KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Az erdélyi KCSSZ és Családlánc tagszervezetek decemberi hírei

2022. január 7.

Kedves Barátaink!

December a várakozás, és Jézusunk születésének hónapja, ünnepe. Ha belegondolunk, életünk során folyamatosan várunk, és vágyakozunk, türelmünket próbára téve gyakoroljuk az elfogadást, empátiát, és minden erőnkkel gyakoroljuk az embertársaink iránti együttérzést, családjainkra figyelünk, sokszor saját magunkat is elhanyagolva rohanunk, szervezünk, ajándékozunk, elfáradunk, majd az ünnepi szentmisék alatt elmélkedve, megpihenünk szeretteink körében. Ez az időszak azonban szóljon a befelefordulásról is, elmélkedéseinkről, újratervezésről, bölcsülésről, a saját töltekezésünkről, hogy mindig legyen erőnk és lehetőségünk segíteni embertársainkon, támogatni azokat, akik megtalálnak minket.

 

Ferenc pápa újévi kívánságával kívánok én is egy egészségesebb, felelőségteljesebb új esztendőt, boldog találkozásokat barátokkal, családtagokkal, ismerősökkel! „Isten azért született gyermekként, hogy bátorítson minket a másokról való gondoskodásra. Védtelen szeretete, mellyel lefegyverez minket, arra emlékeztet, hogy az időnket ne önsajnálatra fordítsuk, hanem a szenvedők vigasztalására”.  

 

Alábbiakban a szervezeteink decemberi rendezvényeiről olvashattok, fogadjátok szeretettel a tagszervezetek beszámolóit!

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Az egyesület folytatta szokásos havi tevékenységeit a járványügyi besorolások függvényében, új és megkezdett terápiákat, tanácsadást biztosítottak a helyi magyar közösségnek, családoknak, és az ünnepek közeledtével jótékonysági gyűjtéseket is bonyolítottak az egyesület székhelyén.

 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

Ahogyan azt már a novemberi hírlevelünkben is közöltük, a Szervezet Korlátlan sikertörténetek! című kisfilme 2021. november 26-án került fel youtube videómegosztó felületére. A 17 perces kisfilmet Bartalis Fifike a Szervezet munkatársa készítette, és 10 korlátozott sorsú ember sikertörténetét dolgozta fel ezzel is motiválva a hasonló sorban élőket, hogy lehet ily módon is teljes élet. A videót a következő linken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=VyS1af9An4o

 

Fontos kiemelni, hogy az Egyesület ezzel a kisfilmmel a december 3-i Fogyatékosággal élő emberek világnapjára készült, és ezen alkalomból a megyei tanács elnöke is videóval készült, melyet innen tekinthetnek meg.

 

Az egyesület a decemberi hónap folyamán több pályázati elszámolását rendezgette kitartóan, köszönte meg a pénzügyi és egyéb hozzájárulásokat az Összefogás Házának megvalósításában, valamint mutatta be a székházi tevékenységeket az átköltözés után. Ezekből néhány elérhetőség:

 

Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda:

 

Az egyesület több programot szervezett december hónap folyamán, melyek zömében pályázati megvalósítok voltak, de egyben ünnepre hangolodó, olyakor csendes, és gyermekkacagástól harsona is. Így történt, hogy az RMDSZ – Communitas Alapítványtól elnyert támogatásokat az eredeti programoktól eltérően Adventi csendesülő – kézműves foglalkozások és zenés áhitatokká keresztelték át a szervezők, december 9 és 20-án találkozván az kézműveskedő édesanyákkal, gyerekeikkel a Megyei Kulturális Központ alagsori előadójában. 9-én Solymosi Alpár unitárius lelkipásztor és esperes tartott kisebb áhitatot, beszélgetést az adventi időszakban, majd ezt követően Sándor Kata barkácsanyu segítségével az édesanyák karácsonyi bakancslistát állítottak össze a transzfertechnika használatával, így kellemes levendulaolaj párlatban kapcsolódtak az emberek, hangolódhattak a közelgő ünnepekre. 20-án Lázár Irén óvodapedagógus édesanya beavatásával gitározással egybekötötött mézeskalács díszítés zajlott az alagsori teremben, már nagyon várták az angyalt a kisgyerekek, de a díszítésből is mindannyian kivették részüket.

December 13-án a korábbi évekből megszokott Szülők Iskolája rendezvénysorozat keretében a Megyei kórház újszülött osztályának munkatársai vállalták zoom felületén a 2.5 órásra sikerült csecsemőgondozásról szóló beszélgetést több mint 70 résztvevővel, nagyon interaktív módon. A videó itt visszanézhető, sok hasznos tanáccsal.

 

 

December 15-én egy éves kihagyással a város 10 aktív civilszervezete ismételten összefogott, és megtartották a járványügyi előírások értelmében a IX. Adventi Szeretetmorzsa programot Csíkszereda belvárosába egy nagyon hideg és szeles szerdai délután, amikor is meleg teát és előcsomagolt kalácsszeleteket osztogattak a város Promenádján az éppen arra járóknak, kicsit elbeszélgetve, újra találkozva régi ismerősökkel, barátokkal ezekben a nehezebb időkben. A szervezőtársak nagyon lelkesek voltak, és örömmel csatlakoztak a szerveződéshez, reményteljesen, hogy Nagyböjtben is megtartható lesz a tavaszi szeretetmorzsa. Fontos kiemelni, hogy a programszervezők közt volt másik két helyi szervezet a KCSSZ tagszervezetek közül: a Mozgássérültek Szervezete és a Nagycsaládos Egyesület. Néhány említés a sajtóból:

-          Maszol.ro

-          Hargita Népe

-        Esemény és felhívás

Az évet az egyesületi 10-ik születésnapra elhívott Kelekótya együttes gyermekműsorával zárta az egyesület, ahol az erdővidéki muszikusok egy órán keresztül muzsikáltak a megyeháza márványtermében kicsik és nagyok örömére. A program egyébként szintén pályázati támogatásokból (RMDSZ – Communitas Alapítvány) és közös szervezés folytán (KCSSZ és a Családbarát Magyarország) valósulhatott meg.

 

 

Az egyesületi közösség december folyamán több adománygyűjtő, és cipősdoboz akcióhoz csatlakozott, szegénységben élő nagycsaládosoknak és rászoruló családoknak gyűjtvén alapélelmiszereket, téli ruházatot és lábbelit (a Gyimesekbe a Böjte-házak lakóinak), illetve pénzadományokat is két nehezebb helyzetben lévő személynek, egy nagycsaládos édesanya daganatos kezelésére, illetve egy aktív fiatalember „robotlábára”, ugyanis egy banális balesetben elveszítette jobb lábát.

 

Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládosokért – Dánél Sándor egyesületi elnök beszámolói

 

Csíkszeredai Nagycsaládosok  hálaadó és karácsonyváró ünnepsége

 

Advent 4-ik vasárnapján ünnepi szentmisével kezdődött a Csíkszeredai Nagycsaládosok hálaadó és karácsonyváró ünnepsége, amelyet immáron 18-ik alkalommal szerveztünk meg. Az egyediséget ezúttal a helyszín adta, hiszen a Hargita Megyei Mozgássérültek nemrég felszentelt Összefogás Házában tartottuk Fikó Csabáék jóvoltából. A létszám is indokolta, mivel már kinőttük a korábbi helyszíneket.

Az ünnepi szentmisét P. Sárközi Sándor atya, a Piarista Tanulmányi Ház vezetője celebrálta, aki már igazi családtagnak számít a nagycsaládosok körében, hiszen nagyböjti, adventi lelkigyakorlatot is rendszeresen vezet a Tanulmányi Házban számunkra.

A szentmisében hálát adtunk az elmúlt esztendő sok- sok kegyelméért és a nehézségekért is, amivel érettebb kereszténnyé formált minket családokat. Ugyanakkor lelki muníciót kaptunk kicsik és nagyok a kis Jézus születésének méltó várakozására, az öröm befogadására, szívünket tárjuk nagyra, hogy igazi békés hajlékra találjon benne.

Az áldás után a családok rövid kis előadásaival folytatódott az ünneplés, volt aki verset mondott, mások hangszeres kísérettel karácsonyi énekeket énekeltek, olyan kislány is volt, aki mesét mondott. Voltak komoly fiatalok is, akik művészi szinten énekelve örvendeztették meg a jelenlévőket.

Nem hiányzott a karácsonyfa sem, amelyet az angyal körberakott sok -sok ajándékkal. A gyerekeknek cipősdobozban hozta az ajándékot, de a családi csomagok sem hiányoztak, amelyek értékes dolgokkal voltak tele a család minden tagja számára.

Az otthonról hozott finomságokból és a baráti kör pékmesterei által felajánlott mákos, diós bejgli, kalácsok sokaságából kóstolgatva agapé közben beszélgettek a családok.

A családi csomagokat önerőből tudtuk megvásárolni, a gyerekek csomagjai a helyi Caritas szeretetének gyümölcsei, valamint a Bocskor és a Prima pékség jóvoltából több mint száz ünneplő tudott bőségesen falatozni és haza is vinni.

Ünnepségünkön sok új család is jelen volt, ez mind mind öröm számunkra, fiatalodunk mi és nemzetünk is gyarapszik!

 

 

Német csomagok a Csíkszeredai Nagycsaládosoknak

 

A csomagok története a 2005-ös székelyföldi árvíz idejére vezetnek vissza. Akkor hamar híre ment itt nálunk is, hogy milyen katasztófa súlytotta az Udvarhelyhez közeli falvakat emberéleteket magával ragadó árvíz.

 

A rádióban is kérték, hogy aki tud az segítsen az iszapból kiszedni a szétzúzott házak maradványait, pincéket takarítani és természetesen élelmet, edényeket, ablakokat, ajtókat, valamint ételt és tisztálkodó szereket is kértek. Nekünk éppen akkor volt a nagycsaládosok nyári tábora Szelterszfürdőn. A Szent Gellért Alapítvány volt a vendéglátónk akkor, akinek a vezetőjével György Attilával bepakoltunk több matracot egy kisbuszba, majd elindultunk az árvíz sújtotta falvak felé. Döbbenetes volt, amit akkor ott láttunk, számomra egyértelmű volt, hogy vissza kell térjünk a családommal több napra segíteni a szerencsétlen embereken.

 

Így is történt, fiammal Csabával megpakoltuk a kisbuszt ajtókkal ablakokkal, amelyeket a lakásfelújításnál cseréltünk le éppen egy pár hete. Majd a családi kasszából vásároltunk tartós élelmiszereket, tisztálkodó, fertőtlenítő szereket és gumicsizmákat hiszen láttam már, hogy ezekre nagy szükség lesz.

 

Elindultunk a Hargitán keresztül, de még nem tudtuk hova jutunk, mivel folyamatosan érkeztek a hírek, hogy több települést is sújtott az árvíz.

Bőjte Csaba testvér egyik munkatársától tudtuk meg, hogy Bikafalvát is megrongálta nagyon az árvíz és ott alig vannak önkéntesek, így aztán oda mentünk a telepakolt autóval.

A helyi református parókián találkoztunk Szilágyi Csabával, aki helyi lévén rálátott a szükségletekre, hogy mit hova kell vini és odaadni. Hamar kiderült az is, hogy Csaba a faluban működő Lia Wolter Alapítványnak a vezetője és nála már német önkéntesek is vannak, akik ott vannak elszállásolva. Mi is közöltük vele, hogy nem csak az adományt akarjuk itt hagyni, hanem maradunk segíteni amiben tudunk így aztán egy szállásra kerültünk a németekkel. Több napot maradtunk, majd hétvégén feleségem Magdika is csatlakozott hozzánk. Reggeltől estig tettük amit ránkbíztak a felelősök, közben megismertünk olyan embereket, akik átélték a tragédiát, és mégis volt remény számukra, amit a hitük adott. Utolsó nap már a katonaság is csatlakozott hozzánk, ha lehet így fogalmazni, mert több napig csak magunk voltunk a németekkel.

 

Amikor már mindenki fedél alá került vagy legalább egy helyiség lakhatóvá vált, akkor elköszöntünk könnyes szemekkel és hazautaztunk.

 

Decemberben csörgött a telefonom, Szilágyi Csaba immáron barátom hívott, hogy a németek, akikkel akkor együtt önkénteskedtünk, csomagokat hoznak Székelyföldre, és nekünk, a Csíkszeredai Nagycsaládosoknak is szeretnének adni. Azóta minden évben megörvendeztetnek, önzetlen szeretetük által vezényelve, értékes csomagokkal, amit mi azóta német nagycsaládos csomagnak nevezünk. Az idén 41 nagycsalád kapott csomagot a Lia Wolter Alapítványtól Csaba barátunk, valamint a hajdani székelyföldi árvíz utáni összefogásból!

 

 

Szent József Nagycsaládosok Egyesülete – Székelyudvarhely, Juon Annuska elnök tudósítása:

 

A néhai Juon Károly özvegye Annuska önzetlenül végzi a férje által elkezdett fáradtságos munkát a székelyudvarhelyi nagycsaládosok idpnként megsegítéséért, ezért december elején, advent kezdetekor az Élelmiszer világnapján 50 családnak osztottak csomagot 3500 ron értékben. A csomagokban édességek és tisztítószerek, valamint tisztálkodáshoz szükséges termékek voltak. (Mosószer, öblítőm, domesztosz, ablakpucoló, női-férfi tusfürdők, mosogatószer, pogácsa, nápolyi, csoki).

 

December 12-én az Örömvasárnapon a családokkal együtt énekelték Székelyudvarhely főterén, miközben a város vezetősége meggyújtotta az adventi koszorún a harmadik gyertyát. 50 családnak készítettek, és osztottunk csomagot a KCSSZ és a Családbarát Magyarország támogatásával. Hálásan köszönik támogatóiknak, hogy sok mosolyt és örömkönnyet csaltak a gyerekek, szülők, a résztvevők szemébe! A program végén áldott adventi várakozást kívántak és hálás szívvel imádkoznak a jótevőikért!

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

 

A decemberi hónapban többnyire jótékonysági akciókat szervezett az Egyesület, így a hónap elején a tagcsaládoknak szállítottak ki alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat.

 

December 3-án, a Havadtőy Sándor 103-as Cserkészcsapatával közösen a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa termében karácsonyi kézműves foglalkozást tartottak az egyesületi tagcsaládok számára.

 

A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete idén is ajándékcsomagokat állított össze nagycsaládos és rászoruló gyerekek számára. A helyi óvónők javaslatát meghallgatva 34 pár új, jó meleg kiscsizmát és más ajándékokat osztottak ki a gyerekek és szülők örömére. A támogatásban Kovászna város és az egyesülete tagsága vet részt.

 

Az egyesület november elején közzétette a nagycsaládos ösztöndíját, melyre a jelentkezési időszakot január 25-ig meghosszabbították. A felhívást az alábbiakban olvashatják: „A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (minimum 3 gyerek egy háztartásban) középiskolások és egyetemi hallgatók részére.

Az ösztöndíjra pályázhatnak: olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában, nappali tagozaton, közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak lakhelyüktől különböző településen és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Szeretettel biztatjuk azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, bátran nyújtsák be pályázatukat!

Részletek és űrlap itt: http://tundervar.sic.hu/2021-2022-tanev-palyazati-felhivas/” A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. december 31. A pályázat eredményéről mindenkit e-mailben értesítenek legkésőbb 2022. január 31-ig.

 

 

Pro Agriensis Egyesület – Egri

 

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége december 20-án, közösen a Pro Agriensis Egyesülettel családkonferenciát szervezett a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központban, ahol a Merre tovább európai család? címmel tartott tartalmas program után a Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise rockoratóriumot is bemutatták. A családkonferencián Márton Zsuzsanna KCSSZ elnök is előadást tartott Magyarnak megmaradni határon túl címmel. Az előadások után az egri vegyeskórus karácsonyi dalcsokorral kedveskedett a résztvevőknek.

A részletes beszámolót itt olvashatják: https://www.szatmar.ro/Csaladkonferenciat_tartott_Szatmarnemetiben_a_Magyar_Asszonyok_Erdekszovetsege/hirek/117332

 

Homo Novus Egyesület – Segesvár

 

Évértélkelő találkozót tartott az egyesület december végén a helyi Imperial étteremben, ahol 30 család vett részt, és ünnepelték meg egyben a karácsonyi ünnepet is.

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly

 

A Kulturális Egyesület decemberben sem tétlenkedett, így az Esztendőtől esztendőig hagyományőrző gyermekprogramkeretén belül szervezték meg a betlehemi csillagkészítő műhelymunkát Nagykárolyban közösen az Erdélyi Hagyományok Házával.

 

 

Advent harmadik vasárnapján a Komák zenekar karácsonyi koncertjét fogadták a Belvárosi Református templomban, ahol az Egyesület tagsága is közreműködött, Demeter Gyöngyi énekkel és Székely Viola citerával.

A citera, furulya és hegedű szakos diákok, valamint a Rekettye Néptánccsoport egy órás karácsonyi műsora itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=yo7yw40iDdQ

Évértékelőjében így vallott Székely Sára, az Egyesület művészeti vezetője (forrás: https://frissujsag.ro/a-jovo-bolcsojet-ringatjak) : „Hitvallásunk, hogy a jövő bölcsőjét ringatjuk, ha a kisgyermekeknek minőségi időtöltést biztosító programokat szervezünk. Ebben a korban, amikor még óvodások és kisiskolások, sőt, talán még előbb is, meghatározó benyomásokat szereznek a gyermekek a világról. Nagy felelősségünk nekünk, szülőknek és pedagógusoknak, hogy milyen élmények hatnak rájuk, milyen befolyások érik őket” — hangsúlyozta Székely Sára, az egyesület művészeti vezetője, emlékeztetve arra is, hogy a Rekettye Kulturális Egyesület célja, hogy olyan közeget teremtsen a legkisebbek számára (is), amely segíti a biztonságos érzelmi kötődés kialakulását, és az eleinktől örökölt értékek mentén formálódik.
„Programjaink népszerűségének titka egyrészt az az életszeretet és a közösségformáló erő, amely a hagyományainkban gyökerezik, másrészt oktatóink kiemelkedő tudása és példaértékű embersége. Állandó foglalkozásunk a legkisebbek számára az aprók tánca, amelyet Maier Reimond, »Raji bácsi« tart, Nauner Agárdi Éva citera- és népiének-oktatónk pedig a népi gyermekjátékok és népdalok világába vezeti be őket. Oktatásaink a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulnak meg, s nagyon hálásak vagyunk a kapott támogatásokért.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványnak köszönhetően pedig már ötödik éve szervezzük meg Esztendőtől esztendeig címmel meghirdetett gyermekprogramunkat, amely megismerteti a gyermekekkel a jeles napi szokásokat, a hónapok régi magyar neveit, a természet változásához igazodva népi kézműves technikákat és mesterségeket. Népszerű ez a programunk is, hiszen az elmúlt években kialakult egy rendszer, a gyermekek pedig minden alkalmat élveznek és szeretettel várnak is. Bízunk benne, hogy még szélesebb közönséghez eljuthatnak programjaink és kezdeményezéseink, így biztosítva azt a folytonosságot, mellyel az egyesületünk által felvállalt értékrend továbbörökíthető” — mondta megkeresésünkre Székely Sára, az egyesület művészeti vezetője.

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Fekete Éva elnök beszámolója

 

Egyesületünk újra megszervezte a „Mosolyt csalogató – meglepetés doboz” adománygyűjtő akcióját. A program célja az mellett, hogy örömet szerezzen vidéki óvodás, kis iskolás korú gyermekeknek, az volt, hogy bevonjuk és felhívjuk a nagyobb gyerekeink figyelmét az adományozás, a jótékonyság örömébe, mert  a régi magyar mondás is azt tartja, hogy "Jobb adni, mint kapni". Az adománygyűjtő akció sikeres volt, melynek keretén belül két vidéki óvoda összes gyermeke és azok testvérei is részesültek az meglepetés dobozokban, továbbá több hátrányos helyzetben vagy nagyobb családban élő kisgyermek is.

 

 

Adventre hangolódó kézműves foglalkozást tartottunk az egyesület önkénteseinek a családjaival. Szép, meghitt, gyermekkacajban hangos és angyalkákban gazdag délutánt töltöttünk el együtt.

 

Továbbra is, a jelenleg érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően működnek a  rendszeres programjaink: Kismamatorna, a Baba-mama torna csoportok, Babaváró-Család születik felkészítő, Szoptatást támogat baba-mama csoport, a Hordozós kölcsönző valamint online térben az Ölbeli játékok-mondókázó.

 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Köröstárkány:

 

Az Ifjúsági egyesület és a fiatalok részt vettek a református templomban megrendezett karácsonyi ünnepségen. Igazodva a korábbi évek szokásaihoz, az istentisztelet és kulturális program után, a gyerekek ajandékcsomagokat kaptak. 

 

 

Pro Rév Egyesület – Rév, Hasas János elnök tudósítása:

 

Hálaadó istentiszteletet tartottak Réven

A megmaradás jegyében ünnepelték a réviek és vendégeik a református templom felújítását és a szórványnapot. Dérer Ferenc beszámolója:

 

December 12-én, vasárnap délelőtt hálaadó istentisztelet zajlott a révi református templomban abból az alkalomból, hogy sikerült kívül-belül felújítani az istenházát. Ugyanaznap tartották meg a Sebes-Körös völgyiek hetedik szórványnapját, mely a járványügyi intézkedések miatt novemberben elmaradt. A kettős ünnepségre sokan eljöttek, nemcsak helybeliek, de találkoztunk élesdiekkel, magyarkakucsiakkal, telegdiekkel is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Biró Rozália parlamenti képviselő, Sándor Tamás kolozsvári magyar konzul, helybeli és környékbeli elöljárók, köztük Hasas János, Rév község alpolgármestere, Csalók Sándor mezőtelegdi alpolgármester, Ciavoi Andrea élesdi helyi tanácsos.

Az istenházában igazi ünnepi hangulat uralkodott, ez már belépéskor érezhető volt. A teljesen felújított és fehérre festett belső tér ragyogóan szép, és hasonlóan tetszetős a templom külseje is.

Az istentiszteleten Papp Csaba helybeli lelkipásztor hirdette Isten igéjét. Miután minden jelenlevőt szeretettel köszöntött, ismertette a templomfelújítás körülményeit, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt anyagilag támogatták. Megemlítette a román és a magyar kormány, a Bihar Megyei Tanács, az RMDSZ és nem utolsósorban az egyháztagok segítségét.

Prédikációjának alapgondolatait Lukács evangéliuma 7. részének 31–34. verseiből merítette: „Mondá pedig az Úr: Mihez hasonlítsam azért e nemzetségnek embereit? és mihez hasonlók? Hasonlók ők a piacon ülő gyermekekhez, akik egymásnak kiáltanak… Eljött az embernek Fia…” Igehirdetésében arról beszélt, hogy „Isten igéje a mai napon a nemzethez, a nemzetséghez szól”, majd Isten áldását kérte a teljesen felújított templomra.

 

A továbbiakban Hasas János, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte a gyülekezetet és a meghívott vendégeket, köztük név szerint is Biró Rozália parlamenti képviselőt, Sándor Tamás konzult és a környékbeli településeknek a szórványrendezvényre érkezett képviselőit. Az alpolgármester szólt arról, hogy „református templomunk 145. évfordulójára teljesen megújult, ezért hálát adunk mindazoknak, akik ezt támogatták”. Beszélt arról, hogy a járványügyi intézkedések miatt ezen a kettős ünnepségen nem tudnak részt venni a magyarországi testvértelepülések küldöttei, ezért „az egyik szemem sír, a másik viszont nevet, mivel rekordidő alatt, húsz évvel a teljes felújítás után közel két hónap alatt sikerült felújítani az istenházát, ezzel is tisztelegve a magyar szórvány napja előtt, melyet kissé megkésve mi ma tartunk”.

 

 

Beszéde után helyi iskolások nagyon szépen összeállított és kivitelezett kulturális műsort mutattak be, szépen hangsúlyozott szavalatok hangzottak el: Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert és Áprily Lajos versei, majd a gyerekek kórusműveket adtak elő. Jó volt hallgatni ezeket a fiatalokat, hiszen egy szórványban működő iskola tanulói ők, akik a helyi pedagógusok hathatós munkája révén méltó módon járultak hozzá a hálaadás és a szórványnap ünnepéhez. De ezzel nem ért véget a kulturális műsor: egy kisdiák az Úr asztala előtt mondott el egy szép versikét.

Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket, majd kifejtette: „Meggyőződésem, hogy ebben a nehéz világban egyre fontosabb az, hogy ünnepeinket megüljük, hálát adjunk mindenért, ami velünk történik, hálát a jóért, hálát az egészségért, hálát a gondokért, hálát a jövőért, ami gyermekeink életét képezi majd.” Beszélt arról, hogy köszönet illeti mindazokat, akik sokat tesznek a helybeli közösségért, kiemelve a révi református lelkipásztor és az alpolgármester szerepét. „Nem véletlen rendelt minket a Jóisten oda, ahol vagyunk. A szülőföldünkön, az egész Kárpát-medencében mindent meg kell tennünk azért, hogy megmaradjunk, ha számbelileg nem gyarapodunk is” – mondta egyebek mellett Biró Rozália.

 

Sándor Tamás konzul beszéde elején köszönetet mondott a meghívásért, „egyben engedjék meg, hogy tolmácsoljam a Magyarországon élő magyarok üdvözletét. Ez az első alkalom, hogy itt járok, ezért engedjék meg, hogy idézzek Dérer Ferenc Bihari naplók című riportkötete Révről írt cikkéből, ahol a szerző Hasas János alpolgármestert faggatta mindennapi tevékenységéről, arról, hogy mi a legnehezebb egy elöljáró életében. A válasz egyértelmű volt: jó döntéseket hozni”. Ezt a gondolatot fejtette ki a konzul, majd arról szólt, hogy „mi magyarok elköteleztük magunkat arra, hogy megvédjük templomainkat, és mindent, amit az évek hosszú során át megvalósítottunk, azért, hogy száz év múlva unokáink is magyarul imádkozzanak a révi református templomban”.

Az istentisztelet után a jelenlevők a megemlékezés koszorúit és virágait helyezték el a templomkertben levő turulmadaras emlékműnél.

December 19-én vasárnap a révi református templomban az advent koszorún a negyedik gyertyát is meggyújtották. Ez a negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezte, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. Ez a szeretet.  

 Advent negyedik vasárnapján - Hasas János, a Pro Rév Egyesület elnökének és a helyi presbitérium meghívására - Papp Csaba lelkipásztor igehirdetését követően kocsordi Nagy Béla  Élesden élő tollforgató tartott könybemutatót eddig megjelent köteteiből. A szerző így vall magáról: ”Bár magamat továbbra is csak amolyan parlagi betűvetőnek tartom, az Élet úgy hozta, hogy immár több mint ezer verset, tollforgácsokat irtam. 1946 március 1-jén születtem egy Érszalacs nevű, akkoriban még igen sáros faluban, valahol az Érmelléken, egy jó madárröptére Ady Endre szülőhelyétől, Érmindszenttől. Bár életutam nem volt sétalovaglás, azért ott volt benne minden, ami egy normális férfiéletben ott kell hogy legyen. Vagyis tűrhetően szép gyerekkor, az önmagamat keresgélő serdülő- és ifjúkor, felnőtté válás. Majd ... annak rendje-módja szerint a a családalapítás, egzintencia teremtés - annak minden gondjával és örömével - a szerető és gondoskodó jó feleséggel, gyerekek, unokák. Születtek versek és prózában megírt dolgok... olyanok amilyenek, talán több is lehetne, ha nem csak néhány éve kezdtem volna el írogatni.”  

 

 

Ezt követően a szerző Tollforgácsok 1, Tollforgácsok 2,Tollforgácsok 3,   Tollforgácsok innen-onnan és a Tollforgácsok... ráadásnak köteteiből olvasott fel alkalomhoz illő, zömében istenes verseket. Persze indítónak Révről és a szorosról írt versével kezdte. Arra a kérdésre, hogy folytatja a betűvetést így válaszolt: “hogy lesz-e még újabb verseskötetem, nem tudom, bár egy-két téma, ötlet még ott zümmög a fejemben, megírásra várva. De van ott még jónéhány prózai próbálkozásom is megkezdve vagy befejezve, azokkal is kellene kezdeni valamit...Hogy azoknak mi lesz a sorsa, azt sem tudom. Minden attól függ, hogy.. Baróti Szabó Dáviddal szólva, az a bizonyos Kaszás....mikor kezdi el bontogatni a sátramat.” 

Karácsony estéjén a révi református templomban Papp Csaba helyi lelkész a Máté irása szerinti szent evangélium, 2. részének 1, 2, 10 illetve 11 verseinek alapján szólt a jelenlévőkhöz. Igehirdetést követően csomagosztásra került sor. 

 

Hóhullás helyett zuhogó esőben hívták péntek este hat órakor a református templom harangjai a híveket  az Istenházába. 

“Valahogy mintha kevesebben lennénk, mint eddigi ünnepeinken, talán az időjárás miatt”, mondta bevezetőjében az igehírdető, majd így folytatta:”bármilyen hátráltató körülmény és környezet ellenére jó nekünk itt lenni, jó nekünk együtt ünnepelni, imádkozni; jó nekünk meghallgatni a karácsonynak a központi üzenetét : Megváltó született ma néktek. Ez minden egyes karácsonyi ünnepkörnek a központi üzenete. Nekem, nektek, mindenkinek megszületett a Megtartó. A napkeleti bölcseknek feltűnt egy csillag és tudták azt, hogy valami rendkívüli esemény fog történni a világban ezért elindultak e csillag nyomában. Kutatók szerint közel 2500-2600 km-t tesznek meg Jeruzsálem irányában, nem is volt gond addig, míg látták a jelet, a csillagot. Aztán valami történik és elveszítik szemeik elől a csillagot és nem tudják azt, hogy hogyan tovább. Ehhez hasonlítható a mi életünk is, haladunk karácsonytól karácsonyig, vagy csillagot vagy mást követve, fejtette ki a lelkipásztor. A felvett történet is mutatja azt, hogy igen fontos egész évben követnünk azt a jelet, azt az Istent, aki lelke által soha nem hagy magunkra, bíztatta a jelenlévőket. Isten a bölcseknek is visszaadja a csillaglátást és célba érnek. Remélem, hogy lélekben mi is mindannyian célba érünk, remélem, hogy lélekben eljutunk Bethlehenbe, mondta többel között Papp Csaba tiszteletes. 

 

Az Igehirdetést követően a helyi fiatalok csoportos és egyéni előadók ünnepi műsora következett. Ezt követően a magyar bethlehemes csoport tagjai vonultak be a templomba és kívántak kellemes karácsonyt a jelenlévőknek. A templomi esemény a Csendes éj és a gyülekezeti ének eléneklésével zárult. Idén is a templomból kijövet kapták meg a gyerekek, fiatalok, idősek és a betegek az egyház által készített 150 darab ajándékcsomagot. A hagyományokhoz híven, karácsony első napján déli fél egykor, a templomi szertartásokat követően a falu központjában gyűltek össze a Réven meglévő felekezetek képviselői. A baptista, pünkösdista, görög- katolikus, református és ortodox egyház tagjai karácsonyi énekeket adtak elő, majd a helyi önkormányzat jóvoltából 470 ajándékcsomag került kiosztásra .

A Pro Rév Egyesület karácsony és új év között 60 ajándék csomagot osztott ki a nagycsaládosok és az idősek között.

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

KÉSZÍTSÜK AZ ÚR ÚTJÁT!

 

Már két évvel ezelőtt megszületett a vágy a szívünkben, hogy milyen fontos a keresztény családok, házaspárok támogatása. Életünk egy nehéz időszakában Magyarországon láttunk keresztény közösségeket, ahol a házaspárok, családok támogatták egymást. Úgy éreztük ez fontos lenne a mi környezetünkben, itt a Gyimesekben is, hiszen vannak viharok, napsütések minden család, házaspár életében és szükséges a keresztény elfogadás, támogatás, együttérzés, útmutatás ezekben a helyzetekben.

 

Hosszas imádságos időszak után bátorságot kapva szerveztük meg december 17-én, pénteken a gyimesközéploki Szent György Ifjúsági Teremben a Házaspárok Adventjét és hívtuk el a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs irodájának munkatársait, a Kertész-házaspárt, Tibort és Marikát.
Az est témája „Együtt az úton. Együtt Istennel, együtt a házastársunkkal” volt, Lukács evangélista szavai adták hozzá a mottót: „A pusztában kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el. Ami görbe, legyen egyengessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.” (Lk 3,4-6)

Isten útjai mindig egyenesek, míg a mi útjaink göröngyösek, kanyargósak. De az Ő segítségével igyekszünk egyengetni ösvényeinket, útjainkat. A mély beszélgetéseket hallgatva, a szemekben felcsillanó könnyeket, az öleléseket látva tudtuk, hogy egy csodálatos együttlétnek lehetünk a részesei.

A jelenlévő gyimesközéploki és gyimesfelsőloki házaspárok sok örömmel, ismerettel, jótanáccsal gazdagodtak. Többen célokat is kitűztek maguknak a házasságukban, de a gyermekeikkel való kapcsolatukban is.

Hálás a szívünk, hogy a mindennapos rohanás mellett időt szakíthattunk Istenre és házastársunkra, szíveket melengető esemény volt! Köszönjük!

Balázs Marika Forrás: https://csalad.ro/keszitsuk-az-ur-utjat/

 

KÖZELÍTENI ISTENHEZ ÉS EGYMÁSHOZ

 

Az „Életfa” plébániai családos közösség egy éve jött létre Marosszentgyörgyön. Az ötletgazda házaspár, Sófalvi Adél és Szabolcs elmondása szerint a Szentlélek indíttatásának engedve hozták létre két másik házaspárral együtt, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a községben élő házaspárok számára egyrészt az Istennel illetve a házastárssal való kapcsolat elmélyítéséhez, másrészt pedig a gyerekneveléshez szerettek volna hasznos fogódzókat biztosítani. A közösség advent utolsó hetében szervezett ünnepre hangoló lelkinapot.

 

A közösség tagjai minden héten szerdán 18 órakor találkoznak. Havonta egy-egy témakört dolgoznak fel, megvizsgálva azt, hogy mit mond Isten igéje annak kapcsán, egy-egy alkalmat szánva arra, hogy átbeszéljék, mindez hogyan váltható életre az Istennel, a házastárssal illetve a gyerekekkel való kapcsolatban. A negyedik együttléten mindig egy meghívott előadó beszél az éppen átbeszélésre kerülő témáról.
December 19-én, vasárnap a közösség vezetői, Sófalvi Adél és Szabolcs adventi lelkinapra hívták meg a közösség tagjait. A jelenlevők két tanítást és tanúságtételt hallhattak annak kapcsán, hogy miként kerülhetnek közelebb Istenhez, illetve a házastársukhoz, majd páros beszélgetésben próbálták elmélyíteni a hallottakat. A lelkinap meghívottjai a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs irodájának munkatársai, Kertész Marika és Tibor voltak.

 

A résztvevők beszámolóiból:

„Nagyon készültem a lelkinapra, vágytam arra, hogy lélekben is felkészülve tudjam várni a karácsonyt! Mivel gyakran hallgatom a Reggeli csendességet és a hétfő esti imákba is be szoktam kapcsolódni, úgy éreztem, hogy Marikát és Tibort nagyon jól ismerem, a hangjuk nap mint nap erőt ad, biztat, ha elcsüggedek, segítő kezet nyújt, ha elestem. Nagy kíváncsisággal és vággyal mentem el és minden szavuk gyógyír volt a lelkemnek. A példamutatásuk, a tanúságtételük megerősített abban, hogy Istennek terve van az életünkkel és abban is, hogy ha bármilyen rosszat is megenged az életünkben, az végül mind a javunkra válik.
Végtelen hálával telt el szívünk mindazért, amivel Isten megajándékozott minket, és minden rosszat is, amit megengedett, mert ezáltal formált és formál minket. Ugyanúgy hálásak vagyunk az ilyen házaspárokért, akik példamutatásukkal előttünk járnak, és megerősítik bennünk azt a hitet, hogy a hármas kötelék soha nem szakad el.” (Böjte Anna, Marosszentgyörgy)

 

„Először is hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek a csodálatos lelkinapnak, köszönet a szervezőknek és Marikáéknak is, hogy elfogadták a meghívást. Nagyon sok minden feljött bennem, annak ellenére, hogy mindig is kerestem azt az utat, ami közelebb visz Istenhez, mert vágyódom utána.
Örülök, hogy megosztották velünk azokat a dolgokat is, amiről nem szívesen beszél mindenki, ezzel felvilágosítást kaptam hogy mennyire hálás lehetek azért, hogy gyönyörű családom, egészséges gyermekeim, megértő, hálás és gondos férjem van. Elfogadnak olyannak, amilyen vagyok és támogatnak.
Jó volt azt is hallani, hogy mennyire fontos egy párkapcsolatban egymás szeretetnyelvét ismerni és alkalmazni. A kisfilm kapcsán mintha a mi életünk forgott volna le, ilyennek képzeltem én is, hogy milyen szép is lesz idős korunkban. A cél, hogy boldogan, hálával telt szívvel éljük az életünk, és szeressük egymást mindhalálig, sőt azon túl az örökkévalóságban is. Nagyon átjárta a szívem a kérdés, hogy milyen örökséget hagyok gyerekeimnek. Köszönöm, hogy a Reggeli csendességgel indíthatom a napjaimat. Isten áldását kívánom mindannyiunk napjaira. Áldott Békés Boldog Karácsonyt!” (Szakács-Mikes Júlia, Marosszentgyörgy)

 

Forrás: https://csalad.ro/kozeliteni-istenhez-es-egymashoz/

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék