KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Pécsi beszámoló az Őszi Találkozóról

2022. november 1.

Az elmúlt hétvégén volt a Kárpát-medencei Családszervezetek Kongresszusa, amelynek egyesületünk is tagja, erről szeretnék röviden beszámolni. Az új tagok kedvéért is, akik nem ismerik, valamint azért is, mert a Házasság Világnapján szép számmal szoktak érkezni hozzánk vendégül az államhatáron túli, Kárpát-medencei szervezetekből.

Erre az évi rendes közgyűlésre Vas megyében, Velem községben, illetve a községgel szorosan egybeépült Novákfalva üdülőfaluban került sor. Mi, a tagszervezetek küldöttei, résztvevői péntek késő délután, az 1956-os események megemlékezéseként, koszorúzással kezdtünk. A csodálatos üdülőfalut az USA-ból hazaköltözött Novák Tamás és felesége álmodta meg, építette fel, jól láthatóan szívvel-lélekkel, megjelenítve a magyar múltat, történelmet. Először az öt régió, magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki képviselője helyezett el koszorút, a kettős keresztnél. Ezt követően a történelmi Magyarországnak megfelelő 64 vármegye kopjafáinál helyeztük el koszorúinkat gyertyák gyújtása mellett. A 64-ből sajnos helyi résztvevő híján sok üresen maradt.
Szombaton kezdődött a hivatalos program, itt az ebéd során tortával ünnepeltük meg a 20 éve alapított KCsSz-t. Az ezt követő beszámolókat, előadásokat időrendi sorrendben ismertetem röviden, ezek lényegét kiemelve. Hende Csaba, Vas megyei Országgyűlési képviselő beszélt a demográfia fontosságáról, fontosnak tartva a gyermekszám növekedését, amelyet kormányszinten segítenek Márton Zsuzsanna, a KCsSz elnöke nem is az anyagi, hanem elsősorban a lelki támogatást mondta fontosnak. Nyilván nem egyszerű az országhatáron túl magyarként élni, megmaradni, a
szórványban, illetve napjainkban Kárpátalján háború közepette. Köszönetet mondott a KCsSz alapítóinak, kihangsúlyozta, ahol magyarul beszélnek, ott van jövő.
A KCsSz megalakulása annak idején Dobogókőn történt, fotókon, videókon láthattuk az alapítókat, Horváth Lászlót, Pásztor Csabát, valamint az azóta elhunyt Csíki Sándort, Boldizsár Bélát, Krizsán Vilmost. Elnökünk kiemelte a KCsSz V. feladatát, a kapcsolatépítés fontosságát.
Ezután a magyarországi szervezetek bemutatkozásai következtek, itt hosszasan bemutatásra kerültek sok évre visszatekintve az egyes szervezetek programjai. Amit kiemelnék a mindennapi élet szempontjából, hogy van, aki az Élelmiszer Bankhoz társul, illetve egyesületen
belül kistermelői árukat értékesít (nyilván tagok áruit).
Ezután a Kárpátaljai szervezetek mutatkoztak be, Tarpai József elmondta, hogy náluk a tagfelvételhez egyházi esküvő szükséges. Őt egyelőre megkímélték a harcokban való részvételtől, mivel nagycsaládos, kisgyermekes.
Makuk János, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője elmondta, hogy a harcok miatt ketten maradtak, háromszáz önkéntesük volt eddig, köztük több nagycsaládos, Magyarországtól Új-Zélandig.

Kárpátalja, Nagyszőlősről az Állj Mellénk Alapítvány fogyatékos gyermekek egészséges életmódra nevelésével foglalkozik, lovas foglalkozásokat tartanak. Szomorúan mutatták be, hogy a trianoni megemlékezés idén férfiak nélkül zajlott. A KCsSz-től két mongol jurtát kaptak, ukrán gyermekeknek magyar nyelvi tábort szerveztek.
A Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet küldötte elmondta, hogy a nemzeti, vallási értékek tartják meg őket. A fiatalokat háborúba vitték, vagy elhagyták a területeket, 18 év felett hiányoznak, így a tinédzsereknek nincsenek kísérőik. Megfogalmazásra vár, van-e jövő.

A Sámuel Alapítvány árva és elhagyatott gyermekeket segít, mondta Beregszász református lelkésze.
Ezután Felvidék számolt be, itt sajnos két nagycsaládos szervezet visszahúzódott, passziválódott. A Házasság Hetét ünneplik Pásztor Csabáék is. Kihangsúlyozták, hogy maradniuk kell a keresztény, konzervatív értékeknek. Ezután Pásztor Csaba videón üzent, ennek keretében egy apa pozitívan nyilatkozott a pécsi Házasság Világnapja rendezvényről. Méltatta, hogy milyen jó volt, hogy biztosított volt a gyermekfelügyelet, így hallhatta a tartalmas előadást. A Felvidéki Magyar Ifjúsági Társulást bemutató elmondta, hogy cél a magyarság összetartása, kapcsolatépítés. Ők családláncosok, táborokat, konferenciát szerveznek. Anyagilag a KCsSz segíti őket, Szlovákiában ugyanis családszervezetet állami szinten nem segítenek.
Horváth Laci barátunk a Délvidék részéről visszatekintést adott a Tiszai Nagycsaládos Egyesületre, a Házas Hétvége rendezvényeire. Nem lehetett kis teljesítmény, amikor elmondta, hogy egyenként mind a 420 tagcsaládjukat meglátogatták.
Az erdélyi régió 23 tagszervezetet tömörít, 57.000 négyzetkilométert fog össze. Itt bemutatkozott a Csíki Anyák Egyesülete.
A Kőröstárkányi Ifjúsági Oktatási Egyesület szórványban létezik, a megmaradásért küzdenek. Épületfelújításra korábban 2 millió forintot kaptak. Megemlítették a Prorév Egyesületet.
A Tündérvár NOE Egyesületet Fülöp Csaba doktor mutatta be, a székely régiót fogja össze, az utolsó NOE újságunkban olvashattatok róluk. Egy bemutatkozó volt a Nagyszebeni Egyesület részéről. Az érdeklődőknek egyesületükről a www.szeben.ro honlapot javasolta.
Az elnöki beszámoló kapcsán Márton Zsuzsanna elnök röviden beszámolt a Nyíregyházi Találkozóról. 1000 résztvevő volt, a KCsSz és a helyi NOE rendezésében került sor erre. A Tusványos 22-n a védőnői rendszer volt a téma.
A Markosi Szabadegyetemen Csókay András, ismert idegsebész volt a meghívott.Érintette a pályázatok elosztását, amelyben mind a magyarországi, mind az államhatáron túli régiók részesültek.
Volt két meghívott előadó is, egyik az Egyszülős Központ képviseletében elmondta, hogy Magyarországon 800.000 ember egyszülős. Itt a fő probléma az elmagányosodás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyszülők esetében vagy anya, vagy apa valaki. Helytelen, ha a másik nem szerepét akarja játszani. 90.000 gyermek után az állam fizet gyermektartást. A másik előadó a Szülők Háza Budapest részéről volt. Ez a szervezet azokat segíti, akik valamit nem tudnak elérni. Felveszik velük a kapcsolatot. Például, ha színházba, orvosi vizsgálatra akarnak menni, akkor segítenek. Jelszavuk, a „tegyél jót!”. Aki igényli, pályázatírásban is segítenek.
Ennyit az előadásokról, bemutatkozásokról. Ezután a jelenlevő mintegy 100 résztvevőnek Novák Tamás bemutatta az üdülőfaluban levő képgalériát, amely magas művészi szinten sok-sok festményen keresztül ábrázolja Tamás felesége előzetes kutatásai alapján a magyar nemzet történelmét Attila királytól napjainkig. Velem községben pedig a koronagalériában ugyancsak a magyar történelemmel összefüggő festményeket és egyéb művészeti ábrázolásokat tekinthettünk meg. Itt állították ki a Szent Korona másolatát is, és nemzeti nagyjaink bölcs mondásait olvashatjuk a falakon. Értékes mondás Nemeskürty Istvántól: „A múltat nem lehet tőlünk elvenni, de az csak akkor a miénk, ha ismerjük.” Az ott elénk tárult látnivalók nagyon hasznosak iskolás korú gyermekeknek is!


DR. SZENTE JÓZSEF, PÉCS



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék