KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Novemberi programok a Csíki Anyák Egyesületénél

2022. december 4.

Tiboldi Bea elnök beszámolója

Egyesületünk heti rendszerességgel szervezi, és tartja meg hétfő délelőttünként székhelyünkön a kisbabás szülők és kisgyermekeik számára a Dúdoló zenés-mondókázós foglalkozást, melyet Lázár Iru négygyermekes édesanya vezet, ide leginkább olyan szülők jönnek, akik még nem találták meg a helyüket a városi programlehetőségekben, és kisbabáik is most ismerkednek a társasági élettel. Teázás, móka és vidámság jellemzi ezeket az alkalmakat, Iru énekel, gitározik a kisbabáknak, babákkal, és az édesanyák is megszusszannak egy kicsit. Szerdán reggel hasonló jelleggel, de a nagyobb gyerekek és szüleik gyűlnek a Müller utcai találkozóhelyen, ekkor inkább a trécselni vágyó anyukákon van a fókusz, de arcmasszázs, kényeztetés is van terítéken, teázás, kávézás, igazi hangzavar, ahogyan a kibontakozó egyéniségek megkűzdenek egy-egy játékért, finom falatért. A helyszín takarítása közösen zajlik a gyerekekkel, a nagyobbak boldogan tolják a porszívót, segítenek mosogatni, de van, aki már a fűtésrendszert is tudja használni, őrlángon tartva a ház hőmérsékletét egy következő alkalomig. Ezek a programok minden hónapban zajlanak, gyakran nem is említjük őket már a havi tevékenységek közt.

 

Akárcsak a szülészeti látogatás, melyet a helyi Sürgősségi kórházzal közösen szervezünk, novemberben 18 édesanya és 5 édesapa részvételével zajlott a város tetején található intézményben, ahol a helyi szülészorvosok alaposan bemutatják a szüléssel kapcsolatos tudnivalókat, az újszülöttosztály, babás nővérek társaságában, a szülés lezajlásától az adminisztrációs kérdésekig, mindenre válaszolva. A két órás találkozást a szülőszobák és a szülészeti osztály effektív meglátogatása zárja minden alkalommal.

Szintén novemberben sikerült egy projekt kezdeti fázisát lezárni, a Dria Cosmodent fogászati rendelőjével a helyi Joannes Kájoni Szakközépiskola IX-XII-es diákjai számára tartottunk felvilágosító találkozásokat, ahol a legfontosabb tudnivalók közül néhány itt olvasható: fogmosás előtt NEM vizezzük meg a fogkefét, függetlenül a szájhigiéniánk állapotától 3 dl víz/10 kg testtömeg folyadékot kell bevinnünk a szervezetünkbe az egészséges fogazat, jól működő szervezetünk érdekében. Mossunk fogat helyesen, körkörös mozdulatokkal, amennyiben hagyományos fogkefént van, illetve 2-3 havonta cseréljük ezeket mindenképp. Használjunk liposzomális C-vitamint (zsírban oldódó), és magnézium citrátot, de ősz-tavasz között figyeljünk a kellő D-vitamin bevitelre is. A megfelelő fogkefe és fogkrém használata szintén fontos, medium használatát javasolták a szakemberek és az abrazív fogrémet (pl. Curaparox krém). A fogselyem helyes használata, illetve a heti 2-3 szájvíz használata is javasolt. Jövőben folytatjuk a programot, más helyi középiskolákba is beiktatva a Szájhigiénia mesterfokon  programba.

 

 

Úgy tűnik, a hónap vége nagyon karitatívra sikerült, hiszen az egyesületi tagok november 26-án részt vettek a Csíki Vállalkozó Egyesület által szervezett hagyományosnak tekinthető jótékonysági  IX. Katalin bálon, mely alkalommal idén három kedvezményezett intézményt támogathattunk a beugró árával: a csíksomlyói Böjte atya-ház fűtésrendszerének korszerűsítése, a Gyulafehérvári Caritason belül működő idősgondozás napi meleg étkeztetését idősek számára, illetve a Megyei Kórház újszülött osztályának kis páciensei számára szánt ágyneműkre. Az idei bál összbevétele 95.000 lej (kb. 8.120.000 ft.), ami a támogatóktól, a sorsjegyek eladásából, az aukcióra bocsájtott tárgyak eladásából, és a belépőkből származott. Egyesületünk 2 Katalinja egy-egy gyönyörű virágcsokrot kapott a szervezőktől. Örülünk, hogy csapatunk része volt ennek a sikernek!

https://sello.ro/csve/72-jotekonysagi-katalin-bal

https://www.facebook.com/CsikiVallalkozokEgyesulete/posts/

 

 

 

November 29-én, kedden a délelőtti órákban az egyesületi tagok átadták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szülészeti és Gyermekgyógyászati osztályának azt a 10.902 lej (kb. 932.000 Ft.) értékben beszerzett készletet, melyet az idei, első alkalommal megszervezett Fuss neki! Csík adománygyűjtő közösségi összefogáson kampányolt az a 15 nagykövet, akik ezen cél, beruházás megvalósításáért szaladtak, bicikliztek május 22-én szerte a nagyvilágban. Volt, aki az Egyesült Államokból, vagy Győrzámolyból, Bukarest és Kolozsvárról kapcsolódott be a programba, ezeken a helyszíneken teljesítvén a korábban felvállalt távot, de mindenképp ugyanazon időben, délelőtt 11 órától. A Szülészet 21 darab teljes ágyneműcsomagot kapott (lepedő, párna, paplan), 10 db. vajúdást segítő illóolajat, 3 db. fitball labdát, szintén a vajúdáshoz, 5 db. falra szerelhető éjjelilámpát a szülőszobákba, és a vajúdás alatti borogatásokhoz szükséges puha rongyot, összesen 12 métert egy helyi textíliaboltból. Az adomományt Dr. Homopth György osztályvezető főorvos és Dr. Kraft Hunor szülészorvosok, valamint a főnővér, Nagy Katalin vették át. A Gyermeggyógyászat 9 db. állványos babafürdetőkádat, illetve 5 db. érintésmentes babahőmérőt kért és kapott, melyeket Dr. Tóth Zsuzsa osztályvezető főorvos vett át csapatával. Az átadáson az intézmény manager asszonya, Dr. Konrád Judit is jelen volt. Egy program, egy időszak zárult le ez alkalommal, és szívből kívánjuk, hogy az egyenes felhasználók örömüket lelik ezeknek a kellékeknek a használatában.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék