KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KCSSZ erdélyi tagszervezeteinek
(rendes és pártoló tagok) 2022. júliusi hírlevele

2022. augusztus 5.

Izzasztó a hőség Kárpát-medence-szerte, erdőtüzek pusztítanak, háború zajlik a szomszédságunkban, világgazdasági problémák sorozatáról értesülünk folyamatosan, energetikai nehézségek, megszorítások vannak és várnak ránk, mégis tagadhatatlanul tombol a nyár, fesztiválok zajlanak, nyaralások, pihenések és elfáradások, és jó esetben, az őszi hajrá előtt még van egy hasonló hónapunk, az augusztus. Folytatódik a befőzések időszaka, az iskolába készülés, de most még nyaralunk. Várjuk az áldást hozó esőt, és bízunk a világ vezetőinek bölcsességében, hogy eljön végre a béke. Eseménydús júliust zártunk, kellemes időtöltést kívánunk az olvasóknak.

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Az Életfa Egyesület maszkkészítő bábos tábort tartott a gyerekeknek Mocorgó tárgyak címmel, folytatták az integrált játszóházat, Ringatóztak hetente és voltak a tanácsadási alkalmak is. Júliusban is tartottak egy jótékonysági vásárt az egyik beteg gyermek kezelési költségeire.

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

Az egyesület munkatársai újabb gazdag hónapot tudhatnak maguk mögött, hisz 4 tömény program szervezői, résztvevői voltak, melyek beszámolását Bartalis Fifi munkatársuktól kaptuk. Fogadják szeretettel!

 

Mozgássérült tábor 2022

 

Július 4-9-e között részt vehettünk a országos Máltai Mozgássérült táborban, ahol szervezetünk sok munkatársa is besegített a program kidolgozásában és kivitelzésében.   

 

Bár az idén a mozgássérült táborban nem voltunk olyan sokan mint az előző évek során, mégis megprobáltuk a lehető legjobban érezni magunkat és elfelejteni, hogy két év kimaradt. A táborban 65 személy volt jelen (fogyatékkal élő személy és önkéntes).

 

Hétfőn megérkeztünk a táborhelységre és örömmel voltunk egymásra, hogy két év kimaradás után újra együtt vagyunk.

 

Kedden szentmise indította a programok sorozatát, azután a hivatalos megnyítóra került sor. Egy kis kávészünet után a táborozokra különböző ismerkedős játékok vártak. Majd a napot egy bulival koronáztuk meg.

 

Szerdán kirándulásra indultunk a csernátoni Haszmann múzeumba, ahol megismerhettük, megcsodálhattuk a gépészet múltját és a kultúra szépségét. A múzeum meglátogatása után szabad programra került sor Sepsiszentgyörgyön. A nap végén TZ estre került sor, ahol egy kicsit lelkiekben feltöltődhettünk, és megemlékeztünk a Covidban elhunyt táborozokról.

 

Csütörtökön aktívitásban nem volt hiány: kürtőskalács sütés, kétféle nemezelés, körlingezés, agyagozás, kerámiafestés, kőfestés, motorozás, népdaltanítás, és este egy karaoké esttel zártuk a napot.

 

Pénteken a sérültek kreatívitására volt szükség ugyanis két színdarabot kellett eljátsszanak. Majd utána egy paint ball programmal folyatattuk a napot. Azután egy ferteges bulit csapot a Music Mania zenekar. A zenekar különlegessége, hogy fogyatékkal élő személyek alkotják, és három éve alakultak.

 

Szombaton jött a bucsú ideje. De szomoruság és öröm keveréke volt mindenkibe. Öröm, hogy újabb élményekket szerezhettünk, barátokat, és szomorúság, hogy ennek a tábornak is sajnos vége.

 

Csomafalvi kirándulás

 

2002. július 13-án Madarász Károly (az egyik fogyatékkal élő sérült tagunk) eseményt szervezett, amelyre meghívást kapott a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete is. Az egyesületünktől 37 résztvevő volt. A program Gyergyócsomafalván, a Natur Parkban vette kezdetét.

 

Fogadtatásként finom kürtőskaláccsal, barackkal, üdítővel fogadtak. Majd utána Paintball-ozással folyatódott a program. Élménydús akadálypályára vezetett az utunk a Kaland parkban. Innen visszaérve, gőzölgő pityokástokánnyal és házi kenyérrel vártak minket a szervezők. Új erőre kapva a finom ételtől, ATV-re ültettek minket, és sebességtől szárnyaltunk. Élményektől gazdagodva indultunk haza.

 

 

Míves emberek sokadalma - Székelyudvarhely

 

Július 15-17 között mi is részt vettünk a 19. Míves emberek sokadalmán, Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Sérültek Egyesületét képviselve.

Az eseménynek a városi park adott helyszínt. Az Artera Alapítványnak köszönhetően mi is szerves részei voltunk a vásárnak. A 3 nap alatt, amit ott töltöttünk, a termékeinket képviselve voltunk jelen, melyet különböző színű és formájú gyertya, székelypoló, textílárú képezett, ami mind itt készült a szervezetünknél.

 

Általunk vezetett színes tevékenységként a méhviaszból készített gyertya újdonságnak számított. Ezt a gyerekek és az érdeklődök saját kezűleg készíthették el. Ezért egy születésnapost is megajándékoztak a gyerekei, az általuk elkészített gyertyával.

 

Csapatépítő training Csíkszentkirályon

 

Július 29-én csapatépítő foglalkozást tartottunk Csíkszentkirályon. Ezt az eseményt minden évben megismételjük, ahol a sérülteink és a szervezet alkalmazottai vesznek részt. Egyrészt, mert nagy igény van rá (ilyenkor alkalom nyílik, hogy jobban megismerjük egymást, hogy az esetleges munkahelyi kötelező beszédtémákon túl másról is szó essen), másrészt, mert lévén, hogy mindenki egytől egyig ott van az ilyen megmozdulásainkon, a fiatal sérültjeink közül vannak olyan személyek, akiknek pl. ez jelenti az igazi kikapcsolódást, feltöltődést.

 

Autókkal, kisbuszokkal érkeztünk a helyszínre, ahol egy barátságos, családias légkör fogadott. Ahogy megérkeztünk, kipakoltunk, máris elkezdődtek az ebéd előkészületei, szorgos kezek hámozták a -székely nyelvjárás szerint- pityókát, amiből finom tokány készült. 

 

Amíg az ebéd elkészült, egy nagy, közös testmozgás, tornázás vette kezdetét. Nyújtógyakorlatokkal kezdtünk, amit néhány kör lassú kocogás folytatott. Fiataljaink nagyon élvezték ezt az aktívítást, amit egy közös játék koronázott meg.

 

Amikor elfogyasztottuk a finom ebédet, igazi családias hangulatot tudhattunk magunkénak. Érződött rajtunk az összetartozás. Hamarosan, a zord idő közeledte miatt összepakoltunk és rendet hagyva magunk után hazafele indultunk.

 

Köszönjük ezt a csodás napot!

 

Szent József Nagycsaládos Egyesület – Székelyudvarhely – Juon Anna elnök beszámolója

 

„Családjaink részt vettek a Míves Emberek Sokadalmán július 15-17 között, melyet a székelyudvarhelyi nagyparkban rendeztek meg. Számos népművész és iparművészeti bemutatót csodálhattunk meg és próbálhattunk ki. Kosárfonás, szövés, nemezelés, kovácsolás, kenyérdagasztás, bábjáték koncert, vásár volt ezen a tartalmas három napon. Minden évben fontosnak tartjuk családjainkkal résztvenni hogy a népi mesterségek hagyományát gyerekeink szívébe bevéssük.”

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

 

Július elején, a helyi közösség nagy örömére újraindultak a személyi részvételű szülészeti látogatások, így viszonylag nagy létszámmal, 15 édesanya és 2 édesapa jelenlétében a helyi Kórház könyvtárszobájában kaphattak bőséges felvilágosítást az érdeklődők a szülés körüli tudnivalókról az intézmény szakavatott munkatársaitól, orvosaitól.

 

Július 19-24 között zajlott a 31-ik Bálványosi Nyári Szabadegyetem programja Tusnádfürdőn, ahol az egyesület 4-ik éve bővítette partnersátori minőségét, így Csíki Anyák – KCsSz sátorként vesz részt értékes programokkal, előadásokkal a Tusványosi felhozatalban. Idén valóban kerek programot szerveztek, több partnerszervezet részvételével, konzultációkkal, megbeszélésekkel, újabb kapcsolatokkal gazdagodva vettek részt, és távoztak a meghívottak. Kézműves foglalkozások, társasjátékozás, szülés-születés kapcsolata, Szülők Háza program bemutatása, de több igen értékes kerekasztal beszélgetésre is sor került, illetve folytatódott a műhelymunka a KCSSZ és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége 2019-ben elkezdett projektje körül is, „A védőnői rendszer kiterjesztésének lehetőségei a Kárpát-medence elszakított nemzetrészein” című panelbeszélgetés alatt is, ahol a meghívottak (Dr. Beneda Attila - Család- és népesedéspolitikáért felelőshelyettes államtitkár, Várfalvi Marianna, Országos Kórházi Főigazgatóság, szakmai tanácsadó, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége elnöke, Fűrész Tünde - Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke, Csép Éva Andrea – parlamenti képviselő, Romániai Magyar Demokrata Szövetség,  Márton Zsuzsanna - Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke, Dr. Fülöp Csaba - családorvos, önkormányzati képviselő, Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Kovászna) hozzászólásait igencsak fontos gyakorlati kiegészítésekkel vázoltak Balázs-Kercsó Erzsébet és Urus Erika védőnők, közösségi asszisztensek. De a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének jóvoltából a sátor vendége volt Varga Judit Magyarország igazságügyi miniszterasszonya is, illetve Kardosné Gyurkó Kata, a nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, akikkel Szőnyi Kinga, az Asszonyszövetség vezetője beszélt a “Családnak lenni határtalanul az Európai Unióban” című tartalmas előadásban. Pénteken és szombaton is tartottak gyakorlatias programokat a családoknak, így Rusz-Ajtony Eszter építész, személyes hobbija késztetése kapcsán Kertkalandra invitálta a gyerekeket, majd tartott kiselőadást a saját kertjének sorsáról, illetőleg Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének vezetője mutatott különböző tudnivalókat a várandósoknak és kismamáknak a gyermek születése előtti és utáni időszakból. Dánél Sándor hétgyermekes kerámikus agyagvarázslatok címmel tartott kézműves foglalkozást a kicsik és nagyobbak örömére. A tartalmas hetet dr. Incze Adrienn fogorvos és Majlát Zita dentálmenedzser zárták szintén hasznos tudnivalók megosztásával, a résztvevők számtalan kérdésére válaszolva. Az egyesületu fakörhintát és hajót egész héten ostrom alatt tartották a kisgyerekek, illetve ezen foglalkozások szerves kiegészítője volt a Bugri Fajátékok csapatától bérelt eszközök, játékok, melyek egyaránt jó szolgálatot tettek a Csíki Anyák – KCsSz sátorhoz ellátogatóknak.

 

Fényképek itt tekinthetők meg: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=csikianyakegyesulete&set=a.5248200811928758

Cikk Varga Judittal: https://hargitanepe.ro/vedjuk-az-erdelyi-csaladokat-is/

 

Július 20-án Csíkszentsimonban tartotta a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége partnerségben a Csíki Anyák Egyesületével a Családnak lenni határtalanul az Európai Unióban c. kiskonferenciáját, melyre az Egyesület elnöke és tagja Gergely Orsolya szociológus, egyetemi adjunktus is felkérést kapott előadás megtartására.

 

 

 

Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért – Dánél Sándor elnök beszámolója:

 

Az Egyesület elnöke, Dánél Sándor részt vett a Tusványosi programon, ahol két délutánon tartott korongozási foglalkoztatót agyagvarázslatok és népi fazekasság témakörben gyerekeknek, felnőtteknek.

 

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna – Fülöp Csaba elnök beszámolója

 

Július 21-24 között tartották Kommandón az Apa-fia tábort, ahol a négy nap alatt 25 férfi, apák és fiaik, vettek részt, melynek a fő célja az volt, “hogy gyerekeinket felkészítsük az önálló életre, hogy tudatosítsuk bennük a férfiúi felelősségérzetet és segítsük őket a feladatok megoldásában. Az idei táborban is volt munka, játék és szórakozás. Mindjárt az első pillanatokban gyerekeink egy tűzrakó versenyen vettek részt, ahol egyenként rakták és gyújtották meg a saját tűzüket. A második nap munkával telt. A rendezvény helyszínén, a római katolikus egyház ingatlanán, kőszedés, kerítés festés, valamint villanypásztor szerelés zajlott. A délután folyamán meglátogattuk a kommandói helytörténeti múzeumot, majd a gyerekek bepillanthattak a bárányvágás rejtelmeibe. Szombaton a kirándulás, túrázás és szemétszedés következett, majd fürdés a hegyi patakban, ahol vízimalom készítés is zajlott, persze a gyerekek által, miniatűrben. A szombat estét egy kvízjátékkal zártuk, majd vasárnap a takarítás és búcsúzás, valamint hazautazás következett. A fent felsorolt tevékenységek mellett nem hiányoztak a gasztronómiai élmények valamint az esti tábortüzek sem. A rendezvényt eredményesnek és megismétlendőnek tarjuk, hiszen jó alkalom az apa-fiú kapcsolat elmélyítésére.”

 

 

Homo Novus Egyesület – Segesvár

 

A hónap elején részt vettek a Nagyszebenben tartott 13. Hungarikum Napokon, ahol főzőversenyre jelentkeztek 25 fős csapatukkal és különdíjban részesültek a szervezők részéről.

 

Fotó: Vajda György 

 

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Gyulai Csaba elnök beszámolója

 

“A Köröstárkányi Ifjúsági Egyesület támogatásával:

-A Köröstárkányi Százszorszép néptánccsoport ifjú csoportja képviselte falunkat és fellépett a XX. Kondorosi Betyár napokon július 16-17. között.
-Hagyományőrző fiataljaink középső csoportja részt vett a Kondoroson megszervezett Százszorszép néptánctáborban, ahol több mint 100 gyerek tanult együtt néptáncolni és népdalokat énekelni július 18-22-e között.

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly, Volfer Annamária tudósítása

 

Júliusban megvalósúlt programjaink:

 

Román tábort szervezett a Rekettye magyar ajkú gyerekeknek (45 gyerek) az RMDSZ-Communitas Alapítvány támogatásával: https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid022LXdRtmPNKdTfU5FC77cBBAwxGghoTBkrqkkQcYGzZY29SuirnEWKNgNqLyQ2sPPl/

 

A VI. alkalommal megrendezésre kerülő Szülők iskolája programunk a Nagycsaládos Rekettyés tábor keretében valósult meg. A magyarországi Nagyhódoson július 21-24. között eseménydús, élményekben gazdag napokat töltöttek el a nagycsaládosok és az egyesület önkéntesei. Bodnár Ágnes a kapcsolódó nevelés témakörében tartott előadást majd interaktív foglalkozást a szülőknek. Lepedus István pasztorácios szakember a fiatalokkal foglalkozott, míg Tillinger Edit óvónő a legkisebbek számára szervezett programokat. Egész napos kenutúra, kirándulás Túristvándiba, élőzenés táncházak, tábortűz, közös játék tették feledhetetlenné a résztvevők számára az együtt töltött időt.

 

 A nagykárolyi kastélykertben az August Fest programsorozatban, július  30-dikán magyar néptáncokat és népzenét mutattak be a Rekettyés gyerekeink, valamint fellépett Maier Cseperke, a" Fölszálott a páva" televíziós tehetségkutató műsor szakmai különdíjasa. Ő a kiváló néptáncoktatónk lánya, méltán büszkék vagyunk rá.

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02KrqZovL4moE9Us6CNDMMgtm5AZQk2GvyRvWAvhxoamv3bKH4J9qKWFenbQuWDP27l/ 

 

Július hónapban befejeződött a makramé tanfolyam, amit szintén a Rekettye Egyesült hírdetett meg és szervezet, Schnebli Barbara oktatóval. Gyönyörű makramé díszek készültek, időseket és fiatalokat egyaránt vonzott a foglalkozás.

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0jqC9mJm1HA6RAprwouKbYKrnJhQ4DmkBWi5Sa1haNwvZZxUfzWW2QPDmkHQUeWUwl/

 

Több mint száz gyerek vett részt a VIII. Rekettye Népzene és Néptánc foglalkozásain. Megosztok néhány képet a tábori pillanatokról:

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0Bd3ZWUGEb699ixPgstSSEbD1szTE9Ao5cM65EXWkurvdwpHU44PAWWhjBLbx5ey4l/

A tábor természetesen gálaműsorral zárult.

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0QfS8p9ZJUhcnpUXck1TvLdSVzk5Yb6msHvgHwfrwheMexT8m4c1CMTegceCsihU3l/

A tábor minden egyes napja élőzenés táncházzal zárult, ami még ünnepibbé varázsolta az estéket. Részt vehettek a gyerekek népi ének tanításon, hangszer és néptánc oktatáson, és amellett  még számos színes  és érdekes program volt, mint íjászat, fonalkészítés, nemezelés, fafaragás, szövés:

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid028HjzUXUywg7e3YLP2mAu5QecRRbS1fVnBBN2uBdVJhsd7Gum7aodKPM6cd6QdTHLl/ 

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0irWgetQscgynr231f3T1BbmU2ZNG51AQ2sbNdog3hY5DaY4NUoFdSUt6u49Nqahil/

 

 

Anyák Egyesülete – Székelyudvarhely: Fekete Éva elnök beszámolója

 

Egyesületünk számára a júliusi hónap igen tartalmasan és programokkal teli telt.

 

Új tevékenységgel bővült a csoporttevékenységeink eddig is színes palettája, mert útjára indítottuk a "Szoptatást feldolgozó" önismereti csoportunkat, mely a szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos nehézségek feldolgozásában segíti az édesanyákat, pszichológus és képzett szoptatási segítő vezetésével.

 

Egyesületünk önkéntes csapata készül az augusztusi XI. Séta a szoptatásért rendezvényre, melynek keretén belül az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete az idén is meghirdetette az “Anya melegében (l)enni” fotópályázatát. A fotópályázatra, olyan hétköznapi képeket vártunk, ami a szoptatás örömét, melegségét, intimitását, a mindennapi élet zajlását, a “bárhol, bármikor” helyzeteket tükrözik.

 

A fotópályázat célja, hogy megmutassuk, bizalmat, hitet adjunk az anyatársaknak, hogy bár a szoptatásban a kezdet néha nehéz is, mégis nagyon sok szép és meghitt pillanatai is van ennek a “Szoptatás szerelemútnak”.

 

Szintén a Nemzetközi Szoptatás Világhete tiszteletére “Mesélj a te(l)jességről” címmel idén is meghirdettük a történetmesélő pályázatát az egyesületnek. A meghirdetett pályázatoknak a kiállítására a XI. Séta a szoptatásért rendezvény keretén belül kerül sor Erdélyben, Székelyudvarhelyen, 2022. augusztus 13-án, a Bethlen negyedi parkban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete az idén is Kismamasátor szolgálatot biztosított a MES – Míves Emberek Sokadalma rendezvényen, Székelyudvarhelyen, sok-sok önkéntes édesanya segítségével. A Kismamasátor célja az újszülöttel érkező vagy kisgyermekes családok „befogadása”. Az idei éveben egy nagyon szép és otthonos jurta adott otthont ennek a programunknak. A program célja: egy kis „menedéket” biztosítani, ahová a rendezvény ideje alatt betérhetnek megszoptatni vagy megetetni kisbabájukat az anyukák, ahol kényelmesen tisztába tehetik vagy elaltathatják kisbabájukat a szülők, vagy csak megpihenhetnek, miközben igény esetén szakemberektől kaphatnak szakszerű segítséget. A három napos rendezvénysorozaton tartalmas beszélgetések várták a betérő családokat, ahol szakemberekkel is beszélgethettek különböző témákban.

 

Meghirdetésre került az idén is a tavaly nagy sikernek örvendő "Egészségmegőrző és természetismereti tábor kamaszoknak", gyógytornászok és természetfilmes-túra vezető irányításával, mely augusztusban várja a gyermekeket. Táborunkat a tavalyi évben indítottuk útjára és azoknak a lelkes és nyitott gyerekeknek álmodtuk meg, akik többet szeretnének tudni a saját testük egészséges működéséről és a természet vad világáról.

 

Újabb interaktív előadás volt "Hozzátáplálás: pépesen vagy darabosan kezdjem" címmel.

 

Továbbra is folyamatosan, bár most nyári programmal működtek az egészségmegőrző Kismamatorna-, a Baba-mama -, és Totyogó torna csoportok és a Hordozós kölcsönző.

 

Pro Rév Egyesület – Körösrév: Hasas János elnök beszámolója

 

Július végén közel ötven révi nagycsaládos, fiatal vett részt Hajdúszoboszlón azon a nyári táboron, ami a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány és a partiumi település, a Pro Rév Egyesület és a helyi református egyházközség jó kapcsolatának köszönhető. Szeptemberben ez azzal bővül majd ki, hogy a két önkormányzat testvértelepülési szerződést ír alá. 

 

Hajdúszoboszló a magyar Alföld legismertebb fürdővárosa. Neve egyet jelent az idegenforgalommal, a gyógyvízzel, a pihenéssel korosztálytól függetlenül. A 20. század előtt Hajdúszoboszlón még senki sem tudta azt, hogy milyen kincs rejlik a város alatt. Azonban az 1925. október 26-án földgázlelőhely reményében próbafúrásokat tartottak a környéken. 1090 méter mélységben földgázt találtak, méghozzá igen jó minőségűt. Amire viszont senki sem számított, az az elsőre furcsa, barnás színű és különös illatú folyadék volt: a termálvíz. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a fúrásokat Pávai-Vajna Ferenc geológus végezte, aki Erdélyben, a Nagyenyed melletti Csongva település szülötte. A gyógyító erejű, 73 Celsius-fokos, magas jód- és kéntartalmú termálvíz az alapjaiban változtatta meg Hajdúszoboszló történetét és turisztikai jövőjét. A fürdőkomplexum szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál a gyógy- és üdülő vendégeknek, valamint kis és nagy gyermekes családoknak. A város folyamatos attrakciófejlesztéssel és a szolgáltatások minőségének emelésével szeretné elérni az idelátogatók elégedettségét. Ide jönni táborozni mindig egy nagy élmény! Főleg annak, aki ritkán vagy talán egyáltalán nem juthat el ide! 

 

  A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, a magyarországi Belügyminisztérium egyik alapítványa és segítségével jött létre ez a tábor, ahol a révi családok is részt vettek. Csapláros László főszervezőtől megtudtuk azt, hogy gyakorlatilag már több mint 25 éve szerveznek a Katasztrófavédelmi Bázison nyári táborokat, elsősorban a rendvédelmi dolgozók gyereleinek, nagycsaládosoknak és a határon túli partiumi, erdélyi magyaroknak. Többek között járt már itt a dicsőszentmártoni Kökényes Táncegyüttes, a kosteleki Szellő Néptáncegyüttes, és ehhez csatlakoztak be néhány éve a réviek is. Idén négy turnus után az ötödikben Erdélyből és a Partiumból érkeztek nagycsaládosok a táborba, elsősorban Révről és Gyergyószárhegyről voltak vendégeink, mondja a táborvezető.  

 

Barátságban, nagy szeretettel töltünk el egy hetet minden nyáron, mondta a főszervező.  

 

Az eltelt héten a fiatalok, a családok megismerkedhettek a város nevezetességeivel, a szoboszlói termálviz gyógyitó hatásaival, a tavaly nyáron, júniusban tovább bővült Hajdúszoboszlói  Stranddal és annak új részlegével. Ekkor került ugyanis átadásra a Prémium zóna, mely 25000m2 területtel és 2500m2 vízfelülettel bővíti Európa legnagyobb fürdőkomplexumát. Persze fürdőzés mellett a szervezők focival, asztalitenisszel és jó magyar ételekkel egészitették ki a programot. Esténként kulturális programot is szerveztek, ennek keretében fellépett többek között Ayala és a révi fiatalok énekeltek. A résztvevők teljes ellátását a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány biztosította. 

 

A zárónapon, a révi csoport vezetője Hasas János, a Pro Rév Egyesület vezetője mondott köszönetet a meghívásért, a táborozási lehetőségért. 

 

 

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár – FB-ról átvett beszámolók:

 

Július 1 - Célba ért Dél-Ukrajnába a harmadik segélyszállítmányunk

 

Segélyszállítmányaink egyik kiemelt iránya Dél-Ukrajna, ahonnan több menekültcsalád is a kolozsvári egyházi épületeinkben lelt menedékre és vált szervezőtársunkká hónapok óta a segélyezési tevékenységeinkben. Az odesszai és a környékbeli ljubasivszkai kórházakba – Vladimir Szkalszkij szervezőtársunk által – június 22-én újabb adományokat juttattunk el: defibrillátort, ekográf-készüléket, áramfejlesztőket, más kórházi felszereléseket, tábori ágyakat, matracokat, hálózsákokat és más műszaki–használati eszközöket, vitaminokat, gyógyszereket, tisztálkodási termékeket és tartós élelmiszereket.

 

Az immár harmadik segélyszállítmányunk összértéke 80.944 lej 6.471.000 Ft = 17.207 USD). Az első két segélyszállítmányunkat – március 26-án, majd április 16-án – szintén az Odesszából Kolozsvárra menekült szervezőtársaink közreműködésével juttattuk célba.

 

A Lubashivska-i intenzív terápiás kórház Facebook-oldalán 2022. június 23-án az alábbi visszajelzés jelent meg az adományok megérkezéséről (kivonatos magyar fordításban):

 

Tegnap a Gondviselés Segélyszervezet egy hihetetlenül fontos és hasznos csomagot adott át nekünk Владимир Скальский (Vladimir Szkalszkij) segítségével. (…)

 

Köszönjük a támogatásotokat még egyszer és egész életünkben hálásak leszünk! Segítségetek nem csak alkalmi támogatás számunkra, hanem fejlődési lehetőséget is biztosít kórházunkban ebben a kritikus órában. A támogatásként kapott felszerelések nagy része már üzembe van helyezve. Légy egészséges, vigyázz magadra és a körülötted lévő világra!

 

Ismételten köszönjük szépen a Gondviselés Segélyszervezetnek!

 

 

Július 14-én átadtuk a Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet újabb segélyszállítmányát a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Koordinációs Irodájának.

 

A 66900 lej (13592 USD) összértékű újabb szállítmányunk tartós élelmiszereket, ásványvizet, mosóport és tisztálkodási szereket, matracokat, izzókörtéket és palackos gázégőket tartalmazott.

 

Az élelmiszersegélyek németországi adományozói forrásokból származnak, kiemelten a Johannita Rendtől, amelynek képviselői az erdélyi Wolter Alapítvány és Lókodi Ifjúsági Alapítvány közvetítésével bízták ránk a célba juttatást.

 

A segélyszállítmány többi részének beszerzése célirányos adományokból történt, amelyek közül megemlítjük a Religions for Peace nemzetközi szervezet támogatását és az Amerikai Egyesült Államok-beli unitárius–univerzális hátterű hozzájárulásokat.

 

Az adományok rendeltetésszerű felhasználását biztosító kárpátaljai református egyházi elöljárókkal együtt köszönetet nyilvánítunk minden támogatónak.

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ – csalad.ro:

 

SZÍVTŐL-SZÍVIG KOMMUNIKÁCIÓBAN

 

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs bizottsága partnerségben a csíkkarcfalvi római-katolikus plébániával, hetedik alkalommal szervezett nyári tábort a Szentegyháza melletti Szelterszen, Szülők iskolája néven. A Szívtől szívig – A családi kommunikáció művészete mottóval meghirdetett szabadidős lelki programra idén inkább kisgyermekes családok jöttek el, többnyire Csíkszeredából és környékéről, Székelyudvarhelyről és a Gyimesekből, de egy család egyenesen Dániából tért haza, hogy részt vehessen a rendezvényen.

 

Korábban a rendezvényt egy sokkal szabadabb műfajban, főegyházmegyei családos táborként hirdettük meg, de azt tapasztaltuk, hogy a szülővé válás folyamata megköveteli, hogy bizonyos életeseményekre, témákra fókuszálva tanuljanak is a családok – szakemberektől is, de főként egymás élettapasztalatából, élményeiből merítve.


A Szent Gellért Alapítvány tulajdonában levő területen megszervezett tábor első napján az ismerkedésnek, a terepszemlének jutott főszerep. Míg a szülők különböző játékok segítségével próbáltak összerázódni, addig a gyermekek maguk is hasonló foglalkozásokon vehettek rész.

 

Szénégető István, a marosvásárhely-remeteszegi Szent Család-templom plébánosa, a családpasztorációs bizottság titkára tartott felvezető előadást annak kapcsán, hogy hogyan kommunikált Jézus, az Istenember.

– Jézus Krisztusban megkaptuk a kommunikáció örök modelljét. Ő nagyon egyszerűen beszélt, az elvontság világából menekülve egyszerű nyelvezetet használt. Annyira egyszerű fogalmakat használt, hogy egy kisgyermek is megérthette a mondanivalóját, történeteit. Az érzelmekre is hatott, de ebben nem volt túlzó, szenzációhajhász – emelte ki Szénégető István, aki annak kapcsán is adott ötleteket, hogy hogyan lehet a jézusi kommunikációt a család hétköznapi életében, a házastársi, illetve a szülők és gyermekek közötti kommunikációban alkalmazni.

 

A tábor első napjának délelőttjén a meghívott előadók Szigyártó Adrienn pszichológus, szupervízióköteles pár- és családpszichoterapeuta, illetve Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás a család nyolc életszakaszban való működése kapcsán tartott interaktív foglalkozást a házaspároknak.

 

A résztvevők az éppen megélt, aktív életszakaszuk alapján gyűjtötték össze a gyerekek nélkül élő családok, a csecsemőkorú gyerekeket nevelő szülők, az óvodás, kisiskolás és serdülőkorú gyermekeket nevelő szülők, illetve a gyermekeiket kibocsátó, valamint a még aktív és inaktív szülők életállapotának jellegzetességeit, ezzel is tudatosítva a saját élciklusuk legfontosabb, az előző életszakaszhoz képest új szükségleteit, veszteségeit, megoldásra váró feladatait, viszonyulásait – az anya, az apa és a gyerekek szempontjából.

 

– Nagy élmény volt jelen lenni a táborban és köszönöm a lehetőséget. Jó volt ennyi befogadó, nyitott családot látni, ahol a férj és a feleség együtt vannak, körülöttük a kisebb, nagyobb gyerekekkel, nyitottak, keresik a fejlődési lehetőségeket, képesek a fejlődésre. A központi témánk az volt, hogy hogyan tudunk figyelni egymásra, milyen dimenziói vannak a kommunikációnak, ami az egység, a családi közösség támogatására tudunk fordítani. A tranzakcióanalízist használtuk, hogy jobban megértsük magunkat, a kapcsolatainkat, hogy milyen énállapotban vagyunk jelen a kommunikációban, hogy ennek hol vannak a csapdái, illetve, hogy hol vannak a fejlődés lehetőségei. Hisszük, hogy ha mindezt megértve a család egysége erősödik, abban benne van Isten is, és ezt együtt itt meg tudtuk tapasztalni – foglalta össze kérésünkre tapasztalatait Kedves Rita segítőnővér a Szülők iskolája tábor egyik előadója.

 

– A résztvevő házaspároknak arról is beszéltünk, hogy a családban, mint egy rendszerben való együttélés  folyamat, amely egyfolytában változó: nagyon sok szakaszon megy keresztül, életciklusokon, sok kihívása, feladata, lépcsője, vesztesége van, de hogy ezt együtt, egymásra figyelve hogyan tudják áthidalni a családok, és hogyan lehet ezt jól együtt csinálni. Azt is próbáltuk együtt megnézni, hogy mi az, amit mi kaptunk együtt mintaként, mi az, amit tovább viszünk a családjainkban, és hol vannak azok a pontok, ahol javítani tudunk mindazon, amit már felismertünk. Arról is szó volt, hogy hogyan tudunk pozitívan fegyelmezni, hogyan tudunk a gyermekeinkkel együtt problémákat megoldani, hogy ismerjük-e a saját határainkat, és ezzel együtt tudunk-e segíteni a gyermekeinket, hogy egészséges határokat tudjanak ők maguk is felállítani maguknak. Értékes pillanatok azok, amikor a feleség megszorítja a férj kezét, vagy ahogyan a férj sokatmondó pillantást vált a feleségével, és közben körülöttük ott vannak a gyermekeik és így egészében válnak maradandó élménnyé az elhangzottak – összegzett a tábor másik előadója, Szigyártó Adrienn pszichológus. Hozzátette: jó volt látni, ahogyan a résztvevő családok a maguk számára fogalmazták meg, hogy a régi hagyományok – csak azért mert régiek és hagyományok – nem mind követendők, hogy érdemes kilépni időnként a komfortzónából és hagyni, hogy az új, a jobb hasson ránk.

 

Péntek délelőtt ellátogatott a táborozóhelyre Borboly Csaba megyetanácselnök, a rendezvényt támogató Hargita megyei önkormányzat vezetője is, aki elmondta: ha a családok nem a hit, a szeretet és a remény jegyében tervezik meg az életüket, nehezebben veszik a nehézségeket, kihívásokat.

 

– Egy rohamosan változó világban, ahol szakmák, vállalkozások tűnnek el, a családok adják meg azt a békét és biztonságot, amely lehetővé teszi az újrakezdést. Ilyen körülmények között ezek a táborok, programok kapaszkodót jelenthetnek. Azt szeretnénk, ha minél több ilyen eseményre kerülne sor, ahol családok, a felnövekvő gyerekek egy egészséges értékrend alapján kapjanak lehetőséget a fejlődésre, a jövő tervezésére  – emelte ki Borboly Csaba.

 

A családos tábor hangulatát a délutáni programok is meghatározták, a nők és a férfiak külön csoportokban vettek részt a Szexualitásunk – mint a kommunikációnk egyik formája című beszélgetésen, de a serdülőknek is szerveztek kommunikációs lehetőségekről szóló, illetve a szerelem és a párválasztás témáját előtérbe helyező foglalkozásokat.

 

A napirendet idén is a reggeli és esti imák, a közös szentségimádás foglalta keretbe, lehetőség volt minden nap szentmisén is részt venni. A szabadidős programok közül a kirándulás, a délutáni szabad beszélgetések és a tábortűz lett sokak kedvence.

 

A szülők és gyermekeik konkrét elhatározásokkal tértek haza, a program végén megtartott kiértékelőn mindenki egy-egy mondatban fogalmazta meg, hogy mi az, amit hazavisz a „hátizsákjában”, és mi az, amit abból próbál életre váltani.

 

Kertész Tibor

 

Forrás: https://csalad.ro/szivtol-szivig-kommunikacioban/#

 

 

HíD Egyesület – Nagyszeben

 

13. Hungarikum Napok Nagyszebenben

 

Igazán dicséretre méltó a nagyszebeni HÍD Egyesület azon törekvése, hogy rendszeresen megszervezze Nagyszebenben a magyar napokat, idén immár a tizenharmadik alkalommal. Nem véletlenül esett egybe a nemzetközi színházi fesztivállal, hiszen – mondhatni, hogy jó marketingfogással – ilyenkor az, aki valamelyest ki akart szabadulni a színházi forgatagból, egy kis ízelítőt talált az Astra falumúzeumban szervezett rendezvényen, de az esemény néhány pontja szervesen beépült a színházi kínálatba is. 

 

Az esemény pénteken kezdődött a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész életéről szóló kiállítás megnyitásával. Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora Berde Amál életútját és művészetét mutatta be, hiszen a kiállítás keretében az ő festészeti munkáit lehet megtekinteni. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Református Templom Galériában. A színházi fesztivál keretében, a Hungarikum Napok szervezésében a budapesti Varidance táncelőadását július 2-án, szombaton tűzték műsorra. Ezenkívül ugyancsak a színházi fesztiválon a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Örkény István Tóték című tragikomédiáját tekinthette meg a magyar anyanyelvű közönség Vidnyánszky Attila rendezésében. Az Astra Szabadtéri Múzeumban zajló eseményt péntek délután a Biciclete Cochete rendezvény résztvevőiként rózsaszín szoknyában és kerékpáron érkező lányok látogatták meg.

 

Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, az EMKE alelnöke a megnyitón elmondta, hogy az esemény organikusan növekedett, évről évre egyre gazdagabbá vált, több érdeklődővel és résztvevővel. Akik szombaton, július 2-án kilátogattak a 13. Hungarikum Napokra az Astra Szabadtéri Múzeumba, ínycsiklandó gulyásokat kóstolhattak, ugyanis húsz csapat „üstre készen” várta a vendégeket. A minőséget garantálta a zsűri elnöke is, aki nem volt más, mint Komlósi Mihály, a bográcsos ételek mestere, gasztronómus, a Világ Magyarsága Gasztronómiai Szövetség képviselője, aki már több száz főzőversenyt zsűrizett. 3-án, vasárnap ismét az üstök elé várták a szervezők a skanzenbe kilátogatókat. A kondérokban volt halpaprikás juhtúrós galuskával, magyaros vegetáriánus gombaleves, nagyszebeni bográcsos és olyan délvidéki ételek, mint a fumu, a puposturu vagy a málé, de nem hiányzott a híres karcagi birkapörkölt vagy a hagyományos nyári babgulyás sem. Megyénkből segesvári és mezőbergenyei csapatok is jelen voltak. A főzőverseny alatt a sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület, majd a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör összeszokott tagjai jól ismert magyar népdalokkal szórakoztatták a közönséget. A szombati programot a nagyszebeni gyerekciterások előadása színesítette. A hangulatot fokozták a meghívott előadók is. Magyar nótákat Szőcs Lőrinc nagyváradi muzsikus és zenekara, Bíró Éva népdal- és nótaénekes, valamint meghívottjai adtak elő. Fellépett a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház is. Az együttes tagjai három felvonásban különböző erdélyi néptáncot mutattak be.

 

Az egyik sétányon mintegy 50 mestert, kézművest és őstermelőt felvonultató vásáron hagyományos portékával várták az érdeklődőket. A gyerekek kipróbálták a kézműves-foglalkozásokat, a csuhéfonást, bogozást, horgolást, szövést, fafaragást és a vaskovácsolást. A jurták látogatása mellett népszerű tevékenységnek bizonyult az íjazás, botozás és ostorozás is, köszönhetően a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesületnek, valamint a Kalibáskő Erdei Iskolának, amelynek képviselői bemutatókat is tartottak a közönségnek. Az egyik leglátványosabb standnál a mikóújfalusi rakott ágat lehetett megkóstolni. A községből érkező asszonyok helyben készítették el a különleges hagyományos desszertet.

 

Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/articles/13-hungarikum-napok-nagyszebenben   

https://szeben.ro/hid-magyar-haz-szebeni/hirek/8114/13-hungarikum-napok-nagyszebenben/

 

Sikeresen lezajlottak a 13. Hungarikum Napok Nagyszebenben

 

Közel 7.200 résztvevővel ünnepeltük együtt a magyar értékeinket, hagyományainkat

 

Nagy volt az érdeklődés a 13-ik alkalommal sorra kerülő Hungarikum Napoknak az Astra Szabadtéri Múzeumban július 1–3. között. A három nap alatt közel 7 200 résztvevő látogatta meg az eseményt és több, mint 4 000-en kóstolhattak bográcsban készült, hagyományos magyar fogásokat és különleges desszerteket. 

 

Az esemény zökkenőmentes megvalósításához 23 önkéntes járult hozzá, a szervezők külön köszönetüket fejezik ki a segítségükért. A logisztikai nehézségek ellenére, az rendezvényen minden programpont és műsor a tervek szerint valósult meg. 

 

A kézműves vásárban több, mint 50 kézműves és őstermelő vett részt, a főzőversenyen pedig 20 csapat mérettette meg főzőtudását. A Hungarikum Napok színvonalát tíz kulturális esemény emelte: volt kiállítás, népzenés és néptáncos műsorok, magyar nóták, koncertek, hagyományos bemutatók.  

 

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum. 

 

Köszönjük a támogatóknak: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség-Nemzeti Együttműködési Alap, Kovászna Megyei Tanács és Művelődési Központ, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

 

Forrás: https://szeben.ro/hid-magyar-haz-szebeni/hirek/8101/sikeresen-lezajlottak-a-13-hungarikum-napok-nagyszebenben/

 

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős

+40740068003

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék