KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Európa jövője a családokban rejlik

2022. március 25.

A Párbeszéd Háza adott otthont a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége által szervezett, A szoptatás és anyatejadás erősítése Európa jövőjéért című nemzetközi műhelykonferenciának.

 

Európa jövője az európai családokban rejlik – kezdte Rétvári Bence. – Azzal segítjük ténylegesen a családokat, ha tiszteljük és támogatjuk őket. Ahelyett, hogy évezredek óta kialakult fogalmakat akarnának átfogalmazni, megváltoztatni vagy átírni Európában, lebonthatnák az ebben a témában épült gátakat, hogy valós támogatást nyújthassanak a jövő generációjának.

 

Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány nemzetstratégiai intézkedésként tekint a családok támogatására, a vágyott gyerekek megszületéséért hozott intézkedésekre. Hozzátette: a kormány elmúlt tizenkét éves komplex, célzott és rugalmas családpolitikájának a gyermekek a legfontosabb szereplői.

 

Gárdos László, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az anyatejes táplálás mindig is fontos volt, Magyarország mindig is élen járt a természetes táplálás erősítésében, és fontosak az ezt a szemléletet erősítő szakmai és civil szervezetek.

 

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke szerint a nők a szoptatás területén is kihívások elé vannak állítva, a szoptatás szépsége és természetessége ellenére vannak nehézségei és árnyoldalai is a folyamatnak, ami sok édesanyát elbizonytalanít.

 

Beszélni kell ezekről a problémákról, hiszen a szoptatás nemcsak a csecsemő táplálásáról szól, hanem erősíti az anya és a gyermek egészségét, segíti a kötődés kialakulását, meghatározó élmény mind a csecsemő, mind az anya számára – fogalmazott.

 

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szoptatás időszakának mind a lelki, mind a testi egészség szempontjából meghatározó jelentősége van, de ennek a kapcsolatnak hatása van a család, a közösségek, a társadalom egészére is, ezért kiemelkedően jelentősek azok a kormányzati intézkedések, amelyek a családbarát szemléletet helyezték előtérbe.

 

A szakember beszélt arról is, hogy az Ukrajnából menekült családok védőnői támogatását egy hétvége alatt szervezték meg, és az elmúlt hetekben a menekülők közül már tízezren kaptak védőnői ellátást Magyarországon.

 

Forrás: MTI

 

Márton Zsuzsanna védnöki köszöntője megtekinthető a következő linken:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hO6ZvJzV140

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék