KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Gyermeknap a nagycsaládosoknál - Felhőtlen szórakozás, testi-lelki feltöltődés

2023. június 12.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) már megalakulásakor azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több együtt töltött tartalmas, minőségi időt biztosítson tagcsaládjai számára. Vidékünkön nincs is még egy civil szervezet, amelyiknek ilyen gazdag és színes lenne a programpalettája!

 

Még a világjárvány idején, s a háborús helyzetben is megtalálták azokat a lehetőségeket, hogy a körülményekhez igazodva, a követelményeknek megfelelve, ha kisebb létszámban is, de közösségben legyenek. Június 10-én pedig végre ismét több százan lehettek együtt a Tiszacsomai Látogatóközpont területén, ahol megannyi attrakció, kézműves foglalkozás, játék, szórakozás várta az ide érkezőket.

 

A megnyitó a történelmi egyházak képviselőinek áldáskérésével vette kezdetét. Zán Fábián Sándor református püspök az Úrba vetett reménység megtartó erejéről szólt, Molnár János római katolikus püspöki helynök a szeretet fontosságát emelte ki, Demkó Ferenc görögkatolikus esperes pedig a jövőt jelentő gyermekekért imádkozott. 

  

Fontos, hogy magyarságunk mellett a hitünket is megőrizzük, hangsúlyozta Tarpai József, a KMNE elnöke, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyerekeknek ebben a háborús helyzetben is meg kell tapasztalniuk, érezniük kell, hogy van közösségünk. Hinnünk kell, minden nehézség, próba ellenére, hogy a Jóisten megtart bennünket itt, szülőföldünkön keresztény magyarnak, mondta az elnök.

 

Ha baj van, ha nehézségek sújtanak bennünket, akkor a megszokott, a biztonságos dolgokban – a családban, nemzetünkben, hagyományainkban – keressük a kapaszkodókat. Ilyen hagyomány a nagycsaládosok gyermeknapja is. Békeidőben is nagy kincs a közösség, háborús időkben még inkább felértékelődik annak szerepe – fogalmazott Magyarország kormányának szóvivője, aki a mielőbbi tűzszünet és béke reményében köszöntötte a megjelenteket. Szentkirályi Alexandra köszönetet mondott a nagycsaládosoknak, Kárpátalja magyarságának a kitartásukért, s megerősítette: mint ahogy ez idáig, a továbbiakban is számíthatnak a nemzeti kormány támogatására. 

 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke (Magyarország) – aki hasznos és kedves ajándékokkal érkezett a KMNE rendezvényére – egy szebb és jobb jövőt, biztos jövőképet kívánt a gyermekeknek, s hogy a szülők a gyermekeikből tudjanak erőt meríteni akkor is, ha felhők gyülekeznek a fejünk fölött. 

       

Nos, még az égiek is rámosolyogtak a Tiszacsomai Emlékpark és Látogatóközpont területén gyermeknapot ünneplőkre: a napok óta tartó borús, esős időt szombaton verőfényes napsütés váltotta fel. Így aztán felhőtlen volt a gyermekek öröme, akik egész nap birtokolták a körhintát, a trambulint, az ugrálóvárat, íjászkodhattak, darts-focizhattak, szakemberek vezetésével tucatnyi kézműves foglalkozásban próbálhatták ki magukat, bemutathatták tehetségüket a Ki mit tud?-on. De a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészeivel együtt kereshették a királykisasszony birodalmát (beregszászi színészeink ezúttal Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című mesejátékot adták elő), kutyaterápiás foglalkozáson és állatsimogatón vehettek részt, illetve Árpád vezér nyomdokain haladva időutazást is tehettek Kész Margit néprajzkutatóval. 

 

Közben vattacukor, fagyi és kürtőskalács édesítette a napot (az Ilosvay cukrászat fagyizója és a salánkiak kürtőskalácssütője előtt állandó volt a sor), délben pedig finom töltöttkáposzta csillapította az aktív kikapcsolódásban résztvevők éhét. Végezetül táncházban vezethették le megmaradt energiájukat kicsik és nagyok egyaránt.

 

A tízéves Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete közösségformáló és -megtartó erejét bizonyítja az is, hogy immáron saját nevelésű önkéntesek hada – az aktív tagcsaládok gyermekei – segíti a munkát. És teszik ezt élvezettel. Ami reményt ad arra, hogy lesz utánpótlás, lesz jövő.

 

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.

 

 

Forrás:

Kovács Erzsébet

Karpatinfo.net 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár