KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A közjóért tevékenykedő asszonyokat díjazták Búcson

2023. április 1.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Búcson tartotta XVII. Kárpát-medencei Asszony-találkozóját március 31-én. A rendezvényen került sor a szervezet hagyományos díjátadó gálájára, amelyen az Arany Búzaszem Díj 2022. évi határon túli elismerését Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója vette át.

 

A díjakról Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta: nagy öröm számukra, hogy a 2008-ban, Ékes Ilonáék által alapított Arany Búzaszem Díjat évente egy magyarországi és egy határon túli asszonytársuknak adományozhatják, akiknek életútja, munkássága nagy jelentőségű és a mindennapokban példaként szolgál.

 

A továbbiakban kiemelte, a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díj ugyanakkor férfiak és nők kitüntetése is lehet, amellyel elismerik azt a kiemelkedő tevékenységet, amelyet a díjazottak a határon túli magyarság megmaradásáért folytatnak. Szőnyi Kinga szólt arról is, hogy az Arany Búzaszem Magyar Éva ötvösművész, a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díj pedig Petrás Mária keramikusművész alkotása. A díjak mellé járó gyönyörű, kézzel festett díszoklevelet minden évben Szalai Katalin kódexíró egyedi munkájaként készíti.

 

 

A rendezvény fővédnöke Dunai Mónika országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP frakciószövetség családügyi kabinetjének vezetője, a Magyar Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke videóüzenetben gratulált a díjazottaknak és további sikeres, eredményes munkát kívánt számukra.

 

Hideghéthy Andreát Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke méltatta, kiemelve, hogy hosszú munkakapcsolatuk során ismerte meg tevékenységét, és mottóját, amely szerint a feladatainkat nem teljesíteni, hanem minden lehető alkalommal felülmúlni kell.  Andreát a teljes elszántság, a feladatok minél magasabb szintű elvégzése, a tökéletesség keresése jellemez minden mozzanatában.

 

Közéleti pályafutása a Felvidéken 2014 őszén kezdődött, amikor a sors összehozta Pogány Erzsébettel, a Szövetség a Közös Célokért néhai igazgatójával. Itt kezdődött az az időszak, ami a mai napig is töretlenül tart. Erzsike mellett betekintést nyert a szervezet működésébe. Lehetősége volt bekapcsolódni és részt venni a felvidéki és az egész Kárpát-medence területén működő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségébe tartozó szervezetek munkájába, elsősorban a felvidéki régió szervezeteinek koordinálásában.

 

 

Mindig is a szociális érzékenység jellemezte. Fontos számára a rászorulók, a fogyatékkal élők segítése, vagy csak egyszerűen mosolyt csalni a gyermekek, családtagok arcára. 2016-ban aktív szerepet vállalt a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, az első és az egyetlen a Felvidéken magyar nyelven működő telefonszolgálat elindításában, amelyet bárki, aki egy megértő szóra vágyik tárcsázhat. Kuratóriumi tagja és támogatója a Felvidéki Fogyatékkal Élők Szövetségének, a FEFOSZ-nak, ahol szintén fontos kapcsolatokra tett szert.

 

Erzsike idővel egyre több feladattal bízta meg, mígnem 2018-ban bekövetkezett halála után Andreára hárult az ügyvezető igazgatói feladat. Ez az újabb szintlépés minden eddiginél nagyobb felelősséget rótt rá. Rendszerint feltette a kérdést, képes lesz-e megfelelni az elvárásoknak, lesz-e ereje a hátrahagyott szellemi örökség életben tartására és virágoztatására. A válasz már akkor borítékolható volt: Igen.

 

Képes volt akkor is, mint ahogy most is minden alkalommal az elé kerülő helyzet súlyát reálisan felmérni és megtalálni a lehető legjobb megoldást.  Amit tesz, azt teljes odaadással teszi. – zárta gondolatait Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke.

 

 

További díjazottak

 

Az Arany Búzaszem Díj 2022. évi magyarországi díjazottja Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke. Brinzik Angéla, a Szövetség párt Komáromi járási elnökségének tagja méltatásában kiemelte: Egy évtizeddel ezelőtt az „egyszülős családokra” még szinte senki nem gondolt úgy, mint egyforma vagy hasonló gondokkal küzdő, és ezért közös megoldásokkal támogatható társadalmi csoportra. Maguk az érintettek sem. Az, hogy ma az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány által működtetett budapesti Egyszülős Központok és a vidéki és határon túli központok körül valódi közösségek és közösségi érdekképviselet szerveződik, az Nagy Anna érdeme.

 

Most először adományoztak posztumusz Arany Búzaszem elismerést, amellyel Tompa Magdolna emléke előtt adóztak tisztelettel. Szőnyi Kinga meghatódva mondta el elnökségi tagjukról: Ha röviden kellene fogalmaznom, akkor ezt mondanám: ő az, aki földi életét arra szánta, hogy másokért, a közjóért tegyen.

 

A Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj 2022. évi díjazottja az erdélyi Simó Irma lett, aki az Áradat egyesület elnöke, mentálhigiénés szakember. Szőnyi Kinga olvasta fel Dunai Mónika országgyűlési képviselő laudációját, amelyben hangsúlyozta: Irma erőssége abban áll, hogy megálmodja és bevonzza a megvalósításokhoz szükséges erőforrásokat, emberi és anyagi vonalon egyaránt. Emellett képes olyan építő és kreatív légkört teremteni, ahol az emberek önmagukra találnak és kibontakoztathatják képességeiket. Munkájában jelen van szakmaisága mellett az emberközpontú látásmód, a kreativitás, innováció és a fiatalos lendület. Segíteni vágyásából és mély hitéből fakadó, soha ki nem apadó lelkesedése egy teljes szakmai közösség hajtóerejét képezi és sok segítségre szoruló ember számára jelent mentőövet.

 

A díjátadó gálán közreműködtek a Kéméndi Bokréta Néptáncegyüttes és a felvidéki Ifi- Rockszínház tagjai.

 

Forrás: Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár