KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Pro Le-Ti februári hírei

2022. március 4.

A PRO LE-TI Polgári Társulás a mélyszegénységben élő lányok és nők számára indított "Egy táska női szeretet" elnevezésű országos gyűjtőkampányhoz azzal a céllal csatlakozott, hogy minél több adomány gyűlhessen össze a felső – gömöri régióban élők számára. Igyekezetükhöz a Rozsnyói járás legnagyobb munkáltatóját, az Essity Slovakia kft vállalatot hívták segítségül. 

 

„A Rozsnyói járás, mint tudjuk, az elmaradott régiók közé van besorolva, és sokan élnek lemorzsolódva és mélyszegénységben. A legutolsó fellelhető adatok szerint 2021 novemberében a Rozsnyói járásban 2 207 lakos igényelte az anyagi szükségben lévő juttatást, akik közül 1193 nő volt” – ismertették januárban leadott kérvényükben. 

 

„Tevékenységünknek köszönhetően átlátjuk és ismerjük a rászoruló családok helyzetét, amelyek női tagjai idén ennek a hathatós segítségnek köszönhetően juthatnak hozzá majd egy – egy csomaghoz, hiszen a járványhelyzet csak rontott az egyébként is szegénységben élők helyzetén. Azonban Szlovákiában nem látok a szegénységben élő lányok és nők kiemelt támogatása érdekében intézkedéseket, pedig ilyen lehetne a menstruációs termékekre vonatkozó adó csökkentésének lehetősége, vagy a szegénységben élő lányok és nők számára az intim higiéniai eszközök bebiztosítása más módon. Úgy gondolom, hogy a jelen gyűjtéssel legalább pillanatnyi segítséget nyújtunk a menstruációs mélyszegénységben élőknek” – fejtette ki bizakodva Beke Beáta, a társulás elnöke. 

 

A PRO LE-TI Polgári Társulás immár 2015-től foglalkozik intenzíven rászorulókkal is. Három éven keresztül jótékonysági ruhavásár sorozatokat szerveztek a felső – gömöri régióban a SZAKC és a Szent Mihály Gyermekotthon együttműködésében, amelynek keretében nem csak az itt élők tudtak szimbolikus áron (0,10 – 5 euró) ruházathoz jutni, de az így befolyt összeget gyermekotthon lakói kapták meg. Olyan családoknak, amelyek nem engedhetnek meg maguknak kirándulást, évente biztosítanak ingyenes lehetőséget magyarországi partnerszervezeteik táboraiban. Többször kapcsolódtak már be a Tesco által szervezett élelmiszergyűjtésbe is, és amíg a járvány engedte szoros együttműködésben a Szeretetszolgálattal, Tornalján koordinálták a gyűjtést és az élelmiszerek szétosztását a Rozsnyói és Nagyrőcei járásban. 2019-ben több, mint 80 egyedül élő nyugdíjast örvendeztettek meg karácsonyra élelmiszercsomaggal, míg 2020-ban 40 család kapott a 20 önkéntesnek köszönhetően egy kis karácsonyi segítséget.         

 

Az adományból több, mint száz táska kerül szétosztásra más szakmai szervezetekkel karöltve, valamint a Rozsnyón élő hajléktalanok számára terveznek eljuttatni a betét adományból. Mindemellett a témára való tekintettel a PRO LE-TI polgári társulás és Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója közösen a fiatal nemzedék oktatását és tájékoztatását szem előtt tartva szakember bevonásával találkozókat és előadásokat szervez a régió teljes szervezettségű általános iskoláiban az elkövetkezendő hetekben. 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék