KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Erdélyi KCSSZ és Családlánc tagszervezetek novemberi hírei

2021. december 6.

Kedves Barátaink!

 

Novemberben jelenléttel megtartotta küldöttgyűlését a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, és erre az alkalomra 20 és 21-én a kilenc, szavazati joggal élő erdélyi tagszervezet hét képviselője, vagy felhatalmazott személye tudott elutazni. A visszajelzések és a jegyzőkönyv alapján minden bizonnyal egyik legnehezebb találkozáson van túl a Szövetség, reménykedünk, hogy legközelebb már mindannyian találkozhatunk, és visszatérnek a tanulós, okulós, fejlődésünket szolgáló munkával és kellemes időtöltéssel egybekötött találkozások. Szent András hava eltelt, már nagyon várjuk a fehér bérceket és az igazi karácsonyi hangulatot.  Áldott adventi hangolódást kívánunk!

 

Alábbiakban a szervezeteink novemberi rendezvényeiről olvashattok, fogadjátok szeretettel a tagszervezetek beszámolóit!

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Az egyesület folytatta szokásos havi tevékenységeit a járványügyi besorolások függvényében, így Ringató, és zenés baba-mama foglalkozásokat, új és megkezdett terápiákat, tanácsadást biztosítottak a helyi magyar közösségnek, családoknak.

 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

A Korlátlan sikertörténetek! című kisfilm 2021. november 26-án került fel youtube videómegosztó felületére. A 17 perces kisfilmet Bartalis Fifike a Szervezet munkatársa készítette, és 10 korlátozott sorsú ember sikertörténetét dolgozza fel ezzel is motiválva a hasonló sorban élőket, hogy lehet ily módon is teljes élet. A videó a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=VyS1af9An4o

 

Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda:

 

November 18-án sor került a világjárvány óta online-térbe átköltözött hatodik szülészeti találkozásra, melyre ezen alkalommal is sok kismama és párjaik voltak kiváncsiak, és az orvosok, szakemberek osztályok, illetve a szülés folyamatát bemutató felvezetőjük után a résztvevők kérdéseikre kaphattak választ.

 

November 30-án a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége egy év kihagyás után megtartotta Budapesten a Turay Ida Színházban a 16. Kárpát-medencei Asszonytalálkozót, mely találkozó alkalmával, a megszokott konferencia mellett átadásra kerültek az Arany Búzaszem és Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjak, mely díjazottak közt az egyesület elnöke megkapta a 2021-es Arany Búzaszem díjat, Márton Zsuzsanna elnökasszony mellett, akinek a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjat adták át. Leírhatatlanul kedves élmény volt már csak tudomást szerezni a díj várományosaként, izgulni, hogy milyen méltatást hallhat az ember önmagáról, és végül a technika segítségével feledni a 800 km-es távolságot, és ott ülni a teremben az ünneplőkkel, ünnepeltekkel, szervezőkkel, részese lenni egy színvonalas és kellemes hangulatú 4 órás programnak. Köszönöm! A díjátadó 1 óra 37 perctől kezdődik számunkra (https://youtu.be/DHOj9fYVAdU).

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

 

Az egyesület november elején közzétette a nagycsaládos ösztöndíját A felhívást az alábbiakban olvashatják: „A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (minimum 3 gyerek egy háztartásban) középiskolások és egyetemi hallgatók részére.

 

Az ösztöndíjra pályázhatnak: olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában, nappali tagozaton, közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak lakhelyüktől különböző településen és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Szeretettel biztatjuk azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, bátran nyújtsák be pályázatukat!

 

Részletek és űrlap itt: http://tundervar.sic.hu/2021-2022-tanev-palyazati-felhivas/

A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. december 31.
A pályázat eredményéről mindenkit e-mailben értesítenek legkésőbb 2022. január 31-ig.

 

November 13-án a felsőrákosi (Kovászna megye) Szőcs családnak segített az egyesület betakarítani a biocéklát, mely mennyiséget 80 család közt tudott szétosztani a tulajdonos.

 

Advent első vasárnapját, november 26-28-a között az egyesület vezetősége Lakitelken töltötte, ahol a „NOE-építés, csapatépítés, vezetőképzés” programján több szervezeti vezetővel közösen tanultak és ünnepeltek. Kis video: https://www.youtube.com/watch?v=YvTZWVFl5Is

 

 

Pro Agriensis Egyesület – Egri

 

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjjal tüntette ki Márton Zsuzsannát a tizenhatodik alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Asszonytalálkozón, amelynek idén a budapesti Turay Ida Színház adott otthont. Márton Zsuzsannát, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökét Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos méltatta, aki személyiségének fontos vonásait emelte ki: „Kedvessége, pozitív kisugárzása, segítőkészsége, teherbírása tették személyiségét kiemelkedővé, amelyek miatt elnyerte a közel 100 szervezetből álló Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége vezetőinek, tagjainak szeretetét, tiszteletét, ami miatt példaképként tekintenek és tekinthetünk rá.” Köszönő szavaiban Márton Zsuzsanna családjára, férjére irányította a figyelmet, akik elmondása szerint ebben a munkában a legfőbb támaszai, hiszen 2019 óta nemcsak a saját, hanem a Kárpát-medence családjaiért is felelősséget vállal.

Forrás: https://www.frissujsag.ro/karpat-medencei-asszonytalalkozo-erdelyi-asszonyokat-anyakat-dijaztak

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly

 

November 21-én tartották az Esztendőtől esztendőig hagyományőrző gyermekprogramot Nagykárolyban közösen az Erdélyi Hagyományok Házával, ahol a kisgyerekek Mindenszentek havában terményekből készítettek kisjátékokat, ismerkedtek az őszutó terményeivel, próbálták játékosan felismerni azokat.

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Fekete Éva elnök beszámolója

 

Az elmúlt időszakban még mindig a Fuss neki adománygyűjtő pályázat megvalósításával foglalatoskodott az egyesület, erről készült egy beszámoló: https://hargitanepe.ro/uj-eszkozokkel-gazdagodtak-az-onkentesek/ . “Idén harmadik alkalommal indultak adománygyűjtő szaladásra az Anyák Egyesületének nagykövetei. Húszan álltak rajthoz, hogy a megtett távolságokkal adományokat gyűjtsenek az egyesületnek. A 4500 lejes kitűzött célt messzemenően túlszárnyalták, hiszen több mint 12 ezer lejes támogatást sikerült begyűjteniük az SZKA Fuss Neki! akcióján, programjaik támogatására.”

Továbbra is, bár korlátozott létszámmal működtek a Kismamatorna, a Baba-mama torna csoportok és a Hordozós kölcsönző. Az Ölbeli játékok-mondókázó újra visszatért az online térbe.”

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár: Szabó László vezető beszámolója

 

Hajléktalan ebédprogram: egy falatnyi melegség

               

Nincs annál jobb érzés, mint amikor egy hosszú, fárasztó munkanap után, az ember hazaér, leveszi elnyűtt kabátját és hangos sóhajtással kiengedi magából az aznap felgyűlt gőzt, nehézséget, majd asztalhoz ül elfogyasztani a meleg ebédet vagy éppen vacsorát. Sokunk számára ez a tevékenység természetes része mindennapjainknak, azonban számtalan személy és család esetében ez nem adatik meg, náluk a mindennapi meleg étel ritka vendég. Ami ennél is elszomorítóbb, hogy nagyon sok olyan személy él környezetünkben – főleg nagyvárosokban –, akik nem rendelkeznek semmilyen lakhatási feltétellel. Nekik igyekeznek biztosítani a különböző segélyszervezetek és egyházak rendszeres vagy legalább alkalmi étkezési lehetőséget. Ilyetén igyekszik segíteni több mint négy éve a Gondviselés Segélyszervezet is a Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön élő hajléktalanoknak.  Heti rendszerességgel közel 300 adag meleg ebédet készítünk a sepsiszentgyörgyi és környékbeli rászorulóknak, illetve a Kolozsváron élő hajléktalanok és a városban működő szociális intézmények számára. Mindkét településen az ősz beálltával kezdjük a programot és késő tavaszig folytatjuk.

 

Kolozsvár a koronavírus járvány kitörése óta sajnos már nem tudjuk a rászoruló személyeket a megszokott formában asztalhoz ültetni és meleg helyiségben, emberhez méltó módon megvendégelni. A meleg étel biztosítása azonban nem marad el. A főzések alkalmával a rászorulókkal a kolozsvári új görög katolikus katedrálisnál találkozunk és átadjuk nekik a frissen elkészült melegebéd adagokat. Ilyenkor az ebéd mellé gyümölcsöt vagy kekszet is osztunk. Havonta egy vagy két alkalommal főzünk az előbbiek szerint közösen egy helybeli román egyesülettel (O Masa Caldă, azaz: Egy meleg ebéd), az általuk fenntartott közösségi–szociális konyhában. A főzésben és az ebéd kiosztásában általában 7-8 személy szokott segédkezni.

 

A Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete a 2021 novembere és 2022 márciusa közötti időszakra 500 meleg vacsorát ajánlott fel a sepsiszentgyörgyi és környékbeli hajléktalanok számára. Az évek óta szerdánként működő program költségeit kezdetben saját és pályázati alapból fizetve, vendéglővel főzettük az egytál melegételt, a desszertet pedig önkéntes nőegyletek biztosították. Időközben évről-évre egyre több egyházközség nőszövetsége és vendéglő csatlakozott a felhívásunkhoz, akik adományként vállaltak teljes estéket.

 

Az önkénteseknek is egyedi lehetőség ez a segítési forma, hiszen az étkeztetések folyamán tanulságos életutakat ismerhetnek meg. Találkoznak nincstelen emberekkel, s az együtt töltött esték alatt feltárulnak hányatott élettörténetek, megannyi nehézségről, de az apró örömökkel is áthatott nehéz mindennapjaikról is szívesen mesél néhány bentlakó. Minden együttlét alkalmával emberi mivoltunkban és egymás segítésének, az önkéntességi életforma mindennapi megélésének fontosságában erősödünk meg.

 

A hajléktalanok étkeztetése azon kevés programok közé tartozik, ahol az önkéntes és/vagy adományozó személy közvetlenül találkozik a kedvezményezettel, és sikerélményként, örömként élheti meg az adakozás lehetőségét. Talán ezért is jelentkeznek önkénteseink lelkesen ebbe a programba. Bízunk abban, hogy az új évben folytatni tudjuk az említett városokban a hajléktalanok étkeztetését, ugyanakkor sikerül újabb helyszíneken is beindítani.

 

Köszönjük lelkes önkénteseinknek és támogatóinknak a kitartást, a munkát és az anyagi hozzájárulást! Rendszeres támogatóink közül ezúton is megemlítjük a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap célirányos pályázati támogatásait.

 

Bartha Alpár, Vagyas Attila

 

November elején a kászonimpéri Szent Katalin otthonba látogattak Dabas város alpolgármesterével, Szandhofer János úrral és képviselőtársával, Révész Károly úrral. A gyerekotthon lakóinak édességgel, vitaminokkal, tanszerekkel és focilabdákkal szereztünk igazi örömet.

Újraindult a sepsiszentgyörgyi hajléktalanokat melegétellel segítő programunk. A Gondviselés Segélyszervezet önkéntesei az egyház közösségi konyhájában sütöttek-főztek, majd a hajléktalanszállóra vitték az elkészült ételt.

November végén a Kovászna megyei zalánpataki óvodába és elemi iskolába szállítottak értékes és bőséges csomagokat. A pedagógusok elmondása szerint “Minden gyerek és szülő arcára sikerült mosolyt csalni, amelyek őszintén, tiszta szívből jöttek. Hála érte ! Nagyon köszönjük!”

 

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ:

 

DICSÉRET, TISZTELET, SZOLGÁLAT

 

2021. november 12-e és 14-e között Ft. Takó István, volt kolozsvári egyetemi lelkész, sepsiszentgyörgyi plébános adott lelki hétvégét a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családbizottságát alkotó házaspároknak, a Családiroda dolgozóinak és önkénteseinek. Az eseményre a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakrolatos Házban került sor. Az egyre látványosabban és érezhetőbben változó környezetünkben van egy biztos és állandó kiindulópont: a Jelenlét, Isten szerető jelenléte.

 

Nem biztos, hogy értelmet és helyes magyarázatot tudunk adni minden történésnek, hogy mi miért történik mostanság a nagyvilágban. De személyre szabottan értelmet tudunk adni annak, amit gondolunk, mondunk, cselekszünk akkor, amikor találkozunk, dolgozunk, éljük a sok kihívással teli mindennapjainkat.

 

Isten Jelenléte nem változó. Mégis személyes, élő és dinamikus. A szeretete elérhető, kiáradó. Különféleképpen tapasztaljuk: a szeretet-közösségben, a rendben, a szolgálatban, kapcsolatainkban, a szív belső csendjében vagy imáinkban.

 

A lelkinap teret nyitott a résztvevőknek, hogy feltegyék az egyszerű, katekizmusból ismert kérdést: Mi végre vagyunk e világon? És követhették a jól ismert válasz kegyelmeit: hogy Istent dicsérjük, Őt tiszteljük és szolgáljuk. A három kulcs-szó: dicsérni… tisztelni… szolgálni… ihlették a páros- és csoportos megosztásokat, szentmisét, szentségimádást is.

 

A Családbizottság akkor tudja teljesíteni küldetését, ha ezekben az áldásokban marad a házaspárok, családok, plébániák felé felkínált munkájával.

 

Szénégető István

 

„Elköteleződni egy újabb egyéves szolgálatra, megerősödve abban, hogy az ember arra van teremtve, hogy dicsérje, tisztelje és szolgálja Istent életével, hogy azáltal lelkét üdvözítse.
Erre mindannyiunkat Takó István sepsiszentgyörgyi plébános vezetett rá e hétvége alatt. Rájöttünk, hogy az ima nem más, mint elkószált lelkünk visszaterelése a jó Istenhez. Ha az imánk kapcsolódik az életünkhöz, megteremtődik a jelenlét. Tudnunk kell, hogy nemcsak mi keressük Őt, hanem a jó Isten is keres minket, mégpedig személyre szabottan.
Ki-ki megválaszolhatta magának milyen most az Istennel való kapcsolata, mire vágyik ő és mire vágyik szerinte az Isten az életére vonatkozólag. Megkérdezhette Istentől mit jelent ő számára, hogyan látja Isten őt.
Támpontokat kaptunk arra is, hogyan tudjuk Isten hangját megkülönböztetni más elterelő hangoktól vagy akár a saját gondolatainktól.
Többször volt lehetőségünk Szent Ignác-i vezetett imára. Felhívták a figyelmünk, hogy vigyázzunk arra, hogy Isten ne váljon számunkra eszközzé, mankóvá, hogy ne Őt tegyük felelőssé a velünk történtekért. Engedjük meg, hogy Ő az legyen ami – vagyis Isten!
A szolgálat téma kapcsán szó esett a jó vezető tulajdonságairól, aki a szentírás szerint jó szolgáló is egyben. A bűn pedig nem más, mint rövidzárlat, olyankor kiütjük a biztosítékot. Lehetőségünk volt megvizsgálni, hogy milyen a motivációnk a szolgálat során, Istent dicsérjük vele, vagy azt várjuk, hogy minket dicsérjenek.
Takó István atya arra buzdított, hogy figyeljük belső megmozdulásainkat, Isten sugallatait és különböztessük meg a gonosz sugallataitól, hisz a gonosz képes a jó látszata alatt megkísérteni. Nekünk embereknek talán a legnagyobb problémánk, hogy olykor a jó Istent nem önmagáért, hanem az ajándékaiért keressük. A vigasztalanság idején is kellene tudjuk szeretni az Istent. Viharban a vitorlákat engedjük le, de ha jó szél van, akkor vitorlákat fel!
Ezt követte egy visszajelző kör, aztán közösen vettünk részt szentmisén és szentségimádáson. Vasárnap már két csoportban a jövő évi feleségek és édesanyák, illetve a férjek és édesapák lelki hétvégéjének a programját készítettük elő.
Köszönet és hála a hétvége szervezőinek, szolgálóinak és nem utolsó sorban Istennek – aki keres, hív, szeret, felemel, gyógyít, áld és küld!” 

(Tuzson Erika önkéntes – Kézdivásárhely)

Forrás: https://csalad.ro/munkacsoportunk-lelkigyakorlata-2021/

 

CSALÁDI NAP MADÉFALVÁN

 

A madéfalvi családos közösség hosszú évek óta szolgálja a falu és térség javát, válaszol a házaspárok és családok igényeire. Főleg azzal, hogy havi rendszerességgel megtartott találkozóikon figyelnek nemcsak befele, de külső igényre, szükségletekre is.

 

A lelkinapon részt vett Szőcs László, a falu alpolgármestere is. Szerinte szélesíteni lehet, kellene a település család-barát jellegét. A felújított templomtorony, a megépült új iskola- és óvodaépület is a település jövőképét, erejét méltatja. De nemcsak az épületek, beruházások, hanem a falut lakó családok és születések száma is megnyugtató és reménykeltő.

Az egybegyűlteket Bartus Zoltán madéfalvi plébános is köszöntötte. Sárosi Katalin szervező, család-közösség koordinátora elmondta: öröm, hogy újra együtt lehetnek, öröm, hogy más településekről is érkeztek házaspárok.

– A János-evangélium elején szereplő kánai mennyegző olyan történet, melynek mi is részesei vagyunk – mondta a lelkinap meghívottja, Szénégető István, a Főegyházmegyei Családbizottság titkára. A három mozzanat, egyben három szimbólum: üres korsó – vízzel megtöltött korsó – finom borral teli korsó. E három egy-egy lelkiállapotot jelöl. Ürességünk, nem feltétlen krízis helyzetet jelent, hanem személyiségünk vagy házasságunk fejlődésének lehet egy átmeneti szakasza, mely sosem könnyű.

– Az üresség tapasztalása olykor lehet drámai, van, amikor síkít bennünk a vágy, hogy valaki megismerjen, elfogadjon, feltétel nélkül szeressen, valaki közeledjen vagy éppen átöleljen. Hogy viszonyulunk mindehhez? Tudunk szólni Jézusnak, ahogy Mária tette? De szólni, segítséget kérni egymástól is. Van ilyen emberünk ma, most? Ő egy áldás. Ő Isten ajándéka és kinyújtott keze felénk. – tette hozzá István atya.

A páros beszélgetések, majd egy közös fórum során arra is figyeltek, hogy Isten elég gyakran adja a növekedést, a gyarapodást (ti. a hat kőkorsó összesen 600 liter jó bort tartalmazott). Isten olykor a bőség Istene, a jókedv Istene, derűt és örömet hozó Isten.

A szentmise szívből jövő hálaadás volt. Az egybegyűltek áldásban részesültek és küldetést kaptak, hogy a megtapasztalt szeretetet vagy bármi más jót igyekezzenek tovább adni másoknak is. A család megtartó erő és valóban a jövő záloga.

 

Forrás: https://csalad.ro/csaladi-nap-madefalvan/#

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár