KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Közel 200 cserkész mérte össze tudását és ügyességét Ipolyságon

2022. április 26.

Ipolyság. 2022. április 22-24. között zajlott a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Bakancspróba elnevezésű cserkész-vetélkedője Ipolyságon. A rendezvényre közel 200 résztvevő érkezett, az ország 16 cserkészcsapatából. A résztvevő cserkészeket Kiss Réka a szervezők koordinátora, majd Gál-Várady Tamara a cserkészszövetség mozgalmi vezetője köszöntötte.

 

Pénteken, a megnyitó után több fakultatív programból választhattak a résztvevők, amelyek biztosították a jó hangulatot és a vidámságot. Lehetőségük volt beszélgetni a japán hangulatú teaházban, lelkileg feltöltődni a Kalász lelki munkacsoport programján, de akár táncpárbajt is vívhattak.

 

„Kíváncsian vártuk az idei jelentkezők számát, nagy öröm számunkra, hogy végül 15 cserkészcsapat, 24 őrse jelentkezett, összesen közel 200 fő. Idén igyekeztünk a verseny menetét közelíteni a cserkészszövetség nevelési módszertanához, így egy adott útvonal helyett játékteret jelöltünk ki a versenyzőknek.  A játéktéren belül az őrsök maguk dönthették el, hogy milyen sorrendben haladnak a feladatok megoldásával. Nagy hangsúlyt fektettünk az önértékelésre is, így nagyobb felelősség hárult az őrsökre.” – mondta Kiss Réka a 27. számú Szent Imre cserkészcsapat vezetője, a rendezvény szervezőinek koordinátora.

 

A szombati napon 24 cserkészőrs, általában 6-7 fős kiscsoportok versenyzett egymással, melyeket korosztályosan két kategóriába soroltak: a Kölök kategóriába (10-15 éves korosztály) és a Suhanc kategóriába (15-19 éves korosztály).

 

Az versenyző cserkészőrsök, mint kereskedők 1-1 feladat megoldása után pontok helyett ún. nyersanyagokat - birkát, fát, tüzesvizet, vasat, követ - gyűjtöttek. A nyersanyagokat ahhoz mérten kapták, hogy a különböző gyakorlati és elméleti cserkésztudásra épülő feladatokat milyen sikerrel végezték el, majd az így összegyűjtött zsákmányt aranyra válthatták. A nyertes az az őrs lett, aki a legtöbb aranyat gyűjtötte össze a nap végére.

 

Mivel az útvonal és a feladatok sorrendje nem volt meghatározva, a cserkészek szabadon mozoghattak a kijelölt játéktér területén. Meghatározott időre, 16:30-ra, kellett visszaérniük a találkozópontra, ahol véget ért a verseny.

 

Az este folyamán a szentmise és a különböző választható programok mellett sor került az eredményhirdetésre is.

 

Kölök kategória győztesei:

1. Pörgős pocikok őrs – 22. sz. Majer István cserkészcsapat, Kürt

2. Farkas őrs – 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság

3. Foltos szalamandra őrs – 46. sz. Kittenberger Kálmán cserkészcsapat, Léva

 

Suhanc kategória győztesei:

1. Farkas őrs - 77. sz. Bíró Lucián alakuló cserkészcsapat, Dél-Komárom

2. Megperzselt mókusok őrs – 3. sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat, Pozsony

3. Tétova teve őrs – 28. sz. Kaszap István cserkészcsapat, Udvard

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék

május 25.

08:30

Taksonyfalva, Felvidék