KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Közösségépítő kirándulás a Káli -medencében

2021. szeptember 15.

Szeptember 11-én 50 egyesületi taggal vágtunk neki a közös kirándulásnak. Tudtam, hogy sikerülni fog, hisz mindent megtettünk az előkészületek során. Közösen állítottuk össze a programot, amely nem is volt olyan könnyű feladat, hisz oly gazdag látnivalókban hazánk legszebb területei közé sorolható Káli-medence, hogy nehéz volt kiválasztani a célpontokat. Nem volt idegenvezetőnk, de megoldottuk a táj bemutatását, mert egy-egy szülő vállalta a felkészülést a megállóhelyek nevezetességeinek ismertetéséhez.

 

Tudtam, hogy sikeresek leszünk, mert sok fiatal szülő és gyermek jelentkezett a kirándulásra, így lelkes csapatként érkeztünk meg az első állomásra Hegyestűre. A legnehezebb hellyel kezdtük, hogy még frissen legyen erőnk felkapaszkodni a 13%-os lejtőn és a sok lépcsőn, amely pompás kilátóhelyre vezetett minket. Különböző időpontokban, de végül mindnyájan felértünk a geológiai természeti csodához a kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló, óriási sziklafal lenyűgöző látványához. A következő állomásunk Kővágóőrsön Veszprémi Imre alkotása, a Káli -medence felvigyázóiként emlegetett az Emberi Komédia szoborcsoport megtekintése volt. Különleges látványt nyújtottak a mészkőből és acélcsőből készült óriások.

Útközben szó esett a A Káli-medence kuriózumairól a mosóházakról.

Utunk Kékkúton a Theodóra-forráshoz vezetett, ahonnan az egyik legrégebbi hazai ásványvizünk származik.  A nagy melegben mindnyájan felfrissültünk a hűvös, kissé szénsavas forrásvíztől. A következő állomásunk a a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében elhelyezkedő, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekben gazdag Salföldre vezetett.

Konkrétan a Salföldi Majort, egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát néztük meg. Az Állatsimogatóban kisállatok várták gyermekeinket.
A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményekkel bódított el minket a tűző nap melegében. A mezőgazdasági gépkiállítás hagyományos eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi kiállítás is a múltba repített minket.  Meglepetésként (nagycsaládos egyesületet megtisztelve) részt vehettünk egy lovasbemutatón, ahol a csikósok ügyességét csodálhattuk meg. A humoros interaktív bemutatóba tagjainkat is bevonták. Nagy élmény volt mindenki számára. Útban hazafelel már csak egy fagyira futotta időnk Tapolcán. 

A csodálatos napsütésben, felszabadultan, vidáman, egymást segítve telt a napunk. A kirándulás közösségformáló ereje megmutatkozott, hisz egymást segítve, egymásra figyelve tettük kellemessé és felejthetetlenné a napot.

 

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a közösségépítő kirándulásunkhoz nyújtott támogatást.

Orbánné Pannika elnök

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

 

 

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár