kisebbek önfeledten játszhattak egy festői környezetben, a Szent Gellért Alapítvány szelterszi házát körülvevő hatalmas területen, fürödhettek a közeli patakban és a számukra előkészített foglalkozásokon vehettek részt, addig a kamaszok a saját kérdéseikre kaphattak jó válaszokat az erre az alkalomra meghívott előadóktól párkapcsolati és hitéleti, életvezetési témákban.

A tábor mottóját idén János evangéliumából, a kánai menyegző történetéből választottuk: „Jézus szólt nekik: »Töltsétek meg a korsókat vízzel!« Meg is töltötték azokat színültig.” (Jn 2,7) Az üres korsók valóban megteltek – élményekkel, bölcsességgel, követendő példákkal és jó elhatározásokkal, örömmel, a Krisztusban együtt dobbanó közösség élményével. Hisszük, hogy Isten megáldja szülői próbálkozásainkat, hogy az életet adó vizünk valami még értékesebbé, erős, zamatos borrá változik.

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen kis részt, munkát, szeretetet hozzátettek a szervezéshez, ahhoz, hogy a nyári családos rendezvényünk létrejöhessen. Köszönjük a házigazdáink vendégszeretetét és Hargita megye Tanácsának az anyagi támogatást. Találkozzunk 2022-ben! Kertész Tibor

 

 

A RÉSZTVEVŐ CSALÁDOK BESZÁMOLÓIBÓL:

 

Az idei családos táborba üres korsókkal érkeztünk. A mindennapi rutinok, a reménytelennek látszó helyzetek, az ezekből adódó feszültségek kiürítették a lelki tartalékainkat. Így a tábori mottó: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” időszerű felhívás volt számunkra. A szellemi, lelki töltekezéshez minden tényező megadatott, csupán nyitott szívvel való jelenlétet igényelt tőlünk a környezet.
A varázslatos szelterszi táj, a természet felüdítő csodái, a reggelt indító és záró közös imák, a szentmisék, a szentségimádás, az előadások, tanúságtételek, az egyes családokban működőképes és megosztott jó gyakorlatok, ugyanakkor a nehézségek felvillantása, a páros beszélgetések, az őszinte tekintetek, mosolyok azt a hitet erősítették bennünk, hogy kellő tudatossággal és imádságos lelkülettel földi mennyország valósítható meg köztünk. Kamaszkorú gyermekeink számára örömteli felfedezés volt, hogy milyen felemelő élmény olyan kortárs fiatalokkal gondolkodni, beszélgetni, nevetni, akiknek Isten szeretete betölti az életét. Köszönjük a szervezőknek, a résztvevő családoknak, hogy teli korsókkal jöhettünk haza, valamint kérjük Isten kegyelmét, hogy az ő tanításai átitassák a hétköznapjainkat! (Kovács Anikó és Szilamér, Sepsiszentgyörgy)

 

***

 

Az idei Szülők iskolája táborban lehetőséget kaptunk elcsendesedni, önmagunkba tekinteni, és a többgyermekes családok mindennapi, személyes megtapasztalásaiból ötleteket meríteni, egymásnak segítséget nyújtani.
Szembesülhettünk a természetünkkel való küzdelem elfogadásával, jobb látásmódra törekvéssel önmagunkkal szemben. Mindannyiunknak szükségünk van lelki táplálékra, ezért kötelességünk átadni embertársainknak a krisztusi örömöt; ezt akkor tudjuk megtenni türelemmel, segítéssel, mosollyal, meghallgatással – ha bennünk van az élő Isten szeretete. Ebben erősített meg Ábel atya prédikációjában: „Fogadd el, szeresd a társad és a gyermeked, légy hálás érte, mert mindig megvannak a lehetőségek, hogy felfedezzük az együttlét szépségeit.”
Ebben a táborban azt is megtanulhattuk, hogy a lelki korsóink nem lehetnek üresek, nem hagyhatjuk őket kiszáradni, ha megnyitjuk szívünket Isten előtt, megtölti azt lelki erővel, kegyelemmel, vigasztalással.
Nagyon fontos témája volt a tábornak az, hogy hogyan neveljük gyerekeinket a hitre. Több bölcs gondolatot magunkkal hoztunk ezzel kapcsolatban, de a legnagyobb számunkra az volt: „neveljünk olyan gyerekeket, akiknek ahol a lába földet ér, onnan a gonosznak menekülnie kell” – és ez nem csak gyermekeinkre, önmagunkra is érvényes. Egy másik bölcs gondolat, hogy csakis mi, szülők vagyunk saját családunk kertjében a legjobb kertészek gyermekeink számára, felelősséggel tartozunk értük, és ezt a feladatot akkor tudjuk jól végezni, ha nyitottan befogadjuk Isten szeretetét szíveinkbe.
Egy imával – amit szintén a táborból hoztunk haza – adunk hálát ezért a lehetőségért, és köszönjük, hogy ott lehettünk:
Urunk, add nekünk azt a szeretetet, amely mindent hisz, mindent remél és mindent eltűr. Ez a szeretet kísérjen bennünket életünk útján, ragyogja át szívünket és értelmünket, sugározzon belőlünk otthonunkban, és minden ember felé, akivel találkozunk. Ez a szeretet szentelje meg munkánkat, legyen vigasztalónk a világ ítelkezesei esetén, Legyen mécses, ha sötétség vesz körül minket és legyen a híd, amelyen át lelkünk a Te karjaidba hull. Ámen.
(Gál Hajnalka és Tibor, Csíkszentgyörgy)

 

***

 

A táborból hazatérve nagy öröm van a szívünkbe, és hála az Úr felé, hogy részesei lehettünk. Örömünk egyik oka, hogy olyan családokkal találkozhattunk, akiket ezelőtt tíz évvel ismertünk meg, amikor utoljára voltunk a családpasztoráció által szervezett gyímesfelsőloki családos táborban. Nagy öröm volt látni, hogy ezek a családok is azóta bővültek egy-két gyerekkel, és milyen ügyes fiatalok lettek az akkor még kisgyerekekből.
Hálásak vagyunk az idei témáért, amely a családi katekézis volt. Kamaszodó gyerekeink gyakran jönnek haza más családokban látott negatív példákkal, kérdésekkel, amit nem igazán tudunk hogyan lereagálni, kezelni, és sokszor kérdés számunkra az is, hogy milyen módon adjuk át nekik a hitet, mindazt, amit mi fiatalként már megtapasztaltunk, és ami a mai napig erőt ad számunkra.
Jó volt hallgatni a tanúságtételeket, tanulni egymástól, erőt meríteni a prédikációkból, tanításokból. Nagy tanulság volt számunkra, hogy bármit mondhatunk gyerekeiknek, ismerhetjük az Egyházunk tanításait, járhatunk rendszeresen szentmisére – ez mind kevés, ha tetteinkel nem éljük meg mindazt, amit mondunk, nem járunk elől jó példával, hisz a tetteink hangosabbak a szavainknál. Szülőként az a legfontosabb dolgom, hogy a korsókat megtöltsem vízzel, úgy a sajátomat, mint a gyermekeimét, ahogyan azt a tanítványok tették a kánai mennyegzőn. Isten ott van, és kellő időben majd elvégzi a csodát. (Bartis Kinga és Szabi, Gyergyószentmiklós)” Forrás: https://csalad.ro/istent-szeretni-jo-peldaval-nevelni/

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

“Nagy sikere volt az augusztus közepén Kommandón a katolikus egyházközség területén megszervezett apa-fia tábornak. Fő célként határozták meg a gyerekek környezettudatosságra való nevelését, a munkára való szoktatást, az önellátásra való ösztönzést. Nem véletlenül került a programba nyúlvágás, főzés. Egy idős néninek felvágták és elrakták a téli tüzelőjét, a Korpás-kanyarban szemetet gyűjtöttek.

Augusztus végén a kovásznai katolikus templom udvarán került sor a Szent István Családi Napra, az eseményt a katolikus egyházközséggel, a Havadtőy Sándor Cserkészcsapattal együtt szervezték.

Tervek a továbbiakra is vannak. Szeptember-október folyamán újraindítják a kézműves-foglalkozásokat, a társasjátékesteket. Intézményesíteni szeretnék a kovásznai néptáncmozgalmat, hogy az ne csak iskolai tevékenység legyen. Összegzésül Fülöp Csaba elmondta: a korlátozások feloldásával nagy lett a tempó az egyesület életében, kéthetente történik valami. Azt is leszögezte: a családok, a nagycsaládok a társadalom építőkövei, a nagyobb közösségek megtartói, ezért mindent meg kell tenni, hogy megmaradjon a hagyományos családforma, a közösségi rendszer ne legyen egyénekre lebontva – mint ahogy az újabb, családromboló irányzatok ezt akarják.” Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/144039/tevekenykednek-a-nagycsaladosok

 

Pro Rév Egyesület – Rév:

Augusztus 14-15-én tizenhatodik alkalommal  szervezték meg a Révről elszármazottak találkozóját a falunapok keretében, mely alkalommal Géczi Kál Mihály, egykori református gondnok, a révi cseppkőbarlang volt idegenvezetőjének  emlékére állítottak kopjafát. Az esemény szombat délután kopjafaavatással kezdődött, melyet Géczi Kál Mihály egykori református gondnok, a révi cseppkőbarlang volt idegenvezetője tiszteletére emeltek a helyi református temetőben.    Nagyon sokan, a helybéliek becslése szerint több mint kétszázan vettek részt a megemlékezésen: családtagok, rokonok, Géczi Kál Mihály, vagy ahogyan Réven ismerték, Misu bácsi tisztelői. Köztük volt Rév község polgármestere, Dorel  Cosma is. A kopjafa, Sipos Béla szalárdi fafaragó művész alkotásának leleplezése előtt Hasas János köszöntötte az egybegyűlteket, a kopjafaállítás szokását idézve fel: „Ha manapság a temetőket járva kopjafákat látunk, anélkül, hogy elolvasnánk a rajta levő feliratot, már tudjuk, hogy magyar személy sírjeléről van szó. Egy olyan elhunytról, akinek nemzetiségi hovatartozását fontosnak tartották kihangsúlyozni a hozzátartozók vagy a barátok. Általában olyan elhunytak sírját jelöli kopjafa, akik aktívan kapcsolódtak be valamilyen módon a helyi magyarság társadalmi, sport- és kulturális életébe, tehát a nemzetiségi kultúra ápolásában vettek részt, vagy pedig részesei voltak valamilyen jelentős történelmi eseménynek” – mondta Hasas János, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták, hogy Géczi Kál Mihály tiszteletére kopjafát állítsanak a révi református temetőben. „Géczi Kál Mihály református egyházunk gondnoka volt, amatőr színjátszócsoportunk és a révi futballcsapat aktív tagja, és évtizedeken keresztül a révi cseppkőbarlang idegenvezetője. Neve egybeforrt a révi cseppkőbarlang nevével. Nyugodj békében, Misu bácsi!” – zárta szavait Hasas János.

  

A továbbiakban Papp Csaba, a Révi Református Egyházközség lelkipásztora szólt a megjelentekhez, méltatva Géczi Kál Mihály aktív életvitelét, Isten áldását kérve a felállított kopjafára. Meleg Vilmos színművész Wass Albert: Úttalan utakon című versét szavalta el, majd az áldás után koszorúzás következett. Az esemény a Himnusz eléneklésével zárult. Megjegyzendő, hogy mind Hasas János, mind pedig Papp Csaba román nyelven is szólt a megjelentekhez. Az ünnepség a helyi művelődési házban szeretetvendégséggel folytatódott, melynek ideje alatt néhány helyi magyar fiatal egy szépen összeállított műsort mutatott be. Fellépett Vincze Jázmin és Vincze Dominik, illetve Pop Gréta, míg Meleg Vilmos nagyváradi színművész Wass Albert verseiből válogatott egy csokorra valót a közönségének.

  

Augusztus 15-én, a vasárnap délelőtti istentiszteleten Papp Csaba református lelkipásztor a Márk írása szerinti evangélium 4. részének 35–40. versei alapján hirdette az Úr igéjét. Összefogással, bizalommal, hit által bármilyen veszélyt túl lehet vészelni – hangzott el többek között az igehirdetés rendjén. Mint megtudtuk, a réviek ünnepén részt vettek a magyarországi testvértelepülések, Révfülöp, illetve Székkutas küldöttségei is. A vasárnapi istentisztelet után Kondor Géza révfülöpi polgármester mondott köszönetet a révieknek a meghívásért és a szíves vendéglátásért, az anyaországból érkezett csoport nevében.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS