KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Az erdélyi KCSSZ és Családlánc tagszervezetek februári hírlevele

2022. március 6.

Kedves Barátaink!

 

Egy kis érdekességet hozok a Wikipédiáról, így a naptári tél utolsó hónapjában, miszerint az eredeti julián naptár szerint az év utolsó hónapja (február), 29 napos volt, a szökőévekben pedig 30 napos. Augustus császárnak köszönhető, hogy a február hónap lerövidült, mert amikor elnevezte magáról az akkori hatodik hónapot, ugyanolyan hosszúvá – 31 napossá – tette, mint amilyen július volt, és a hiba korrigálása érdekében a február hónapot 29-ről 28 napra, szökőévekben 30-ról 29-re rövidítette.

 

A Római Birodalomban a február hónap 30. napja neve „pridie calendas martias” (március első napját megelőző nap) volt, a napok számozása visszafelé történt.

 

A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

 

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott. A hagyományosan februárra eső farsang időszakon kívül egy ideje a szerelmesek napját is ebben a hónapban tartják, illetve a számunkra ennél sokkal fontosabb Házasság Hetét is, melyet Magyarországon 2008 óta rendeznek a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével, és melybe Erdély több városa is sikeresen csatlakozott évekkel ezelőtt. A Hét idei mottója a Maradjunk együtt!, erre az alkalomra küldte el a híres Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész  is videóüzenetét a magyar családok számára: https://youtu.be/iLggJaYyWFQ

 

Fogadják szeretettel a tagszervezeteink beszámolóit!

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

Kolozsváron, bár enyhültek a járványügyi mutatók, az óvodákban megjelent a szokásos „farsangi” himlő, a covid is tartósan megmaradt az iskolapadok közt, ezért az egyesület munkatársai és a szolgáltatások élvezői, célközössége kissé elmaradozott, értelemszerűen. Amit tudtak, azt az online térben megtartottak, így a  megkezdett terápiákat, tanácsadást vitték leginkább az Életfa munkatársai.

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete – Csíkszereda:

A legnagyobb változás a hónapban akkor történt az egyesület háza táján, amikor egy korábban már jelzett nyelvi észrevétel kapcsán a 25 éves Mozgássérültek Egyesülete Hargita Megyei Sérült Egyesület névre változtatta meg a hivatalos megnevezését. A csíki székhelyű szervezet élére visszatért Fikó Csaba alapító, és továbbra is folytatták aktív, közösségi életüket a februári télben. Hópánkózást szerveztek a hónap elején Hargitafürdőn a Snowtubing Harghita jóvoltából, ahol 35 fogyatékkal élő személynek nyújtott felülmúlhatalan élményt ez az esemény, melyet finom tea kíséretében követett.

 

 

Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládosokért - Csíkszereda

A csíki nagycsaládosok is csatlakoztak több csoportban a Vacsora a kettesben programhoz a város területén több helyszínen szervezett Házasság Heti programon.

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

Február 17-én szülészeti zoom találkozást szervezett a Megyei Kórházzal partnerségben az egyesület, a világjárvány kezdete után leálló személyes találkozások után egy év kihagyás után kezdődhettek el az online térbe költöztetett egy órás felvilágosító találkozások, folyamatosan 50-60 résztvevővel. A februári találkozás immáron 9-ik alkalommal valósult meg, remélhetőleg hamarosan visszatérhetnek a szervezők és kismamák, családok a kórház emeleti könyvtárszobájába, és újraindul az élet is ezen 2 borzalmas év után.

 

Február 24-én álarckészítő kézműves foglalkozásra várták a jelentkezőket, ezen alkalomból Sándor kata édesanya segítségével kreatívkodtak az anyukák és gyerekeik.

 

 

Szent József Nagycsaládosok Egyesülete – Székelyudvarhely, Juon Annuska elnök tudósítása:

Igazán gazdag programokkínálat volt az Egyesület életében februárban, a hónap elején több nagycsaládos kirándult el a szejkefürdői Mini Erdély Parkba, majd február 24-én a Kis Szent Teréz Plébánián a Házasság Hete rendezvénysorozat keretén belül áldásban részesültek az Egyesület nagycsaládosai.

 

Farsangi bált is szerveztek a helyi iskolában.

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

Az egyesület november elején közzétette a nagycsaládos ösztöndíját, melynek kiértékelésén, feldolgozásán ügyködtek a Tündérvárosok január folyamán, és februárban sikerült folyósítani az első ösztöndíjrészletet 27 nagycsaládból származó középiskolás és egyetemista diáj készére. A második, lezáró utalásra június végén kerül sor.

 

Isten éltesse az Egyesületet 5-ik születésnapja alkalmából, kívánunk még sok aktív közösségi évet, programot, a családok összefogását, hitvallásuk meg- és fenntartását!

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly

A Házasság hete rendezvény Nagykárolyban Lepedus István Párkapcsolati játszmák és az érzelmek kifejezése előadásával vette kezdetét. A jelenlévő 30 pár ezt követően egy meglepetés kézműves foglalkozáson vett részt, ahol a férfiak Székely István fafaragó irányításával ajándékot készítettek szívük választottjának, a hölgyek pedig ezalatt mézeskalácsot díszítettek, azzal lepték meg párjaikat.

 

Farsang, farsang három napja - hagyományörző gyermekprogramot tartottak Jégbontó havában február 26-án, ahol Maier Reimond táncot oktatott és a Komák zenekar húzta a talpalávalót.

 

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Fekete Éva beszámolója

“Februári hónapban új csoport indult Császárfeldolgozó témában, mert nagyon sok anyukának segítségre van szüksége, hogy megtalálja a lelki békéjét babája születése után.

 

Az idei Házasság hete programban bekapcsolódva egyesületünk "Játszunk újra" címmel játszani, kicsit nosztalgiázni, nevetni hívta az udvarhelyszéki házasokat, hogy kicsit kizökkenjenek a szürke mindennapok megszokottságából. Ennek keretén belül 7 feladatos játékba kapcsolódhattak be, többek közt kerestük a "jó házasság titkára" a választ, de egy lakatkereső játékba is bekapcsolódhattak, melyeket az Mini Erdély Parkban helyeztünk el. A lakatok egy régi "menyegzői útravaló üzenetet" tartalmaztak. A lelkes résztvevők a hétköznapok megszínesítésén kívül egy különleges, mézeskalácsot húzhattak, melyek mind-mind más házassági útravalót tartalmaztak.A programot egy előadás sorozattal egybekötött vacsorával zártuk, ahol a házasok pszichológus szakembertől hallhattak "PárBajok - Igenek és Nemek a házasságban" címmel és egy unitárius lelkészházaspár beszélt a házasság különböző szakaszairól "Boldogság gyere haza" címmel előadást. Az este párkapcsolati játékokkal lett kiszínezve. Sok-sok kedves visszajelzés érkezett a heti programmal kapcsolatosan.

 

Továbbra is, a járványügyi szabályzásoknak megfelelően működtek az egészségmegőrző Kismamatorna, a Baba-mama torna csoportok és a Hordozós kölcsönző, Ölbeli játékok-mondókázó, Gyermektáncház, Babaváró felkészítő.”

 

 

Pro Rév Egyesület – Rév, Hasas János elnök tudósítása:

“Élő Nemzeti Kincs díjat kapott Hasas Péter révi fazekas  

 

 A magyar kormány évente A Népművészet Mestere díjat adományoz azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (a népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén. Az elismerés átadására államalapító Szent István király ünnepének alkalmából kerül sor. Romániában a kulturális minisztérium adományoz hasonló díjat Élő Nemzeti Kincs elnevezéssel.  

 

 Az Élő Nemzeti Kincs (Living Human Treasure/Living National Treasure) cím az UNESCO szerint olyan személynek ítélhető oda, aki magas szintű tudásával és gyakorlati készségeivel kulturális örökségünk egyes elemeinek újjáteremtéséhez járul hozzá. Románia 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A révi Polgármesteri Hivatal és a Pro Rév Egyesület tavaly május végén javasolta közösen erre a díjra Hasas Péter révi fazekast. A bizottság szeptember 6-i döntésében 12 személynek ítélte oda az Élő Nemzeti Kincs kitüntetést, ezek között két Bihar megyei is szerepel. Bár a kiírás szerint az okleveleket Bukarestben, egy kulturális rendezvény keretein belül kellett volna megkapniuk a díjazottaknak, ezt végül postán küldték ki a révi hivatal cimére. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy ünnepélyes keretek között a képviselő-testület jelenlétében kerül átadásra a díj.   

 

Pénteken, február 18-án este a hivatal gyűléstermében Dorel Cosma révi polgármester ismertette az Élő Nemzeti Kincs címmel kapcsolatos tudnivalókat, a kitüntetett munkásságát, majd ezt követően a képviselők tapsának közepette adta át a minisztérium oklevelét és a helyi önkormányzat által biztosított 1000 lejes díjat. Hasas Péter, aki a családja társaságában jelent meg a díjátadón, meghatódva köszönte meg a hivatal vezetőinek és a képviselőknek a támogatást.  

 

Szomorú az, hogy míg Magyarországon egy ilyen kitüntetés pénzdíjjal és a népművész élete végéig folyósítandó havi életjáradékkal jár, addig Romániában a minisztérium-járvány ide, járvány oda- még egy díjátadót sem képes megszervezni annak a 12 személynek, akikre az egész országnak büszkének kéne lennie.” 

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

JEGYESKURZUS KARCFALVÁN

 

A jegyeskurzus egyházi, szakmai segítség a házasságra készülő fiataloknak, jó lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra. Evangelizációs alkalom is, mert a jegyesek Istennek a házasságra és családi életre vonatkozó tervét ismerhetik meg, ugyanakkor kurzus, mert egy-egy téma kapcsán szakemberek is megszólalnak.
Új sorozatunkban a Gyulafehérvári Főegyházmegyében induló jegyeskurzusokról olvashatnak, az interjúk során próbáljuk megszólítani a kurzusok kezdeményezőit, vezetőit, de a résztvevő jegyespárokat is.
2022. február 9-én a felcsíki főesperesi kerülethez tartozó Csíkkarcfalván indítanak jegyeskurzust, ide várják jegyespárok jelentkezését. A csíkkarcfalvi jegyeskurzus ötletgazda és vezető házaspárával, Kelemen Leventével és Zsókával Kertész Marika beszélgetett.

 

Mi indított benneteket arra, hogy a jegyeskurzusok tartását elkezdjétek?
Levente: 2014-ben kezdtük el, akkoriban, amikor Marosszentgyörgyön a családpasztorációs központ egy hétvégés jegyesoktató képzőt szervezett. Éreztünk egy hívást, vágyat arra, hogy mindazt a gazdagságot, örömet, a nehézségeken való átlépésnek a módját, mindazt, amit mi is tanultunk, megtapasztaltunk, azt másokkal is megosszuk.

 

Hogyan épülnek fel a jegyeskurzusok?
Levente: „Fészekrakás hármasban” – ez a címe a jegyeskurzusunknak. Ez arra utal, hogy a házasságban a jó Istennel hárman vagyunk – ha Őt is beengedjük. Jellegzetessége, hogy Isten jelenléte témánként végigkíséri a jegyeskurzust: úgy az önismeretnél, a kapcsolat útjánál, mint a kommunikáció témánál szóba kerül az Istennel való személyes és hármas kapcsolat is. Ezek beszélgetéseket jelentenek Isten mélyebb megismeréséről, a hit útjáról (a párkapcsolat útjával párhuzamosan), az Istennel való kommunikációról, az imáról.

 

Zsóka: Leventének régi vágya, hogy átadjuk a saját tapasztalatainkat a fiataloknak, azért, hogy legyenek szép házasságok. Bennem emiatt nagy feszültség volt és nem akarás, mert olyan régóta dolgozom a tanügyben, hogy már sok környékbeli fiatalt tanítottam. Nem akartam a volt diákjaimnak ennyire személyes dolgokat elmondani. Azonban az a bizalmi légkör, ami a találkozók során kialakult, megnyitotta a szívemet és a számat is.

 

Hány alkalommal találkoztok a jegyespárokkal, egy alkalommal mennyit vagytok együtt?
Levente: Alapból nyolc alkalom van a programunkba beépítve, de a tapasztalat azt mutatta, és az utóbbi években a gyakorlatot is ebbe az irányba igazítottuk, hogy szükség lehet egy utolsó „pót-találkozóra”, ahol a felgyűlt kérdéseket, vagy a jegyespárok által hozott témákat újra átbeszélhetjük, visszatekinthetünk a közösen bejárt útra.

 

Milyen témákat dolgoztok fel? Néhányat már említettetek…
Zsóka: Első alkalommal ismerkedünk, aztán van egy kis önismereti rész Én, Te és Isten címmel, a Kapcsolatunk útja, a Szerető kommunikációKonfliktus-megbocsátásHázasság, ahogyan Isten szeretné, a házasság szentírási alapjairól, a házasság szentségéről. Fontos téma, hogy hogyan élik meg a szülők az elengedést. Nagyon szépek a szülőkkel való találkozások is. Aztán a természetes családtervezés következik és a lezáró, kiértékelő találkozó az utolsó.

 

Egy alkalommal hány jegyespár jelentkezik a kurzusra? Mennyire érdeklődőek, kitartóak a párok? Van igény a folytatásra?
Levente: A létszám mindig változik, voltak alkalmak, amikor többen, máskor kevesebben jelentkeztek, de volt már olyan alkalom is, amikor egy párral vittük végig a jegyeskurzust. A plébánosunk azt szorgalmazza, hogy tegyük kötelezővé a találkozókat, de azt tapasztaljuk, hogy ha kötelező, akkor az nem ugyanolyan, mint amikor a jegyespárok szívesen, szabad akaratukból jönnel el. Az első találkozásunkkor nemcsak ismerkedünk, hanem a végén a résztvevőknek röviden a jegyeskurzust, annak témáit, a találkozások menetrendjét, felépítését is bemutatjuk. Ezt követi az elköteleződés, egy ünnepélyes pillanat, amikor a párok megígérik, hogy amíg ez a kurzus tart, a közösen megbeszélt napon a találkozást, a jegyesurzust prioritásnak tekintik. Ha valami halaszthatatlan közbejönne, akkor is azt kérjük, hogy legalább az egyik fél legyen jelen a találkozón.
A jegyeskurzus végét fájdalomként éljük meg, a párok minden alkalommal elmondják, hogy ezt valamiképpen folytatni kellene. Ennek keressük a különféle lehetőségeit. Volt alkalom, amikor egy többalkalmas tematikus sorozat erejéig létrejött egy házaspárokból álló csoport, de előfordult, hogy később viszajöttek személyes beszélgetésre egy adott problémával. Egyszer egy Házasság Hete kapcsán az eddigi összes jegyespárunkat megpróbáltuk összehívni egy találkozóra, ahol közös visszatekintés, rövid beszámoló erejéig megoszthatták azt, ahol tartanak a közös életükben, a házasságukban. Ezek mind nagyon szép együttlétek, találkozások voltak.

 

Úgy tudom, hogy most is van egy házascsoportotok, ahol különböző témákat dolgoztok fel együtt…
Levente: Ennek sajátos története van. A jegyeskurzusban szereplő Hogyan kommunikáljuk? témát saját tapasztalataink, vágyaink alapján kibővítettük és Szerető kommunikáció néven próbáljuk bemutatni a jegyeseknek.
Nagy igény van rá, a visszajelzésekben legtöbbször ez szerepel a legérdekesebb témaként, később erre kérdeznek még rá. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a jegyeskurzus időkeretei szűkösek ahhoz, hogy ezt a témát – a megalapozásával együtt – részletesen tárgyaljuk.
Egy képzésben a záródolgozatom témájául ezt választottam, így most egy csoporttal – öt házaspárral – próbáljuk ezt az utat végigjárni. A nyolc-kilenc találkozó alkalmával csak a szerető kommunikációról lesz szó. A szándékom az, hogy ebből egy olyan írott anyag szülessen, amelyet házascsoportokban vagy más csoportban is használni tudnak majd.

 

Zsóka: Jó látni azt, amikor később visszajönnek a jegyespárok – már házaspárként -, és már élik azt, amiről beszélgettünk, amiről csak az elméletet hallották. Amikor életté válik az, amiről a jegyeskurzusokon szó volt, nagyon izgalmas témák születnek – már más megközelítésben. Olyan szép látni ezt, mint amikor egy palánta életre kell és növekedni kezd.

 

Kitartást kívánunk nektek ezen az úton. Isten áldása kísérje továbbra is az életeteket, szolgálatotokat!

 

Lejegyezte: Kertész Marika

Forrás: https://csalad.ro/jegyeskurzus-karcfalvan/  

 

MAROSVÁSÁRHELY

Évente háromszor szerveznek jegyeskurzust, legközelebb 2022. február 1-jén kezdődött egy kilenc találkozásból álló sorozat a Deus Providebit Ház Márton Áron termében.
Az együttlét formája interaktív. Nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem munkalapok témái szerint páros beszélgetésekből, illetve csoportmunkából. Azok jelentkezését várják, akik a 2022-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolati készségeiket.
A kurzus házigazdái Ft. Szénégető István családreferens, marosvásárhely-remeteszegi plébános, illetve Sófalvi Szabolcs és Adél marosszentgyörgyi házaspár.

 

A Gyulafehérvári családpasztoráció elindította az önálló Házasság Hete honlapot, itt minden információ megtalálható volt, és lesz a jövőben ezen szentség megünneplése alkalmából: https://csalad.ro/tevekenysegeink/hazassag-hete/

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék