KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos egyesület is részt vett a Kárpát-medencei Magyar Családok Találkozóján

2022. június 29.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos egyesület 2022 június utolsó hétvégéjére meghívást kapott a KCSSZ-től a Kárpát-medencei Magyar Családok Találkozójára, ami június 25-én került megrendezésre Nyíregyházán. 
Egyesületünkből két család képviselte magát. Simon Tamás családjával, aki tavasztól új elnökünk lett, valamint Horváth Gergely és családja. 

 

A szervezők vállalták, hogy két napra szállást, és ellátást biztosítanak, valamit térítik a kisbuszunk benzin költségét, ami jelentős volt, majdnem 1000 km. Nagy álmom volt eljutni Nyíregyházára, mert valahogy ez a város kimaradt eddig utazásaim során. 
Június 25. péntek estére érkeztünk meg Nyíregyházára, ahol elfoglaltuk kényelmes apartman szobáinkat családonként. A szállással meg voltunk elégedve, mert légkondicionált, külön fürdővel, teakonyhával rendelkező szobát kaptunk, ahol mindenkinek megvolt az élettere. 
 
Június 26-án reggel már korán odaértünk a Nyíregyház-Sóstói Múzeumfaluba, ahol a rendezvény zajlott. Itt van Magyarország legnagyobb  szabadtéri néprajzi múzeuma, melyek házaiban a vidék néprajzi sajátosságait fedezhettük fel Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség XIX. század végi szegény és közép paraszti lakóházaiban, gazdasági épületeiben. Ezek berendezéseiben hiteles képet kaptunk az egykori életmódról, gazdálkodásról. 
A szervezők a hely hangulatához igazodva színes programokkal kedveskedtek a család minden tagjának. Az állandó kiállításokon kívül kézműves foglalkozások voltak (gyertyaöntés, kovácsolás, agyagozás, szövés-fonás) ami nagyon elnyerte gyerekeink tetszését. 
 
A falu területén  a sátrakban Magyarország, Délvidék, Kárpátalja, Felvidék és Erdély képviselte egyesületeit, turisztikai és gasztronómiai bemutatókkal. Itt meg lehetett kostólni a vidékre jellemző ételeket, és jókat lehetett beszélgetni. Sokat időztünk a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület sátránál (KMNE) ahol meghallgattuk a fennálló helyzetet, valamint megismertem egy interjú kötetet a kárpátaljai nagycsaládosokról "Remény és küzdelem" címen, ami mélyen megérintett. 
Egyesületünket medvehagymás pogácsával, és két villányi borral képviseltük. 
Teljes ellátást kaptunk, ami bőséges és finom volt. 
Találkoztunk több ismerőssel is, akik évek óta meghívást kapnak Pécsi Székesegyház nagycsaládos egyesület házasság világnapi programjaira. 
Jó volt megismerni a határon túli szervezeteket akik a magyar nagycsaládos életformát értékként mutattták be, segítve a családi közösségek létrehozását, megerősítését. Valamint buzdítják a családokat a magyar nyelven való tanulásra, ismeretszerzésre gyermekeik számára. 
Az Örökségünk című dalt is segítette ezt az összekapcsolódást,  amit meghatottan  együtt énekeltünk.  
Nagyon szép időnk volt, a szervezők gondoskodtak arról hogy egy kicsit lehüljünk, ezért a tűzoltóság happartyval, és locsolótömlővel hűtötte a vállalkozó kedvűeket.  Annyi program volt, hogy nem értünk a végére, pár kézműves foglalkozás el is maradt, mert közben a központi színpadon is gondoskodtak az elfoglaltságunkról. 
 
Délután 17:00-ig tartottak a programok. Ezután a szállásra visszatérve kis pihenőt követően Nyíregyháza gyönyörű belvárosát fedeztük fel estig. 
 
Vasárnap lehetőséget kaptunk, hogy kedvezményesen ellátogassunk a Nyíregyházi Állatparkba (Sóstó Zoo)-ba ahol megőrizve a természetes környezetüket 30 hektáros területén az állatvilág 500 faja, és 5000 egyede él. Gyermek és felnőtt számára hatalmas élmény volt. 
 
Köszönjük a szervezők kedvességét és segítőkészségét, reméljük Pécsen egyszer a mi egyesületünk is vendégül láthatja őket.
 
Horváthné Derkovits Emese
 
 


« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület