KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Édesapák napja Kárpátalján

2022. június 20.

Sok megbeszélnivaló volt. Őszintén bevallom, a hétvégén először vettem részt apák-napi alkalmon, ami azért volt érdekes, mert egyedüli nőként voltam jelen. A nagyszerű találkozót a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szervezte a festői szépségű dédai tó egyik szektorában.

 

A program kezdetén Tarpai József, a KMNE elnöke mindenekelőtt arra kérte a családapákat, mondják el, honnan jöttek, hány gyermeket nevelnek. A bemutatkozások után nyugtáztam: több a lánygyermekes apuka, vagyis otthon ők vannak „kisebbségben”. Felemelő volt azt hallani, hogy eszük ágában sincs elköltözni innen, továbbra is a szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket. Szerencsére a három vagy több gyermekes családapákat nem sorozzák be. De a nyugalom sajnos egy családban sem teljes, mindenki zaklatott, feszült, emiatt is volt jó gondolat, hogy a férfiak egy felhőtlen napot töltsenek a vízparton.

 

Taracközi Ferenc lelkészként, a nagycsaládos egyesület elnökségi tagjaként, és nem utolsó sorban nagycsaládosként érkezett az alkalomra:

“ A KMNE az egyik legaktívabb szervezet Kárpátalján, és több szempontból is fontos a tevékenysége. Összefogja, bátorítja a családokat. Elnökségi tagként, amiben tudok, én is segítek, és lelkészként is vallom, amikor az egyesület létrejött, nem véletlen volt az a cél, hogy keresztyén alapokra helyeződjön. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy minden olyan kihívással szemben, ami a mindennapjainkat megnehezíti, csakis Istenben bízzunk, mert csak Ő tud adni békességet, az Ő jelenlétével van jövőnk itt, Kárpátalján – hangsúlyozta a beregszászi gyülekezet vezető lelkésze, majd a 127. Zsoltárral bátorította a jelenlévőket. – A 127. Zsoltár fogalmazza meg csodálatosan azt, hogy Isten miként tekint ránk, és mire hívott el bennünket. Lehet az Istennel és nélküle is építeni, és azt, amit felépítgetünk férfiakként, párhuzamosan igyekszünk megőrizni. Most különösképpen a háború miatt is látjuk, hogy amit mi építhetünk, az milyen törékeny és milyen esetlen, viszont azt, amit az Isten épít – akár velünk, akár általunk – maradandó.Hiszem azt, hogy a nagycsaládos egyesületben is nekünk, férfiaknak erre kell egyre erőteljesebben építenünk –” hangsúlyozta a lelkipásztor.

 

– Minden évben megünnepeljük mind az anyák, mind az apák napját, ugyanis egy családban a két fél egyenrangú. A bemutatkozáskor azt éreztem, hogy mindenki abban bízik, bármi történjen itt, a Jó Isten gondoskodik rólunk. Ez a találkozó fontos fórum egyesületünk életében, ugyanis ezen a programon nemcsak összejövünk, hanem átbeszéljük a dolgokat, sajnos most bőven van mit – mondta Tarpai József. A KMNE elnöke hozzátette, számára ez a program megerősítést ad, hiszen a beszélgetések alapján kiderül, mindannyian hasonló problémákkal küzdenek. – A férfi a családfő, ami azt jelenti, hogy a mi feladatunk biztosítani az anyagi hátteret, példát kell mutatnunk a gyermekeinknek.

 

Azt is fontos megemlítenem, hogy ebben a közösségben mindenki vallásos, ez is összeköt minket, a családunkat.

 

Nálunk például a felvételkor feltétel, hogy volt-e egyházi esküvő. Nagyon jó, hogy van apák napja. A gyerekeim is komolyan veszik ezt, mert amikor felébredtem, odajöttek hozzám, rajzokkal, puszikkal köszöntöttek, és azt mondták, apa, ez a te napod.

 

– Mennyire befolyásolja a háború a KMNE működését?

– Mindenkit befolyásol, ebben élünk, átéljük ezeket a dolgokat, sokat beszélünk róla, de mindeközben próbálunk egy kicsit kikapcsolódni. Minket megerősít a nagycsalád. Van, hogy estére, amikor munka végeztével hazamegyek, azt mondom a lányoknak, hogy kapjuk össze magunkat, és ha csak egy rövid időre is, de jöjjünk ki a dédai tóhoz. Ez fontos. De ami még fontosabb és különleges a háborús helyzet miatt, hogy a kezdeményezésünkre Budapesten is megtartjuk az apák napját, mert sok tagcsaládunk ideiglenesen ott tartózkodik, velük is szeretnénk találkozni, megbeszélni a dolgokat, s feltenni a legfontosabb kérdést: mikor tudnak hazajönni.

 

Hagyomány a nagycsaládos egyesületben, hogy minden programnak van felelőse. Az apák napi rendezvényért Tóth Zsolt felelt, aki elmondta, harmadik éve bízzák rá a feladatot.

 

– Az idei év más, mint a korábbi évek, mi is feltettük a kérdést, hogy tartsuk-e meg. Aztán úgy döntöttünk, nekünk is kijár egy jó kis nap, amikor beszélgethetünk, fürödhetünk, kicsit kikapcsolódhatunk – mondta.

 

A legidősebb résztvevő Bárdos István, aki már az alakuló ülésen is részt vett.

 

– Az idei év meghatározó, különleges. Eddig elsősorban azok a témák jöttek elő, hogy kinek mi a foglalkozása, tapasztalata családfőként, most a lelkiek kaptak nagyobb hangsúlyt, de örömmel hallottam, hogy mindenki itt képzeli el a jövőjét családja kötelékében, és a sorsát az Úr kezébe adja – fogalmazott a friss nyugdíjas pedagógus.

 

A nyár folyamán a KMNE még számos programot kíván megvalósítani. Az 53-as parcellát egész nyárra kibérelték, amit akármikor igénybe vehetnek a tagcsaládok, emellett a viharoskai Vadvölgy Panzióban is pazar programokat szerveznek. Legközelebb a Nyíregyházán megrendezendő Kárpát-medencei családnapon is részt vesznek.

 

Köszönet a megvalósulásért a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

 

Forrás : Hegedűs Csilla

 

 

KISZó



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár