KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Kárpát-medencei összefogással az egyszülős családokért

2023. április 1.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Kultúráért és Turizmusért Társulással közösen szervezte meg a XVII. Kárpát-medencei asszonytalálkozót a búcsi Vintop Karko színháztermében, ahol díjátadóval egybekötött konferenciát tartottak azokról a családokról, amelyeknek egyedül kell megküzdeniük a mindennapokkal és olyan nehézségekkel szembesülnek, mint az egyszülős gyermeknevelés és felelősségteljes egyszülős családvezetés.

 

Szőnyi Kinga, aki immár tíz éve tevékenykedik a Magyar Asszonyok érdekszövetségének elnökeként, köszöntőjében hálás szívvel üdvözölte mindazon keresztény gondolkodású civil szervezetek tagjait, akik a szövetség 23 éves fennállásának megálmodójával Ékes Ilonával együtt ünneplik évről évre az asszonyok erejét és kitartását.

 

Mint azt kifejtette, mára  a Kárpát-medencei szintű asszonyszövetségnek Vajdasággal, Erdéllyel és Ausztriával karöltve olyan szervezetei vannak, amelyekre bátran lehet támaszkodni, hiszen az érzékeny lelkületű asszonyok naponta azon dolgoznak, hogy összefogják ezeket a kis tevékeny csoportokat, és közösen egy nagyot alkossanak.

 

Beszédében ismét rámutatott, hogy az alapítás óta eltelt 23 év üzenete „Amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom” – ma még aktuálisabb, mint valaha volt. Hiszen a nő és a férfi egymást kiegészítve tud nagyot alkotni, csakis így adják tovább az életet, amit az Úr Istentől kaptak az emberek. 

 

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok érdekszövetségének elnöke

 

Egyszülős családok Szlovákiában

 

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója előadásában gondolatindítóként arra kérte a hallgatóságot, hogy egy pillanatra gondolkozzanak el azon, hogyan is tudja egy szülő egyedül megoldani mindazokat a feladatokat, helyzeteket, amelyeket két embernek, egy férfinek és egy nőnek kellene felvállalnia?

 

Majd kiemelte, hogy az EU-n belül Szlovákiában az egyik legalacsonyabb az olyan háztartások aránya, ahol egyedülálló szülő gyermekét vagy gyermekeit neveli.  Ami azt jelenti, hogy az összes gyermekes háztartásból, körülbelül kilenc százalékos részesedéssel bírnak az egyszülős családok, ami körülbelül 58 000 családot jelent. Ebből a nők 4 százaléka, míg a férfiak 0,7 százaléka alkot a gyerekeivel egyszülős családot. Ezen családok anyagi helyzetéről elmondható, hogy Szlovákiában az egyszülős családok életkörülményei az egyik legrosszabbak az uniós összehasonlításban, és a koronavírus-járvány ezt tovább súlyosbította. Az Eurostat adatai azt is elmondják, hogy tavaly ennek a csoportnak a jövedelme körülbelül tíz százalékkal esett vissza.

 

Különösen az egyedülálló anyák tartoznak Szlovákia legveszélyeztetettebb csoportjába. Az egyszülős családok szegénysége jelentősen meghaladja az országos átlagot.

 

Szövetség a Közös Célokért társulás szociális és társadalmi programjai nem közvetlenül szólítják meg az egyszülős családokat, ám lehetőséget biztosítanak a részvételre és arra, hogy az összetartozás érzését megosszák ezekkel a speciális szükségletű családokkal.

 

 

Cél az az egyszülős családok helyzetének javítása

 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke a magyarországi és az európai uniós statisztikai adatok elemzését követően beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyekkel a kormány az egyszülős családok helyzetének javítását célozta meg.

 

Az egyszülős családok Kárpát-medencei helyzete

 

Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke az egyszülős családok Kárpát-medencei helyzetét mutatta be. Szólt arról, hogy az Európai Unióban csupán az emberek 55 százaléka él úgynevezett hagyományos szerkezetű nukleáris családban, amely anyából, apából és egy vagy több gyermekből áll, és a legtöbb európai országban minden 5. család egyszülős, az esetek 85–90 százalékában ez a szülő az anya. Majd Kárpát-medencei kitekintésében elmondta:

 

Szerbiában, a Délvidéken az egyedülálló szülő képtelen megfelelő életkörülményeket biztositani családja részére. Az egyedülálló szülők nincsenek külön elismerve, mint felhasználók a szociális védelmi szolgáltatásokban, mint a pszichoszociális segítségnyújtás és támogató szolgáltatások. 

 

Ukrajnában, Kárpátalján a jelenlegi mozgósításról szóló törvény értelmében, azok a 18-60 év közötti férfiak, akik egyedül nevelnek legalább egy 18 éven aluli gyermeket, joguk van elhagyni Ukrajnát és nem kell katonai szolgálatot teljesíteni, így sok családban a szülők elváltak és az édesanya lemondott a bíróságon az anyai jogairól, hogy a férjét „mentse” a katonai szolgálat alól.

 

Romániáról, Erdélyről elmondta, hogy az egyik szülő távolléte láthatóan csökkenti a család bevételeit, ezért fontos, hogy a gyermekkel együtt élő szülő tudja, milyen jogai vannak az egyszülős családnak, amivel könnyebben találhatnak megoldást a kiadások kezelésére. 

 

Szlovákiában, a Felvidéken 9% az egyszülős családok aránya. Ez az arány az Európai Unió tagállamaival összehasonlítva is kedvezőbb körülményeket mutat, ám Romániával ellentétben itt az egyszülős családokra vonatkozó szabályozás és a törvényi háttér nincs kidolgozva. Semmilyen anyagi vagy egyéb kedvezmény nem vonatkozik rájuk.  

 

Magyarországon a szociális ellátások ellenére a tapasztalatokat összegezve elmondta, hogy a beszámolók szerint jelentős anyagi gondokkal küzdenek, amit különböző segítség formájában a tagszervezeteik próbálnak enyhíteni.

 

Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke

 

Az anyagi gondok mellett további nehézségekről számolt be, ilyenek, hogy a gyermek betegsége esetén nagyszülő hiányában nincs, aki vigyázzon otthon a gyermekre, nyári szünetben a gyermekek felügyeletének megoldása nagyon nehéz, és az apa nélkül maradt családoknál a legkisebb otthoni szerelési munkálatokat sincs, aki elvégezze.

 

Egyedülálló Szülők Klubja

 

A konferencia utolsó előadója Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke volt, aki kiemelte, hogy 2018-ban nyitotta meg az Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít. Az egyedülálló szülőknek ingyenesen igénybe vehető gyakorlati segítséget, rendszeres programokat kínálnak. Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a különböző szakemberek – coachok, pszichológusok, trénerek – vezette csoportokat látogatni, emellett jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget tudnak nyújtani.

 

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke

 

A gyermekeket a Budán és a Pesten működő központokban délutánonként korrepetálásokkal segítik, melynek segítségével a tanulást nem, mint kötelezettséget, hanem mint élményt élhetik meg. “Valljuk, hogy mind egyedülálló szülőként, mind egyszülős családban felnővő gyermekként mindenkinek joga van az egyenlő esélyekhez és lehetőségekhez.”. 

 

A konferencia a társadalmi- és a civilszervezetek számára fontos információkat foglalt össze, rámutatva, hogy környezetünkben számos család él egyszülősként, akiknek segítségre, támogatásra van szükségük.

 

Forrás: Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár