KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi délután a Perényi Kultúrkúriában - Mese, kézműveskedés, tánc és játék

2023. február 12.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a mostani nehéz helyzetben még inkább arra törekszik, hogy tagcsaládjai számára tartalmas, szórakoztató programokat szervezzen, hogy ezek segítségével legalább rövid időre kikapcsolódjanak, minőségi időt töltsenek együtt, hogy aztán új erővel feltöltődve helytállhassanak a mindennapok próbáiban.

 

Ez a tervük ezúttal találkozott a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) szándékával is: a civil szervezet február 10-én családi délutánra hívta meg a KMNE tagcsaládjait. A programnak a Beregardói Perényi Zsigmond Kultúrkúria adott otthont. 

A megjelenteket Pallagi Marianna, a PCS igazgatója üdvözölte, aki a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ez a program – több mint száz más esemény mellett – az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 ArtSpace című projektjének keretében valósult meg.

Általában külön a felnőttek, s külön a gyerekek számára szerveznek alkalmakat, ám most ötvözték a kettőt, és a KMNE tagcsaládjait hívták meg közös családi délutánra. Hogy a gyermekek szüleikkel együtt kézműveskedhessenek, vagy éppen mesét hallgassanak, játsszanak, táncoljanak.

És minderre lehetőség is nyílt a délután folyamán. A PCS munkatársaival – Gál Adéllal, Kepics Reiter Andreával, Markó Veronikával – családi naptárakat készítettek, a salánki Csirpák Viktóriával gyertyát sodortak és karkötőt fontak különböző technikával. Egy másik teremben, igencsak kellemes környezetben, Kurmai-Ráti Szilvia élményszámba menő interaktív mesemondásában merülhettek el kicsik-nagyok egyaránt, majd a Szilágyi László és Szilágyi Gabriella vezette táncházban már igazán felszabadult hangulatban járták a körtáncokat.

 

Ebben a mostani helyzetben nagyon fontos, hogy találkozzunk egymással – vallja Szilágyi Gabriella, a KMNE alelnöke. – Mert közösségben könnyebben átvészeljük a nehézségeket, legyőzzük a félelmeket, megszabadulunk aggodalmainktól. Ezért is szervezünk teadélutánokat, sportolási lehetőségeket, kézművesfoglalkozásokat, közösségi alkalmakat.

 

Hálásak vagyunk a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezetnek, hogy ők is gondoltak ránk, s meghívtak erre a tartalmas családi délutánra. A jövő héten a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat biztosít számunkra játszóházi alkalmat.

 

Holnap – február 11-én – pedig a télisportok szerelmesei élvezhetik a havat: Polenán hófánkozásra lesz lehetőségük a legkisebbeknek, sísulit szervezünk a kezdőknek, az ügyes síelők pedig túrázhatnak, illetve birtokukba vehetik a sípályát. 

 

Forrás:

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület