KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KCSSZ erdélyi tagszervezeteinek
(rendes és pártoló tagok) 2022. júniusi hírlevele

2022. július 3.

Június elején pünkösdöt ünnepelt a világ kereszténysége, ki-ki ahol él, vagy ahová elzarándokolt. Az Újszövetségben a Jézus feltámadása utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének a napja (ApCsel 2,1-13).  A szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása – ez a kiáradás. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az azpostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára:

 

„Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,
hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.
Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak”. Apostolok cselekedetei 2:1 - 2:4, (RÚF, 2014) forrás: Wikipédia

 

De ezen a napon emlékeztünk meg az 1920-as trianoni békediktátumról is, és a Kárpátaljai Magyar Cserkésszövetségnek köszönhetően két éve már a KCSSZ tagsága is be tud kapcsolódni az Összetartozásunk tüzének meggyújtásához, melyhez idén hat kontinens közel 30 országának 400 településén több mint 500 helyszíne csatlakozott, és lobbant fel így a Nemzeti Összetartozás Napján, budapesti idő szerint 20:22-kor az Összetartozásunk Tüze. Köszönet a szervezőknek!

 

Erdélyi köreinkben június 13-án sikerült megválasztani a régiós munkatárs személyét, így röviden a jegyzőkönyvből az alábbiakkal egészítjük ki a hírlevelet: „A találkozót az újonnan csatlakozó szervezetek (5 a 6-ból) rövid bemutatkozása indította, majd rövid beszélgetés után arról, hogy mikor, hogyan lenne jó megszavazni a régiós munkatársat, más régiókban ez hogyan történt, Dánél Sándor átvette a szavazás idejére a gyűlés levezetését, és sor került a szavazásra kézfelnyújtás során. A jelenlévő 15 szervezetből, a Dánél Sándor által javasolt eddigi régiós munkatárs megnevezése után, 13 képviselő igennel szavazott a folytatásra, 1 képviselő tartózkodott és 1 képviselő, az érintettség jogán nem szavazott. Dánél Sándor a hangfelvétel 10-ik percében kimondta, hogy „ezennel a résztvevő 13 szervezet újraválasztotta Tiboldi Beát a régiós munkatársi pozícióra”.

 

Ugyanakkor, júniusban ünnepeltük a hosszú nyári vakáció kezdetét, a hónap derekától sokan szülőkként izgultunk a nyolcadikosok abszolváló vizsgázása miatt, ugyanakkor komoly erőkkel zajlott a szervezés a nemzetrészek Sóstói falumúzeumban szervezett Családi napjára. Erdélyből végül 201 fő utazott a következő településekről: Kovászna – Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete 32 fő, Segesvár – Homo Novus Egyesület 11 fő, Csíkszeredából a Sérültek Egyesületének 14 fős csapata, illetve a Nagycsaládos Egyesülettől 3 fő, Székelyudvarhelyről a Szent József Nagycsaládos Egyesület 14 fő, Makfalvi Wesselényi Művelődési Egyesület részéről 5 fő, Pro Rév Egyesülettől 10 fő, Nagykárolyból a Rekettye Kulturális Egyesület részéről 11 fő, a máramarosszigeti Szent Tádé Júdás Egyesület delegálásában Nagybányáról 17 fő, Ergiből a Pro Agriensis Egyesületet 24 fő képviselte, a köröstárkányi Pro Tharkan Egyesületet 14 cserkész képviselte Bíró Csaba cserkészvezetővel, a Szárazberki Hármaskatár Egyesület 20 fővel vett részt, és a szatmárnémeti Consolation Alapítványt a 21 fős Röpike Néptánccsoport képviselte. A Családi napot az erdélyi képviselet 8 fellépéssel gazdagította, és a Csipet-Csapat a tombolahúzáson is nyereményt szerzett.

Megmutatjuk a hírlevél olvasóinak az egyes szervezetek beszámolóit, videóanyagjait, fogadják szeretettel ezeket.

Röpike Néptánccsoport: https://www.facebook.com/melinda.normak/videos/555028852840024

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Az Életfa Egyesület munkatársai júniusban is folytatták a megkezdett terápiákat, tanácsadást, immáron személyes találkozásokkal, ritkább online jelenléttel. Az ukrán menekültek gyerekeinek számára folytatták a  heti két alkalommal tartott integrált játszóházat. A helyi magyar közösség számára stabilizálódtak a Ringató - zenés baba-mama foglalkozások, Ceruzahegyen túl címmel rajzos, kreatív foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, kamaszoknak, illetve egy rákos beteg gyermek kezelésének költségei enyhítésére szerveztek jótékonysági vásárt.

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

Az egyesület munkatársai igencsak gazdag júniusi hónapot tudhatnak maguk mögött. Gyertyákkal, kitűzőkkel, szalagokkal készültek a június 4-i pünkösdi búcsúba, ahol a búcsújáró hely fele, a főúton saját sátor alatt értékesítették a szorgos kezek alatt készült termékeket, munkákat.

 

 

Június 9-én az egészségügyben dolgozok számára tartottak információs találkozást a fogyatékkal élő személyek igényeiről. A találkozón több mint 50 egészségügyi alkalmazott és szakember vett részt a szervezet Összefogás Házában.

 

Aztán a NyárON városi fesztiválra június 10-12 között fogadták a Music Mania együttest, mint bajtársaikat, és együtt énekeltek a városi parkban, Csíkszeredában.

 

Komoly figyelemkeltő videóanyaggal is készült az egyesület, immáron második éve, mivel 2021-ben Bartalis Attila Antal (Fifi) munkatársuk egy magyarországi képzés keretében azt a feladatot kapta, hogy az egyesület munkatársai a sérültségük kapcsán álljanak kamera elé, most pedig a diszkriminációról tegyenek említést a videóanyagokban. 3 vidó készült, melyek az alábbi forrásokon érhetők el:

Mint korábban említettük, a szervezet 14 fővel vett részt a nyíregyházi Sóstói Falumúzeumban tartott családi napon, a beszámolójukat pedig Osváth Kata készítette, mellékeljük. A fotókat András Ervin munkatárs.

 

Kárpátmedencei magyar családok találkozója Sóstó-Nyíregyháza 2022

 

2022 június 24.-én, péntek hajnalban felvirradt a várva várt nap. Kis csapatunk végre útnak indulhatott egy nagy busszal Nyíregyháza fele. Kezdetnek 14-en voltunk, akik Csíkszeredából indultak, de tovább haladva a buszunk létszáma feltornászódott 48 főre a székelyudvarhelyi, a hármasfalusi és a kőrösréviek személyében.

 

Mindenki a saját társaságához közel ült a buszon, ezért a jó hangulat elengedhetetlen volt, igazi idézőjeles osztálykirándulásos hangulat alakult ki.

 

Út közben többször is megálltunk, ezért volt lehetőség elfogyasztani a szendvicseket és az innivalókat, amiket mindenki otthonról hozott magával.

 

A magyarországi határon átlépve felvettük a kapcsolatot a szállásunkon lévőkkel. Itt tudatosult bennünk, hogy az információ, aminek már előzőleg birtokában voltunk, nem úgy valósult meg, ahogyan mi elképzeltük és vártuk. Egy hosszú út után még nekünk kellett kitérőt tennünk ahhoz, hogy megkapjuk a kulcsokat. A szállásunk felkutatása sem ment zökkenőmentesen, főleg, hogy több sérült és kiskorú gyermek is együtt utazott velünk. Önerőből, segítség hiányában kellett felkutatnunk szállásunkat, továbbá csoportvezetőnknek kellett elosztania a szobákat, ami ugyancsak nem a mi feladatunk volt.

 

Szobáink elfoglalása után rájöttünk, hogy a családi hétvége mellé táborozó hangulatot kaptunk. Szobai konnektor hiányában ki-ki a lehetőségei szerint külső töltővel, vagy éppen sehogy nem töltötte telefonját. Ennek személy szerint úgy érzem, hogy megvolt az előnye, mert így nem a telefonunkat nyomkodtuk, hanem egymással beszéltünk. Az viszont kellemetlen része volt a megérkezésünknek, hogy a párnákon, takarókon egérürülék várt minket.

 

Tehát elfoglaltuk a szállást, kifújtuk magunkat és elmentünk első szervezett programunkra, a nyíregyházi állatkertbe. Az állatkert meglátogatása egy nagyon jó ötletnek bizonyult, mindenki jól érezte magát, láthatta kedvenc állatait és fényképet is csinálhatott velük, róluk.

 

Hazaérve egy közösen elfogyasztott vacsora után, (ami az út maradékait képezte) mindenki tusolni indult. Tisztálkodásunk érdekesnek bizonyult, mert úgy véltük, hogy a régi vízvezetékeknek köszönhetően vasas, fém szagú és izű víz csorog ránk.

 

Az éjszaka is hasonlóképpen érdekesen telt, ugyanis a régi, kórházi vaságyaknak köszönhetően mindig megébredtünk, ha valaki megfordult alvás közben.

 

Másnap reggel egyenpolóba öltöztünk és elindultunk a sóstói Múzeumfaluba, ahol az egésznapos családi esemény történt. Ugyanitt kaptuk kézhez a reggelinket, amit egy kakaóscsiga és egy pizzás kifli képezett. Miután elfogyasztottuk, megkerestük az erdélyi sátrunkat és megkezdőtt a helyi finomságaink, különlegességeink kipakolása. Miután berendeztünk az asztalunkat, felfedező túrára indultunk és megnéztük, hogy más régiók mit hoztak az asztalukra. Néptáncok, népdalénekek, bábjátékok, kutyás bemutató és habparti is volt az eseményen, így úgy gondolom, mindenki megtalálta a kedvére való elfoglaltságot. Ha valami igazán finomra vágytunk, a nagy hőségben elfogyaszthattunk egy finom fagyit, rétest, kávét, üdítőt, vagy akár egy finom sört szomjóltónak.

 

Tombola is volt, amihez elkellett végeznünk egy feladatsort, aminek megoldásai a Múzeumfaluban voltak. Ennek érdekében csapatokat alkottunk. Közülünk a Csipet-Csapat nyert.

 

Ebédünk egy közösen elfogyasztott ínycsiklandó magyar babgulyás volt.

 

Az eseménynek délután 5 óra környékén lett vége és mivel bőven volt még idő, úgy határoztunk, hogy megtekintjük a sóstói zenélő szökőkútat.

 

Hazaérve szomorúan vettük észre, hogy amíg mi nem voltunk a szálláson, váratlan vendégeink érkeztek, hangyák személyében. Hangyák masíroztak a táskákon, az ágyakon, a párnákon, de még az étkező asztalon is. Nem volt mit tenni, szóltunk a háziaknak, és sűrű bocsánatkérést követően hangyaírtót kaptunk kézhez, amit használatba is vettünk. Amíg megettük a hamburger vacsoránkat és letusoltunk, addig a vendégeink is elcsendesedtek. Egy kis beszélgetés után mi is nyugovóra tértünk.

 

Másnap, a reggeli után,- amit kevesen fogyasztottak el, ugyanis szokatlan egy erdélyi embernek reggelire hideg, vastag tésztájú pizzát enni- lassan útnak indultunk.

 

A haza fele úton mindenki akart egy kis harapnivalót vásárolni magának, ezért első megállónk a debreceni Tescónál volt. Aznap este 11-re értünk haza.

 

Végkövetkeztetésnek megjegyezném, hogy útunk során úgy, ahogy a jó dolgokat, úgy a kellemetlen helyzeteket is rugalmasan kezeltünk az összeszokásunknak köszönhetően. Reméljük, ez mindenki számára tanulópénz volt.

 

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

 

Az egyesület idén is bekapcsolódott a helyi Role zenekar immáron XVII. Hagyományos Pünkösdi Jótékonysági Koncertjébe, mint adománygyűjtő partner, és közösen a fiatal Psallite Egyesülettel több mint 2500 lejes adományt gyűjtöttek a 22 éves Csavlovics-Szász Ágotának, aki daganatos betegséggel küzd, és kezeléseinek támogatását segítette ez a 17 éve szerveződő lelkes csapat.

 

Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért – Dánél Sándor elnök beszámolója:

 

Az Egyesület június 25-én részt vett a Nyíregyházán megrendezett Kárpát-medencei Magyar Családok Találkozóján. A kulturális program keretében Dánél Kunigunda Erdélyi népdalokat énekelt az egyesületet képviselve. Köszönjük a meghívást és a szervezést.

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna

 

Az egyesület élménydús hónapot tudhat maga mögött. Június 10-én részt vettek a Csoóri Sándor Alap szervezésében a néptánctalálkozón, Kovásznán, majd 11-én szombaton, az esemény folytatásában a Perkőn tartottak családi napot, ahol munkába álltak az önkéntes tagok, és gyermekfoglalkoztatókkal, programokkal várták a résztvevőket. Június végén ők is részt vettek nagy számban a Sóstói találkozón, képekben mutatjuk a hangulatot.

 

 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Gyulai Csaba elnök beszámolója

 

- Gyereknap alkalmából a középső csoportunk táncosaival és 2 táncoktatóval részt vettünk a Körösréven megszervezett élő népzenés táncházban.

- Június 3-4-5 hétvégéjén a Köröstárkányi Ifjúsági Egyesület ismét megszervezte a népzeneoktást, ami egy tánházzal zárult, ahol a szervezők a résztvevőket megajándékozták pizzával, sütivel és fagyival. Az élőzenés táncházban a fiatalok népdalokat is tanulhattak, a tánc mellett.

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly, Volfer Annamária tudósítása

 

“Egyszerűen szuperül éreztük magunkat a KCSSZ találkozóján Nyíregyháza Sóstón. Köszönünk szépen  minden élményt. Jó volt érezni, hogy jó magyarnak lenni. Fényképek itt láthatók:

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02ceecceGnphNCdbhSzcz7ZS7VuygPDtjer1ke8X6UY4XzsBBZK3ro4uWhyLxXJzSkl/                                      

Ismét remekeltek a Rekettye zenészei.Büszkék vagyunk  rájuk!      https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02CxMDQGgtDkzDpB2dnge9rFy3Ts5uBpARLSonZ2UA3sjdQLiNkTH2HV2dk9tTLuXAl/                                            

A Rekettye az M1 Kárpát-medence című műsorában.    https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0kwijuP95t6BGLzymZKeDkyDUA5CBT7HtQumbG3bHK6Fq8qgdxv4KsoPDzTnSn8x2l/                                           

A nyári vakációban is szeretettel  várjuk a táncolni vágyó fiatalokat,természetesen a népdaléneklés sem marad el.  https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0QJZPbjjd6UDEX68CRsrHCGRSTniLPWM2tPX3HdXVFZP33tp4Q5hqgX8uPt3LAvzyl/

A heti rendszerességgel megszervezett fellépések Domahidán meg vannak tartva. https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0YFkfBbysbpAzjuCQSbw1qdZ1JY6AeSWF6st7nghyGvhqu3pGsiHd98hojPSRFMgwl/

Részt vettünk a nagyváradi Csóri Sándor népművészeti fesztiválon  https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0LK2v45hQx3FsC1hEUuC9HR34Q4uRDKPSW2wpdftudHCmwK1T2fwm5w1Vkp7ZAcaQl/    https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02w1faHporSckb8pcT5ecXmVSHLKGZbLj4AjVqShpkL4GUzo8kBruZjW7DHBHzxULLl/ 

Képek az év végi néptánc és népzene gáláról:    https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02mFJWW2Pjkwetm5vEZtYaBfKjXBMKRYtY9m57FWXv1BoeZ9nXQ7RHyCaPswcAKgQ9l/

 

Pro Rév Egyesület – Körösrév: Hasas János elnök beszámolója

 

Június 4-én délelőtt 17. alkalommal szervezték meg a révi turisztikai inkubátorház kiállitótermében a Sebes-Körös menti Juhász Viktor szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapítvány is támogatta.

 

  A Sebes-Körös menti magyarlakta településekről érkezett fiatalokat, felkészítő tanárokat, szülőket,  a verseny előtt Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte. Az idei verseny emléklapjára Juhász Viktor tanár úr egyik kedvenc Wass Alber idézetét választottuk ”… és maradok ez úton, mig csak élek,töretlen hittel ember és magyar...” Tettük ezt azért is, mert ma június 4., a Magyar összetartozás napját is ünnepeljük, mondta az  alpolgármester. Ezt követően Juhászné Orth Ibolya, a néhai Juhász Viktor révi tanár, polihisztor özvegye mondott köszönetet a szervezőknek és a jelenlévőknek, hogy idén is megrendezésre került a megmérettetés. Elmondta azt is, hogy a Tanár úr, aki habár matematika-fizika szakos volt, nagyon szerette a verseket. Mivel nagyon rossz alvó volt, többször előfordult az, hogy amikor nem tudott aludni, akkor éjjel az általa ismert verseket szavalta, modta Juhászné Orth Ibolya. Papp Csaba helyi református lelkipásztor Ézsaiás 1:17 verse alapján “Tanuljatok meg jót cselekedni!” bíztatta a jelenlévőket és kivánt sikeres versenyzést a fiataloknak. 

 

Ezt követően Juhász Ilona tanitónő sorra szólította a résztvevőket a pódiumra.  A  kiírásnak megfelelően öt korcsoportban óvodás-nulladik osztályos, I-II., III.-IV., V-VI és VII-VIII. zajlott a megmérettetés és a versenyzőknek egy szabadon választott verset kellett előadniuk. A fiatalok egymás után szavalták el a szebbnél-szebb Weöres Sándor, Joó Katalin, Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Kányádi Sándor verseket. Miután elfogytak a szavalók az öttagú zsűri visszavonult döntést hozni. A szünetben a szervezők a szavalóverseny résztvevőinek és a kísérőknek csokis kiflit és ásványvizet szolgáltak fel. Bizony nem volt könnyű dolga a dr. Pető Csilla, Juhászné Orth Ibolya ny. tanárnő, Nagy Réka, a nagyváradi Orsolya óvoda igazgatónője, Dombi Alexandra, a nagyváradi Egyetem Pedagógia Tanszék II. éves hallgatója és Firtos Edit nagyváradi szinművésznőből  álló zsűrinek eldönteni azt, hogy korcsoportonként kik is a legjobbak.  “Szavalni és verset mondani az egy magyar szokás, ez egy hungarikum”, mondta dr.Pető Csilla, a verseny fővédnöke és a zsűri elnöke. Bihar megye különösen híres arról, hogy tanév közben egyik szavalóverseny követi a másikat. Szalárd, Nagyszalonta, Érmihályfalva, csak néhány olyan település, ahol ilyen versenyeket szerveznek évről-évre”, mondta. “Mert ki is jelentkezik egy-egy versenyre? Olyan személy, akiben van egy kis bátorság, egy kis szikra, hogy megmérettesse magát. A zsűri tagjaival eldöntöttük azt, hogy talán nem versenynek nevezzük a mait, hanem egy találkozónak, ahol verseket mondtunk. Éreztük azonban most is, hogy nagyon jó együtt lenni, találkozni egy ilyen hosszabb kihagyás után. Én megdícsérlek benneteket azért, mert itt voltatok a mai délelőttön és a díjkiosztó során rá fogtok jönni, arra, hogy a mai egy formabontó rendezvény volt, mondta Pető Csilla, majd így folytatta: az V-VIII. osztályos korcsoportban kevés díjat adtunk, csak azokat emeltük ki, akikben láttuk azt, hogy valóban van jövőjük komolyan foglalkozni a versmondással, a többiek részvételi oklevelet és könyvcsomagakot kapnak, hiszen készültek, vállalták a versmondást. A kicsiknél lesz viszont komoly rangsorolás, mondta a zsűri elnöke. Ezt követően ajándékcsomagokat nyújtott át Hasas János főszervezőnek, a zsűri többi tagjainak, a felkészítő tanítóknak.  

 

Minden résztvevő emléklapot és könyvcsomagot kapott, a legjobbak oklevélben is részesültek. A legkisebbek korcsoportjában az első díjat Kerekes Dávid és Géczi Malom Ingrid kapta, második Domján Alexa Zsuzsanna és Kálmán Kristóf Zoltán lett. Különdíjat Póli Dorka kapott. Az I.-II. osztályosok korcsoportban első helyen Barabás Kira végzett, a második helyezettek Bartha Blanka és Jeremiás Boglárka, a harmadik díjat Vincze Dominik kapta. Különdíjas Varga Mária lett. A III.-IV. osztályosok kategóriájában az első díjat Pusztai Júlia Sára és Craciun Máté érdemelte ki, a második díjat Vince Márk, míg a harmadik díjat  Varga Róbertnek ítélte oda a zsűri.  Dicséretet Kovács Emilia kapott.A dr. Pető Csilla által felajánlott különdíjat Vincze Jázmin, míg az Orsolya óvoda különdíját Domján Alexa Zsuzsanna kapta. A program végén a jelenlévők közösen fogadták meg, hogy: Jövőre, együtt, ugyanitt!  

 

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár – FB-ról átvett beszámolók:

  • - Erdővidéken közel 100 óvodás gyermek kapott Gyermeknapra kifestőkből, színes ceruzákból és édességből álló ajándékcsomagot!
  • - Egy újabb mérföldkő az ukrán menekültek segélyezését szolgáló programunkban!

Amíg a magyar gyerekek a nyári vakáció első napjait élvezik, a János Zsigmond Unitárius Kollégium egyik megüresedett osztályterme 20 ukrán kisiskolást fogadott be, nekik most kezdődik a tanítás. Két ukrán tanítónő vezetésével ukrán nyelv (írás és olvasás), matematika, angol, földrajz, torna és kézimunka órákon fognak részt venni.

Ezeknek a 6-7 éves gyerekeknek egy elég fontos fejezet maradt ki az életükből részben a világjárvány, részben a háború miatt: megtanulni írni-olvasni és számolni. Mindezeket nagyon nehéz online tanítás során elsajátítani.

A Blythwood Románia alapítvány anyagi támogatásával létre tudtuk hozni ezt a három hónapos felkészítő programot, azzal a céllal, hogy a gyerekek behozhassák a lemaradást és szeptembertől már ők is lépést tudjanak tartani a hasonló korú gyerekekkel.

Köszönet a Blythswood Románia alapítványnak a támogatásért, a János Zsigmond Unitárius Kollégium vezetőségének és tanítónőjének, osztályközösségének a befogadásért, a Szabadság napilapnak a tudósításért, valamint a Gondviselés Segélyszervezetet támogató hazai és külföldi személyeknek, akiknek segítsége nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

https://www.facebook.com/BlythswoodRomania  

http://www.szabadsag.ro/-/irni-olvasni-tanulnak-az-ukran-menekult-gyermekek

  • - Dabas Város Önkormányzatának jóvoltából a „Testvértelepülések fiataljainak találkozása a segítségnyújtásban szerzett tapasztalatok átadása céljából” című projekt keretében 18 és 35 év közötti fiatalok utazhattak Erdélybe, Barótra. Ennek keretében lehetőségünk volt megismerni az ott élő magyarság mindennapjait, megcsodálni a gyönyörű tájat és részt venni a kaláka programban.

A kaláka nap kiemelkedett a programok közül. Ezen a napon minden táborozó testhez álló feladatot kapott, amivel segíteni tudott gyermekeknek, időseknek egyaránt. Kisebb csoportokban nyírták a füvet, aprították a fát, takarították az ablakot a fiatalok, de a fizikai segítségnyújtás mellett ugyanilyen fontos volt a jó hallgatóság, a kedves szó is. Volt, aki időseknek nyújtott segítséget, volt, aki az árvaházba ment a gyermekekkel foglalkozni, mi Petrával a környéken lévő kisebb települések óvodáit, kisiskoláit látogattuk meg, vitamin csomagokat vittünk a gyermekeknek és a pedagógusoknak a Gondviselés Segélyszervezet jóvoltából. A nap során Timi, a zalánpataki óvoda óvónője kalauzolt végig, aki munkája mellett december óta aktív tagja a Segélyszervezetnek. Meglátogattuk az óvodát Bibarcfalván, Bodoson, Székelyszáldoboson, Miklósváron, és végül Zalánpatakon. Utunk során rengeteg vidám, életrevaló kisgyermekkel és szüleikkel találkoztunk, akik a vakáció kezdete ellenére szeretettel vártak bennünket, és örömmel vették át a csomagokat. Ezekben az apró óvodákban, iskolákban jó, ha 20 főt nevelnek, oktatnak, nagyon kis létszámú csoportokkal dolgoznak a helyi pedagógusok. Ez egyfelől jó, mert minden gyermekre jut kellő figyelem, ugyanakkor ha nem jelentkeznek elegen, a következő tanévben már nem lesz oktatás. Ugyanilyen probléma, hogy gyakran a gyerekeknek nincs elég eszközük, játékuk, vagy megfelelő bútoruk, mosdójuk az intézményekben. A pedagógusok ennek ellenére elhivatottan végzik a munkájukat, minden egyes gyermeket féltő gonddal nevelnek az életre, a boldogulásra. Példamutató az a hozzáállás és alázat, amivel fogadják ezeket a gyermekeket és hozzák ki a legtöbbet abból, ami rendelkezésre áll.

Talán a zalánpataki óvoda és iskola van a legnehezebb helyzetben a meglátogatott intézmények közül. A szomszédos faluból aszfaltos út nem, csak egy hosszú földút vezet erre az eldugott kis településre, amit télen a hó belep, van amikor Timi, vagy a tanító autója hagyja ez első nyomokat a havas úton a reggeli derengésben. A csoportszobába eszközöket, szekrényeket, szőnyegeket pályázatok útján, vagy adományok keretében kaptak idén a gyermekek Timi áldozatos munkájának köszönhetően, de a gyermekek így is minden apróságnak örülni tudnak, ami csak érkezik hozzájuk. Nagy probléma az udvar állapota, játszóterét egy két hintás állvány alkotja, de a nagyobb baj, hogy sajnos balesetveszélyes az udvar a gyerekeknek, mert a vízakna nincs megfelelően lefedve, amire a kicsik a játék hevében nem mindig figyelnek oda. Ide bizony hátrányosabb helyzetű gyermekek is járnak, de mindegyikük megkapja ugyanazt a nevelést, törődést és odafigyelést, amit a pedagógusoktól kaphatnak.

Minden nehézség ellenére ezek a gyermekek vidámak, pajkosak, és szeretnek óvodába, iskolába járni, a nevelők, tanítók pedig minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy minél jobb, szeretetteljesebb környezetben tölthessék mindennapjaikat az intézmény falai között. Nagyon hálás vagyok, amiért én is megtapasztalhattam ezt a hozzáállást, és láthattam, hogy milyen szeretettel fordulnak egymás felé a gyermekek és pedagógusaik.

Spiegler-Molnár Mercédesz

Osztályvezető

Jogi és Koordinációs Osztály

Monori Tankerületi Központ

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

CSALÁDPASZTORÁCIÓS MUNKATÁRSAK TAPASZTALATCSERÉJE

 

Szentegyházán találkoztak a budapesti Rózsafüzér Királynője-plébánia küldöttsége és a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai, a márciusban Budapesten elkezdett közös családpasztorációs témájú projekt folytatásaként. A közös projekt célja a családpasztorációs animátor házaspárok képzésére szolgáló curriculum kidolgozása. A képzésben házaspárokat készítenek fel arra, hogy saját közösségükben a többi házaspár fele szolgáljanak a családpasztorációban.

 

A projekt második közös lépcsőfoka az erdélyi háromnapos tapasztalatcsere volt, amelyre Budapestről Nagy Károly plébános és három házaspár érkezett, akik a budapesti képzéssorozat szervezőcsapatát alkotják.

 

A találkozó elején Szénégető István-Barnabás plébános röviden ismertette a gyulafehérvári egyházmegye zsinatának munkálatait és a zsinati dokumentumok implementációs folyamatát, a rendelkezések nyomán létrehívott munkacsoportok kialakulását. A családpasztorációs munkacsoport a keresztény családokra vonatkozó zsinati dokumentum útmutatása alapján alakult. A dokumentum összefoglalta a jelen családjainak helyzetére vonatkozó öt fő szempontot, és egyben kijelölte a családpasztoráció alapelveit és tevékenységi területeit is. Ezek a következők: a szentség felvételével kötött házasságok; a család szeretetegysége; a házasság termékenysége; különélés, elváltak, újraházasodottak; vegyes házasságok és sajátos családi helyzetek.

 

Ez az öt pont képezte az alapját a családpasztorációs tevékenységek megszervezésének. Ezeket ismertette részletesen a budapesti vendégekkel közel két nap alatt a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkaközössége: az egyházmegye családpasztorációs tevékenységeit, organigrammáját, a fontosabb tevékenységi területeket és a szerzett tapasztalatokat. A családpasztorációs központ vezetője a családreferens pap, akivel együtt dolgoznak a fizetett alkalmazottak, az önkéntes elkötelezett házaspárokból álló magcsoport, valamint további hátterező házaspárok. A szentegyházi találkozón a munkatársak mindhárom csoportjából voltak meghívott házaspárok, akik részletesen beszámoltak az ő sajátos feladatukról a közösségben.

 

Kelemen Zsóka és Levente csíkkarcfalvi házaspár azokat a találkozási pontokat és szolgálati területeket ismertette, ahol ők házaspárként becsatlakoztak a családpasztorációs tevékenységekbe. Megosztották azt is, hogy ez a közös szolgálat – legyen az táborszervezés, találkozók szervezése vagy jegyesoktatás – hogyan hatott a saját házaséletükre, milyen új felismerésekhez vezetett. Beszámolójukban sok új szempontot, értékes tapasztalatot és gyakorlati praktikát említettek, amelyek a hasonló programok szervezésében jól hasznosíthatóak.

 

Az egyik fő családpasztorációs tevékenységi terület, és egyben evangelizációs lehetőség a jegyesoktatás. Egyházmegyénkben tíz helyen van már szervezett, rendszeres jegyeskurzus: Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkkarcfalván, Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Gyimesfelsőlokon, Csíkszeredában, valamint Varságon. Bővebben az általuk szervezett jegyeskurzusok felépítését, témáit, az alkalmazott módszereket ismertették.

 

Egy programsorozat részletesebb ismertetésére is sor került, a László Attila plébános által Székelyudvarhelyen elindított jegyeskurzus modellje: az Isten, te és én mottóval meghirdetett evangelizáció a jegyesek, szentségi házasságra és családi életre készülő fiatalok számára. László Attila főesperes-plébánost elkísérte három házaspár, akikkel az évek során együtt dolgozott a jegyeskurzusok megvalósításában: Péter Júlia és Albert, Somorai Jerne és Árpád, valamint Orbán Csaba és Magdika.

 

Borota Gábor pszichológus az apaképről, az apáknak a családban betöltött szerepéről beszélt.

 

Szombaton a családpasztorációs központ évente visszatérő nagy rendezvényeit elemezték ki Kertész Tibor és Marika vezetésével: feleségek, édesanyák hétvégéje; férjek, édesapák hétvégéje; családos tábor stb.

 

A „Boldogabb családokért”® Családi Életre Nevelés (CSÉN) iskolai program önkéntesei, a felsőboldogfalvi Antal Enikő és Levente beszámoltak, valamint lányuk, a 19 éves Eszter is megosztotta tapasztalatait.

 

A találkozás zárásaként a résztvevők látogatást tettek a Szent Gellért Alapítvány székhelyén, műhelyeiben, ahol megismerték az alapítvány családsegítő programjait, valamint a jegyesek és házasok számára szervezett programokat. A találkozó az alapítvány szelterszi táborhelyének meglátogatásával és rövid kirándulással, borvízkóstolással zárult.

 

Molnár Izabella

Forrás: romkat.ro

 

 

NYÁRI TÁBOROK, RENDEZVÉNYEK GYERMEKEKNEK, FIATALOKNAK

 

A felvételiző és érettségiző diákok számára nehezebb ez az időszak, de a gyermekek és fiatalok számára már elkezdődött a nyári vakáció, a pihenés, a szórakozás és a táborozások időszaka. A szülőknek, nagyszülőknek ilyenkor komoly gondot jelent, hogy csemetéiket a két hónapos időszak alatt hová vigyék, küldjék, hogy milyen programot válasszanak számukra úgy, hogy közben még tanuljanak is valamit, testi-lelki feltöltődésben legyen részük – ha lehet, képernyőmentesen.

 

A sokféle tábori kínálat közül nagyon nehéz választani: különböző szervezetek hirdetnek már angoltábort, lovastábort, kézműves tábor, különféle kaland- és sporttáborokat.

 

A sok lehetőség között, vagy éppen azok előtt mi a környékünkön szerveződő táborokra, rendezvényekre hívnánk fel a figyelmet, amelyeket  jó szívvel ajánlunk a családoknak.

 

A gyulafehérvári főegyházmegye különböző plébániái által szervezett „bejárós” gyermektáborokban általában a KOEN Alapítvány által kiadott programot használják, amely programnak ebben az éven a „RendezŐ” címet adták a kezdeményezők.

 

Szárazberki Hármashatár Egyesület: Ilonczai Zsombor tiszteletes beszámolója

 

Június 4-5 - Trianoni megemlékezés

 

Egyesületünk csatlakozott az "Összetartozás tüze" mozgalomhoz, melyet Közép-európai idő szerint 20:22 órakor gyújtottunk meg. Az összesereglettek elénekelték a Himnuszt.

 

Másnap pünkösdi istentiszteletre hívta egybe településünk lakosságát a református templom harangjai. Az ünnepi istentisztelet keretében megemlékeztünk a 102 esztendővel korábban történtekről, énekelt az egyesület népdalkórusa illetve szavaltak: Bara Dorka, Papp Amanda és Karádi Csenge. Az megemlékezést követően ifjaink helyeztünk el az I-II világháborús emléktáblánál, fejet hajtva magyar hőseink előtt.

 

 

Június 11 - I. Töltött Káposzta Fesztivál - Lázári

 

Községünk központjában megtartott esemény igen színesre sikeredett. Asszonyaink 1200 db. töltött káposztát főztek, amelyek fele-fele arányban kásával (rizzsel) illetve kukoricadarával -mint fő alapanyagokkal- lettek megtöltve. A 11 résztvevő csapatból a bírák első dicséretben (azaz negyedik helyezéssel) részesítették asszonyainkat. A böllérek 100 L gulyáslevest készítettek, amiből minden sátrunkat meglátogató vendég megkóstolhatott. Futballistáink a Lázári Kupa tornán V. helyezést értek el. A színpadon Simon Szilvia népdalokat énekelt,  a "Lehajló Rozmaring" ifjú és gyermekcsoportjai moldvai, felcsítki, mezőségi és szatmári táncokat jártak, a mazsorettjeink "Az óceán szíve" koreográfiát adták elő és legvégül "Endi & Kriszti" muzsikusaink lakodalmas nótákkal szórakoztatták a bulizókat.

 

A szárazberki "párlatok" is megmérettek, ezeknek díjazottjai:

 

Bűcs Ákos - Arany (szilva)

Bűcs Ákos - Ezüst (alma)

Fleisz József - Arany (meggy és birsalma)

Fleisz József - Ezüst (szilva)

Csukat Arnold - Ezüst (szilva)

 

 

Június 25-26 - Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett találkozó Nyíregyháza - Sóstói Falumúzeum - Nyíregyháza

 

Első alkalom szolgált arra, hogy egyesületünk megismerje a "nagy családot," melynek pártoló tagjává alig egy hónappal ezelőtt váltunk. Az eseményen egysületünket négy házaspár és "Lehajló Rozmaring Néptánccsoportunk" 12 tagja vett részt. Élményekkel megtelve érkeztek haza, hiszen a gyönyörű környezet számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújtott. Legjobban a rendőrkutya-bemutatót élvezték, gasztrosátrak kóstolói is nyomot hagytak szívükben. Bemutatkozhattunk mi magunk is, hiszen a néptánccsoport mezőségi és szatmári táncokat mutattak be. A vasárnap az állatpark látogatásával telt.   

 

 

Június 25 - Bocskai és Trianon 102 megemlékezés - Kismarja (Magyarország)

 

Az ünnepi megemlékezést a Magyarországi Bocskai Társaság szervezte, melynek elnöke Sárkány Viola. A megemlékezés színhelyéül az egykori ősi Bocskai családi birtok, Kismarja település református temploma szolgált, ahol az istentiszteleten Ilonczai Zsombor, szárazberki református lelkész szolgált a Lukács evangéliuma 12:22-32 és I. Királyok 19:9 igeszakaszok alapján. A lelkész Isten gondviselését emelte ki prédikációjában, Aki mind Illés próféta idejében, mind a vérzivataros magyar történelem századaiban, de ma is látja az emberi életet. Kérdés: Kit választunk? A vak és süket ember alkotta istentségeket vagy Jézus Krisztust? Kit akarunk szolgálni? Az esemény második részében Sárkány Viola történelmi előadást tartott "Trianon okai" címmel, majd koszorúzásra és szeretetvendégségre került sor.  

 

 

Június 25 - II. Szike Focikupa

 

Ifjú focistáink Egriben vettek részt a II. Szike Kupán, ahol egy győzelmet és egy döntetlent, 7-0-ás gólarányt arattak, de mégsem sikerült kijutni a csoportból, így az ötödik hellyel kellett beérniük.

 

 

Az eseményen egyesületünk "Lehajló Rozmaring Néptánccsoportja" és a mazsorettek tartottak előadást.

 

 

 

8-án részt vettünk a XXX. Szatmárnémeti Véndiáktalálkozón, melynek része egy táncház.

9-én részt vettünk a "Zajtai Hazatérés Napja" eseményen

16-án családi kirándulás - Felsővisó és Borsa

25-30 néptánctábor - Avasújváros

 

Csillagösvény Egyesület – Nyárádszereda: Kátai Judit elnök beszámolója

 

Június 27 és júlis 1 között tartották Nyárádszeredán Maros megyében a Barangolás a mondavilágban elnevezésű egy hetes nyári tábor 9-11 éves gyerekeknek, ahol a az egy hetes táborozás alatt a gyerekek a Nyárád menti mondavilággal, a magyar helyesírás szabályaival, feladatokkal, népi hagyományokkal ismerkedtek. Sok játékban, kézműves tevékenységben volt részük és az új Kett pedagógiai tevékenységgel is megismerkedhettek. A Nyárád mentét 3 részre tagolják, jelen esetben a felső Nyárád mente került bemutatásra, annak épített és természeti kincsei, melyek a mondákban is fellelhetőek. A tárgyi ismeretek megszerzése mellett, a közel 40 gyerek egy napos kiránduláson is részt vehetett, mely alkalomból az Árpád kori templomok bemutatására is sor került. A berekeresztúri cukorsüveg tetejű templomot  és a nyárádszentimrei templomot is az 1300-as évektől említik feljegyzések, melyeket a helyi tiszteletes urak mutattak be a résztvevőknek.  A  Nyárádszeredában található Padlásmúzeum is megtekintésre került, ahol a gyerekek régi, paraszti szerszámokkal, eszközökkel ismerkedhettek meg.  A tábor programját négy pedagógus bonyolította le, a visszajelzések alapján nagyon sikeresen. Igény van továbbiakra is.

 

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár