KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KCSSZ erdélyi tagszervezeteinek (rendes és pártoló tagok) 2022. májusi hírlevele

2022. június 3.

Május a naptári tavasz utolsó hónapja. A hónap elején az édesanyákat köszöntjük, de Erdély különböző földrajzi területein megjelennek az illatos orgonák, aztán elvirágoznak a meggy- és almafák, kezdődnek a ballagások, de a jövedeladó utáni 3,5%-os felajánlások, a pénzügyi zárások is májusban esedékesek.

 

A május az ötödik hónapja az évnek, nem is a fele, nem is trimeszteres dátum, mégis az egyik legszebb hónapok egyike. A feltöltődésé, a napsugaraké, a meleg öltözetekből levetköző embereké, a fiatalságé, és a sokat sétáló idősebbeké is.  Örüljünk minden napnak, és legyen békesség a földön mindenki számára!

 

Egy vers köszöntse hát az édesanyákat!

 

Mivé is lenne nélkületek az élet,
a születés csodáját kinek köszönné meg?
Kit hívna a gyermek csacsogva anyának,
ki keresne gyógyírt ezer fájdalmának?


Ki vigyázná álmát, ki lesné lépteit?
Ki mutatná meg neki az élet fényeit?
/…/

Kihez társítaná az élet értelmét?
Kivel lenne boldog, míg tart ez ébrenlét?
Nyugalmat a földön kitől remélhetnénk?
Ha Ti nem lennétek, mi sem élhetnénk.

 

Millei Lajos

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Kolozsváron az egyesület munkatársai továbbra is az online térben tartották a megkezdett terápiákat, tanácsadást. Mint már említettük a február végén kialakult ukrán válság kapcsán segítséget nyújtottak a menekült édesanyáknak, családoknak, ruhát, babakellékeket, tartós élelmiszert gyűjtöttek, adtak át nekik a tranzitzónákban. Mostanra már heti két alkalommal integrált játszóházat szerveztek nekik partnerszervezetekkel. A helyi magyar közösség számára stabilizálódtak a Ringató - zenés baba-mama foglalkozások, Ceruzahegyen túl címmel rajzos, kreatív foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, kamaszoknak.

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

A Sérültek Egyesületének nyolc fős delegációja május 7-én Gyergyószentmiklósra utazott, ahol a helyi Csíky-kert nagytakarításán vettek részt, bizonyítvány ezáltal, hogy a fogyatékkal élők is teljes életet élnek, kiveszik részüket a hétköznapi történésekből, munkálatokból.

 

A hónap folyamán több egyesületi tagot köszöntöttek név- és születésnapjuk alkalmából, nagyszerű érzés az épületbe belépni, és tapasztalni, hogy mindenkinek megvan a hely, munkája, foglalkozása az Összefogás Házában, és hogy családias hangulatban zajlik az élet.

 

A májusi hónap 21 civil szervezet számára Csíkszeredában nagyjából az első alkalommal megszervezetett, Székelyudvarhelyről átmentett Fuss Neki! eseményről szólt, így a szervezet kis csapata is megmérettette magát a népes rendezvényen, hogy olyan eszközöket vásárolhassanak, melyek az Egyesület keretén belül működő dizájn center tevékenységét segítik, az ott foglalkozó fogyatékkal élő személyek munkályát megkönnyítse, és a nappali foglalkoztató lehetőséget adjon az önmegvalósításra, kiteljesedésre, az alkotásra, a közösségi élet megtapasztalására, a teljességre, a fejlődésre. Ezen alkalomból 10.000 lejes célkitűzést tettek az egyesület tagjai, melyet a május 22-i közösségi napon derekasan sikerült a futó, sétáló és bicikliző nagyköveteik részén teljesítsenek nagyrészt. A szervezet többi munkatársai pedig kitartóan készültek a június 4-i csíksomlyói pünkösdi búcsúra, és gyertyaöntéssel foglalkoztak.

 

 

Szent József Nagycsaládos Egyesület - Székelyudvarhely

 

Néhai Juon Károly felesége Annuska komolyan szervezi az egyesület életét, igyekszik minden hónapban programokkal jelentkezni a székelyudvarhelyi nagycsaládosok szémára. Május elsején az édesanyákat köszöntötte a helyi lelkész a Kis Szent Teréz plébánia templomában, a gyerekek versekkel, énekekkel köszöntötték az anyukáikat, majd ezt követően majálisozás következett a Budvár alatt. Örvendtek a szép tavaszi időnek, énekeltek, a gyerekek fociztak, bújocskáztak, aztán grilleztek a családok. „Gyerekzsivaj jókedv volt hála Istennek!!! Friss csalánt és pitypangot gyűjtöttünk!!”

 

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

 

Az egyesület 11-ik alkalommal tartotta meg immáron az Édesanyák Hete rendezvényt. Az eseményre május 2-7 között került sor, és a hagyományosnak tekinthető Születésfa meglocsolásával elstartolt hétfőn a családi rendezvény. A világjárvány befejezte után öröm volt a szervezők számára megtapasztalni, hogy visszatértek a kismamák, a gyerekek a megyeháza márványtermébe, és újra nagy érdeklődéssel nyitottak a családok, szülők a meghívott előadók beszélgetéseire, előadásokra. Ugyancsak ezen alkalomból tartották meg a helyi Kórházzal partnerségben a májusi szülésfelkészítőt, látogatást, és örömmel hallhatták a kismamák, hogy júniustól visszatérhetnek a személyes találkozásokra ezen alkalmakkor. A hét végén sorra kerülő tombolahúzáson az értékes felajánlások sorsjegyeinek árát az áprilisben elkezdett Fuss Neki! program alaptőkéjére szánták a szervezők, így a 15 nagykövet máris részesült egy kezdő támogatásban.
Fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5022244797857695&type=3

 

 

A 6 futó nagykövet összesen 65 km-t, és 9 bicikliző nagykövet 145 km-t vállalt az egyesületi célok megvalósításához, és a kitűzött 12.000 lejt (kb. 920.000 Ft) kevés híján sikerült teljesíteni a május 22-29 időszakban. Az adománygyűjtés a helyi kórház szülészeti és újszülöttosztály kórtermeinek felszereltségének bűvítésére szánják .  

 

Május 14-én a szervezet vezetője részt vett Novák Katalin köztársasági elnöki avatóján Budapesten, ahol a reggeli istentisztelet után az Országház előtt folytatódott a beiktatási ceremónia egy csodálatos kulturális és nemzeti program keretében. Az eseményen részt vettek még a KCSSZ elnökasszonya Márton Zsuzsanna és Felvidékről a Szövetség a Közös Célokért vezetője is, Hideghéty Andrea személyében.

 

Május folyamán még kétszer volt KCSSZ-es esemény két egymást követő hétvégén, 21-én ugyanis szervezeti fejlesztés zajlott a Budapest Hotelben a Grow csapatával, 28-án pedig a májusi küldöttgyűlést tartották, és a klasszikus napirendi pontok mellett 6 erdélyi szerevezettel bővülhetett a KCSSZ pártoló tagsága.

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

 

Az egyesület május 7-8-a közt környezettudatos kirándulást szervezett a Vargyas-szorosba, mely eseményre 11 család jelentkezett több mint 60 fővel. A szemétszedés, túrázás, hegymászás szakavatott csapat segítségével (Hargita Megyei hegyimentők) végén a jól megérdemelt krumplitokány várta a családokat, este métázás mindenki számára, és szalonnasütés a tábortűznél. A csapat egyöntetűen megállapította, hogy hasonló alkalmaknak helyet kell adni a hétvégéken, hogy együtt töltekezhessenek a családok vidámságban, jó hangulatban.

 

 

Pro Tharkan Egyesület – Köröstárkány, Gábor Ferenc beszámolója

 

Az Egyesület április 30 – május 1 között a társszervezője volt a Belényesi Magyar Gazdák által szervezett “Miért szép?!” rendezvénynek, melyet első alkalommal szerveztek a térségben, és feltett szándékuk ennek folytatása a jövöben is. A környék bemutatása, az értékmentés, milyen értékeket hordoz a táj, a vidék, ezek mentén tartottak értékes előadásokat: Gábor Ferenc helytörténész, író, Zentai Ákos. A kisebbeknek volt tányérfestés, nagyobbaknak íjászkodás, körbekirándulták a térséget mintegy 150 résztvevővel, határon túliakkal is.

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly, Volfer Annamária tudósítása

 

Májusban elkezdődtek a komolyabb fellépések az Egyesület életében. A hónap elején, május 7-8 között Széken léptek fel a fiatalok a Széki Szabadegyetemen az 50 éves táncházmozgalom alkalmával. Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány A Táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából megszervezi a Széki Szabadegyetemet. A szervezők néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várták mindazokat, akiket érdekelte Szék kultúrája vagy a táncházmozgalom már korábban magával ragadta.

 

Május 14-én rendezték meg a magyarországi Kállósemjénben az I. Rózsafa Nemzetközi Ifjúsági Népzenei Találkozót és a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny ifjúsági elődöntőjét, amely országos KÓTA-minősítő megmérettetés. Ezen eseményen a Rekettye citerazenekar, a Kisrekettye citerazenekar, valamint Boros Bianca és Katona Dóra szólisták ARANY FOKOZATOT értek el a XIV. Vass Lajos Népzenei Versenyen, Kállósemjénben. A felkészítő oktató Nauner Agárdi Éva tanárnő. Forrás: https://frissujsag.ro/rangos-dij-a-rekettyes-citerasoknak , https://anziksz.com/remekeltek-a-rekettye-kulturalis-egyesulet-citerasai-kallosemjenben/magunk-kozt/2022/05/16/

 

 A 30 éves évfordulót május 28-án egy különlegesebb eseménnyel ünepelték VIII. Gyermek és Ifjúsági Néptánc és Népzene Fesztivál címmel, ahol tasnádi zenészek voltak a vendégek. Forrás: https://www.facebook.com/erdelytv/videos/333795288831300

 

 

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete - Székelyudvarhely: Fekete Éva beszámolója

        Egyesületünk önkéntesei Kismamasátrat biztosítottak a Városi Majális, azért, hogy legyen ahová a családok kicsit bebújjanak a babáikkal, gyermekeikkel kicsit megpihenni, tisztába tenni, elbújni kicsit a program zajától vagy csak beszélgetni kicsit.

 

        Családi tánctáborral folytattuk a havi programunkat, majd egy három alkalmas Elsősegély bemutatóra került sor, melynek keretén belül gyakorlási lehetőségre is lehetőségük a résztvevőknek, így megtanultak kötözni, törés esetén rögzíteni a sérült testrészt és újraélesztési technikát is megtapasztalhatták.

 

        A heti rendszeres tevékenységeink: kismama torna, baba-mama torna, tipegők és gyermektáncházak mellett, továbbra is működött a Hordozós kölcsönző, Szoptatást támogató baba-mama csoport is.

 

        A májusi hónapot az "Ölelésben" fotókiállítással zárta egyesületünk, melynek keretén belül a meghirdetett "Ölelésben" fotópályázatra beküldött fotókból kiállításra és díjazásra került sor, ünnepi program keretében. Az egyesület keretén belül működő Ölbebabák Hordozós klub olyan babahordozással kapcsolatos, minőségi fotókat vártak, ami kifejezi az "Ölelésben" lenni érzést. Csodálatos és meghitt pillanatoknak lehettünk tanúi és örömmel fogadtuk, hogy egy családon belül mindenki hordozza a kisbabát.

 

Az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete az SZKA – Fuss neki programjában babahordozós kampányt indított „Ölelésben” címmel. A kezdeményezés célja, hogy segítse azokat az állapotos, fiatal csecsemős vagy kisgyermekes anyukákat és családokat, akik érdeklődnek a babahordozás iránt, hogy tudatában legyenek az egészséges és helyes babahordozó eszközök létezéséről és vásárlás esetén segítse őket a megfelelő babahordozó eszköz kiválasztásában.

 

Kampányunk során, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete által működtettet Babahordozós Kölcsönző eszköztárát sikerült bővíteni, helyes hordozóeszközökkel, egy szakembereket összefoglaló plakátot is, akik segítik a családokat és az egyesület önkéntesei. Erre a kampányra azért van szükség, mert a bababoltok, internetes áruházak kínálatban nagyon sok helytelen eszköz van, melyek tájékoztató füzeteiben megtalálható a kifele hordozás lehetősége is, mely nem egészséges a baba gerincének és csípőjének se, és a hordozó szülő számára is megterhelő és kényelmetlen.

 

        Az ünnepi programot Kászoni Fejős Gabriella református lelkésznő és hordozási tanácsadó dalos műsora nyitotta meg, majd Ruszuly Sára koreográfus vezetésével Hordozós táncba lehet bekapcsolódni, utána Kinda Emese néptáncoktató Ölbeli játékokra-mondókázóra hívott minden családot. A program zárásaként Debreci Orsolya önkéntes hordozási segítővel, az Ölbebabák Kölcsönző működtetőjével a Nyári hordozásról volt beszélgetés. Bővebben a fotók mesélnek: Facebook

 

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár – Szabó László elnök beszámolója:

 

Kárpátalján átadtuk a Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet harmadik segélyszállítmányát

 

A Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet képviselői, Kovács István püspök vezetésével május 17-én Beregszászon újabb segélyszállítmányt adtak át a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Koordinációs Irodájának. A 69000 lej (5300000 Ft) összértékű újabb szállítmányunk tartós élelmiszereket, vitaminokat, egészségügyi és higiéniai termékeket, gyertyákat, zseblámpákat és más műszaki eszközöket tartalmazott.

 

Az előző két segélyszállítmányunkhoz hasonlóan az adományokat többnyire a Kárpátaljai Református Egyházkerület által működtetett menekültszálláshelyeken használják fel, ugyanakkor azok egy részét továbbküldik a háború által közvetlenül sújtott országrészekbe.

 

A rendeltetésszerű felhasználásról biztosító kárpátaljai református egyházi vezetőkkel együtt köszönetet nyilvánítunk minden adományozónak!

 

                                                                                                                Gondviselés Segélyszervezet Elnöksége

 

 

A Születés Hete 11. kiírása Székelykeresztúron

 

A Gondviselés Segélyszervezet 2022. május 2–8. között szervezte meg a 11. Születés Hete rendezvénysorozatot, Székelykeresztúron.

 

A kezdőprogram a Csiri-biri mozgásfejlesztő torna volt, amelyre olyan 1–4 év közötti gyermekeket vártunk, akik nem tudnak egy helyben ülni és szívesen fedezik fel a kúszás, mászás, pörgés, forgás, gurulás, ringatózás, futkározás, lóbálás, háton zötyögés, vagyis a térben való mozgás örömét. A rendezvény második napját Gáspár-Babos Lilla, a Városi Bölcsőde igazgatónője nyitotta meg, bemutatva az intézményt azoknak az édesanyáknak, akiknek gyermekei hamarosan a bölcsődei élet részesei lesznek. Fontosnak és hasznosnak találjuk ezeket a nyílt találkozásokat, ahol őszinte párbeszédet folytathatnak a szülők az intézmény képviselőjével a felmerülő kérdésekről, gondokról, aggályokról. Ugyanezen a napon Muszka Henrietta gyógytornász, korai fejlesztő tartott előadást, A mozgásfejlődés mérföldkövei az első 2 évben címmel. „Minden baba mozgásfejlődése picit különbözőképpen alakul, de ugyanarra a sémára épül fel. Korai fejlődés: prevenció, korrekció, a fejlődés nyomon követése.” Az előadás során a szakember gyakorlati tanácsokkal is ellátta a fiatal édesanyákat. A harmadik napon Boné Réka LoveYourBelly- és kismamajóga-oktató, A LoveYourBelly módszer: sérült, meggyengült hasfal – szülés utáni regeneráció című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A szétnyílt hasizom kiváltó okairól, annak regenerálásáról, esetleges megelőzéséről, a helyes testtartásról beszélt az előadó. Továbbá arról, hogy a szétnyílt hasizom nem csak esztétikai probléma, hanem egyéb egészségügyi problémákat is maga után von, mellyel foglalkoznunk kell. A negyedik nap Lukács Gabriella babamasszázs-oktató és Szabó-Bilibók Emese szoptatási és hordozási tanácsadó voltak a vendégeink, akikkel az érzelmi biztonság megalapozásának témakörét jártuk körbe és hordozós foglalkozáson vehettünk részt. Közös gondolkodásra hívtak bennünket, mely által megerősítést nyerhettünk anyaságunkban. Az ötödik nap a Kerekítőé volt. Lukács Gabriella, Kerekítő-foglalkozásvezető délelőtt két csoportban várta a kisgyermekeket nagyanyáinktól örökölt népi mondókákkal, sok ritmus- és népi hangszerrel és Kerekítőmanóval. Délután családi Kerekítőre került sor, mely nagy népszerűségnek örvendett. A hatodik nap elérkeztünk rendezvényünk fénypontjához, a babakocsis felvonuláshoz és születésfa-avató ünnepséghez. A tavaly 130 kisgyermek született Székelykeresztúron. 130 kiscsillag, akiknek kívánjuk, hogy túlragyogva családjaik életét, Székelykeresztúr közösségének is fényei, világosságai lehessenek. A hetedik napon ünnepi istentisztelettel és anyák-napi műsorral zárult a 11. Születés Hete a székelykeresztúri unitárius templomban.

 

Köszönjük a fent említett intézményeknek, szakembereknek lelkes munkájukat, nélkülük nem valósulhatott volna meg a rendezvény. Továbbá hálásan köszönjük a támogatást a Székelykeresztúri Polgármesteri Hivatalnak és a Bethlen Gábor Alapnak.

 

                                                Deák Réka, a Gondviselés Segélyszervezet székelykeresztúri munkatársa

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

 

A PORNOGRÁFIA ÁRTALMAI

 

2022. május 25-én, szerdán este a pornográfia kapcsán hallhattak online előadást a „Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés (CSÉN) iskolai program önkéntesei. Ma már valószínűleg nem tudjuk megóvni a gyermekeinket a pornográfia hatásaitól, de felvértezni igen, és arra is megtaníthatjuk őket, hogy mit tegyenek ha ilyen tartalmakkal találkoznak. 

 

A Borota Gábor csíkszeredai pszichológus által tartott ismertető előadással szerettük volna tudatosítani önkéntes munkatársainkban, hogy milyen veszélyei, káros hatásai lehetnek a pornográfiának a fiatalok életére. A résztvevők kapaszkodókat kaphattak annak kapcsán, hogy mire érdemes odafigyelni, milyen információkat érdemes átadni a diákoknak a téma kapcsán.

 

A jelenlevők közül többen is elmondták: a diákokkal való munkájuk során azt tapasztalják, hogy a fiatalok természetesnek és elfogadhatónak tartják a „pornófogyasztást”, gyakran semmiféle gátlásuk nincs e téren, ugyanakkor nincsenek tisztában a pornográfia káros hatásaival.

 

Néhány gondolat az elhangzottakból:


– Komoly probléma, de keveset beszélünk róla.
– Ugyanúgy válhat függőséggé, mint az alkohol, a vásárlás, vagy a gyógyszerszedés. Amikor valamilyen problémánk van, stresszesek vagyunk, minél éretlenebb megküzdési stratégiáink vannak, annál nagyobb valószínűséggel nyúlunk majd valamilyen szerhez vagy viselkedéshez.
–  Figyelni kell a hajlamosító tényezőkre, mint amilyenek pl. az érzelmileg elutasító anya, a traumatizált gyermekkor, a kötődési zavarok, a feszültségekkel, problémákkal telített élet, nem kielégítő szociális kapcsolatok.
– A szorongó, félszegebb, befele forduló, esetleg beszédhibás gyerekek nagyobb valószínűséggel néznek pornót, az online világ nagyobb vonzerővel bír számukra. Így menekülnek a valóság elől. Az online térben ugyanis nem kell udvarolni, ott biztonságban érzik magukat, nem kell megküzdeniük a visszautasítással.
– Le kell rombolni a pornóval kapcsolatos illúziókat, el kell mondani a gyerekeknek, hogy a való életben ez nem így működik.
– Ha segítünk a fiataloknak előre vetíteni a következményeket, az mindig kijózanítóan hat rájuk: pl. Mi fog akkor történni, ha engedek a kísértésnek és pornót nézek? Hogy fogom érezni magam utána? stb.
– Arról is tájékoztatni kell kell őket, hogy milyen hatásai lehetnek a pornónézésnek: elkezdi leépíteni az illető szexuális működését. Ilyenkor kezdetben az orgazmussal, később az erekcióval kapcsolatban lépnek fel nehézségek, végül maga a vágy is csak pornóval váltható ki.

Az előadást követően hozzászólások hangzottak el, majd a szakember válaszolt a jelenlevők kérdéseire.

 

Kertész Marika

 

https://csalad.ro/a-pornografia-artalmai/

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős

+40740068003



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS