KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Az erdélyi KCSSZ és Családlánc tagszervezetek januári hírei

2022. február 4.

Kedves Barátaink!

Január az új hétfő, amikor a fű nyilván nem nő, lassan hó sem hull vagy marad meg tartósan, a gyermekek még keresik a téli hangulatot, az oktatási intézményekben az óvó és tanító nénik erejük felett próbálnak kapaszkodni a régi idők emlékeibe, a csíki mínusz fokokba, a Hargitai sípályák hangulatába, de már a környéken található településeken egyre nehezebb megtalálni a még évszaki elvárás szerint 2 hónapig tartó tél örömeit. Ezen nehezen tudunk változtatni, de mindannapos környezetkímélő, tudatos életmódunk, nekünk családoknak, nagycsaládoknak hatással lehet a helyzet lassításán.

Az erdélyi tagszervezetek nagy részét januárban is megbénította az Omicron variáns, ennek hatása kihatott sokuk munkájára, az előírások betartása miatt értelemszerűen inkább nem tartottak nagyobb lélegzetvételű programokat. Mindenki pozitívan néz az egyre laposodó kalendarisztikus tél végére, a megújulást hozó tavasz fele, és reméljük a programok is megsokasodnak a járvány csökkenésével.

Fogadják szeretettel a tagszervezeteink beszámolóit!

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Kolozsváron a vörös járványügyi intézkedések miatt az egyesület kénytelen volt csökkenteni a személyes találkozásokat igénylő tevékenységeit, így mindössze a kisgyerekes Ringatót tartották januárban, illetve folytatták az szők létszámú és online már megkezdett terápiákat, tanácsadást a helyi magyar közösségnek, családoknak.

 

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

Fikó Csabáék a januári hónapot a székhelyváltást követő csomagolás, pakolással, berendezkedéssel töltötték javarészt. A varróműhelyben és a gyertyaöntésnél elkezdődtek a munkálatok, az irodai részeket még rendezgették a munkatársak, és a lakosztályokra is ráfért a csíszolás, lakályossá tétel.

 

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

 

2021. január 7-én Csíkszereda korábban nem ismeretes önzetlen segítésről tett tanúbizonyságot a Somlyó 33-ban lakó romaközösség tűzkárosultjai esetében. Akkor 200-nál több személy került bajba, és kényszerült ad hoc meleg lakhatásra a városközponti Erőss Zsolt Aréna egyik szárnyába beláthatatlan ideig, Családok, várandós nők, kisgyerekek, fiatal izmos férfiak, idősek, mindenki segítségre szorult, de a város egy lélekként megmozdult, ruhákat, élelmiszereket, takarókat, paplanokat adományozozz még 7-én este, és utána is folyamatosan. A Csíki Anyák Egyesülete női tisztasági- és intimbetétekkel, a kisebbeknek pelenkákkal igyekezett segíteni, ahogyan mindenki más megmozdult érintett, érdekeltségtől függetlenül. Ezt a segítséget vélte megköszönni 2021. december 28-án a város vezetősége az első alkalommal megszervezett Emberek a Városért díjátadó keretében, amikor az egyesület elnöke oklevelet és kis emlékplakettet vehetett át több hasonló, vagy más kategóriában díjazottak mellett.

 

 

Az ügy elkötelezettje, Csata Orsolya médiában dolgozó szakember, civilként és édesanyaként állt a cigány gyerekek fejlesztése, és a fiatal családok folyamatos támogatása mellé, így időnként megkeresi az egyesületet, hogy ruházati cikkeket, lábbeliket vigyen a fent említetteknek. Amikor csak tehetik az egyesület önkéntesei, szívesen segítenek Orsinak.

Úgy tűnik a januárok leginkább károsultak, szegény, vagy rászoruló családok segítésével telik, hisz az év elején a költözni kényszerült 7 gyermekes Petrikó-családot segítette az egyesület, felhívást tett közzé saját belső csoportjában, és ahogyan tudta, tisztasági szerekkel, tartós élelmiszerrel, meleg ruházattal segítette a nehéz körülményekbe került családot. https://szekelyhon.ro/aktualis/sokan-segitenenek-adomanyokat-gyujtenek-a-petriko-csaladnak

A családnak sikerült tágabb családi környezetbe költözni, megtörtént a gyermekek hajvágása, lekezelése kórokozók ellen, tüzifabeszerzés és a lakás csempekályhájának kijavítása, így talán könnyebben talpraállnak majd civil és önkormányzati segítséggel.

 

 

Szent József Nagycsaládosok Egyesülete – Székelyudvarhely, Juon Annuska elnök tudósítása:

Az Egyesület szánkózást szervezett a nagycsaládok részére a székelyudvarhelyi Papkertbe január 29-én, egyéb programot most nem állt módukban megtartani.

 

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

 

Az egyesület november elején közzétette a nagycsaládos ösztöndíját, melyre a jelentkezési időszakot január 25-ig hosszabbították. Ennek a felhívásnak a kiértékelésén, feldolgozásán ügyködtek a Tündérvárosok január folyamán. Hamarosan értesítik a nyertes pályázókat, és folyósítsák az ösztöndíjakat, később erről még híradást teszünk.

 

Homo Novus Egyesület – Segesvár

 

A Kőszegi Evangélikus Szakközépiskola tangazdasága és tankonyhájának étkezdéje volt a helyszíne a kőszegi nagycsaládokat is magába foglaló Alpokalja Nagycsaládos Egyesület és a segesvári Homo Novus Egyesület közös disznóölésének és böllérversenyének január 15-16 hétvégén.

A feldolgozott sertésekből erdélyi és Vas megyei tradíciók szerint készült finomságokat három tagú zsűri értékelte, melynek tagjai a Harangtorony Szálló vezetője Borsics Attila, Márton Zsuzsanna a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke és Básthy Béla Kőszeg polgármestere voltak. A KCSSZ elnökasszonya a 3 tagú zsűri tagja volt, nehéz feladat elé állítotva a zsűri tagokat, hisz közel 20 különböző ételt kellett megkóstolni, minősíteni. Az erdélyi puliszka és a vasi dödölle nagyszerű kísérője volt a véres és májas hurkának, valamint a két tájegység húsos kolbászainak. A tormás káposztaléleves mindenki tetszését elnyerte, de a toros tokány, vasi boros pecsenye, erdélyi disznófősajt, vasi kövesztett szalonna és erdélyi abált szalonna, töpörtyű és tepető valódi gasztrokalandban részesítette a résztvevőket.

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly

 

A Kulturális Egyesület januárban is folytatta a Csoóri Sándor Alap támogatásával a legkisebbek, és nagyobbak tánc- és hangszeroktatását.

Az KISREKETTYE tagjai 8-11 évesek. Hitvallásuk, miszerint “A jövő bölcsőjét ringatjuk, ha a kisgyermekeknek minőségi időtöltést biztosítunk. Ebben a korban meghatározó benyomásokat szereznek a világról. Nagy felelősségünk nekünk szülőknek és pedagógusoknak, hogy milyen élmények hatnak rájuk. Célunk, hogy olyan közeget teremtsünk a legkisebbek számára (is), amely segíti a biztonságos érzelmi kötődés kialakulását és az eleinktől örökölt értékek mentén formálódik.”

 

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Fekete Éva elnök beszámolója

Az új évet egy új információs anyag megjelenésével kezdtük, mely ez év januárjában került kinyomtatásra, amely a Down-szindrómával élő gyerekek családjait hivatott segíteni. Az egyesület a Székelyudvarhelyi Városi Kórház újszülött- és gyermekosztályának, családorvosi rendelőkben adományoz belőle, hogy a kismamák már a legelső pillanatoktól kezdve tudják, hogy kihez fordulhatnak, milyen lehetőségeik vannak gyermekeik fejlesztésére. Erről készült egy beszámoló:

 

Szórólappal segítenek egymásnak a családok

 

Továbbra is, a járványügyi szabályzásoknak megfelelően működtek, heti rendszerességgel: a Kismamatorna, a Baba-mama torna csoportok és a Hordozós kölcsönző, Ölbeli játékok-mondókázó és Gyermektáncház. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az egyik közösségi oldalon meghirdetett játékban, a családok összefogásával egyesületünk Hordozós kölcsönzője újabb gyönyörű kendőkkel gazdagodott a családok örömére.

Januárban két alkalommal került sor a Szoptatást támogató baba-mama csoportra: Hozzátáplálás és Elválasztódás/Elválasztás címen, és a várandós családok felkészítése is a Babaváró-Család születik program keretén belül megvalósult.

 

Pro Rév Egyesület – Rév, Hasas János elnök tudósítása:

Bersek József babérkoszorús honvéd ezredesre emlékeztek Réven halálának évfordulóján. 

 

Réven példaértékű a hagyományápolás, a történelmi események és a településhez kötődő személyiségek emlékének tisztelete. Itt rendezik, többek között a térség magyar szórványnapi ünnepségeit, és sikeres szavalóversenyt is tartanak évente, ápolva a népi és történelmi hagyományokat. A rendezvényeket a Pro Rév Egyesület és a helyi református egyházközség szervezi, s mindig tevékenyen vesznek részt a helyi középiskola Magyar tagozatának diákjai, az oktatási intézmény aligazgatójának, Maier Zoltánnak és a helyi pedagógusoknak köszönhetően.
 Idén január 16-án, vasárnap Bersek József (1807–1865), az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd ezredese halálának 157. Évfordulójáról emlékeztek meg. A Kőszegen
született Bersek Józsefet a szabadságharc leverése után tízévi várfogságra ítélték, de 1852-ben kegyelmet kapott, majd megnősült, és uradalmi tiszttartó lett Zichy Domokos és Ödön révi birtokán. A megemlékezésnek a hívekkel, érdeklődőkkel megtelt református templom adott ott-
hont. A meghívott vendégek között volt Csontos János, a Hajdú-Bihar megyei huszárhagyományőrző egyesület vezetője, az egykori debrecenimagyar királyi 2. honvéd huszárezred hagyományait őrzőbandérium századosa, Szabó Gábor zászlós, továbbá Beszterce-Naszód megyéből VéghLevente mezőgazdász és dr. Major Vincze állatorvos. Mint a legtöbb esetben, ha Réven ünnepi rendezvény van, most is jelenvolt Meleg Vilmosnagyváradi színművész.
   Az esemény istentisztelettel kezdődött, igét hirdetett Papp Csaba helyi reformátuslelkész. Prédikációjának alapgondolatait Péter apostol első levele 2. részének 13–17. Verséből merítette: „Engedelmeskedjetek azért minden emberi rendelésnek az Úrért... Mint szabadok... mint Istennek szolgái...” Az igei útmutatás mellett szólt arról is, hogy a réviek számára Bersek József olyan történelmi személyiség, akinek az emlékét méltó módon ápolják. Az egykori 48-as huszár ezredes tiszteletére kopjafát állítottak a templomkertben, emléktáblát és az ő nevét viseli az egyházközség művelődési központja. A továbbiakban Csontos János szólt a megjelentekhez, kifejezve örömét, hogy hagyományőrző huszárzászlós társával újra Réven lehet, s felajánlotta, hogy ha szobrot állítanának Bersek Józsefnek, szervezetük ezt a kezdeményezést anyagilag is
támogatja. Majd emléklapot adott át a Beszterce-Naszód megyéből érkezetteknek, ezzel köszönve meg, hogy támogatták a huszárbandérium néhány évvel ezelőtti erdélyi
portyáját.
A továbbiakban Meleg Vilmos színművész a tőle megszokott szenvedéllyel adott elő Wass Albert-, Vörösmarty Mihály-, Arany János-, Kölcsey Ferenc-verseket, a többi között a Himnuszt és a Szózatot.
Ezután megkoszorúzták a templomkertben levő kopjafát, amelynél a hagyományőrző huszárok díszőrséget álltak, s az ünnepség nemzeti imánk eléneklésével ért véget. 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

 

IGAZI NŐVÉ ERŐS FÉRFI NEVEL

 

Többéves hagyományt követve szerveztük meg 2022. január 22-én Székelyudvarhelyen az apa-lánya lelkinapot. Rendezvényünk célja, hogy az édesapák értékes időt töltsenek lányaikkal, csak rájuk figyelve, és közben erősödjön köztük a kapcsolat, és Isten is jelen legyen ebben a kapcsolatban. A lelkinapon 14 apa-lány páros vett részt.

 

„Egy édesapa gyönyörködése a kislányában, mikor megsimogatja a lány haját, vagy amikor azt mondja neki: »Ha felnősz, te is olyan szépség leszel, mint édesanyád!«, ezek az apai dicséretek adják meg a nőnek a belső stabilitás első alapjait. Ez az a pillanat, amikor a kislány először kapja meg a férfitől a gyönyört. Az egészséges férfitől az egészséges gyönyört, hogy később azt ne kelljen máshonnan beszerezgetnie.” – emeli ki egyik írásában Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus, és valóban: az apáknak már az első pillanattól hatalmas szerepük van a lányuk személyiségének alakulásában. Rajtuk is múlik nemcsak a a lányaik férfiakba vetett bizalma, de az is, hogy hogyan látják majd saját magukat mint nőt, és mennyire lesznek magabiztosak.

 

A főegyházmegyei családpasztorációs bizottság ennek a különleges kapcsolatnak az építése érdekében szervezi meg évről-évre az apa-lánya lelkinapot, amelynek ezúttal a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia adott otthont.

 

A kezdeményezők az igazi, tiszta nőiesség témáját járták körül, de az előadásban, tanúságtételekben és a kötetlen együttlétek, beszélgetések során sok más témát sikerült érinteni.

 

A lelkinap meghívottja, Borota Gábor csíkszeredai pszichológus előadása nemcsak a lányoknak, hanem az édesapáknak is szólt, abban is támpontokat adott a résztvevőknek, hogy hogyan lehet az igezi nőiességet kibontakoztatni.

 

– Mi férfiak nem tudunk igazi nőket nevelni, de meg tudjuk hozzá teremteni a feltételeket, ahhoz, hogy a lányaink, mint a virágszálak kinyíljanak, kibontakozzanak. Ha egy apa ott van a lánya mellett és teszi a dolgát, azokkal a lányokkal én nem szoktam találkozni, nincs szükségük a szakmai segítségemre. Ugyanakkor a legtöbb, amit az édesapák megtehetnek a lányaikért az az, ha szeretik a feleségüket, a lányaik édesanyját. – hangsúlyzota a szakember.

 

– A házastársi kapcsolat az alapja a családnak. Házasságot nem egy anya vagy apa köt, hanem egy nő és egy férfi. Így kapcsolódunk egymáshoz – emelte ki Borota Gábor, aki egy gyakori jelenségre is figyelmeztetett: arra a helyzetre, amikor a házasságkötések férfiak és nők között a legtöbbször anya-fia, ritkábban apa-lánya felállásban jönnek létre.

 

– Ilyenkor férjek kerülnek gyermekszerepbe a feleségeik, feleségek anyaszerepbe a férjeik mellett. Ilyen körülmények között beindulnak a családi játszmák és ebbe sajnos bevonódnak a gyermekek is – leggyakrabban az elsőszülött gyermek. Ő lesz a közvetítő kapocs, a mérleg nyelve a két, egymástól egyre jobban távolodó szülő között. Ha ez a gyermek történetesen egy lány, ő az energiáit már nem arra fogja használni, hogy kibontakozó nőiességére figyeljen, azon dolgozzon. – tette hozzá.

 

– A felnövekvő lányoknak szükségük van arra, hogy igazi férfiakat lássanak maguk körül. A nő a családban, ha nem lát maga mellett igazi férfit, kénytelen átvenni annak a szerepét. Ezt azonban csak akkor adja vissza, akkor kezdi magát biztosnágban érezni, ha érzi, hogy ismét egy erős férfi áll mellette. – összegzett a szaekmber.

 

Az ebédszünetig az édesapák külön csoportban beszélgethettek az előadásban is felmerülő helyzetek, kérdések kapcsán, ez idő alatt a lányoknak Csillag Csilla segítőnővér tartott foglalkozást.

 

Az ebéd és a délutáni séta után a résztvevőknek szintén a szerzetesnővér tett tanúságot nővé válásának folyamatáról, az azt befolyásoló tényezőkről, gyermekkori, ifjúkori emlékekről, szerzetesi hivatásának kibontakozásáról, a nőiesség szerzetesként való megéléséről. Ezt követően a felsőboldogfalvi Antal Levente és lánya, Eszter beszéltek apa-lány kapcsolatukról, a nőiességről.

 

A tanúságtételek után az édesapák és lányaik a Tamás Huba helyi plébános által celebrált szentmisén adtak hálát Istennek a kapott kegyelmekért.

 

A lelkinap lezárásaként az édesapák megáldották lányaikat és ígéretet tettek arra, hogy tisztességes és számon kérhető férfiként fogják vezetni a lányukat, családjukat, imában fogják kísérni útjukon. A lányok ugyanakkor az Úr áldását kérték az édesapjukra, a döntéseire.

 

A közös vacsora után a lelkinap zenés-táncos mulatsággal ért véget.

 

Kertész Tibor

 

Forrás: https://csalad.ro/igazi-nove-eros-ferfi-nevel/

 

 

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár