KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A felvidéki magyar katolikus családok találkozója a nyitrai Kálvárián

2022. június 19.

Első alkalommal rendezték meg a nyitrai Kálvária zarándokközpontban a magyar családok részére azt a találkozót, ahová a Felvidék számos helységéből szép számban érkeztek családok és zarándokok.

 

Az Első Magyar Katolikus Családi Nap szervezői gazdag programmal várták a vendégeket. Dr. Zeman István főszervező és Hegyi Péter atya munkáját sokan segítették. Érkeztek cserkészek a SZMCS csapataiból és hívő közösségek segítői több egyházközségből. A katolikus keresztény-nemzeti kultúrát erősítő családi és szakrális programok minden korosztályt megszólítottak. A családi és a gyermekprogramok között volt Ringató foglalkozás a legkisebbeknek Danczi Mónikával, koncert Göbő Annával és Göbő Sándorral, családi vetélkedő és sok színes, foglalkoztató és ügyességi játék a zarándokközpont több helyszínén, a liget árnyas fái alatt.

 

 

Nagy érdeklődés kísérte az anyaországból érkezett előadókat. Dr. Papp Miklós görögkatolikus pap, erkölcsteológus, egyetemi tanár, a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézet vezetője, három leánygyermek édesapja az életvezetés etikáját ismertette a hallgatókkal a házasság és a család témában, valamint a szentségi házasság gyönyörű misztériumának megteremtéséhez adott megszívlelendő tanácsokat. „Az ember azért akar jól szeretni, mert tudja, ez teszi őt boldoggá. Előbb szeretni kell Istent, tanulni tőle és utána ezt a családba bevinni” – hangsúlyozta Papp Miklós.

 

 

Dr. Csókay András nemzetközi hírű magyar idegsebész és felesége, Altay Daniela tettek tanúbizonyságot családról, gyermekvállalásról és arról a mély hitről, mely segített túllépni a családi tragédián is. A professzor ismertette a bangladesi sziámi ikrek műtétjének történetét, melyben Istenbe vetett mély hite és a Jézus Krisztusra való örökös és erős ráhagyatkozása vezette. – A „Jézus-ima” mindig segíti munkámat, hiszen Jézus a tudományt is megváltotta, nemcsak minket – mondta Csókay András.

 

 

A segítők és a cserkészek foglalkoztatása mellett volt kézműveskedés, állatsimogató, lovaglás, íjászat, solymászat és középkori lovagi játékokat mutatott be a Szent György Lovagrend Zoboralji Apródai csapata. A családi vetélkedőkön kipróbálhatták ügyességüket a gyermekek és a szülők egyaránt.

 

 

A nap folyamán a Boldogasszony-templom csendje várta az imádkozni vágyókat. Volt alkalom szentgyónásra, egyházi kellékek és könyvek vásárlására. A vendégek közt jelen volt Hornung Ágnes családügyi államtitkár, aki gyermekeivel érkezett a családi napra, Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Csányi Norbert, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának munkatársa, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

 

 

A szentségimádás szertartását Fóthy Zoltán párkányi esperes végezte, amikor a család egységéért, az apa, az anya és a gyermek szent kötelékéért imádkozott. Az ünnepi főpapi szentmisét ft. Fazekas Márton Zoltán csornai premontrei apát mutatta be oltártestvéreivel. Jelen volt és a híveket külön üdvözölte, valamint áldását adta a magyar családokra Viliam Judák, a Nyitrai Egyházmegye megyéspüspöke. A szentmisén közreműködött a Kodály Zoltán Daloskör, Józsa Mónika karnagy vezetésével.

 

A nap záróprogramjaként az Ifjú Szívek Táncszínház ünnepi előadása, majd agapé zárta az Első Magyar Katolikus Családi Napot. A szervezők és a résztvevők bíznak abban, hogy a rendezvénnyel hagyományt teremtettek, mely hitépítő és nemzetépítő küldetést tölt be a jövőben is a felvidéki magyarság számára.

 

 

A  rendezvényeket a  Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.

 

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék