KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Lelki nap és konferencia Nagymegyeren Esterházy János tiszteletére

2022. április 27.

Április 26-án tartották Nagymegyeren az Isten szolgája Esterházy János lelki nap és konferencia elnevezésű rendezvényt, melyet papok, hitoktatók és Esterházy János tisztelői részére szerveztek. A rendezvény fővédnöke Orosch János nagyszombati érsek volt.

 

Az esemény reggel 9 órakor szentmisével kezdődött a nagymegyeri Szent Miklós-plébániatemplomban. A szertartás főcelebránsaként Orosch János nagyszombati érsek a misét Esterházy János boldoggá avatásáért ajánlotta fel. A szentmise végeztével a jelenlevők együtt megkoszorúzták Esterházy János templom oldalán található emléktábláját.

 

A szentmisét és koszorúzási ünnepséget követően a lelki nap és konferencia résztvevőit Mons. Orosch János nagyszombati érsek jelenlétében és annak megbízásából Mons. Szakál László János dunaszerdahelyi katolikus esperesplébános köszöntötte.

 

Elsőként dr. Soós Viktor Attila „Légy hű mindhalálig!” A hitvalló magyar egyház mártírjai című kiállítást is megnyitó előadása következett. Ez az értékes kiállítás szombattól kezdve két héten keresztül a helyi Szent Miklós-plébániatemplomban is megtekinthető lesz.

 

Dr. Csókay András előadása nagyon mély nyomot hagyott a résztvevőkben, ahogy később a délutáni blokkban Szilvási Zaláné is, aki összehasonlító tanúságtételében Esterházy János mély istenhívő lelkületére mutatott rá.

 

Dr. Molnár Imre Esterházy-kutató, miután átadta Fr. Cebula Pawel OFM Conv. posztulátor üdvözletét és köszönetét, Isten szolgája Esterházy János lelki örökségéről beszélt, kiemelve azokat a mindennapi jeleket, amivel a gondviselés igazgatja a boldoggá avatási per ösvényét, újabb és újabb jeleket fedve fel annak elősegítésére.

 

Egyúttal felhívta a figyelmet „Isten szolgája Esterházy János a visegrádi apostol” című kiállítási anyagra, melyet a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából tekinthettek meg a résztvevők, és amit a cserkészszövetség központjától lehet igényelni további helyszíneken való bemutatásra. Molnár Imre még külön köszönetet mondott a lelki nap és konferencia főszervezőjének, Mahulányi József nagymegyeri esperesplébánosnak is.

 

A továbbiakban Mikóczy Dénes képzőművész Dávid Zsuzsannát és munkásságát mutatta be, majd megnyitotta a művésznő „A mi jelünk a kereszt!”  című kiállítását, mely csütörtöktől a nagyközönség előtt is megnyílik a helyi Corvin Mátyás Művelődési Központban.

 

A továbbiakban Dávid Zsuzsanna képzőművész segítségével Esterházy János életét az Eucharisztia titkának fényében ismerhettük meg, majd Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes, cserkészvezető a konferencia utolsó előadásában arról beszélt, hogy a magyar szentek és boldogok panteonjában is ott a helye Isten szolgája Esterházy Jánosnak. A befejezést követően a szervezők a jelenlevőket egy szeretetlakomával vendégelték meg a helyszínnek otthont adó Plauter-kúriában.

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék