KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Öhön nagycsaládos módra a tiszavasvári „Nagycsaládos bakterházban”

2022. május 26.

A régebbi tagcsaládok biztosan emlékeznek még ezekre a foglalkozásokra. Olvasóinknak, s minden új tagcsaládunknak most bemutatjuk, milyen is egy valódi bakterház nagycsaládosmódra:

 

Havonta 1 műhelymunka-foglalkozást tartunk a családok számára, amelyekre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

A bakterházi délutánokat mindig egy-egy népi régi népi mesterséghez, vagy ünnepkörhöz kötjük. Alkalomszerűen népi süteményeket sütünk, vagy a paraszti hagyomány egyszerű népi ételeit készítjük el közösen, technikai tevékenységeket végzünk (ha csak tehetjük, természetes, vagy újrahasznosítható anyagokat használunk), ajándékokat, játékokat, dekorációkat alkotunk. A foglalkozásokat mozgásos, szellemi és népi ügyességi játékokkal színesítjük. Alkalomszerűen a magyar népi kultúra felelevenítéseként egy-egy népmesét, népmondát is megtekintünk a Civil Házban projektoros vetítéssel. A gyerekek, fiatalok, a családok így megismerhetik hazánk és a nagyvilág fontos eseményeit, a népi hagyományokat ápolhatják. Hazaszeretetre is nevelnek ezek a foglalkozások.

 

Az egy éves programhoz szorosan kapcsolódik még:

 

-színházlátogatás

 

- Indul a bakterház-kirándulás

 

-"Gyermekbakterház", augusztusi napközis tábor általános iskolás gyerekeknek

 

Májusi bakterházi foglalkozásunk külső helyszínen, a Tiszavasvári Strandfürdő területén zajlott, nagycsaládos csapatunk is képviseltette magát a „XVII. Öhönforgató Versenyen és Néptánctalálkozón: 3 bográcsban készült a finom népi étel. Eközben a színpadon különböző kulturális programok zajlottak, számos néptánccsoport mutatkozott be nagy-nagy örömünkre, a rendezvény területén népi játszóház is várta a kicsiket, illetve megismerkedhetünk egyéb népi mesterséggel (fafaragás, bőrdíszművessé, grillázskészítés…).

 

Gratulálunk minden versenyzőnknek, a főszakácsainknak: Tóth Lászlónak, Szőnyi Istvánnak és Pethe Miklósnak. Ugyan most helyezést nem értünk el, de jelentjük, hogy az öhön mind elfogyott, jóízűen befalatoztuk. Továbbá köszönjük minden csapattagnak azt az odaadó önkéntes munkát, amelyeket az előkészületek során és a program alatt végeztek.

 

A csapattagok belépőjét, egész napi ellátásukat, az étel alapanyagait a  NEAO-KP-1-2022/8-000530 pályázat támogatásból finanszíroztuk.

 

                                                                                   Tiszavasvári NE

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár