KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Házasság napi ünnepség Moholon

2023. február 25.

A Moholi Családok Egyesülete első alkalommal szervezett ünnepséget a Házasság világnapja alkalmából 2023. február 4-én.

Rendezvényünk mottójául egy ősi hindu mondást választottunk  miszerint: a Feleség és férj két kerék az élet szekerén!

 

  • Hogy mit is ünnepeltünk:

A házasság napját a férjet és a feleséget mint a család alapját, a társadalom alapegységét. Ezen a napon ünneplik a hűségüket, áldozataikat és örömük szépségét a mindennapi házasságban.

A házasság hete amerikai házaspárok kezdeményezésére indult és lett egyre népszerűbb világszerte. A rendezvény célja a házasság intézményének népszerűsítése, hogy megmutassuk, a mai felgyorsult világban is az egyik legfontosabb érték a jó házasság.

A házasság védőszentje Szent Miklós.

A Házasság világnapját mindig,  február második vasárnapján (az idén február 12.) ünneplik immár világszerte.

 

  • Egy kis délvidéki visszatekintés

Nálunk a VANCSESZ volt elnökének Krizsán Vilmos kezdeményezésére indult, itt Vajdaságban az útjára. Sajnos a halálával és a Covid járványnak köszönhetően ez a dolog kissé leült.

 

 

  • A mi rendezvényünkről:

Amikor itt Moholon arra gondoltuk hogy “Mi” is szervezünk egyet a falunkbeli kerek évfordulósai részére,  nem gondoltuk azt, hogy a délvidéki szűkebb pátriánk több helységéből is jelentkezni, jönni fognak hozzánk. Természetesen nem tudtunk, akartunk NEMET mondani senkinek.

 

Így végül is 19 évfordulós pár jött el a szerény ünnepségünkre. Bécstől – Szentamásig, Szentmihálytól – Bezdánig voltak jelenlevők. Összesen mintegy 90-en vettek részt a rendezvényünkön.

 

Magán a rendezvényen Zélity Mihály bezdáni plébános és Horvát László (Laci bácsi) voltak a főszónokok. A “Kérdezd a papot” elnvezésű interaktív beszélgetésbe a hallgatóság is bekapcsolódott.

 

A Magyar Nemzeti Tanács, Rigó Pál Zsófia alelnök révén ajándékcsomaggal és virággal köszöntötte a jubilálókat. A KCSSZ jelképes ajándékkal (kulcstartók) valamint a MOCSE részéről egy-egy emléklappal kedveskedett a pároknak.

 

 

A moholi Csobolyó ME. két tagja Tubicsák Kitti és Kemény Dávid köszöntőül egy – egy verset illetve Nagy Julianna, saját szerzeményét olvasta fel.

 

A Szent György plébánia templomban, szentmise keretében a jubiláló párok felújították “házassági hűségesküjüket”.

 

Az esemény befejezéseként a Csobolyó ME. székházában álló fogadás keretében, adomáztunk, barátkoztunk, beszélgettünk.

 

Megjegyeznénk hogy az egész ünnepséget önerőből sikerült létrehozni. Köszönet illeti mindazokat az önkénteseket akik sütivel (sóssal és édessel), itallal, ikebanával, ajándékokkal vagy akkár saját munkájukkal  hozájárultak a rendezvényünk sikeréhez.

 

Világos Tibor s.k.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár