KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Kárpát-medencei családok immár IX. alkalommal az Országházban

2022. szeptember 4.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége immár IX. alkalommal kapott lehetőséget arra, hogy a hagyományos Családi napon együtt lehessen az Országházban. Az idén a koronavírus- járvány hatásainak következményeként azonban nem februárban, hanem szeptember 3-án került sor, dr. Kövér László fővédnökségével az anyaországból és a határon túlról a mintegy 500 személy meghívására.

 

A megnyitón, az Országház főlépcsőjén összegyűlt vendégsereg előtt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott beszédet, aki elmondta, a nemzet jövője a családokban rejlik. Amennyire a családok erősek, annyira erős a nemzet - tette hozzá. Úgy fogalmazott, a magyar jövő a gyerekek kezében van. Megköszönte a KCSSZ-nek, hogy pótolhatatlan, áldozatos munkát végez a családok érdekében.

 

Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állam a határon kívüli magyarokért is felelősséget vállal. Szerencséseknek mondta őket, hogy hozzájuthattak egyebek mellett a családtámogatásokhoz és a vállalkozásfejlesztési támogatásokhoz, továbbá részt vehettek a nemzeti összetartozást segítő kirándulásokon.
Márton Zsuzsanna megköszönte a Magyarország Kormányának a béke melletti kiállását. Beszédében úgy vélekedett, hogy az emberi, keresztényi, nemzeti értékek minden nehézségen átsegíthetnek.    

 

Dr. Varga-Bajusz Veronika a Tempus Közalapítvány főigazgatója elmondta, hogy a határon átnyúló kapcsolatok támogatása a Tempus Közalapítvány fontos feladata és küldetése is. Beszédében kiemelte a társadalom legkisebb közössége a család, amely megtanítja a gyermeket arra, hogy nagyobb közösség értékes tagjává váljon. Záró szavaiban megerősítette, hogy kiemelt fontosságúnak tartja a KCSSZ elkötelezettségét, amellyel megerősíti a család és a nemzet összetartozását és kifejezte értékelését azért, hogy a Tempus Közalapítvány részt vehet ebben.

 

A köszöntők között az Óbudai Népzene Iskola növendékei énekelnek, valamint a Tébláb Művészeti Iskola Cinege csoportja Dél-alföldi táncokat mutatott be.

 

A családi nap megnyitója után konferencia kezdődött A cselekvő nemzetet formáló önkéntesség címmel, amelyen elsőként Petneházy Attila korábbi fideszes országgyűlési képviselő szólalt fel, aki méltatta a nagycsaládot, úgy fogalmazott előny, ha a gyermekek ilyen háttérrel indulnak az életben. A magyar családot hungarikumnak nevezte, mert megmutatja erőforrásainkat. Ugyanakkor kiemelte, hogy a család szeretetében eltöltött idő áldást jelent a szülőknek és a gyermekeknek is. Ehhez a szeretethez kötötte az anyanyelv és a hűség fogalmát, mint nemzetünk megtartó erejét. Elismerően szólt a KCSSZ-ről, amikor kiemelte: A magyar közösség és a nemzet jó szolgálatában áll a szervezet.

 

Márton Zsuzsanna a konferenciát megnyitó szavaiban visszaemlékezett arra, hogy 21 éve közösségi kezdeményezésből indult el a KCSSZ. Azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében legyen egy olyan önkéntes tevékenység alapján működő, magyar szervezeteket tömörítő szövetség, amely kiáll és védelmezi a hagyományos családi intézmény értékeit, támogatja a pozitív családkép kialakítását és a családbarát gondolkodás megerősítését. A több mint 20 éve kitűzött céljaink eredményes elérése azonban lehetetlen lett volna az önkéntes, segítő szerepvállalás nélkül. Ezért megköszönte a tagszervezeteink vezetőinek, tagjainak és a családoknak az önzetlen önkéntes munkát, az időt és a befektetett energiát, amivel hozzájárulnak társadalmunk erkölcsi, szociális, kulturális fejlődéséhez. Az Országházban eltöltött napról elmondta, számunkra egy ünnep, egy ajándék, amivel kifejezzük köszönetünket és megbecsülésünket az alapító, a több évtizede velünk lévő és az újonnan hozzánk csatlakozott tagszervezeteknek is.

 

A konferencia szakmai előadói az Önkéntes Szemle online folyóirat szerkesztői voltak, Bartal Anna Mária PhD, szociológus -szociálpolitikus az Önkéntes Szemle főszerkesztőjének a vezetésével, aki rávilágított, hogy az önkéntes munka nem ingyen munkát jelent, hanem annak pénzben kifejezhető gazdasági értéke van, ami Magyarország viszonylatában, 2019-ben 494,5 milliárd forint összértékben fejezhető ki. Az előadás összegezte, hogy a koronavírus – járvány, a háború és a gazdasági válság miatt az önkéntesség iránti igény növekedni fog, ezért létfontosságú az egyének megerősítése a közösségeken keresztül, annak érdekében, hogy minél többen vállalni tudjanak önkéntes munkát.

 

Dorner László PhD, pszichológus az önkéntesség motivációiról beszélt, az önkéntesség gyakorlata szemszögéből. Kapcsolódva az előző témához rámutatott arra, hogy fontos megérteni, mit tud nyújtani az önkéntes és mik a korlátjai, amelyek alapján motiválni lehet.

 

Nagy Réka, szociológus, a Fesztivál Önkéntes Központ igazgatója a tervezés, toborzás és foglalkoztatás lépéseinek ismertetése után az önkéntesek megtartásának módszeréről beszélt. Ennek kulcs gondolatai többek között a személyes fejlődési lehetőség biztosítása, a jutalmazás, az önkéntes identitás erősítése, a visszajelzés adása és fogadása és a közösségfejlesztés voltak, amelyek mind az önkéntes megelégedettségéhez, így a megtartásához járulnak hozzá.

 

Markos Valéria PhD szociológus, Fényes Hajnalka PhD, szociológus a középiskolai és az egyetemisták önkéntes szolgálatáról végzett kutatásuk eredményét mutatták be. Melynek tanulságait is megfogalmazták:

„A felnőtt generációnak (szülőknek) mintát kell mutatnia a fiataloknak a társadalmi felelősségvállalásban, illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is egy jó közeg a fiatalok önkéntességre való nevelésében.

 

A fiatalok bevonása az önkéntességbe segítheti az intergenerációs önkéntesség kialakulását, hogy a családtagok együtt végezzenek önkéntességet és együtt éljék meg az önkéntesség örömeit. A közös élmények erősítik a családi kapcsolatokat is.”

 

A szakmai program után Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke és Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke együttműködési megállapodást írtak alá, amelyben a KCSSZ vállalja, hogy a határon túli magyar családszervezetek számára bemutatja a Szülők Háza Alapítvány programjait, tagszervezetei számára szakmai támogatást biztosít a Szülők Háza Alapítvány programjainak a megvalósításához, valamint részt vesz a Szülők Háza Alapítvány rendezvényein és népszerűsíti azokat.

 

A program végén Márton Zsuzsanna a 20 éve sikeresen és jótékonyan működő szervezetünk tagszervezeteinek önkéntes munkáját egy -egy elismerő oklevél átadásával köszönte meg. Lévai Andrea, a KCSSZ elnökhelyettese régiónként felolvasta mind a 87 elismerésben részesült tagszervezet nevét. Az okleveleket a régiók elnökségi tagjai vették át és régiófelelősök által juttatják el a tagszervezeteknek.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék