KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Civil kapcsolatépítés zajlott Felső-Gömörben

2022. július 7.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló “Határtalanul 22” pályázat keretében a visegrádi országok civil szervezeteinek megkeresése, kapcsolatok és partnerségi együttműködések kialakítása céljával érkezett négy magyarországi civil szervezet képviselője Felső-Gömörbe, Lekenye településre is.

 

„A csehországi Telnice települést követően Lengyelországban Auschwitz környékét tekintettük meg, ill. egy napot töltöttünk el Krakkóban. Utolsó állomásunk Szlovákiában, Lekenyében, a PRO LE-TI polgári társulás központjában volt. A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeres volt ez a kis „túránk”. Sikerült kapcsolatokat kialakítanunk Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is. Megismerkednünk olyan civil szervezetekkel, amelyekkel a későbbiekben közös pályázatok keretében együtt fogunk tudni működni. Mindeközben történelmi helyszíneket és természeti kincseket ismertünk meg” – nyilatkozta portálunknak Nothof Zsombor, a „Határtalanul 22” projekt menedzsere.

 

Felső-Gömörben nem egész két napot töltött a kis csapat, amely idő alatt megismerkedtek Lekenye településsel, a PRO LE-TI és KEREK MÚZEUM CSOLTÓ polgári társulások tevékenységével és terveikkel, valamint a Gombaszögi-barlangot látogatták meg a Bács-Kiskun megye bajai és bácsalmási járás településeiről érkezett civilek.

 

„Az élő közösségek, működő és működni akaró civil szervezetek tapasztalatom szerint mindig egymásra találnak. Meglepetéssel, de örömmel fogadtam a megkeresést, és hívtam meg rá a járásunkban működő civil szervezetek vezetőit Lekenyébe. Még nagyobb meglepetést jelentett az, hogy több közös ismerőssel is rendelkezünk Northof Zsomborral. „Kicsi” ez a mi világunk. Az alig két nap alatt igyekeztünk megtalálni a kapcsolódási pontokat, és remélem, a jövőben közösségünknek érdekes és hasznos pályázatokban fogunk tudni együttműködni, hiszen a Szent László Hadrendész Közhasznú Egyesület, a Társadalmi Vállalkozások Felső-Bácskai Egyesülete, a Dél-alföldi LEADER Egyesület és a Csend Egyesület képviselői, akiket július első hétvégéjén fogadhattunk és a rövid itt létük alatt megismerhettünk, hosszú távban, valamint stratégiailag gondolkodnak, terveznek és valósítanak meg együttműködéseket” – tudtuk meg Beke Beátától, a PRO LE-TI polgári társulás elnökétől.

 

A „Határtalanul 22” pályázat célja cseh, lengyel és szlovák partnerek felkutatása volt, akikkel a jövőben célzottan a Visegrádi Alaphoz közös pályázatok benyújtása és megvalósítása lesz. A keresés sikeresnek bizonyult a csehországi és a szlovákiai szervezetek tekintetében, ahol összeségében három partnert találtak a magyarországi szervezetek képviselői. Lengyelországban nem sikerült közvetlenül civil szervezetet felkutatniuk, azonban a lengyelországi utazást és ottlétet szervező és segítő házaspár nagyon készségesen vállalta fel az összekötő szerepet, akik az ERASMUS+ programban rendelkeznek tapasztalatokkal, hogy a közeljövőben a hiányzó, harmadik partner szervezettel is sikerüljön kapcsolatot kialakítaniuk.

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS