KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KCSSZ erdélyi tagszervezeteinek
(rendes és pártoló tagok) 2022. augusztus hírlevele

2022. szeptember 3.

A naptári nyár utolsó hónapja augusztus, ebben a hónapban a legtöbb cég, intézmény, kormányzati szerv megpihen, nyaral, viszont a jó pásztorként őrködő civilszervezetek ritkán tehetik meg ezt a fajta hosszú pihenést, hisz tagságuknak folyamatos felkarolására, kapcsolataik ápolása, az éves szintű programok megszervezése mindig komoly feladatok, kihívások elé állítja őket a perzselő hőség, vagy áldást hozó esőben.

Augusztus derekán kiküldetést fogadott el az erdélyi munkatárs a KCSSZ elnökasszonyától, miszerint az újonnan csatlakozott nyárádszeredai Csillagösvény Egyesület Nagycsaládok délutánján képviselje a Szövetséget, köszöntse az egybegyűlteket ezen az első alkalommal megszervezett hagyományt teremtő programon a helyieket. Örömmel tapasztaltam, hogy a közösséget ügyes, talpraesett egyesület fogja össze, vezetője Kátai Judit igazán figyelmes volt minden apró szervezési részletre, segítője Kádár Tímea és a családok is mind egymás munkáját segítették, a legkisebb résztvevők szórakoztatásával is foglalkozva. A bizonytalan időjárási viszonyok sem tudtak keresztbe tenni a kiforrott, összeszokott csapat hangulatán, hisz operatívan átszervezték a helyszínt, amikor 16 óra körül leszakadt az ég, a néhai Csíki Sándor tornatanár által sokat használt tornaterembe költöztetve át a programokat. A felnőttek igazán kimerítő, sok segítséget nyújtó beszélgetésen vehettek részt Baricz Erika családterapeuta vezetésével, majd a nőgyógyászt kérdezhették az egybegyűltek rutinvizsgálatokról, a szülés körüli tudnivalókról. A helyi Bocskai István Elméleti Líceum folyósóin sétálva jó érzés volt Csíki Sanyi szervezeti társunk tanári fotóit fellelni a végzős évfolyamok tablóin, majd a temetőbe kilátogatva koszorút helyezni el sírján. Pihenése legyen csendes!

 

 

Régiós munkatársként július végétől elkezdődtek az Országházban szeptember 3-ára kitűzött Családi nap megszervezése körüli munkálatok, minden apró részlet átfésülése, régiónként 100-100 család toborzása, és ezeknek ellátása, programok biztosítása a nemzet fővárosában.

 

Május végétől az erdélyi régió 17-ről 23-ra bővült, így a térség havi beszámolója elég gazdag, tömény, türelmüket, érdeklődésüket kérjük ennek elolvasására, melyet szervezeti vezetőink, a sajtósok örömmel írnak, küldenek nekünk. Fogadják szeretettel a lenti sorokat!

 

Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár:

 

Az Életfa Egyesület augusztusban a megszokott segítő foglalkozások mellett komoly emberi erőforrással vett részt a 13. Kolozsvári Magyar Napok gyermekprogramjainak szervezésében. Az egyesület munkatársai minden évben szolgálatot teljesítenek a nemzetközi népszerűségnek is örvendő helyi rendezvényen, ezzel gazdagítva az immáron egy hetes programot saját gyermekprogramjaikkal, munkatársaik tapasztalatával.  Augusztus 24-27 között illusztrációs tábort tartottak. A nyár folyamán továbbra is zajlott az integrált játszóház menekült anyáknak és gyermekeiknek. Továbbá az Életfa társszervezőként szerepelt egy - a lakónegyedekben élő gyerekek, családok számára szervezett kulturális programsorozatban is.

 

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete – Csíkszereda:

 

A csíkszeredai székhelyű egyesület a júliusi 4 program után, augusztusban újabb 5 színes programmal készült a tagságuk, és azok családjai számára, ezek beszámolóit Bartalis Fifi munkatársuktól kaptuk. Nagy újdonságnak és örömmel fogadott lehetőségnek számít, hogy augusztustól minden hétfő tornával kezdődik, ezzel is hangsúlyt fektetve az egészséges életmódra az Összetartozás Házába járó, tartozók számára. A tornát Görbe Izabella pilatest is oktató munkatársuk tartja.

 

 

Sportnap 2022.

 

Idén ismételten lehetőségünk volt megszervezni közkedvelt eseményünket, az éves sportnapot. Programunknak a Kós Károly Szakközépiskola akadálymentesített tornaterme adott otthont, 2022 augusztus 5.-én.

 

A Sportnap korlátok nélkül egy olyan visszatérő eseményünk, amit mindenki évről évre vár, és a megye különböző településeiről jönnek rá résztvevők (Csík- és környéke, Udvarhely- és környéke, Gyergyó- és környéke, valamint Keresztúr- és környéke).

 

Nagyjából hasonló játékokkal készülünk minden évben a sérültjeinknek ( célbadobás, darts, memóriajáték, akadálypálya, ami kerekesszékkel végezhető, stb), de idén egy kis meglepetés is várta az érdeklődőket, ugyanis felavathattuk közösen az új léghoki pályát is.

 

Számunkra nem az a lényeg, hogy minél nehezebb feladatokkal, játékokkal állítsuk szembe a jelentkezőket, hanem hogy lehetőségei szerint mindenki kiprobálhasson valamit, ami elnyerte tetszését. Messziről látszik, hogy milyen megszokott kis program ez, hiszen mindenki fülig érő mosollyal üdvözli a távolabbról érkezőket, akikkel nem tud napi szinten kontaktban lenni. Ilyenkor közös, és személyes beszélgetések is szoktak lenni.

 

A nap folyamán kávét, vizet fogyaszthattunk, majd finom szendvicset is kaptunk, amit együtt fogyasztottunk el. A játékok befejezésével minden eredményt összesítettünk majd megkezdődött a díjkiosztás. Ezúton is gratulálunk minden nyertesnek és résztvevőnek!

 

Szívből köszönjünk támogatóink, önkénteseink munkáját, Nélkületek nem sikerült volna!

Találkozunk 2023-ben!

 

 

Szólj hozzám! 2022.

 

      A csíkszeredai városnapok (augusztus 4-7.) keretein belül idén ismét részt vettünk mi is a városi Központi parkban felállított sátrunkkal, ahol az akadályozottsággal, sérültséggel együtt élő emberek életébe engedtünk betekintést.

 

        Az érdeklődök kiprobálhatták a kerekesszékkel, mankóval való közlekedést, hogy milyen lehet egy látássérült élete, valamint szájról is olvashattak, ami által egy siket-néma bőrébe bújhattak. Újdonságként számított, hogy idén előszőr egy Braille írógép is volt a standunknál, aminek be is mutatták a használatát.

 

Az eseményen több önkéntes is részt vett, akik szívüket-lelküket adták bele a szombati napba. A nagyobb számú önkénteseknek köszönhetően lehetőség volt kisebb nagyobb szünetekre is menni, nézelődni esetleg a városnapi vásáron.

 

 

Találkozás a szihalmi barátainkkal

 

2022 augusztus 24-én pár év kihagyás után ismételten meglátogattak minket a szihalmi testvérszervezetünk tagjai, akikkel kihasználva a jó időt, a szabadba mentünk. A helyszínnel már a  biztosra mentünk, Csíkszentkirályra invitáltuk őket, ahol pár hete csapatépítésen vettünk részt.

 

Mivel az új épületünk hivatalos megnyítója tavaly októberben volt, barátainknak még egészen új volt a mi kis mindennapi környezetünk. Szervezetünk elnöke, Fikó Csaba büszkén mutatta be az új épületünket, amit 2021 október óta már takarosan be is laktunk.

 

Az egyezség abban állt, hogy mivel legutóbb a szihalmiak főztek nekünk, idén átadják nekünk a fakanalat és mi készítsük el az aznapi ebédet. A szokásoktól kicsit eltérően, idén grillezésre került sor, grillen sült disznóhússal vártuk őket, amit egyöntetüen mindenki szívesen fogadott.

 

Beszélgettünk közösen az elmúlt időszak nehézségeiről, de ugyanakkor az esetleges pozítiv hozadékairól is. Úgy érzem ez az együtt töltött idő segített felmelegíteni és életben tartani testvérkapcsolatunkat.

 

Viszont látásra jövőre!

 

Horgászverseny 2022

 

2022 augusztus utolsó pénteken, azaz 26-án ismét megrendezésre került az éves horgászverseny, melynek a csíkszentdomokosi Bányató adott otthont.

Az eseményre a csíki térség mellett még a székelyudvarhelyi, székelykeresztúri, valamint a gyergyói térségből is jöttek érdeklődök.

Résztvevőink nagyon lelkesek voltak, azonnal horgászbotot ragadtak, és a csali felhelyezése után máris neki fogtak pecázni. Annyira boldogok voltak, mikor kapásuk volt. Kihúzták a vízből, és mosollyal az arcukon jelentették be önkénteseinknek, akik a kapásokat pontok formájában követték és jegyezték fel, ami a végső összesítést jelentette.

 

Akinek nem volt kedve a horgászkodáshoz, az is megtalálta a saját elfoglaltságát az egésznapos programon, ugyanis régi barátaival, sorstársaival találkozhatott. Beszélgetések, nevetések zaja töltötte be aznap a csíkszentdomokosi halastavat. Míg megint mások, az ebéd előkészületeiben segítettek be. Krumplit, hagymát hámozni, majd megfőzték a finom pityókás tokányt.

 

Az ebédet közösen fogyasztották el, amit az eredményhirdetés követett. Ezt követően viszontlátásig elköszöntek egymástól és mindenki hazaindult.

 

Tábor korlátok nélkül

 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete az 2022-ben is sikeresen megszervezte és lebonyolította a Tábor Korlátok Nélkül eseményét augusztus 29-31 között.

A tábornak a Szent Gellért alapítvány Szeltersz-fürdőn található háza adott otthont. A táborban 40 személy vett részt (fogyatékkal élő személyek és kísérők). 

 

Az ott létünk alatt a következő élményekkel lettünk gazdagabbak:

  • - Sportoltunk (torna, foci, uszás)
  • - Kézműves tevékenységek (nemezelés, rajzolás, papír hajtogatás, kerámia festés)
  • - Szórakoztunk (énekeltünk, táncoltunk)
  • - Tehetségünket megmértetük egy színdarab formájában.
  • - Felfedeztük a természetet.

 

Köszönjük, hogy együtt lehetünk az idén is!

 

 

Szent József Nagycsaládos Egyesület – Székelyudvarhely – Juon Anna elnök beszámolója

 

„Családjaink részt vettek az augusztus 20-án Székelyudvarhelyen megtartott Szent István napi rendezvényeken. A legcsodálatosabb az a szívet-lelket betöltő részvétel volt, hogy ennyien részt tudtunk, tudtak venni a városi ünnepségen. Az erdélyi mini- parkban délelőtt bemutatót tartottak a Szent István korabeli viseletekről, vitézek harcos bemutatóját csodálhattuk meg, a gyerekek felpróbálhatták a nehéz harci sisakot, kardot, mely nagy élmény volt számukra. Délután a Márton Áron téren megáldották az új búzából sütött kenyereket, melyet megkóstolhattunk. A magyar himnusz éneklése összeolvasztotta minden magyar szívét. Koncert, majd tüzijáték volt a Szent István királyunk tiszteletére.”

 

 

Csíki Anyák Egyesülete – Csíkszereda:

 

Augusztus elsején az Anyatejes táplálás világnapját ülte a Föld kerekségén működő szervezetek sokasága, de a fontos eseményről a kormányzati szervek, kutatóintézetek is megemlékeztek, az anyatejes táplálás népszerűsítése mindannyiunk érdeke, a kisbabák jövőbeli egészségének záloga. Amennyiben csak nem ellenjavalt bármi okból, törekedni kell a családok, a kismamák támogatására és segítésére ezen a téren is. Szerencsére az erdélyi térségben, de Romániában sincs akadálya ennek, sőt, a nyilvános szoptatás védelmében Romániában 2018-ban fogadtak el törvényt, amelyet 2021-ben megerősítettek és frissítettek a 182/2021-es törvény keretében, melyet a 651-es Hivatalos Közlönyben is publikáltak. Amennyiben bárki panaszt szeretne jelenteni, úgy ebben az esetben a megfelelő eljáró szerv a rendőrség és a Fogyasztóvédelem köteles kivizsgálást indítani. Az egyesület előadásokkal készült a programra, Biró-Kiss Enikő gyógytornász a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ munkatársa beszélt a szoptatás lelki erejéről, majd a helyi Kórház újszülöttgyógyásza, Dr. Füstös Annamária mutatta be a kórház segítési lehetőségeit a résztvevőknek, a beszélgetést pedig Tamás Mónika szülésznő, szintén a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársa, IBCLC laktációs szaktanácsadó zárta, pontszerű előadásában útravalót, sok hasznos információt nyújtva kételyeket eloszlatva a szoptatás kapcsán, de leginkább segítséget, hiteles információkat nyújtva a kérdezők számára.

 

Ezt követően negyedikén az egyesület megtartotta a 2012. májusában úttörő útjára induló szülészeti látogatások 100-ik alkalmát, melyre töretlen érdeklődéssel 17 édesanya és 10 édesapa érkezett, és szívta magába a Csíkszeredai megyei Sürgősségi Kórház orvosi és asszisztensi csapatának értékes tudnivalóit, rejtélyeit, hasznos tanácsait, és a hivatalos eljárásokat is. A látogató csapat a majd 2 órás beszélgetés után körbejárta a szülészeti osztályt, kórtermeket, vajúdót és szülőszobát, és betekintést nyertek a ritkán meglátogatható újszülöttosztály termeibe is, ahol a kórház legkisebb páciensei szundítanak, ha édesanyjuk fáradtságra hivatkozva pihennek a szülés-születést követően. Ez persze nem kötelező, hiszen a személyzet minden alkalommal a bőr-bőr kontaktus, a gyakori szoptatás irányába támogatja a kismamákat, és Csíkszeredában létezik aranyóra, apás szülés (még császáros születés esetén is!), kengurúzás koraszülés esetén, és minden földi jó, WHO-előírás, amennyiben a baba és az édesanya állapota ezeket megengedi. Fontos kiemelni, hogy a szülészeti látogatás jelenleg unikum Romániában, legalábbis ebben a családias formában, ahogyan Csíkszeredában zajlik, civil szervezet kezdeményezésére. Hasznos lenne továbbadni a jó példát, és Kárpát-medence szinten lehetőséget biztosítani a családoknak ehhez az alanyi joghoz, megelőző, segítő, kiegészítő tevékenységként.

 

Augusztus 10-én Léder László pszichológus, az Apa Akadémia megálmodója és működtetője nyaralt családjával Székelyföldön, és ennek is köszönhetően sikerült egy 2,5 órás workshop erejéig elhívni a csíki érdeklődők számára a szakembert, aki legutóbb 2019-ben volt vendége az egyesületnek Tusnádfürdőn, és mutatta be Csendes Apaforradalom kötetét. Az előadó hangsúlyozta, hogy tévhit azt hinni, hogy egy igazi apa keményen neveli a gyermekeit. Egyrészt a szabályok betartatása nem keménységgel érhető el, másrészt nem apai, hanem szülői feladatról van szó. Mind az anya, mind pedig az apa kell, hogy szeresse és szeretettel egyengesse gyermeke életét, ennek része a szabályok megtanítása is a gyermek érdekében. A kutatások szerint az apák egyáltalán nem nevelik keményebben gyermekeiket mint az anyák.

 

 

Az egyesület partnerségi meghívást kapott Csíkszentgyörgy község polgármesterétől Réti Zsófiától, aki egyben egyesületi tag is, hogy az egyesületi játéktárat bocsássák a településen megszervezett 2. Székely Góbé Találkozó rendelkezésére, mely feladatot örömmel teljesített a csoport, és augusztus 12-14 között a fakörhinta, hajó és fajátékok komoly góbékezekbe kerültek a legkisebbek és nagyobbak örömére.

 

 

Csíkszeredában második alkalommal tartották meg a Kenyér ünnepét a magyar államalapítás napja alkalmából a Mikó-vár udvarán, augusztus 20-án. A megemlékezésen népdalokat, néptáncokat mutattak be és verset szavaltak az előadók, valamint a térség pékségei által felajánlott kenyereket áldották meg az egyházi méltóságok. Az Egyesület néhány családja vett részt ezalkalommal az ünnepségen, melyet késő este a helyi Role zenekar felemelő rockkoncertje zárt.

 

Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna  

 

Gazdag augusztusa volt a Tündérvárnak idén, programjaikat a hónap közepére csoportosítva, elsőként a 16-án kezdődő 5. Nagycsaládos Nyári Tábort szervezték meg Benedekmezőn, ahová, a korábbi célközönség (iskolások) helyett, idén a családokat várták, és végül tizenhárom résztvevő család érkezett Barótról, Érdről, Kovásznáról, Marosvásárhelyről, Nyárádszentimréről, valamint Sepsiszentgyörgyről. A tábornyítást követően, egy ismerkedő kör, és a titkos feladatok kihúzása után, társasjátékokkal melegítettek a tábor következő napjaira. Szerdán a reggelit követően, egy közös XOX játék után, a tiniknek workshop következett, majd barkácsolás, ebéd utáni pihenőt követte több kör számháború. Csütörtökön a délelőtt folyamán a lóti-futi és a kézműveskedés zajlott, ebéd után a méta vette át a főszerepet, majd egy, a kicsiknek is jól érthető csillagászattani előadás vonzotta a gyerekeket a sátorba. Pénteken, a mindennapos reggeli torna után, az érdekes előadások mellett, sikerült időt keríteni a fesztiválra való felkészülésre is, majd vasárnap a reggelit követő pakolászás, búcsúzkodás jelentette a táborozás végét. Az a tény, hogy a gyerekek könnyes szemekkel kérlelték szüleiket, hogy még maradhassanak, nem akarnak hazamenni, önmagáért beszélt. 

 

http://tundervar.sic.hu/2022-08-16_2022-08-21_nagycsalados-nyari-tabor/

 

 

A Nagycsaládos tabor szombati programja az államalapító Szent István napjára esett, ezen a napon szervezték meg a 2. Családi Fesztivált, ahol délelőtt 11 órától du. 18 óráig tartottak különböző programokat, kikapcsolódási lehetőségeket az odalátogató családok és barátok, meghívottak számára.

A következő beszámoló olvasható az Egyesület honlapján:

 

“2022. augusztus 20-án, szombaton került megrendezésre a benedekmezői táborhelyen a II. Tündérvár Családi Fesztivál. A 11 órakor kezdődő, egész napos programra családokat vártunk, kik együtt szeretnek játszani, nevetni, mókázni. A gyerekek garasokat gyűjthettek a több tucat ügyességi próba során, melyek közt a legkisebbektől a tinikig minden korosztálynak volt megfelelő kihívás:

 

  • agyagozás
  • aknamező
  •  békaláb
  • biciklikerékeregetés
  • bohócnál lufiformálás
  • célbadobás
  • célbarúgás
  • családi labdavezetés
  • családi papucs
  • házikófestés
  • jenga
  • kapaszkodó
  • ostorfonás
  • schull
  • slackline

 

Minden sikeresen elvégzett feladatért egy garas járt cserébe, amit be tudtak váltani az arcfestésnél, faragásnál, hennánál vagy egyet sétálhattak a talicska-taxival, kérhettek egy fotót a családjukról, amit hűtőmágnesre nyomtattunk. A gyerekfoglalkozásokkal párhuzamosan, a színpadon is “zajlott az élet”.

 

A rendezvényt (amelynek a fővédnöke a NOE elnökasszonya, Kardosné Gyurkó Katalin),  Dr. Fülöp Csaba, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének elnöke és Dánél Sándor, a KCsSz erdélyi elnökségi tagja nyitotta meg, amit rengeteg program követett. Ezeken kívül, egész nap működtek az “apamegőrzők” és “anyamegőrzők”,és a “babamegőrzők” is. A napot a tábortűz melletti kellemes, megérdemelt lazulás zárta:

 

Köszönjük a lelkes önkénteseinknek és a támogatóinknak, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a csodálatos fesztivál!”

 

 

Augusztus 27-én “Egy év elteltével ismét megtartották a hagyományosnak számító családi napot Kovásznán, amelyre a Szent István Király Plébánia, a Kikapcs-olsz! Ifjúsági Csoport, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, valamint a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend szervezésében került sor szombaton a római-katolikus templomban és annak kertjében. Az ötödik alkalommal megszervezett egész napos rendezvény kötetlen beszélgetéssel kezdődött, majd Ft. Szén­égető István Barnabás atya, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetőjének előadására került sor. Ezután a résztvevők közösen mondtak imát a családokért, majd az egyházközség ifjúsági csoportjának koncertjétől lett hangos a templomkert. Bográcsozás után a nagycsaládos egyesület szervezett aktív és kreatív tevékenységeket a gyermekeknek.

 

Debreczi Hanna, a Kikapcs-olsz! Ifjúsági Csoport koordinátora érdeklődésünkre elmondta, az esemény idei kiadása is remekül sikerült, több mint százan vettek részt az eseményen, köztük sok gyermek. Mint fogalmazott, fontosnak tartják az olyan rendezvények szervezését, ahol a családtagok együtt lehetnek, és együtt minőségi időt tölthetnek el, a Szent István Családi Nap pedig pont ilyen.”

 

Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/egy-nap-a-csaladokert/

 

 

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly, Volfer Annamária tudósítása

 

Hat család vett részt a hétvégén (szeptember 3.) megrendezett KCSSZ családi napján Budapesten, mindannyian lelkileg feltöltődve, sok új élménnyel gazdagodva értek haza. Azt mondták szuper volt a szervezés, felemelő élmény volt a magyar parlamentben, hálásak, hogy eljutthattak. Beszéljenek helyettem a képek:

 

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid06vFviariBYQDBaAUDfZvCTPv6uWkf47bZvKehkqQKJ6iPe2gGd3xVYgEzPTN161al/

 

Erdélyi népi játszóházszervezők találkozóját tartották meg Szatmáron a Boróka gyökér egyesületnél, ahol tőlünk is néhányan részt vettek a képzők képzőjén, sok új ötletet tanultak, régi népi technikákat és tapasztalatokat is cserélhettek:

 

 

https://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid0SCMKsVqLqFd9iQqPjaLf5ZyxqxGbc1XoAwKVUQHcV2MTpFF17FHZ3nrGycKwRGfAl/  

 

 Augusztus végén a nagykárolyi Rekettyés fiatalok Kalotaszegen jártak, mégpedig Inkatelke településen a IV. vándortáborban. Jó és hasznos lezárása volt a nyárnak, jöhet a suli és a képzések folytatása.

 

http://www.facebook.com/208275546393760/posts/pfbid02M3zF9MMoFkc8ZgctTihSEhVh7oeVLKb4pMduBZ8rzQZsiH9ZHHrDgTvv6AmXQMUal/    

 

A Rekettye várja a régi és az új csapattagokat, akik szerenének jó oktatóktól tanulni, remek hangulatban.

 

 

Anyák Egyesülete – Székelyudvarhely: Fekete Éva elnök beszámolója

 

Az augusztusi hónap elején, az idei évben is megszervezésre került az Egészségmegőrző és környezetismereti tábor 8 és 14 közötti fiataloknak, gyógytornászok és természetfilmes-túra vezető irányításával.

 

A tábor célja: gyógytornászok vezetésével preventív mozgásformákat tanulhattak korosztályuknak megfelelően, mint például a gerinc torna, nyújtó gyakorlatok és izomerősítő feladatok. Fontosnak tartjuk a stresszoldó légzőgyakorlatok és relaxációs módszerek megtanítását, amit könnyedén alkalmazhatnak az iskolai és a mindennapi élet során. A tábor során szakembereink, érthetően és gyakorlatiasan mutatták be számukra a hanyag testtartás okozta következményeket, illetve megtanították a helyes testtartás-, ülés-, állás-, mozgást mindennapi testhelyzetekben.

 

A tábor természetismereti részében a gyerekek természetfotós és túravezetővel beszélgettek a tudatos túrázásról és erdőn-mezőn való helyes viselkedésről, házikedvenccel a természetben témakörről. Megismerhették, kipróbálhatták a professzionális túrafelszereléseket, les sátrat építhettek, miközben a vadállatok nyomairól és ennek felismeréséről tanultak. Beszélgettek a ROAlert jelzésről, a környezetükben megtalálható gyógynövényekről. Természetfilm ismertető gyakorlati munkán vehetnek részt, ahol a természet és vadfotózás volt középpontban.

 

Egyesületünk az idei évben második alkalommal szervezte meg a II. Családok hete rendezvénysorozatot. Az eseményre 2022. augusztus 8-12 között került sor Székelyudvarhelyen, különböző helyszíneken.

 

A rendezvény célja a közösségépítés volt, melynek érdekében különböző, minden korosztályt megszólító programok által találkozási, feltöltődési lehetőséget biztosított a családoknak. A program ideje alatt a résztvevő családok több orvost, különböző témákban szakembereket, mesélőket hallgathattak és Legendás családi kalandozáson is részt vehettek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a programra teljes családként érkeztek a résztvevők, ahol mindenki talált magának kikapcsolódási lehetőséget. A kisebbek számára állandó játszófelületek biztosították, a nagyobbak számára pedagógus édesanyatársak biztosítottak kikapcsolódási lehetőséget, hogy mindenki érdemben be tudjon kapcsolódni az előadásokba.

 

Továbbá megszervezésre került, a már hagyománynak számító XI. Séta a szoptatásért rendezvény, mellyel az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete 2012-től minden évben bekapcsolódik a Szoptatás Nemzetközi Világhetébe. Az idén is sok család, kismama és nagyszülők is kapcsolódtak a közös sétába és programba. Az idei világhét szlogenje: Állj ki a szoptatásért! Taníts és támogass!

 

 

A program az idei évben is a székelyudvarhelyi Bethlen negyedi parkban került megszervezésre, ahol a közös séta után, kispokrócos beszélgetések voltak, különböző a szoptatást körülölelő témákban képzett, önkéntes szakemberek segítségével.

 

 Továbbá sort került a mindig nagy sikernek örvendő pályázataink: "Anya melegében (l)enni" fotópályázat, nyilvános szavazására és eredményhirdetésére és a "Mesélj a te(l)jességről" történetíró pályázat megtekintésére is.

 

 

Pro Rév Egyesület – Körösrév: Hasas János elnök beszámolója

Újra együtt! Ezzel az üzenettel ünnepelt a révi magyarság - Dérer Ferenc

 

Hosszú évek óta figyelemmel kísérem a révi magyarság ünnepségeit, és általában jelen is vagyok ezeken az alkalmakon. Így történt ez az elmúlt vasárnap is (augusztus 15-én), amikor a révi magyarság az elszármazottak találkozóját tartotta, Újra együtt címmel. A szervezők: a helyi református egyházközség, a Pro Rév Egyesület, a helyi RMDSZ-szervezet. Erre az eseményre hazavárták a településről elszármazottakat és a magyarországi testvértelepülések küldöttségét is. Utóbbiak közül idén Révfülöp küldöttsége vett részt a találkozón, huszonöt fővel, élén Kondor Géza polgármesterrel.

 

A révfülöpi vendégek csütörtökön érkeztek Révre, pénteken délelőtt raftingozás (vadvízi evezés), illetve a Zichy-barlang meglátogatása volt a programjuk. Szombaton délelőtt Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnökének a vezetésével Körősfőre indultak az anyaországiak. Megtekintették a Sebes-Körös forráshelyét, és megálltak a bánffyhunyadi református templomnál, ahol megcsodálhatták a nemrég teljesen felújított istenházát belülről is.

 

A vasárnapi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Meleg Vilmos színművész, a Bihar megyei RMDSZ-választmány elnöke, és részt vett az eseményen Dorel Cosma, Rév község polgármestere is. Amint az utóbbi években általában, a szervezés mozgatórugója most is Hasas János alpolgármester, valamint Papp Csaba református lelkipásztor volt, és természetesen sok helyi lakos vett részt az esemény lebonyolításában.

 

Az ünnepség a délelőtti órákban tartott istentisztelettel vette kezdetét. Papp Csaba igehirdetésének alapgondolatait a János írása szerint való szent evangélium 5. részének 5–8. verseiből merítette. A rendezvény egyik házigazdájaként a lelkipásztor köszöntött mindenkit: „Engedjék meg, hogy nagy szeretettel köszöntsem mindazokat, akik jelenlétükkel megtisztelték a mi együttlétünket. Itt vannak velünk helybeliek, a távolabbról érkezők, a révfülöpi barátaink, sok ismerős arc, a nagyváradi barátaink. A mai napon együtt lehetünk, egymásnak örvendezhetünk.” Prédikációjában arra buzdított, hogy segítsük és szeressük egymást.

 

Az igehirdetés után a magyarországi Révfülöp község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, s arról beszélt, hogy ha Révre érkeznek, otthon érzik magukat a Sebes-Körös menti településen, és ezt meleg szavakkal köszönte meg.

 

Mint a Bihar megyei RMDSZ-szervezet választmányának elnöke köszöntötte a jelenlevőket Meleg Vilmos színművész, aki évek óta jelen van a révi ünnepségeken, majd Dsida Jenő monumentális költeményét, a Psalmus Hungaricust szavalta el, a tőle megszokott szenvedéllyel. Versmondását nagy szeretettel fogadta a gyülekezet.

 

Nagyon szép szavakkal köszöntötte az egybeseregletteket a Révről elszármazott és ma Biharpüspökiben élő Pető Margit. Nem először volt alkalmam meghallgatni őt, hiszen a révi rendezvények visszatérő vendége. Mind köszöntőbeszédét, mind Posztós Lenke általa elszavalt költeményeit nagy elismeréssel fogadták a jelenlevők.

 

Az istentisztelet végén a résztvevők átvonultak a Magyar Házhoz – mert ilyen is van Réven! –, s koszorút helyeztek el Jakab Dezső műépítésznek, Rév szülöttének a teremben elhelyezett emléktáblájánál, elhunytának 90. évfordulója alkalmából. Ő volt az a műépítész, aki a többi között a nagyváradi Fekete Sas palotát tervezte (Komor Marcell-lel). Életét, munkásságát Hasas János méltatta: „Úgy gondoltuk, hogy 2017 után, amikor ezt az emléktáblát avattuk Jakab Dezső műépítésznek, most, halálának 90. évfordulóján is koszorút helyezzünk el az emléktáblájánál, hiszen ő Réven született 1864. november 4‑én, és 1932. augusztus 5-én hunyt el Budapesten, tehát néhány napja volt halálának 90. évfordulója. Azt még szeretném elmondani, hogy helyben tanult, majd elkerült Budapestre, ott végzett a Műegyetemen. Több mint 120 épület tervezője volt, Budapesttől Marosvásárhelyig, Kecskeméttől- Szabadkáig, Szolnoktól-Temesvárig, Kiskunhalastól -Pozsonyig, Pécstől egészen Szegedig.”

 

Az esemény zárásaként a résztvevők szeretetvendégségre voltak hivatalosak a révi kultúrház nagytermébe.

 

 

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár – FB-ról átvett beszámolók:

Augusztus 10-én átadtuk a Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet ötödik segélyszállítmányát a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Koordinációs Irodájának. A 23813 lej (4958 USD) összértékű újabb szállítmányunk hús- és zöldségkonzerveket, valamint ásványvizet tartalmazott.

 

Az előző négy segélyszállítmányunkhoz hasonlóan az adományokat többnyire a Kárpátaljai Református Egyházkerület által működtetett menekültszálláshelyeken használják fel, ugyanakkor azok egy részét továbbküldik a háború által közvetlenül sújtott országrészekbe.

 

Ezúton is köszönetet nyilvánítunk minden támogatónak, akiknek adományaiból megvalósulhatott az újabb segélyszállítmányozás!

 

Augusztus 11-én célba ért – a bombatalálattól megrongálódott – Mikolajiv-i kórháznak szánt segélyszállítmányunk. A gyógyszereket, egészségügyi eszközöket, áramfejlesztőt, vitaminokat és élelmiszert tartalmazó szállítmány összértéke 65000 lej (13700 USD).

 

Az elmúlt hónapokban három alkalommal küldtünk hasonló tartalmú segélyszállítmányt Dél-Ukrajnába, az odesszai és ljubasivszkai kórházakba. Mindezeket és a mostani segélyszállítmányunkat is Szkalszkij Vladimir szervezőtársunk juttatta célba, aki családtagjaival és más menekültekkel együtt március óta a kolozsvári egyházi épületeinkben lelt menedékre.

 

A beszerzéseket a Magyar Unitárius Egyháznak és a Gondviselés Segélyszervezetnek felajánlott adományokból fedeztük. Köszönet érte mindenkinek! A legnagyobb összegű támogatások az Amerikai Egyesült Államok-beli unitárius–univerzalista hátterű adományozóktól érkeztek, valamint a Religions for Peace nemzetközi szervezet részéről. A Mikolajiv-i kórház igazgatójának Facebook-oldalán az alábbi visszajelzés jelent meg az adományok megérkezéséről (kivonatos magyar fordításban):

 

„Köszönjük a támogatást a Gondviselés Segélyszervezetnek (…), a szükséges gyógyszereket és orvosi felszereléseket. A kórházban jelenleg a borzalmas pusztítás utáni javítás és takarítás zajlik. (…)”

 

Forráshely:

https://m.facebook.com/story.phpstory_fbid=pfbid033Gp4BACpmXvNEafYKJZ1rZwDb2ZcDs6PopUyWG9wdwkFeXNA1n1z6dLcCmcDLkf5l&id=100000715246176

 

 

A Gondviselés Segélyszervezet Brassó Megyei Fiókja augusztus 21-én a vasárnapi Istentiszteletet kővetően vitamin csomagokat osztottunk, kézbesítettünk. Köszönjük önkéntes munkatársainknak az elvégzett munkát, segítséget!

 

A Kolozsvári Magyar Napok keretében S. O. S. Ukrajna! címmel szerveztünk kerekasztal-beszélgetést az ukrajnai háború menekültjeit és otthon maradt rászorultjait segélyező tevékenységekről. Köszönjük a Szabadság napilapnak és Kiss Olivérnek a tartalmas beszámolót!

 

 

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ:

 

Július utolsó napjaiban tartották a Szülők Iskolája családos tábort, melyről már a júliusi hírlevelünkben híradást tettünk. (A beszámoló itt elérhető: https://csalad.ro/szivtol-szivig-kommunikacioban/)

 

Augusztusban a nyári szabadságok jellemezték a szervezetet.

 

A Családpasztorációs Központ következő eseménye a Családkonferencia lesz szeptember 23-25-én, melynek mottója „Család hol vagy? – Legyetek egy testvériesebb világ magjai”, és az idén nyáron megrendezett Családok X. Világtalálkozójának tematikus meghosszabbítása szeretne lenni. Alapkérdése, hogy mit ajánl az Egyház a világtalálkozó után a házaspároknak, családoknak, és mit kíván a családpasztorációban dolgozóktól. Előadóink lesznek Pál József-Csaba családreferens püspök atya, Homa Ildikó szociális testvér pszichológus, Simo Irma pszichológus, az Áradat Egyesület vezetője és Lázár Csilla múzeumvezető. A műhelymunkákat a főegyházmegyei ifjúságpasztoráció munkatársai fogják tartani.

 

A rendezvényre várják a jegyespárokat, házaspárokat, de a családok és a családpasztoráció iránt érdeklődő fiatalokat, családbarát papokat, kispapokat és szerzeteseket is.

 

Regisztrálni a Családkonferenciára itt lehet: https://forms.gle/5czSifBkKASSv37m9

 

További információkról értesülni pedig innen lehet: https://csalad.ro/esemeny/csaladkonferencia-2022/

 

 

HíD Egyesület – Nagyszeben: szeben.ro oldalról:

 

Megnyílt az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás

 

A nagyszebeni megnyitón Dr. Chituță Alexandru, a múzeum marketing főosztályának vezetője, a kiállítást a nyitottság kontextusába helyezte és hangsúlyozta, hogy a restaurálás egyik fő feltétele a jó szakemberek megtalálása és a tervek gazdasági támogatása. Az Ideje az építésnek c. kiállításban mindkettőt bőven észleli és csak örülni tud, hogy a bemutatott anyag példát statuál. Gratulált a Magyar Államnak, hogy a határon túli műemlékekre is gondol, majd megköszönte a szervező partnereknek az együttműködést.

 

A helyi szervező intézmény nevében Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök örömét fejezte ki, hogy újból összekötő, „híd” szerepe lehetett a nagyszebeni magyar egyesületnek két nagy intézmény között: a budapesti Teleki Alapítvány – és ezen keresztül a Magyar Kormány – és a Brukenthal Múzeum között. Magyar és román nyelven is megköszönte a megtisztelő felkérést és a fogadó intézmény együttműködését, nyitottságát. Hangsúlyozta, hogy a nagyszebeni magyar egyesület, működésének első percétől nyitott volt és a továbbiakban is az marad a hasonló megkeresések esetében: „A helyi magyar közösség számára nagyon fontosak a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok, a nemzeti értékek és teljesítmények bemutatása.”

 

Kiss Lóránd festőrestaurátor mutatta be szakmailag a kiállítást és a Magyar Miniszterelnökség által támogatott Rómer Flóris Tervet. Számokban is hangsúlyozta, hogy az első évben 500 ezer eurós költségvetéssel indult projekt mára már meghaladta a másfél millió euró értékű befektetéseket. Hangsúlyozta, hogy ez az összeg arra volt elegendő, hogy sok épület esetében kisebb restaurálásokat, sürgős beavatkozásokat lehessen megvalósítani. Viszont, ezeknek sok helyzetben mentő szerepük volt, hisz elég sok helyen más forrásokat nehezen lehetett volna lehívni és félő, hogy igen fontos értékek teljesen elvesztek volna.

 

A kiállított anyag megtekintése és interaktív jellege nagyszerű lehetőség a legkisebbeknek is bemutatni mit jelentenek a történelmi épületek, úgy ahogy a szakemberek számára inspiráló jellegű. Több, mint 30 személy volt jelen a megnyitón és, ahogy ezt a képeken is látni lehet örömmel fogadták a kiállítást.

 

A magyar és román nyelven feliratozott kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Tribunei utca, 6. sz.).

 

Forrás: https://szeben.ro/hid-magyar-haz-szebeni/hirek/8252/megnyilt-az-ideje-az-epitesnek-c-kiallitas/

 

Képek: Louis Guermond és Klaus Philippi

 

 

Csillagösvény Egyesület – Nyárádszereda – Kátai Judit elnök beszámolója:

 

Egyesületünk hagyományteremtő szándékkal szervezte meg idén a Nagycsaládok délutánját a Bocskai István Elméleti Líceum épületében, illetve udvarán, hozzátartozó épületeiben. A nyár utolsó napjaiban örömmel vártuk a már/még itthon tartózkodó családokat erre a szép délutánra, ahol a hivatalos köszöntések előtt több játékot is kipróbálhattak a kisebb-nagyobb gyermekek (célbadobó, legendárium társasjáték, halászat, patkódobáló, csuszatorony rakás, családi közös hernyótalp), majd a köszöntőbeszédek után családi hangulatú beszélgetéseken vettek részt a felnőttek. Meghívottjaink voltak Baricz Erika pszichológus, Sárkány-Marczika Andrea nőgyógyász, illetve Ferenczi Enikő és Biró Mária nagycsaládos édesanyák. Amíg a felnőttek hasznos tanácsokkal gazdagodtak a beltéri teremben, addig a gyerekeknek a Legendárium filmek vetítését biztosítottuk. A program része volt a családok játékos megmérettetése az előadások után, ehhez alapos berendezkedést is biztosítottak az egyesület önkéntesei, viszont a kiadós csapadék sajnos újratervezést követelt, így a kézműves tevékenységeket, arcfestést, ügyességi játékokat beköltöztettük gyorsan a tornaterembe. A nap végén táncházat szerveztünk, és a családok megvendégelésével ért véget a program. Részvételi emlékként minden család ajándékba kapott egy hűtőmágnest és egy kulcstartót.

 

 

Szárazberki Hármashatár Egyesület – Ilonczai Zsombor tiszteletes úr beszámolója:

 

1. Ifjúsági tábor - Nagytarna, július 31-augusztus 5

 

Egyesületünk az idei esztendőben 21 fiatalnak nyújtott támogatást, hogy részt vegyenek a nagytarnai "ECOSUNHOME" ifjúsági táborban. A tábor Szatmár megye legnépesebb keresztyén tábora, melynek idei témája az ölelés volt.

 

 

2. Vakációs bibliahét - Szárazberek, augusztus 22-26

 

Igazi hangulatot varázsoltak az egyesület ifjai a gyermekek számára a szárazberki "Gabriella Házban," ahol naponta várták a kisebbeket vallási felekezettől függetlenünl Ilonczai Zsombor lelkipásztor irányításával. A heti téma "Velünk mindig történik valami" címszó köré csoportosult, ahol a kisebbek izgalmas bibliai történetekkel (Illés és a holló, Pál apostol Máltán, Dániel az oroszlánok vermében, Péter apostol és Jónás a cet gyomrában) ismerkedhettek meg. A ifjú mentorok és a szülők az irányítás mellett kisebb meglepetésekkel készültek: süteményt sütöttek illetve az események után elvitték a résztvevőket fagyizni. Az sorozat vasárnap ért véget, amikor a tanultakat bemutatták a templomban a közösség nagy-nagy örömére. Ekkor került sor a vakációs bibliahét 7 Kg-os tortájának elfogyasztására is, amiből közel 150 személy részesült. 

 

 

3. 15 millió búzaszem. Búzaegybeöntés és államalapítás

 

A Szatmár megyei "Falugazdász Egyesület" az idei esztendőben közséközpontukban, Lázáriban szervezte meg a "Magyarok Kenyere" rendezvényt, mely, mint tudjuk összefogja az egész Kárpát- medence magyarságát. Egyesületünk néptánccsoportja mezőségi, felcsíki és szilágysági táncokat mutatott be.  

 

 

 

4. Családi napok - Mikola, augusztus 27.

 

Partnerünk, a Mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület minden esztendőben megszervezi a családi napokat. Öröm számunkra a szomszédolás, hiszen a színvonalas műsorok bemutatásán túl, tanúi lehetünk a családi vetélkedőknek és a magyaros ízek kóstolgatásának, de igazából jól esik ismerős arcokat látni, beszélgetni, a vezetőtársakkal tervezni. Az eseményen egyesületünk néptánccsoportja, mazsorettjei és a népdalkórus tagjai vettek részt, és mutattak be műsort.

 

 

Szeretettel, Tiboldi Bea, erdélyi régiófelelős

+40740068003



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS