KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Fesztivál a Benedek-mezőn

2022. augusztus 23.

A Tündérvár Székely Nagycsaládos Egyesület tagjai igazából már kedd óta táboroztak a Benedek-mezőn, de a zárónapon, szombaton minden családnak megadták a lehetőséget, hogy betagolódjanak egy nagyobb közösségbe, ahol a gyerek a legfőbb érték, vagy egyszerűen csak felhőtlenül szórakozzanak, örüljenek egymásnak és a társaságnak. És csak jöttek az anyukák, apukák csemetéik által körülzsongva.

 

A kovásznai bejegyzésű Tündérvár Egyesület a három vagy több gyermeket nevelő székelyföldi családokat tömöríti, de pártoló tagként szívesen látja a kisebb létszámúakat is. Jelenleg 90 tagcsalád van az egyesületen belül, közülük a múlt héten mintegy tizenkettő táborozott a Benedek-mezőn, köztük a szentgyörgyi Szekeres család is, amelyik éppen a legutóbbi fesztiválnapon fedezte fel magának az egyesületet, és rögtön csatlakozott is.

 

Azóta rendszeresen járnak az egyesületi eseményekre, táborokba, amelyekből négy-öt is van évente, és a gyerekek-felnőttek egyaránt élvezik az új barátok társaságát. Az anyukák ilyenkor fellélegezhetnek, mert a gyerekek annyira belefeledkeznek a játékba, hogy akár két-három óráig sem jelentkeznek egyéb igényekkel.

 

Az idei tábor legkisebb és legidősebb résztvevői mindketten Csabák, az egyik egyéves, másik az ötvenet betöltő egyesületi elnök, Fülöp Csaba. Mint az elnök elmondta, a hagyományos keresztény értékrend mentén szerveződő családokat segítik, képviselik, ezt a mintát próbálják továbbadni.

 

– Azt szeretnénk, hogy erős családok alkossák a nemzetet, és a gondolat, hogy nagycsaládban élni jó, legyen népszerű Székelyföldön.

A mostanihoz hasonló családi fesztiválnapot 2019-ben rendeztek először a Benedek-mezőn, a jól sikerült indulást azonban a koronavírus-járvány miatt csak idén lehetett folytatni. Fülöp Csaba köszöntője után Dáné Sándor, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének erdélyi elnöke a KCSSZ anyaországi elnökének az üzenetét tolmácsolta. Az ernyőszervezethez nemcsak nagycsaládosok, hanem például sérült gyermeket nevelő, más, a szövetség értékeit, elveit és céljait magukénak valló egyesületek is csatlakoztak, Erdélyből eddig huszonkettő, az egész Kárpát-medencéből 89.

 

A családi nap idén is legalább annyira sikeres volt, mint a 2019-es, létszámában is ahhoz hasonlóan alakult, közel 500-an látogattak ki. A foglalkozások előkészítésén, a hinták szerelésén, egyéb játékkellékek összeállításán már a hét folyamán is dolgoztak a jelenlevő apák, szombaton pedig már legalább harmincféle, igazi jó mulatságot, kihívást jelentő kreatív játékot játszhattak a kilátogató gyermekek, bár a hőség mindenkit próbára tett, vendégeket és a cserkész önkénteseket is. Lehetett lufit hajtogatni, agyagozni, biciklikereket hajtani, célba rúgni, golyót terelgetni egy labirintusban, igazából nem lenne elég a rendelkezésünkre álló terjedelem felsorolni, mi mindent lehetett ott csinálni – sajnálhatta, aki bármilyen oknál fogva is elmulasztotta a részvételt.

 

Forrás: https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/fesztival-a-benedek-mezon/

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék