KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hírek a Gonviselés Segélyszervezettől

2022. december 31.

Segélyszállítmányok Kárpátaljára

 

A Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet hetedik segélyszállítmánya az adventi időszakban több rendben érkezett meg Kárpátaljára.

 

November 29. és december 18. közötti Kolozsvárról három alkalommal szállítottunk segélyeket, december 12-én pedig a Gondviselés Segélyszervezet magyarországi tagozata részéről Budapesten került átadásra a Kárpátaljai Református Egyház megbízottjának egy értékes szállítmányt.

 

A legutóbbi akciónk sajátosságát képezte, hogy az adományok egy részét a Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium képviselői Beregszászon adták át a Kossuth Lajos Líceumnak, az újdonsült testvériskolai kacsolatfelvétel megerősítéseként.

 

Legutóbbi segélyeink címszerűen: áramfejlesztők, átamtárolók, áramszünet-mentesítő (UPS-) készülékek, meleg ruházat, tartós élelmiszerek, édességek, esőkabátok, gumicsizmák, zseblámpák, fényszórók, padok, fertőtlenítőszerek, tisztálkodási és egészségügyi kellékek, vitaminok és orvosságok, üzemanyagtartályok. 

 

Ezúton is köszönetet nyilvánítunk minden támogatónak, akik adományaiból megvalósulhatnak a segélyszállítmányozásaink!

 

Karácsonykor célba ért a Magyar Unitárius Egyház és a Gondviselés Segélyszervezet hatodik dél-ukrajnai segélyszállítmánya. A 30000 lej (= 6500 USD) összértékű szállítmány tartalma: 4 darab áramfejlesztő, napelemes fényszórók, gyertyák, vitaminok és gyógyszerek, összecsukható ágyak, ruhák és lábbelik.

 

Köszönetet nyilvánítunk önkéntes munkatársainknak, akik karácsony napjaiban (december 23–28. között) Kolozsvárról odesszai segélyszervezetekhez és iskolákhoz szállították a segélyeket: Szkalszkij Vladimir és felesége, Yulija (Kolozsváron élő menekültek), valamint Kiss Olivér, a Szabadság újságírója.

 

A beszerzéseket a Magyar Unitárius Egyháznak és a Gondviselés Segélyszervezetnek felajánlott adományokból fedeztük. Köszönet érte minden támogatónknak, köztük a marosvásárhelyi Kis& Friends Trans Kft-nek, amely a szállításhoz használt járművet biztosította.

 

A Szabadság napilap világhálós felületén megjelent videóriport itt látható:

http://szabadsag.ro/-/videoriport-harmincezer-lej-erteku-segelyszallitmany-odesszaba

 

Szemléltető fényképek forráshelye:

http://szabadsag.ro/-/harmincezer-lej-erteku-karacsonyi-segelyszallitmany-odesszaba

 

Lovasterápia és lovasoktatás hátrányos helyzetű és sérült gyermekek részére

 

A Gondviselés Segélyszervezet támogatásával 2022-ben is elindítottuk a Szentivánlaborfalva–Kézdivásárhelyi Unitárius Egyházközség lovasterápiás, egészségfejlesztő programját. Kislovasaink és lovaink szeretettel fogadták a kiemelt figyelmet igénylő gyerekeket, társaikat. Vegyes csoportjainkban 14 kislovas vett részt heti rendszerességgel szeptembertől december elejéig. Szerettük volna a programot a tervezett időkereten túl is folytatni, karácsonyig, azonban a hideg, zimankós idő beálltával el kellett búcsúznunk a gyermekektől, hiszen fedett pálya hiányában a körülmények nem tették lehetővé főleg a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek biztonságos lovagoltatását. A lelkesedésünk azonban megmaradt és a viszontlátás reményében köszöntünk el egymástól.

 

Egyházközségünk 2020-ban valósította meg első lovas-terápiás programját. A résztvevő gyermekeknek az autizmus, izomsorvadás, hiperaktivitás, végtagelváltozás, kommunikációs nehézségek, súlyos önbizalomhiány, egyensúlyzavar okozta nehézségek leküzdésében igyekeztünk támogatást nyújtani kommunikációs és koordinációs készségek fejlesztésével, az önbizalom növelésével, mozgásképességi és térbeli tájékozódási zavar korrekciójával, mozgásfejlesztő gyakorlatokkal, figyelem- és koncentrációs készségek fejlesztésével, a lovak segítségével. 

 

Programunk az egyházközség által bérbe vett ló terápiás átképzésével kezdődött 2020. február 10-én, melyet heti rendszeres lemozgatással, a terápiás képzésben alkalmazott gyakorlatok ismertetésével, a gyakorlatokhoz való szoktatással készítettünk fel. Fontosnak tartottuk azt, hogy az egyházközségnek is legyen egy képzett lova, mely segítségével a programot a támogatás lejárta után is fenntarthatóvá tudjuk tenni. Ennek érdekében az egyházközség területén kialakítottunk egy pályát, így két helyszínen tudtuk folyamatosan végezni a terápiás tevékenységeinket. Időközben a programot továbbfejlesztettük saját, esti időszakban napelemes világítótestekkel felszerelt pályával, két lóval, lovasfelszereléssel, a gyermekek számára védőfelszerelésekkel, lehetőséget teremtve arra, hogy egyházközségünk egymagában is végezhesse ezeket a terápiás tevékenységeket.

 

Az egyházközség és a lelkész biztosította a programhoz szükséges teret (lovas pálya), lovakat, lovas eszközöket, védőfelszerelést, a lótartás és lóápolás egészségügyi költségeit. A gyermekek terápiás költségeit a Gondviselés Segélyszervezet, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából fedeztük.

 

Hálásan köszönjük mindezen támogatásokat, a Kincsek lovarda által nyújtott szakmai hátteret, és külön köszönöm Buzogány-Csoma Boglárka, nagylányom lelkesedését, önzetlen, önkéntes szolgálatát. Köszönjük a gyermekek kitartó munkáját, a szülők bizalmát. Egészségünkre!

 

Buzogány-Csoma István (lelkész)

 

 

Közgyűlés és szakmai képzés

 

A Gondviselés Segélyszervezet legutóbbi közgyűlését 2022. november 26-án tartottuk Székelykeresztúron, a helybeli unitárius egyházközség Barátság Házában. Segélyszervezetünk legfőbb döntéshozó és felügyelő szervének tanácskozását csapatépítő találkozó előzte meg november 25–26-án, amelyet a közvetlen munkatársaink részére szerveztünk. A szakmai képzés keretében szervezetünk jelenleg helyzetképét vizsgáltuk, majd jövőbeli terveinket körvonalaztuk. Mindannyian érezzük, hogy napjaink kilátástalan világában mennyire felértékelődik az a munka, amely a szociális szférában valósul meg. Egyre nő azok száma, akik külső segítség nélkül már a mindennapi élethez szükséges létminimumot sem tudják megteremteni. Ahhoz, hogy megpróbáló időkben helyt tudjunk állni, mindenképpen szükségünk van elhivatott, öntudatos, tapasztalt és szakmailag felkészült munkatársakra. Munkatársaink szakmai képzése nélkül a mindennapi munkánk hatékonysága és eredményessége gyengébb lenne. Ezért igyekszünk a jövőben még átfogóbb és több szakmaisággal átitatott csapatépítő tréningeket szervezni.     

 

Vagyas Attila (lelkész, a Gondviselés Segélyszervezet alelnöke)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék