KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Királyhelmeci diákok élményekkel teli kirándulása Nyíregyházán

2023. április 15.

A Szövetség a Közös Célokért diákutaztatási programjában április 13-án a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola diákjai ellátogattak Nyíregyházára, ahol egy tartalmas napot töltöttek el a  Sóstói Falumúzeumban.

 

Szövetség a Közös Célokért társulás, mint a Petőfi 200 program felvidéki lebonyolítója, arra kínált lehetőséget, hogy a szakmai ajánlás által megszólított felvidéki oktatási intézmények diákjai szervezett, csoportos tanulmányi kirándulások keretében, a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításait, valamint a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyeket ingyenesen tekintsék meg.

 

A kiránduláson a 18 tanuló mellett 2 pedagógus vett részt, akik a Petőfi az étlapon elnevezésű Petőfi-emlékévhez kapcsolódó kiállítás keretében a tárlatvezetés után a modern technika vívmányait is használták.

 

(Fotó: Balogh Adél)

 

Egy táblagép helyettesítette a klasszikus étlapot. A menü pedig ételek és italok helyett Petőfi-költeményeket tartalmazott, amelyekbe a tanulók bele is hallgathattak, és pótolták a versek hiányzó szavait. Minden résztvevő kapott emlékbe egy a kiállításhoz készült kiadványt is.

 

Ezt követően a múzeumpedagógiai foglakozás a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor költeményeinek megértését segítette elő. Petőfi versei a 19. században széles néprétegekhez jutottak el, a költő verseit az egyszerű emberek is megértették. Mára azonban a Petőfi-versekben olvasható népies kifejezések egy része feledésbe merült.

 

(Fotó: Balogh Adél)

 

A népélet tárgyai ma már nem használatosak, ezért a tanulók nem ismerik ezeket a fogalmakat. A foglalkozás során a gyerekek olyan régies szavak magyarázatát keresték meg, mint a csoroszlya, fokos, vendégoldal, korsó, sarló, mécs vagy gém.

 

A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett kiállításon túl a diákok megtekinthették az Árpád-kori falut is, ami a régészeti park a 10. – 13. század jellegzetes háztípusait és tárgyi kultúráját mutatta be. A tárlatvezetés érdekes volt, a tanulók sok új információval gazdagodhattak.

 

 (NT/Felvidék.ma)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék