KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Megtartotta évértékelő közgyűlését a Via Mariae Polgári Társulás

2022. március 5.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség mellett működő Mária-út munkacsoport az elmúlt napokban az online térben tartotta meg ülését, amikor kiértékelte 2021-es évi munkásságát és kitűzte céljait a 2022-as évre. Az ülést Méhes Richárd, a társulás elnöke vezette.

 

Az elmúlt év gazdag munkásságát ismertető beszámolók tartalmazták a szervezett zarándokutakat, a meglévő útvonalak ápolását, a tervezett útvonalak bejárását, a tanösvényeken történt bővítéseket, további fejlesztéseket, a bővítésre váró lehetőségek feltárását, a rendezvényeket, a pályázatokat és az egyéb tevékenységeket.

 

Az elmúlt évben a társulás képviseltette magát a Mária-út Európai Hálózata Szövetségének (EUNAM) alakuló közgyűlésén, ahol elfogadták a szövetség alapító nyilatkozatát és az EUNAM alapszabályát.

 

Nyilvántartásba vették a szövetség tagjait Magyarországról, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Ausztriából.

 

Munkájuk eredménye, hogy a 10–15 évenként megjelenő szlovákiai turisztikai atlaszhoz olyan alapdokumentumokat nyújtottak be a Katonai Térképészeti Intézethez, melyeknek köszönhetően az egyes turistatérképeken megjelent a Mária-út Ipolyság és Árvanádas közötti, stilizált M betűkkel megjelölt teljes szakasza, illetve a szlovákiai Mária-utat népszerűsítő rövid összefoglaló is.

 

Közreműködésük által a turistautak jelzésrendszerét taglaló szabványba – STN 01 8025 Turistické značenie – bekerült a zarándokutak fogalma is.

 

Így a Cirill-Metód-út és Szent Jakab-út mellett helyet kapott a Közép-európai Mária-út is, és ennek útjele a stilizált „M” betű.

 

Az elmúlt év folyamán az önkéntes munkát végző társulás életéről és mindennapjairól szóló műsort sugározott a Mirjam Rádió, amikor bemutatták a Mária-út szlovákiai építésének kezdeteit, a Via Mariae Polgári Társulás keletkezéstörténetét, munkásságát, jelenkori és jövőbeli terveit, szervezett zarándoklatait.

 

Csatlakoztak és nyilatkozatot írtak alá a Mária-út szlovákiai szakaszát népszerűsítő nemzetközi „rurAllure” pályázatban való részvételükről. Ez elsősorban a Comenius Egyetem Marketing Kara és a Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai Kara közös pályázata a 2021-2023-as évre.

 

Beszámoltak a Felvidéken megtett gyalogos, autóbuszos és kerékpáros zarándokutakról, a külföldi zarándokutak közül a balatoni kerékpáros zarándoklatról, valamint a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező gyalogos és autóbuszos zarándokcsoportokról.

 

 

 

Megvalósult az első Esterházy János gyalogos és autóbuszos zarándoklat, és megtörténtek a jelentős bejárások, Pálffytelek és Sasvár, Alsóbodok és Zsére, valamint Kátló és Harádics között. Folytatódik a Pálosok útja zarándokút kijelölése Nagymegyer térségében, ahol a kapcsolatok megteremtésével, engedélyek beszerzésével, az útvonalak bejárásával foglalkoznak az önkéntesek.

 

A 2022-es év tervei között szerepel a bejárt utak további fejlesztése, kiépítése, tisztítása, dekorálása, további lehetséges szakaszok bejárása, feltárása, a hagyományos gyalogos, autóbuszos és kerékpáros zarándokutak megvalósítása, azoké is, melyekre az elmúlt években a korlátozások miatt nem kerülhetett sor. Így többek között újra tervezik a csíksomlyói zarándokutat.

 

Hosszabb szünet után a társulás folytatja többnapos gyalogtúrás programjait a Felvidéken, ezúttal a Vág folyó mentén, amit 11 naposra terveznek.

 

Idén felújításra kerül a Korponai-fennsík alsó nyúlványainál, az Ipolyfödémes, Tesmag, Ipolyhídvég, Kelenye és Ipolyszécsényke közötti erdős területen található Medve-kúti kápolna, mely a jövőben a Mária-út egyik jelentős állomása lesz. Az idei év első napján ötvenfős zarándokcsoport kereste fel a kegyhelyet. A Palócföld zarándokai így ünnepelték az Istenanya ünnepét.

 

A közeljövőben az anyaországból a Felvidékre érkezik a Zarándok-Jel-Kép-Út címet viselő vándorkiállítás, mely a Mária-út zarándokélményeibe nyújt betekintést.

 

A Via Mariae Polgári Társulás tíz évvel ezelőtt kezdte működését, ezért az évforduló kapcsán őszre terveznek egy értékelő, bemutató jellegű konferenciát, ahová meghívják az útvonalak melletti helységekből a polgármestereket, lelkiatyákat, intézmények és szervezetek képviselőit, azzal a céllal, hogy ismerjék meg tevékenységüket és további céljaikat.

 

 

A Via Mariae Polgári Társulás alapítója, Török András elmondta, hogy közösségüknek fontos az imaháttér, melyet folyamatosan végeznek, kérve a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását, hogy segítse munkájukat. A közösség tagjai hiszik, hogy az Úr áldása kíséri azt a munkásságot, melyet önkéntesként vállaltak tíz évvel ezelőtt. Tudják, hogy nemcsak az általuk vezetett húsz rózsafüzért imádkozó személy fordul az Égi Édesanya közbenjárásáért, de sokan és sokféleképpen imádkoznak a felvidéki Mária-út kiépítéséért, a meglévő utak megtartásáért, gondozásáért, tartalommal való megtöltésért. Az alapító bízik abban, hogy mindig lesznek önkéntesek és segítők, akik felvállalják a Mária-út gondozását, s mindig lesznek zarándokok, akik megtöltik azt élettel.

 

A Via Mariae Polgári Társulás rendezvényei, tervezett programjai és zarándoklatai elérhetőek a Mária-út Felvidéken nevet viselő Facebook-oldalon.

 

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár